elsula 03.10.03, 10:57 W połowie września posadziłam cudem zdobytą cebulkę białej lilii /nazyw sw,Jozefa lub Antoniego/ Czemu to taka rzadkość ??? Jeśli się nie przyjmie - gdzie szukać następnych ? Pomóżcie kochani! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
venus22 Re: biała lilia pachnąca 03.10.03, 19:06 Nie wiem czy to tez cie interesuje ale bardzo mocno pachna duze lilie orientalne. Biale, rozowe, z duzej cebuli na jednej galazce moze byc 11 do 15 kwiatow! Oczywiscie nie wszystkie naraz musza kwitnac ale wiekszosc kwitnie jednoczesnie.. venus Odpowiedz Link Zgłoś
elsula Re: biała lilia pachnąca 04.10.03, 01:44 Niestety, to nie to samo Tamte lilie miały zapach absolutnie niepowtarzalny. Ale dzękuję Wenus za podpowiedz To bardzo miło. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: biała lilia pachnąca 04.10.03, 05:19 O, to teraz ja jestem zaintrygowana! teraz ja tez chce takie lilie! czy znasz moze lacinska nazwe? Albo moze opisz jak wyglada? czy ma kwiaty mniejsze od orientalnej, bardziej jak "trabka", czy tez wywiniete platki? venus Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: biała lilia pachnąca 04.10.03, 09:13 Chodzi prawdopodobnie o Lilium candidum. W sklepach ogrodniczych prawie nie osiągalna. Należy je sadzić bardzo płytko i wcześnie w podłożu zasadowym. Jesienią tworzy rozetę liściową, ktora nie przemarza zimą. Zakwitają w pierwszych dniach czerwca. Odpowiedz Link Zgłoś
elsula Re: biała lilia pachnąca 04.10.03, 12:39 Venus, kwiaty są trąbkowate, intensywnie pachnące, łodyga wysoka To lilium candida Odpowiedz Link Zgłoś
piasia Re: biała lilia pachnąca 04.10.03, 15:15 Pamiętam te lilie. Rosły w ogródku moich Dziadków. Wspaniały, niepowtarzalny zapach, nieskazitelna biel kwiatów z atłasowym połyskiem, intensywnie żółte pylniki. ....jedliśmy obiad siedząc na werandzie. Nagle zerwała się burza, lunął deszcz. Mój Dziadek zerwał się od stołu, omalże wywracając talerz, złapał sekator i pobiegł do ogrodu zrywać lilie. Do grona zrywających (się) dołączyła moja Babcia, która zerwała się z krzesła, i pobiegła za Dziadkiem, po drodze zrywając z wieszaka jakiś płaszcz, którym okryła Dziadka zrywającego lilie w ulewnym deszczu.... Potem te lilie stały w wiadrze na werandzie, roztaczając wokół swój cudowny zapach. Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: biała lilia pachnąca 04.10.03, 18:53 wydaje mi sie , ze lilja sw Antoniego, o cudownym zapachu, biala jak snieg, z dlugimi slupkami i grubymi zoltymi pylnikami to tak zwana lilja krolewska, Liljum regale. Zapach rzeczywiscie krolewski- wspanialy. Nie mylic z Lilja Madonny ( Liljum candidum) ktora ma podobny wyglad, ale sniezne platki bardziej odchylne do tylu i dluzsze slupki. Lilium regale ma ok 80-120 cm a Lilium candidum ok 90-150cm. Opisuje to, co widze na obrazku, Odpowiedz Link Zgłoś
