iberian1 22.07.08, 22:34 co robic aby szybko rosła dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cereusfoto Re: THUJA - co robic 23.07.08, 08:07 Wg mnie thuje i tak stosunkowo szybko rosną, no chyba, że kupiłaś taką co ma 50 cm i chcesz mieć od razu 2,50m. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
cereusfoto Re: Nauczyć się 23.07.08, 11:01 Co Ty nie powiesz: portalwiedzy.onet.pl/50391,,,,tuja,haslo.html Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Nauczyć się 23.07.08, 11:43 Szybkość wzrostu zależy od odmiany, a także rodzaju gleby.Posadzona w gruncie o bardziej przepuszczalnym podglebiu (na to raczej wpływu nie mamy, bo ogród znajduje się w takim , a nie innym miejscu), a jednocześnie żyznej i wilgotnej będzie rosła szybciej, niż na mniej przepuszczalnej, gdzie korzenie mają trudniejsze warunki rozwoju.Swobodny rozrost bryły korzeniowej warunkuje rozwój części zielonej, oczywiście jeśli drzewko jest zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
iberian1 Re: Nauczyć się 23.07.08, 13:37 a jak z nawozami pod iglaki można stosowac ? jesli tak to jakie i kiedy ? czy to pomaga Odpowiedz Link Zgłoś
cereusfoto Re: Nauczyć się 24.07.08, 10:28 Ja zastosowałam taki długodziałający w granulkach ( sypie się go wiosną i latem ) - widzę wspaniałe efekty zwłaszcza na Thuji o złoto zielonych igłach (?). Kolor złoty wyraźnie intensywny poza tym nawóz ten zapobiega brązowieniu igieł. Ja stosowałam taki: www.e-hortico.pl/go/_info/?id=1687 Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: efekty 24.07.08, 10:45 Uparciuch z {CerHeusfotHy}, do tego germanizuje dużą literą ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
grig11 Re: efekty 24.07.08, 11:16 cereusfothy - nie przejmuj się darem61 on ma "fiźla" na punkcie wyrazu thuja. Mnie też "wyprostowywał" - zobacz: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=78679061&a=78679061 Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: efekty. Wność 24.07.08, 18:50 Dar61 tylko tak, z przyzwyczajenia... Zawodowego. Nódno mu na foróm ... ortographitchnym. Na jenzykowym zash jakiś docent ludzi odstrasha. Przycupnie tu na jakiś czas... Można? Nawet doradza ile sił i doświadczenia starcza w ogrodowym. Np o bluszczu... Tylko {Ewa} z daleka go zrozumie, chyba... No i śp. Jeremi... * * * Średnie miasta, są takie średnie miasta Gdzie żaden dom nad inne nie wyrasta W średnich miastach pomniki bluszcz zarasta Niewielkie są pomniki w takich miastach Średnie miasta wyryły zamiast hasła Nad bramą swą jedyne słowo - basta Gdy za tobą taka brama się "zatrzasła" Trudno będzie tobie wyjść z takiego miasta Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: Basta 24.07.08, 19:05 Ad "Śp" - Jeremi był niewierzący w ... wiarę. Wierył w Żonę, ale odumarła mu... Ale ogród mu odstrzeliła jak złoto... Taka gmina! * * * Taka gmina. Czy to skutek, czy przyczyna -- Taka gmina? Tylko urżnąć się na chrzcinach i wziąć zwiać do ... Wołomina -- Taka gmina. Taka gmi-i-i-na! Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: efekty 24.07.08, 19:45 dar61 napisał: > Uparciuch z {CerHeusfotHy}, do tego germanizuje dużą literą ;)) I nie po polsku odmienia. Kto co- tuja ( po łacinie thuja ) kogo czego - tui ( thui ) Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: łac. genetivus 25.07.08, 13:15 {Kociej_nogi} słowa: > Kto co - tuja (po łacinie thuja) > kogo czego - tui (thui) ... dar61 napisałBY: > Kto, co? - tuja; łac. nominativus: THUIA, > kogo, czego? - tui; łac. genetivus: THUIAE [chyba]... Odpowiedz Link Zgłoś