irenazu 17.07.08, 19:52 Podlewałam w/g zaleceń co 2-gi tydzień i niestety,są różowe.Czy komuś udało się uzyskać niebieskie kwiaty i jak to zrobił? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cereusfoto Re: niebieskie hortensje? 17.07.08, 20:36 U mnie to samo... podlewałam koloryzatorem, dawałam korę i wyszły tylko niebieskie środki za to reszta baaardzo ciemny róż. Też ładnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
faq Re: niebieskie hortensje? 17.07.08, 21:32 ja przestalam podlewac wg przepisu na opakowaniu (miarka na dwa litry), bo guzik to dawalo. Sypie na oko do konewki (spokojnie dwie duze lychy), zalewam woda, podlewam jak mi sie przypomni, co moze oznaczac troche czesciej niz co 2 tygodnie i mam z grubsza niebiesko-fioletowe. Niektore niebieskie, niektore na granicy fioletu na innych jeszcze widac roz.. Troche sie balam, ze je uszkodze, ale narazie rosna ok, wiec odwazniej poczynam sobie z koloryzatorami. Odpowiedz Link Zgłoś
cereusfoto Re: niebieskie hortensje? 18.07.08, 07:55 Ale jeśli sypiesz na konewkę ( ile ma litrów 15? )dwie łyżki, to chyba wychodzi na to samo o ile nie mniej. Na opakowaniu jest napisane, że sypiemy 1 łyżeczkę na 1 litr wody lub rozsypujemy 2 łyżeczki niezbyt blisko łodygi i podlewamy. Więc może nie w tym problem. Tylko w czym? Odpowiedz Link Zgłoś
fajny_agus Re: niebieskie hortensje? 18.07.08, 08:13 A ja mam 2 krzaczki hortensji. W tym roku pierwszy raz zakwitły na różowo, ale jedna z nich ma na jednej gałązce kwiaty fioletowe. Niczego nie dodawałam, żadnych koloryzatorów. Podlewam deszczówką i zasilam nawozem do różaneczników i hortensji. Też marzą mi się kwiaty niebieskie, także chętnie poczytam o waszych doświadczeniach. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: niebieskie hortensje? 18.07.08, 09:13 Niebieski kolor kwiatów nie zależy tylko od obecności glinu (w tych proszkach, którymi się podsypuje) w podłożu, ale również od tego ile fosforu zawiera dane podłoże, w którym rośnie hortensja.Gdy fosforany zwiążą jony glinu kwiaty będą różowe, ale nawet przy niskim ph, gdy będzie za dużo fosforu(dlatego trzeba ograniczyć nawożenie fosforem) kwiaty będą się zabarwiać słabo, albo wcale.Niskie ph, czyli kwaśna gleba jednak sprzyja uwalnianiu się jonów glinu w podłożu.Wiele zależy tu też od konkretnej odmiany,łatwiej zabarwić różową niż ciemnoróżową lub czerwoną , a barwa niektórych odmian jest bardziej stabilna.Są tez hortensje o naturalnie niebieskich kwiatach jak np. Nikko Blue. Odpowiedz Link Zgłoś
faq Re: niebieskie hortensje? 18.07.08, 09:58 nie, ja mam taka mala balkonowa konewke, max litr, poltora. A hortensje w donicach, wiec jest niebezpieczenstwo przenwozenia. Co wiecej nie da sie nie podlac blisko korzenia. Sypac sie nie odwazylam, bo tu mam zle doswiadczenia - zakwaszalam ziemie i popalilam - szczesliwie przezyly, ale bylo kiepsko. Odpowiedz Link Zgłoś
faq Re: niebieskie hortensje? 18.07.08, 10:00 a i ca taka dawke do jednej donicy leje. Dopoki rozdzielalam na trzy nic sie nie barwilo. Odpowiedz Link Zgłoś
cereusfoto Re: niebieskie hortensje? 18.07.08, 10:21 Muszę zatem "zagęścić" mój roztwór póki jest jeszcze czas - dwie kiście kwiatowe są już wybarwione ale 3 jeszcze kremowe nie rozwinięte. Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
malaugena Re: niebieskie hortensje? 18.07.08, 11:26 należy zastosowac nadmanganian potasu Odpowiedz Link Zgłoś
malaugena Re: niebieskie hortensje? 19.07.08, 15:37 4-5 pastylek na 1o l. on w żaden sposób nie szkodzi a zawarty w nim potas jest przez rosline wykorzystany. stosuje się go również w akwarystyce dla wybicia pierwotniaków/ zmętnienie wody/ i ani roslin, ani ryb ze zbiornika na czas stosowania nie usuwa sie. Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: niebieskie hortensje? 19.07.08, 15:57 malaugena napisał: > on w żaden sposób nie szkodzi... Nie szkodzi, wybija tylko cala mikroflore glebowa. Moze jeszcze wyjasnisz na jakiej zasadzie on dziala? Odpowiedz Link Zgłoś
faq Re: niebieskie hortensje? 19.07.08, 16:32 Wysoka zawartość potasu z dodatkiem glinu, wpływa na intensywne wybarwienie kwiatów oraz ułatwia roślinom syntezę barwnika nadającego kwiatom hortensji kolor niebieski. za producentem www.e-hortico.pl/go/_info/?id=1652 a ze wybije flore... moze nie szkodzi? w koncu to nie rosliny motylkowe lubiace sie z Rhizobium Odpowiedz Link Zgłoś
faq wlasnie sprawdzilam moj koloryzator 19.07.08, 16:41 wg etykiety to tylko glin, poprzedni byl mieszanka Al z K, dawalam go malo. Teraz kupilam taki ktory aplikuje sie 'przed' kwitnieniem, jesienia i wiosna.... tak to jest jak sie nie czyta etykiet ;) Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: wlasnie sprawdzilam moj koloryzator 19.07.08, 17:20 Szkoda, ze na etykietach podaja niepelne informacje. Mozna sypac "koloryzator" a i tak nie miec niebieskich hortensji. To co nalezy zrobic przede wszystkim, to ZAKWASIC podloze, bo dostepnosc jonow glinu wzrasta przy niskim pH. Juz to ktos w tym watku napisal, ale chyba zbyt naukowo. Jesli gleba jest odpowiednio kwasna (pH 4,5-5,5) i hortensje sa rozowe to dopiero wtedy podlewac alunem (bo tym jest ow tajemniczy koloryzator). Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: niebieskie hortensje? 19.07.08, 17:14 faq napisał: > a ze wybije flore... moze nie szkodzi? w koncu to nie rosliny >motylkowe lubiace sie z Rhizobium A jaka jest rola bakterii i grzybow w glebie? Poza tym jest jeszcze Azotobacter, rowniez (jak Rhizobium) wiazacy azot z powietrza. Nie wierze tez, ze srodek silnie utleniajacy nie dziala szkodliwie na wlosniki. Odpowiedz Link Zgłoś
faq [...] 19.07.08, 17:35 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
irenazu Re: niebieskie hortensje? 20.07.08, 07:08 Kurcze,i znowu kłótnia.Ludzie,odpuśćcie sobie.Ja tylko chciałam dowiedzieć się czy komuś się udało.Normalnie ręce opadają... Posadziłam swoje hortensje w dołkach wypełnionych ziemią pod iglaki, obsypałam korą,bo u mnie rosną one pomiędzy iglakami,więc czym mogę jeszcze "dokwasić"?Dziękuję. I błagam,bez sporów. Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: niebieskie hortensje? 20.07.08, 11:37 Ziemia pod iglaki nie musi byc kwasna (i zapewne nie jest - mozesz sprawdzic czy na opakowaniu jest podane pH). Zakwasic mozesz nieodkwaszonym torfem wysokim - wysciolkowac wokol roslin i lekko wymieszac z wierzchnia warstwa ziemi. Poza tym podlewaj deszczowka, albo woda, w ktorej moczy sie torf wysoki (mozna zrobic na niego woreczek z gazy). Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Hortensje dwu... 22.07.08, 00:48 Hortensje dwukolorowe widział {dar61} przedwczoraj w czasie wojaży. Środek kwiatostanu chyba bordowe, obrzeże z płonych - białe. Coś pięknego! Jak się te odmiany zwą, chętnie dowiedziałby się - ale nie lubi się wcinać w kłótnie Dam... Oj, Ladies, Ladies... Odpowiedz Link Zgłoś
