szadoka 02.06.08, 09:40 Jaki srodek uzyc zeby bylo najlepiej ? Czy jest pryskac juz porazone liscie czy nalezy je oberwac a spryskac to co jeszcze nie zostalo porazone? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piotrazona Re: czarna plamistosc roz 02.06.08, 10:00 Te porażone liście najlepiej usunąć jest. Opryskiwanie - na pierwszy zabieg dobrze jest zrobić coś układowego (zwłaszcza jeśli mamy duże nasilenie choroby) np. Score, Rubigan. Potem - Amistar, Grevit (wyciąg z grapefruita), Tiotar, Tiowol, Domark i inne. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: czarna plamistosc roz 02.06.08, 10:05 Na bardzo podatne odmiany najlepiej stosować naprzemiennie dwa, trzy środki. Odpowiedz Link Zgłoś
szadoka Re: czarna plamistosc roz 02.06.08, 10:10 Nie mam pojecia jakie mam odmiany, wszystkie dostalam. Coz , oskubie zatem i bede psikac :) Dziekuje za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
idyllla Re: czarna plamistosc roz 02.06.08, 14:28 Przyłączę się o pytanie o róże. Początkuję w tym temacie. Nabyłam dwa krzaczki - jeden to wielkokwiatowa róża schwarze madonna i druga to pienna sympatia. Posadziłam je w ogrodzie, tę pierwszą 2 tygodnie temu, tę drugą w minioną sobotę, obydwie do ziemi ogrodniczej z worka zmiesznej z ogrodową. Podobno róże są delikatne i wrażliwe na różne choroby. Czy mogę jakoś zapobiegawczo dogodzić swoim różom żeby zmniejszyc ryzyko zaatakowania ich przez jakies robale albo choroby? Zanim sie zorientuję co im się dzieje może byc za późno na ratowanie :(. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrazona Re: czarna plamistosc roz 02.06.08, 14:48 Zapobiegawczo na szkodniki jest niewykonalne, na choroby można (ale nie warto) - teraz szaleje mączniak prawdziwy i czarna plamistość, można stosować kontaktowe preparaty do ochrony np. Amistar, Bravo, Biosept i inne. Uważam, że najważniejszy jest "zmysł" obserwacji i szybka reakcja, i prowadzi to wtedy do używania chemii w uzasadnionych przypadkach Odpowiedz Link Zgłoś
idyllla Re: czarna plamistosc roz 02.06.08, 14:54 Własnie obawiam się jak u mnie ten zmysł zadziała w razie potrzeby :). Dziękuje za odpowiedź, nabędę któryś z tych środków, żeby miec w pogotowiu, jakby co. Odpowiedz Link Zgłoś
donetta Re: czarna plamistosc roz 02.06.08, 18:00 dobrze jest zaopatrzyć się w preparat zwalczający choroby grzybowe róż, polecam firmy bayer, i tejże firmy przeciw wszelkim szkodnikom( wypróbowane), no i właśnie obserwować, a w razie pojawienia się chorób, szkodników zrobić oprysk, dobrze jest też zasilić nazwozem do róż, rosną wtedy jak szalone. Ostatnie zasilanie robię w połowie czerwca. Odpowiedz Link Zgłoś
skimag1 Re: czarna plamistosc roz 23.07.08, 21:34 Witam, Dopiero odkryłam, że to co niszczy moje róże to czarna plamistość. Mam pełno suchych liści pod krzakami róż (w trawie, na korze, między innymi roślinami (róże mam pnące). Nie jestem w stanie ich usunąć. Czy jest sens pryskać, skoro źródło choroby nie zostanie usunięte? Nie wiem zupełnie co robić - usunąć wszystkie róże? Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: czarna plamistosc roz 23.07.08, 22:24 wybierz co się da i po prostu opryskaj prócz róż glebę :) --- dagmargallery.republika.pl/ www.ogrodziolowy.republika.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
effi007 Re: czarna plamistosc roz 23.07.08, 23:15 w moim ogrodzie czarną plamistość zwalczam sposobem domowym nie trującym środowiska - roztworem z sodki oczyszczonej. działa równiez bardzo dobrze na mszyce. skuteczność takiego domowego preparatu została potwierdzona przez Królewskie Towarzystwo Róż w Anglii. Przepis poniżej: Odpowiedz Link Zgłoś