etna16 31.07.08, 07:23 Kto ma doświadczenia w tym zakresie? Mam sadzonkę ukorzenioną, jakich warunków potrzebuje? Jak reaguje na nasłonecznienie, czy musi być w cieniu? Czy ma dużą bryłę korzeniową? Jak z wodą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anna.2007 Re: hortensja pnąca 31.07.08, 11:08 Lepiej rośnie w cieniu, od pn strony budynku. Na słońcu wegetuje. Lubi mieć wilgotno ale nie mokro. Świetnie się wspina po murze czepiając korzonkami. Ma bardzo kruche i sztywne pędy i bardzo trudno zmusić ją aby wspinała się tam gdzie chcemy, rośnie więc tam gdzie sama chce. Jak nie ma się po czym wspinać rozrasta się bardzo szeroko. Po posadzeniu przez 2-3 lata ukorzenia się porządnie, słabo rosnąc, ale potem to nadrabia. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: hortensja pnąca 01.08.08, 09:39 Ukorzenionej w tym sezonie sadzonki nie możesz posadzić jeszcze do gruntu.Trzeba przezimować w miejscu chłodnym i zabezpieczonym przed mrozem.Młoda sadzonka lepiej rośnie na początku w pojemniku, a do gruntu, który dla hortensji musi być przepuszczalny posadzić odrośniętą.Stanowisko lepsze jest częściowo ocienione, w głębokim cieniu będzie słabo kwitła.Moja rośnie od str. wschodniej drugi rok, ma ok. metr wysokości, pierwszy raz kwitła, nie zauważyłam, żeby szkodziło jej to dość nasłonecznione miejsce, ale grunt u mnie mało przepuszczalny, rośnie dobrze, ale listki ma mniejsze niż np. u koleżanki gdzie jest lżejsza ziemia i roślina lepiej wygląda i rośnie szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.pier Re: hortensja pnąca 01.08.08, 19:13 zamierzam ją własnie jutro kupić na wschodnią stronę domu a na zachodnią zamierzałam bluszcz, który przebarwia się na bordowo jesienią. czy możecie coś jeszcze polecić co nie wymaga podpór na ścianę zachodnią i wschodnią? a na północną? dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: hortensja pnąca 01.08.08, 19:33 Czy pisząc "bluszcz" masz na myśli bluszcz pospolity, czy ogólnie pnącze (jesienią na czerwono przebarwiają się np. winobluszcze)? Bo akurat bluszcz pospolity dobrze nadaje się na ścianę północną. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.pier Re: hortensja pnąca 01.08.08, 19:50 tak, tak, chodziło mi o wionobluszcze :) bo tak się zastanawiam nad zimozielonym. wprawdzie nie wiem jakie stanowisko jest dla niego najlepsze ale ma w sumie każde stanowisko wolne ale winobluszcz mimo wszystko bardziej mi się podoba choć te liście na zimę gubi Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: hortensja pnąca 01.08.08, 20:21 No właśnie bluszcz jest zimozielony i dobrze się czuje od północy. A winobluszcz posadź od zachodu. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.pier Re: hortensja pnąca 01.08.08, 20:56 a co myślisz o hirtensji pnącej? chcę ją dać od wschodu? Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: hortensja pnąca 01.08.08, 21:19 Już tu ktoś napisał, że to dobre miejsce. Ja mogę tylko dodać, że słońce od wschodu nie pali mocno i ziemia nie jest wtedy jeszcze po nocy nagrzana. Dlatego wschodnia strona jest dobra dla roślin nie lubiących zbytnich upałów, a wszelkie hortensje do takich należą. No i po wschodniej stronie dłużej też utrzymuje się wilgoć w ziemi, a hortensje lubią wilgoć. Na co zresztą wskazuje ich łacińska nazwa: hydrangea. Odpowiedz Link Zgłoś