anicek Re: Hortensje dwu... 25.07.08, 01:54 Całkiem przypadkiem moje hortensje przybrały ciekawe barwy, przez wiele lat były kremowe.Długo zastanawiałam się skąd jedna z nich : mocno różowa, a druga fioletowo-niebieska.Pewnego dnia sąsiadka mnie oświeciła;zapytała czy podlewałam je kawą. Często pijąc kawę na tarasie,wylewałam fusy do ogródka. Odpowiedz Link Zgłoś
karo510 Re: Hortensje dwu... 25.07.08, 11:30 We Wloszech niebieskich hortensji jest multum. Naprawde pienie wyglada taki szpaler. Zapytalam wiec jedna pania co robi. Odpowiedziala, ze w ziemie wsadzila troche zlomu jakies zrdzewiale druty poza tym na jesieni juz zaczyna podlewac alalunem co dwa tygodnie. A na wiosne gdy tylko wypuszcza paczki to systematycznie dwa razy w tygodniu. W tym przypadku wole swoje rozowe - wychpodza taniej. Alalun jest przeciez strasznie drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: drogi 25.07.08, 12:44 W przeszłości lapis lazuli rezerwowano dla szat królowych i Matki Boskiej w malarstwie. Dziś "zdemokratyczniał"... Odpowiedz Link Zgłoś
jollkon Re Niebieskie hortensje 29.07.08, 12:54 Od kilku lat mam 2 krzaczki hortensji i od lat wiosną podsypuję je granulowanym nawozem dla hortensji i kwiaty są niebieskie . Nie stosuje żadnych koloryzatorów -nawet nie wiedziałam , że takie są , nie stosuje też innych "wynalazków" po prostu garść nawozu wiosną i kolor niebieski jest.W tym roku dla eksperymentu pod jeden krzaczek wsypałam nawozu mniej i rzeczywiście kwiaty na nim są różne odcieniowo od różowego po niebieski ale nie bardzo mi się to podoba szczerze mówiąc więc w przyszłym roku żadnych eksperymentów tylko jednakowe dawki nawozu dla każdego krzaczka. Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: Re Niebieskie hortensje 29.07.08, 13:36 Nie stosujesz "wynalazków"? A czym jest ow tajemniczy "nawoz dla hortensji"? Przeczytalas chociaz jaki ma sklad? Odpowiedz Link Zgłoś
irenazu Re: Re Niebieskie hortensje 29.07.08, 18:39 Jollkon-a jaki konkretnie nawóz podsypujesz?Proszę o nazwę. Odpowiedz Link Zgłoś
jollkon Re: Re Odpowiedzi 30.07.08, 09:40 Miła Obróbko - pisząc "wynalazki" miałam na myśli fusy od kawy i metalowe części zakopywane w ziemie itp.o których forumowicze tutaj informowali a wierzę że są skuteczne .W końcu każdy ma jakieś doświadczenia więc wie co pisze i robi a ja nie mam absolutnie nic przeciwko takim metodom , żeby ktoś nie poczuł sie urażony , słowa wynalazki użyłam żartobliwie dlatego w cudzysłowie :). Ja nawóz stosuję praktycznie dla wygodnictwa - garsteczka pod krzaczek i gotowe a nad składem nawet się nie zastanawiam bo jeszcze niedobrze by mi sie zrobiło. Oczywiście jak tylko wrócę do domu podam nazwę producenta bo szczerze mówiąc zawsze sięgam po taki sam kartonik i nazwy producenta nie czytam . Nawóz stosuje od lat i jest przeze mnie sprawdzony zresztą tego samego producenta stosuję nawóz dla różaneczników których mam parę i też z nimi nie mam kłpotu. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Re Odpowiedzi 30.07.08, 10:05 Masz widocznie Jollkon właściwą glebę do uprawy hortensji i rododendronów i wówczas każdy nawóz stosowany właściwie i z umiarem będzie dobry i kłopotów nie będzie.Wielu ludzi nie zwraca szczególnej uwagi na rodzaj gleby kupując rośliny do ogrodu i myśli , że jak wymieni trochę gleby wokół rośliny pod jej wymagania i jeszcze podsypie nawozem, to będzie dobrze.To jest rozwiązanie na krótko i dla roślin, które nie będą długo w danym miejscu rosły, nie uda się w znaczący i trwały sposób zmienić gleby, roślina to w końcu i tak odczuje.Kupujemy daną roślinę, bo się podoba, ale i tak najważniejsza jest GLEBA, a stanowisko (też ważne) na drugim miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Re Odpowiedzi 30.07.08, 10:18 Może jeszcze dodam,że mniej ważna jest gleba ta na wierzchu, ale ważniejsze PODGLEBIE, którego na danym terenie zmienić się nie da, podczas kiedy wierzchnią warstwę można "ulepszać" prawie bez końca.Sukces na działce zależy od podłoża.Gleba jest efektem wietrzenia skał i to zależy od tego na jakim terenie to ma miejsce, jaki jest macierzysty 'podkład' powstały geologicznie.Napisałam to może mało naukowo, ale chodziło mi by było zrozumiałe.Można zrobić prosty test rodzaju gleby.Do wysokiego słoika z zakrętką wsypać 1/4 ziemi, dolać wody 3/4, potrząsnąć i poczekać ,aż wszystko opadnie.Najpierw będzie piach, na nim glina, a na końcu ił.Wtedy trzeba ocenić po grubości warstw, czego jest najwięcej i wiadomo, ze np. przepuszczalna gleba będzie zawierała najwięcej piasku.Do tego jeszcze dochodzi zawartość próchnicy (będzie pływała po wierzchu)i minerałów. Odpowiedz Link Zgłoś
irenazu Re: Re Odpowiedzi 30.07.08, 10:39 O choroba,ale Ty mądra jesteś.Sprawdzę swoją glebę,ale słoik może nie wytrzymać,bo ja najwięcej to mam gruzu:( Odpowiedz Link Zgłoś
jollkon Re: Re Gleba 30.07.08, 13:19 No z tym gruzem to świetne:). A tak na poważnie to również przeprowadzę ten test . Tak masz rację Gabula z pewnościa powodzenie w uprawie zależne jest od gleby a nie nawozu , wszak na piasku nie wyrośnie jakiś okaz nawet gdyby okrasić go super nawozem . Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: nie wyrośnie 30.07.08, 13:47 jollkon napisała: [... wszak na piasku nie wyrośnie jakiś okaz nawet gdyby okrasić go super nawozem ...]. Oj, myli się {Jollkona}... Znana od lat jest uprawa roślin na wysterylizowanym, jałowym podłożu mineralnym. Z ciągłym obiegiem, napędzanym pompką, płynnych nawozów. A są znane i uprawy BEZ podłoża, gdzie chwytakiem przytrzymywana roślinka ma zanurzony korzeń końcem w odżywce. Albo wręcz jest tam natryskiwana mgiełka takiej odżywki na korzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
malaugena Re: wlasnie sprawdzilam moj koloryzator 22.07.08, 18:51 odmiana COERULEA MA KWIATY CIEMNO-NIEBIESKIE. U PRAWDZIWYCH OGRODNIKÓW zapewne ja znajdziecie, na bazarach pojęcia o niej nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.k3 Re: niebieskie hortensje? 30.07.08, 13:52 Na piasku tez urosnie tylko trzeba dobrze podlewac:-) Odpowiedz Link Zgłoś
jollkon Do Irenazu 30.07.08, 21:48 Zgodnie z obietnicą podaję producenta nawozu - firma Agrecol Odpowiedz Link Zgłoś
irenazu Re: Do Jollkon : 31.07.08, 16:56 Wielkie dzięki,ale jeszcze jedno małe pytanko-czy to nawóz ogólny czy właśnie do niebieskich hortensji bo ja właśnie podlewam nawozem "Agrecola",czy to ten sam? Odpowiedz Link Zgłoś