Dodaj do ulubionych

niebieskie hortensje?

17.07.08, 19:52
Podlewałam w/g zaleceń co 2-gi tydzień i niestety,są różowe.Czy komuś udało
się uzyskać niebieskie kwiaty i jak to zrobił?
Obserwuj wątek
    • cereusfoto Re: niebieskie hortensje? 17.07.08, 20:36
      U mnie to samo... podlewałam koloryzatorem, dawałam korę i wyszły
      tylko niebieskie środki za to reszta baaardzo ciemny róż. Też
      ładnie:)
    • faq Re: niebieskie hortensje? 17.07.08, 21:32
      ja przestalam podlewac wg przepisu na opakowaniu (miarka na dwa litry), bo guzik
      to dawalo. Sypie na oko do konewki (spokojnie dwie duze lychy), zalewam woda,
      podlewam jak mi sie przypomni, co moze oznaczac troche czesciej niz co 2
      tygodnie i mam z grubsza niebiesko-fioletowe. Niektore niebieskie, niektore na
      granicy fioletu na innych jeszcze widac roz..
      Troche sie balam, ze je uszkodze, ale narazie rosna ok, wiec odwazniej poczynam
      sobie z koloryzatorami.
      • cereusfoto Re: niebieskie hortensje? 18.07.08, 07:55
        Ale jeśli sypiesz na konewkę ( ile ma litrów 15? )dwie łyżki, to
        chyba wychodzi na to samo o ile nie mniej. Na opakowaniu jest
        napisane, że sypiemy 1 łyżeczkę na 1 litr wody lub rozsypujemy 2
        łyżeczki niezbyt blisko łodygi i podlewamy. Więc może nie w tym
        problem. Tylko w czym?
        • fajny_agus Re: niebieskie hortensje? 18.07.08, 08:13
          A ja mam 2 krzaczki hortensji. W tym roku pierwszy raz zakwitły na
          różowo, ale jedna z nich ma na jednej gałązce kwiaty fioletowe.
          Niczego nie dodawałam, żadnych koloryzatorów. Podlewam deszczówką i
          zasilam nawozem do różaneczników i hortensji. Też marzą mi się
          kwiaty niebieskie, także chętnie poczytam o waszych doświadczeniach.
          Pozdrawiam.
          • gabula777 Re: niebieskie hortensje? 18.07.08, 09:13
            Niebieski kolor kwiatów nie zależy tylko od obecności glinu (w tych proszkach,
            którymi się podsypuje) w podłożu, ale również od tego ile fosforu zawiera dane
            podłoże, w którym rośnie hortensja.Gdy fosforany zwiążą jony glinu kwiaty będą
            różowe, ale nawet przy niskim ph, gdy będzie za dużo fosforu(dlatego trzeba
            ograniczyć nawożenie fosforem) kwiaty będą się zabarwiać słabo, albo
            wcale.Niskie ph, czyli kwaśna gleba jednak sprzyja uwalnianiu się jonów glinu w
            podłożu.Wiele zależy tu też od konkretnej odmiany,łatwiej zabarwić różową niż
            ciemnoróżową lub czerwoną , a barwa niektórych odmian jest bardziej stabilna.Są
            tez hortensje o naturalnie niebieskich kwiatach jak np. Nikko Blue.
        • faq Re: niebieskie hortensje? 18.07.08, 09:58
          nie, ja mam taka mala balkonowa konewke, max litr, poltora. A hortensje w
          donicach, wiec jest niebezpieczenstwo przenwozenia. Co wiecej nie da sie nie
          podlac blisko korzenia. Sypac sie nie odwazylam, bo tu mam zle doswiadczenia -
          zakwaszalam ziemie i popalilam - szczesliwie przezyly, ale bylo kiepsko.
          • faq Re: niebieskie hortensje? 18.07.08, 10:00
            a i ca taka dawke do jednej donicy leje. Dopoki rozdzielalam na trzy nic sie nie
            barwilo.
            • cereusfoto Re: niebieskie hortensje? 18.07.08, 10:21
              Muszę zatem "zagęścić" mój roztwór póki jest jeszcze czas - dwie
              kiście kwiatowe są już wybarwione ale 3 jeszcze kremowe nie
              rozwinięte. Dzięki!
              • malaugena Re: niebieskie hortensje? 18.07.08, 11:26
                należy zastosowac nadmanganian potasu
                • cereusfoto Re: niebieskie hortensje? 18.07.08, 17:27
                  W jakich proporcjach?
                  • malaugena Re: niebieskie hortensje? 19.07.08, 15:37
                    4-5 pastylek na 1o l. on w żaden sposób nie szkodzi a zawarty w nim
                    potas jest przez rosline wykorzystany. stosuje się go również w
                    akwarystyce dla wybicia pierwotniaków/ zmętnienie wody/ i ani
                    roslin, ani ryb ze zbiornika na czas stosowania nie usuwa sie.
                    • obrobka_skrawaniem Re: niebieskie hortensje? 19.07.08, 15:57
                      malaugena napisał:

> on w żaden sposób nie szkodzi...

Nie szkodzi, wybija tylko cala mikroflore glebowa.
                      Moze jeszcze wyjasnisz na jakiej zasadzie on dziala?

• faq Re: niebieskie hortensje? 19.07.08, 16:32
                        Wysoka zawartość potasu z dodatkiem glinu, wpływa na intensywne wybarwienie
                        kwiatów oraz ułatwia roślinom syntezę barwnika nadającego kwiatom hortensji
                        kolor niebieski.
                        za producentem www.e-hortico.pl/go/_info/?id=1652

a ze wybije flore... moze nie szkodzi? w koncu to nie rosliny motylkowe lubiace
                        sie z Rhizobium
                        • faq wlasnie sprawdzilam moj koloryzator 19.07.08, 16:41
                          wg etykiety to tylko glin, poprzedni byl mieszanka Al z K, dawalam go malo.
                          Teraz kupilam taki ktory aplikuje sie 'przed' kwitnieniem, jesienia i wiosna....
                          tak to jest jak sie nie czyta etykiet ;)
                          • obrobka_skrawaniem Re: wlasnie sprawdzilam moj koloryzator 19.07.08, 17:20
                            Szkoda, ze na etykietach podaja niepelne informacje. Mozna
                            sypac "koloryzator" a i tak nie miec niebieskich hortensji.
                            To co nalezy zrobic przede wszystkim, to ZAKWASIC podloze, bo
                            dostepnosc jonow glinu wzrasta przy niskim pH. Juz to ktos w tym
                            watku napisal, ale chyba zbyt naukowo. Jesli gleba jest odpowiednio
                            kwasna (pH 4,5-5,5) i hortensje sa rozowe to dopiero wtedy podlewac
                            alunem (bo tym jest ow tajemniczy koloryzator).
                        • obrobka_skrawaniem Re: niebieskie hortensje? 19.07.08, 17:14
                          faq napisał:

> a ze wybije flore... moze nie szkodzi? w koncu to nie rosliny
                          >motylkowe lubiace sie z Rhizobium

A jaka jest rola bakterii i grzybow w glebie?
                          Poza tym jest jeszcze Azotobacter, rowniez (jak Rhizobium) wiazacy
                          azot z powietrza.
                          Nie wierze tez, ze srodek silnie utleniajacy nie dziala szkodliwie
                          na wlosniki.
                          • faq [...] 19.07.08, 17:35
                            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • irenazu Re: niebieskie hortensje? 20.07.08, 07:08
      Kurcze,i znowu kłótnia.Ludzie,odpuśćcie sobie.Ja tylko chciałam dowiedzieć się
      czy komuś się udało.Normalnie ręce opadają...
      Posadziłam swoje hortensje w dołkach wypełnionych ziemią pod iglaki, obsypałam
      korą,bo u mnie rosną one pomiędzy iglakami,więc czym mogę jeszcze
      "dokwasić"?Dziękuję. I błagam,bez sporów.
      • obrobka_skrawaniem Re: niebieskie hortensje? 20.07.08, 11:37
        Ziemia pod iglaki nie musi byc kwasna (i zapewne nie jest - mozesz
        sprawdzic czy na opakowaniu jest podane pH).
        Zakwasic mozesz nieodkwaszonym torfem wysokim - wysciolkowac wokol
        roslin i lekko wymieszac z wierzchnia warstwa ziemi. Poza tym
        podlewaj deszczowka, albo woda, w ktorej moczy sie torf wysoki
        (mozna zrobic na niego woreczek z gazy).
        • irenazu Re: niebieskie hortensje? 20.07.08, 12:13
          Dziękuję.
    • dar61 Hortensje dwu... 22.07.08, 00:48
      Hortensje dwukolorowe widział {dar61} przedwczoraj w czasie wojaży.
      Środek kwiatostanu chyba bordowe, obrzeże z płonych - białe.
      Coś pięknego!

Jak się te odmiany zwą, chętnie dowiedziałby się - ale nie lubi się
      wcinać w kłótnie Dam...

Oj, Ladies, Ladies...
      • anicek Re: Hortensje dwu... 25.07.08, 01:54
        Całkiem przypadkiem moje hortensje przybrały ciekawe barwy, przez wiele lat były
        kremowe.Długo zastanawiałam się skąd jedna z nich : mocno różowa, a druga
        fioletowo-niebieska.Pewnego dnia sąsiadka mnie oświeciła;zapytała czy podlewałam
        je kawą. Często pijąc kawę na tarasie,wylewałam fusy do ogródka.
        • karo510 Re: Hortensje dwu... 25.07.08, 11:30
          We Wloszech niebieskich hortensji jest multum.
          Naprawde pienie wyglada taki szpaler.
          Zapytalam wiec jedna pania co robi.
          Odpowiedziala, ze w ziemie wsadzila troche zlomu jakies zrdzewiale
          druty poza tym na jesieni juz zaczyna podlewac alalunem co dwa
          tygodnie.
          A na wiosne gdy tylko wypuszcza paczki to systematycznie dwa razy w
          tygodniu.
          W tym przypadku wole swoje rozowe - wychpodza taniej.
          Alalun jest przeciez strasznie drogi.
          • dar61 Re: drogi 25.07.08, 12:44
            W przeszłości lapis lazuli rezerwowano dla szat królowych i Matki
            Boskiej w malarstwie.
            Dziś "zdemokratyczniał"...
            • jollkon Re Niebieskie hortensje 29.07.08, 12:54
              Od kilku lat mam 2 krzaczki hortensji i od lat wiosną podsypuję je
              granulowanym nawozem dla hortensji i kwiaty są niebieskie . Nie
              stosuje żadnych koloryzatorów -nawet nie wiedziałam , że takie są ,
              nie stosuje też innych "wynalazków" po prostu garść nawozu wiosną i
              kolor niebieski jest.W tym roku dla eksperymentu pod jeden krzaczek
              wsypałam nawozu mniej i rzeczywiście kwiaty na nim są różne
              odcieniowo od różowego po niebieski ale nie bardzo mi się to podoba
              szczerze mówiąc więc w przyszłym roku żadnych eksperymentów tylko
              jednakowe dawki nawozu dla każdego krzaczka.
              • obrobka_skrawaniem Re: Re Niebieskie hortensje 29.07.08, 13:36
                Nie stosujesz "wynalazków"? A czym jest ow tajemniczy "nawoz dla
                hortensji"? Przeczytalas chociaz jaki ma sklad?
                • irenazu Re: Re Niebieskie hortensje 29.07.08, 18:39
                  Jollkon-a jaki konkretnie nawóz podsypujesz?Proszę o nazwę.
                  • jollkon Re: Re Odpowiedzi 30.07.08, 09:40
                    Miła Obróbko - pisząc "wynalazki" miałam na myśli fusy od kawy i
                    metalowe części zakopywane w ziemie itp.o których forumowicze tutaj
                    informowali a wierzę że są skuteczne .W końcu każdy ma jakieś
                    doświadczenia więc wie co pisze i robi a ja nie mam absolutnie nic
                    przeciwko takim metodom , żeby ktoś nie poczuł sie urażony , słowa
                    wynalazki użyłam żartobliwie dlatego w cudzysłowie :).
                    Ja nawóz stosuję praktycznie dla wygodnictwa - garsteczka pod
                    krzaczek i gotowe a nad składem nawet się nie zastanawiam bo jeszcze
                    niedobrze by mi sie zrobiło.
                    Oczywiście jak tylko wrócę do domu podam nazwę producenta bo
                    szczerze mówiąc zawsze sięgam po taki sam kartonik i nazwy
                    producenta nie czytam . Nawóz stosuje od lat i jest przeze mnie
                    sprawdzony zresztą tego samego producenta stosuję nawóz dla
                    różaneczników których mam parę i też z nimi nie mam kłpotu.
                    • gabula777 Re: Re Odpowiedzi 30.07.08, 10:05
                      Masz widocznie Jollkon właściwą glebę do uprawy hortensji i rododendronów i
                      wówczas każdy nawóz stosowany właściwie i z umiarem będzie dobry i kłopotów nie
                      będzie.Wielu ludzi nie zwraca szczególnej uwagi na rodzaj gleby kupując rośliny
                      do ogrodu i myśli , że jak wymieni trochę gleby wokół rośliny pod jej wymagania
                      i jeszcze podsypie nawozem, to będzie dobrze.To jest rozwiązanie na krótko i dla
                      roślin, które nie będą długo w danym miejscu rosły, nie uda się w znaczący i
                      trwały sposób zmienić gleby, roślina to w końcu i tak odczuje.Kupujemy daną
                      roślinę, bo się podoba, ale i tak najważniejsza jest GLEBA, a stanowisko (też
                      ważne) na drugim miejscu.
                      • gabula777 Re: Re Odpowiedzi 30.07.08, 10:18
                        Może jeszcze dodam,że mniej ważna jest gleba ta na wierzchu, ale ważniejsze
                        PODGLEBIE, którego na danym terenie zmienić się nie da, podczas kiedy wierzchnią
                        warstwę można "ulepszać" prawie bez końca.Sukces na działce zależy od
                        podłoża.Gleba jest efektem wietrzenia skał i to zależy od tego na jakim terenie
                        to ma miejsce, jaki jest macierzysty 'podkład' powstały geologicznie.Napisałam
                        to może mało naukowo, ale chodziło mi by było zrozumiałe.Można zrobić prosty
                        test rodzaju gleby.Do wysokiego słoika z zakrętką wsypać 1/4 ziemi, dolać wody
                        3/4, potrząsnąć i poczekać ,aż wszystko opadnie.Najpierw będzie piach, na nim
                        glina, a na końcu ił.Wtedy trzeba ocenić po grubości warstw, czego jest
                        najwięcej i wiadomo, ze np. przepuszczalna gleba będzie zawierała najwięcej
                        piasku.Do tego jeszcze dochodzi zawartość próchnicy (będzie pływała po
                        wierzchu)i minerałów.
                        • irenazu Re: Re Odpowiedzi 30.07.08, 10:39
                          O choroba,ale Ty mądra jesteś.Sprawdzę swoją glebę,ale słoik może nie
                          wytrzymać,bo ja najwięcej to mam gruzu:(
                          • jollkon Re: Re Gleba 30.07.08, 13:19
                            No z tym gruzem to świetne:). A tak na poważnie to również
                            przeprowadzę ten test . Tak masz rację Gabula z pewnościa powodzenie
                            w uprawie zależne jest od gleby a nie nawozu , wszak na piasku nie
                            wyrośnie jakiś okaz nawet gdyby okrasić go super nawozem .
                            • dar61 Re: nie wyrośnie 30.07.08, 13:47
                              jollkon napisała:

[... wszak na piasku nie wyrośnie jakiś okaz nawet gdyby okrasić go
                              super nawozem ...].

Oj, myli się {Jollkona}...

Znana od lat jest uprawa roślin na wysterylizowanym, jałowym podłożu
                              mineralnym. Z ciągłym obiegiem, napędzanym pompką, płynnych nawozów.
                              A są znane i uprawy BEZ podłoża, gdzie chwytakiem przytrzymywana
                              roślinka ma zanurzony korzeń końcem w odżywce. Albo wręcz jest tam
                              natryskiwana mgiełka takiej odżywki na korzenie.
    • malaugena Re: wlasnie sprawdzilam moj koloryzator 22.07.08, 18:51
      odmiana COERULEA MA KWIATY CIEMNO-NIEBIESKIE. U PRAWDZIWYCH
      OGRODNIKÓW zapewne ja znajdziecie, na bazarach pojęcia o niej nie
      mają.
    • basia.k3 Re: niebieskie hortensje? 30.07.08, 13:52
      Na piasku tez urosnie tylko trzeba dobrze podlewac:-)
      • jollkon Do Irenazu 30.07.08, 21:48
        Zgodnie z obietnicą podaję producenta nawozu - firma Agrecol
        • irenazu Re: Do Jollkon : 31.07.08, 16:56
          Wielkie dzięki,ale jeszcze jedno małe pytanko-czy to nawóz ogólny czy właśnie do
          niebieskich hortensji bo ja właśnie podlewam nawozem "Agrecola",czy to ten sam?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka