Dodaj do ulubionych

Ministra Leszczyna

04.07.24, 14:02
Minister zdrowia Izabela Leszczyna w TVN24 pytana była o zakaz sprzedaży alkoholu na stacjach benzynowych w nocy. – Każdy minister zdrowia chciałby, żeby obywatele jego państwa mniej nadużywali alkoholu, mniej pili alkoholu i nie palili papierosów w ogóle – odpowiedziała. Dodała, że to jest jej obowiązek, by podejmować działania, w tym "robić na początek niewielkie kroki" jak edukacja i promowanie zdrowego stylu życia.

Oceniła, że ludzie i tak nie przestaną ani pić ani palić. – Dlatego uważam, że pan minister (finansów - red.), i rozmawiałam z nim o tym, powinien zwiększyć akcyzę na alkohol i na papierosy – powiedziała. Jak tłumaczyła, Ministerstwo Finansów "ma analizy, z który wynika jednoznacznie, że papierosy i mocny alkohol w Polsce, nie tylko mocny, są najtańsze w całej Europie".^ Haha skąd to znam. Dziwne by coś obniżyli. Podwyżka lekiem na całe zło. www.salon24.pl/newsroom/1386810,alkohol-i-papierosy-podrozeja-minister-leszczyna-zapowiada-podwyzki-akcyzy
Obserwuj wątek
    • negativum Re: Ministra Leszczyna 04.07.24, 14:58
      A jak tam 100 postulatów Donalda?
      • hrasier_2 Re: Ministra Leszczyna 04.07.24, 16:53
        Wiem alkoholizm to problem społeczny . Nie większy niż nadciśnienie tętnicze. Niedługo będzie można robić zakupy w Niemczech, bardziej opłacalne. W tym alkohol wysokogatunkowy. Kiedyś przywoziłem. Mam chyba trochę zapasów. Dostaje też przy różnych okazjach. Nie ma wpływu na to pani ministra bo cienka jest. Ale pomysły może wrzucić. Tak jak większa pensja minimalna to większy podatek na służbę zdrowia. I składki na NFZ większe też od emerytur i rent.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka