dosiadpl 28.07.08, 15:57 Chcialabym zasadzic w ogrodzie Oliwnika. Co sądzicie o tym drzewku, jaką odmiane możecie polecić jako zimozieloną i jak duże będzie to drzewko? /nie mam zbyt dużego ogrodu/. Będę wdzięczna za rady:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabula777 Re: Oliwnik ? 28.07.08, 17:12 Piękna roślina, ale musiałam się jej pozbyć z ogrodu, bo miałam taką co strasznie rozchodziła się długimi rozłogami.Pięknie pachniał w maju, kiedy kwitł niepozornymi, żółtymi kwiatkami,dawał ładny akcent kolorystyczny wiosną, ale pod koniec lata kolor stawał się 'jakby sprany', a najmniej ciekawie jesienią.Liście nie przebarwiają się, dostawały czarnych plamek i opadały.Rósł bardzo szybko i nieregularnie.Nie wiem dokładnie, ale są chyba odmiany , które nie wytwarzają odrostów, za to owocują (mój nie miał owoców).Ja swojego dostałam z odrostu, ale w szkółkach chyba są inne. Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: Oliwnik ? 28.07.08, 17:27 >...za to owocują (mój nie miał owoców) Oliwnik jest dwupienny, zapewne mialas egzemplarz meski. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Oliwnik ? 28.07.08, 17:47 Dwupienny jest podobny do oliwnika - rokitnik, a ja miałam oliwnik srebrzysty (eleagnus commutata),ale jest jeszcze oliwnik wąskolistny i ten owocuje, ale na temat tego drugiego się nie wypowiem, bo nie znam jego 'zwyczajów'. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: poprawka 28.07.08, 17:52 Miało być : elaeagnus commutata - oliwnik srebrzysty elaeagnus angustifolia- oliwnik wąskolistny Odpowiedz Link Zgłoś
egry Re: Oliwnik ? 28.07.08, 18:28 No i napewno nie jest zimozielony. Pokrój ma raczej nieregularny, szeroką koronę i dorasta do 5 m. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Oliwnik ? 28.07.08, 20:21 Oliwnik wąskolistny jest chyba jedynym krzewem dobrze znoszącym zasolenie gleby. Może być z powodzeniem sadzony w pobliżu jezdni posypywanych obficie solą w zimie; w warunkach miejskich jest to duża zaleta (oczywiście poza niewątpliwą urodą srebrzystych listków i żółtawych owocków, nie mówiąc już o przyjemnym zapachu kwiatków). A tak właściwie to jest on bardziej drzewem o bardzo niskim pniu, niż krzewem, przynajmniej taki rośnie w pobliżu mojego domu na trawniku osiedlowym. Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: Oliwnik ? 28.07.08, 20:47 u mnie na osiedlu tez są , mają sie świetnie, rosną w ogóle szybko i można fajne dzrewka z nich uformować bo mają tendencję do tworzenia parasolowatych koron, po za tym można go poprowadzic w formie jednego pnia albo wielopiennej, bardziej krzaczastej --- dagmargallery.republika.pl/ www.ogrodziolowy.republika.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
dosiadpl Re: Oliwnik ? 29.07.08, 09:39 Powiedzcie prosze czy jest jakis gatunek zimozielony ktory u nas rosnie? Czy wszystkie gatunki rozrastaja sie korzeniowo? Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: Oliwnik ? 29.07.08, 10:04 nie ma zimozielonego, już ktoś pisał, ja wokół tych , które rosną na osiedlu odrostów nie widzę, może po 20 latach, na razie rosną może 4 lata --- dagmargallery.republika.pl/ www.ogrodziolowy.republika.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Oliwnik ? 29.07.08, 10:27 Ale dlaczego akurat miałby być oliwnik? Rozumiem, że chodzi Ci o niewielkie drzewko zimozielone. Ewentualnie większy krzew, który można poprowadzić jak niewielkie drzewko, bo w naszym klimacie łatwiej o zimozielony krzew. Odpowiedz Link Zgłoś
dosiadpl Re: Oliwnik ? 29.07.08, 11:44 Oliwnik mi sie bardzo podoba, no i osłoniłby mnie od sąsiadów. Ale jesli macie inne pomysly to chetnie sie poduczę. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Oliwka 29.07.08, 11:45 Myślę, że autorce chodzi o oliwkę (olea europaea), lub inną. Ona rośnie dziko w strefie śródziemnomorskiej i tam jest zimozielona. Odpowiedz Link Zgłoś