afilipinka 17.09.03, 20:29 Czy jeżeli posadzę teraz cebulki tulipanów do skrzynek balkonowych (odmiany miniaturowe, botaniczne itp.)to przetrwają mi zimę czy lepiej nie zawracać sobie głowy i tylko żałować, że nie mam ogrodu ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jerzy.wozniak Re: tulipany na balkonie 19.09.03, 19:50 Witam na forum Gazety! Rośliny cebulowe w donicach i w skrzynkach przemarzną zima. Chyba że skrzynki podczas większych mrozów umieścimy w zimnym garażu lub chłodnej piwnicy gdzie temperatury nie będą większe niż 5C. Można tez skrzynki i donice postawić na balkonie przy ścianie budynku i okryć je styropianem podkładając go również po doniczki. Tak zabezpieczone nie powinny przemarznąć. Można tez zadołować je w ogrodzie u znajomych. Pamiętajmy ze głębokość sadzenia w skrzynkach i donicach powinna być podobna jak w gruncie to znaczy nad cebula warstwa ziemi powinna mieć grubość jej dwukrotnej wysokości- czyli dołek powinien mieć głębokość trzykrotnej wysokości cebuli. Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiaf Re: tulipany na balkonie 20.09.03, 22:24 Zgadzam się z Panem Jurkiem , już dwa lata probuje i przemarzają w pojemnikach , w tym roku sie poddałam i posadziłam " w trawniku "pod moim balkomem - zobaczymy co będzie. M Odpowiedz Link Zgłoś
magdabi Re: tulipany na balkonie 21.09.03, 13:31 W skrzynkach na balkonie wytrzymują mi jedynie krokusy. Ale okrywam je gałązkami, wkładam skrzynki do kartonu. Tulipany, botaniczne najczęściej, czasami też zwykłe, hiacynty, wsadzam do donic - koniec września/początek października. Stoją sobie do przymrozków na balkonie (czasami coś tam zdążą nawet wypuścić). Znoszę je potem do piwnicy, b. rzadko podlewam, w połowie lutego przenoszę je na balkon. Mają już całkiem spore żółte kiełki. Okrywam je tubkami z gazet, wystarczą dwa-trzy dni, żeby powoli przyzwycziły się do światła. Gdy zimno, okrywam gałązkami albo agrowłókniną. Zakwitają pod koniec kwietnia. Nie wolno jednak takich podpędzonyvch w piwnicy kwiatów wstawiać do ciepła do domu. Wypuszczą piękne zielone liście ale nie zakwitną. Odpowiedz Link Zgłoś
dortom Re: tulipany na balkonie 25.09.03, 11:13 Magdabi, powiedz proszę, czy można tymi cebulkami "obracać" co roku? Teraz też posadziłam sobie cebule tulipanów, narcyzów, szafirków w skrzynce, potem mam zamiar przenieśc je do piwnicy. Chodzi mi o to, czy po przekwitnięciu i zaschnięciu lisci cebule te można wykopać (czyli wyjąć ze skrzynki) podsuszyc i przechowac do jesieni, znów posadzic we wrześniu w skrzynce i czy one znowu zakwitną wiosną? I kiedy sie zasila nawozami takie cebulkowe ogródki? Odpowiedz Link Zgłoś
tamatka Re: tulipany na balkonie 28.09.03, 16:55 Tymi cebulkami mozesz obracac co roku.Ale ja zawsze uprawialam je w duzych,plaskich,donicach z terakoty.Wsadzam je jesienia do donic i juz sie do lutego o nie nie martwie.Czasem je podlewam.Mozna je dla pewnosci przykryc sloma.Nigdy nie uprawialam ich w balkonowych, plastykowych skrzynkach.Zawsze pieknie kwitna na wiosne.Trzeba tylko kupowac niskie tulipany okolo 25cm.Odwagi,cebulki sa bardzo wytrwale i zywotne,zycze powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
tamatka Re: tulipany na balkonie 21.09.03, 16:31 Sadze tulipany na balkonie do duzych kamiennych donic i jak dotad nigdy mi nie przemarzly. Odpowiedz Link Zgłoś
magdabi Re: tulipany na balkonie 29.09.03, 09:53 Mój balkon jest mały i mogą stać na nim jedynie niewielkie donice, skrzynki. Cebulkami obsadzam najczęściej zwykłe gliniane donice. I dla pewności wolę wynieść je do piwnicy. Ale może spróbuję w tym roku coś zostawić na próbę na zewnątrz. Co do wielokrotnego wykorzystywania cebulek to nie zawsze mi zakwitały na drugi rok. Podlewałam odżywkami, nie obrywałam liści, wykopałam cebulki, pooddzielałam młode i rozdałam znajomym z ogródkami. Częśc u nich zakwitła: tulipany botaniczne, hiacynty. Natomiast narcyzy, krokusy nie bardzo. Teraz zaraz po przekwitnięciu oddaję rośliny do wkopania do ogródka znajomym. Trochę ich mam i zajmują miejsce, a tu się pojawiają bratki, niezapominajki, już można sadzić letnie kwiaty i czekanie aż zaschną cebulowym liście to zbyt długo jak dla mnie. Nie zawsze wychodzą takie przesadzane, pewnie im to przekopywanie przeszkadza. Ale pocieszam, że nastepnego roku na pewno zakwitną. Aha, chyba trudności z zakwitnięciem mają kwiaty pędzone na wiosnę i kupowane już gotowe: narcyzy, hiacynty itp. Odpowiedz Link Zgłoś