belisarius Re: biała lilia pachnąca 04.10.03, 20:44 Jak ją zwał tak ją zwał ale jak zdobyć i ratowac ginący gatunek ? Panie Jerzy pomocy! Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: biała lilia pachnąca 04.10.03, 21:21 chyba powinnas spytac w sklepie ogrodniczym. Skoro sprzedaja rozne odmiany tulipanow, krokusow, zonkili, narcyzow to i rozne odmiany lilji powinni miec na skladzie. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: biała lilia pachnąca 05.10.03, 04:44 Lilium Regale.. www.arcadian-archives.com/images/jpeg/Regale_maybe.JPG Lilium candidum www.broadleighbulbs.co.uk/images/spring/lilium/lilycandidum.jpg To ktora? Chyba kupie obydwie.. A ja mialam taka, ale zostawilam na poprzednim miejscu zamieszkania.. tez musze kupic.. www.broadleighbulbs.co.uk/images/spring/lilium/lilstargazer.jpg tez mocno pachnie, jest to ten sam gatunek co Casablanca A teraz mam takie: www.broadleighbulbs.co.uk/images/spring/lilium/lilycasablanca1.jpg "Casablanca" - mocno pachnie. oraz African Queen" fogbeltgrowers.com/fog.africanQ024.jpg poza tym mam tez zwykle lilie pomaranczowe, rozowe i zolte.. mam tez te wywiniete co tu sie nazywaja Martagon Lilies. www.telusplanet.net/public/mgshol/Cr1.jpg mam nadzieje ze linki "wyjda" Venus Odpowiedz Link Zgłoś
elsula Re: biała lilia pachnąca 05.10.03, 09:08 Mnie chodzi o lilium candidum, regale spotyka się częściej i nie jest tak "czarująca". Pytałam w wielu sklepach ogrodniczych - nie mają,często osoby tam pracujące mówiły, że same chciałyby znależć. Odpowiedz Link Zgłoś
piasia Re: biała lilia pachnąca 05.10.03, 11:36 Lilie św. Józefa spotkał widocznie ten sam los, co wiele innych przepięknych roślin - ktoś "mądry" pomyślał że to już starocie, takie oklepane, "wsiowe", a więc nieopłacalne, bo nikt tego nie kupi. Jedyny sposób ich zdobycia, skoro w sklepach nie ma - wybrać się wiosną i latem na przejażdżkę po okolicznych działkach i wiejskich ogródkach. Tam jeszcze nie dotarły egzotyczne nowości, tam wciąż królują gatunki uprawiane jeszcze przez nasze prababice, różne "srebrniki Judasza", "pantofelki Matki Boskiej", "lilie św. Józefa" czy "smolinosy". A potem trzeba dorwać właściciela i przekonać go, żeby odstąpił chociaż jedną bulwkę. PS: ja mam te lilie... ale od kilku lat kwitną coraz marniej. W dodatku pojawiły się jakieś podłe robale, które mi je zeżerają. Muszę porządnie o nie zadbać, skoro to gatunek zagrożony ;) Odpowiedz Link Zgłoś
giwia Re: biała lilia pachnąca 05.10.03, 11:59 Przy nowym rozsadzaniu podsyp pestycydem a moze i teraz można Spytajmy Pana Jurka Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: biała lilia pachnąca 05.10.03, 19:02 Lilie candidum wymagają ziemi zasadowej [w przeciwieństwie do innch lilii] i płytkiego sadzenia. Jeśli się ją przesadza, to należy to zrobić w sierpniu, aby do jesieni wytworzyła rozetę liściową, która zimą nie przemarza. Lilie candidum, które u nas rosną są sterylne, t.zn. nie wytwarzają nasion i tworzą mało cebul przybzszowych. Pewnie stąd jest ich tak mało. Można natomiast dostać w sklepach ogrodniczych mieszańce lilii candidum, które są również bardzo piękne i pachnące [np. Cascada Strain}. Odpowiedz Link Zgłoś
blenkitka Re: biała lilia pachnąca 05.10.03, 23:46 mnie rowniez wydaje sie ze chodzi o lilium candidum wzmnianki od niej datuja sie juz od viii w. p.n.e. byly one obowiazkowo uprawianie w wirydarzach i ogrodkach przydomowych.. wytwarzano szczegolnie z platkow szereg masci i kosmetykow, wiec nie mialy zastosowania tylko i wylacznie estetycznego. Odpowiedz Link Zgłoś