malinaooo 01.07.08, 22:22 chciałabym posadzić w ogrodzie kilka leszczyn, ponoć jest już sporo odmian. chciałabym aby nie była wielka, mało kłopotliwa, no i dawała duże orzechy, jaką odmianę polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnieszkabiernat Re: leszczyna 02.07.08, 13:18 Leszczyna pospolita 'Syrena' - rośnie umiarkowanie, daje wyjatkowo obfite plony. i jest malo podatna na choroby. Okrywy orzechow sa czerowne daje to ladny efekt dekoracyjny. Leszczyna pospolita ' Webba' - rośnie średnio silnie, daje duże owoce i bardzo duzo ich jest, mam taka w ogorodzie naprwde orzeszki sa przepyszne, duze i smaczne zwlaszcza takie swieze. Wiadomo ze sa to drzewa wiec urosną duze chyba ze bedziesz je przycinac od gory zeby sie krzewily na boki. Te dwie odmiany rosną średnio silnie, ale sa jeszcze dwie rosnące szybciej. Leszczyna pospolita 'Warszawski Czerwony' Leszczyna pospolita 'Halle' Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
malinaooo Re: leszczyna 03.07.08, 21:13 właśnie coś czytałam o Warszawskiej Czerwonej, że polecana do uprawy amatorskiej, a można ją rozmnożyć samemu ? Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Skojarzmy {Malinę 3xO} z {Lamsik'ą}: 04.07.08, 22:59 Coby się wpis nie zmarnował: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=81684430&a=81703623 Odpowiedz Link Zgłoś
lamsik Re: Skojarzmy {Malinę 3xO} z {Lamsik'ą}: 06.07.08, 00:24 Jeśli Malina to cud dziewczyna to nawet bardzo chetnie :)))) Nie wiem czemu to o leszczynach wkleiło mi się do wątku o trawach pampasowych ? Może dlatego, ze jak słowami jednego z wierszy ks. Twardowskiego: "ze wszystkich cudow natury powazam jedynie trawy" Uprzednio nie podałem odmiany uwazanej za najsmaczniejsza -za taka uwazany jest Kataloński . z podrowieniami i usmiechami smal Odpowiedz Link Zgłoś