Dodaj do ulubionych

biała lilia pachnąca

03.10.03, 10:57
W połowie września posadziłam cudem zdobytą cebulkę białej lilii /nazyw
sw,Jozefa lub Antoniego/
Czemu to taka rzadkość ???
Jeśli się nie przyjmie - gdzie szukać następnych ? Pomóżcie kochani!
Obserwuj wątek
    • venus22 Re: biała lilia pachnąca 03.10.03, 19:06
      Nie wiem czy to tez cie interesuje ale bardzo mocno pachna duze lilie
      orientalne.
      Biale, rozowe, z duzej cebuli na jednej galazce moze byc 11 do 15 kwiatow!
      Oczywiscie nie wszystkie naraz musza kwitnac ale wiekszosc kwitnie
      jednoczesnie..

venus

• elsula Re: biała lilia pachnąca 04.10.03, 01:44
      Niestety, to nie to samo Tamte lilie miały zapach absolutnie niepowtarzalny.
      Ale dzękuję Wenus za podpowiedz To bardzo miło.
      • venus22 Re: biała lilia pachnąca 04.10.03, 05:19
        O, to teraz ja jestem zaintrygowana!
        teraz ja tez chce takie lilie!
        czy znasz moze lacinska nazwe?
        Albo moze opisz jak wyglada?
        czy ma kwiaty mniejsze od orientalnej, bardziej jak "trabka", czy tez
        wywiniete platki?
        venus
        • marbor1 Re: biała lilia pachnąca 04.10.03, 09:13
          Chodzi prawdopodobnie o Lilium candidum. W sklepach ogrodniczych prawie nie
          osiągalna. Należy je sadzić bardzo płytko i wcześnie w podłożu zasadowym.
          Jesienią tworzy rozetę liściową, ktora nie przemarza zimą. Zakwitają w
          pierwszych dniach czerwca.
        • elsula Re: biała lilia pachnąca 04.10.03, 12:39
          Venus, kwiaty są trąbkowate, intensywnie pachnące, łodyga wysoka To lilium
          candida
          • piasia Re: biała lilia pachnąca 04.10.03, 15:15
            Pamiętam te lilie. Rosły w ogródku moich Dziadków. Wspaniały, niepowtarzalny
            zapach, nieskazitelna biel kwiatów z atłasowym połyskiem, intensywnie żółte
            pylniki.

....jedliśmy obiad siedząc na werandzie. Nagle zerwała się burza, lunął deszcz.
            Mój Dziadek zerwał się od stołu, omalże wywracając talerz, złapał sekator i
            pobiegł do ogrodu zrywać lilie. Do grona zrywających (się) dołączyła moja
            Babcia, która zerwała się z krzesła, i pobiegła za Dziadkiem, po drodze
            zrywając z wieszaka jakiś płaszcz, którym okryła Dziadka zrywającego lilie w
            ulewnym deszczu....

Potem te lilie stały w wiadrze na werandzie, roztaczając wokół swój cudowny
            zapach.
            • karelia Re: biała lilia pachnąca 04.10.03, 18:53
              wydaje mi sie , ze lilja sw Antoniego, o cudownym zapachu, biala jak snieg, z
              dlugimi slupkami i grubymi zoltymi pylnikami to tak zwana lilja krolewska,
              Liljum regale. Zapach rzeczywiscie krolewski- wspanialy. Nie mylic z Lilja
              Madonny ( Liljum candidum) ktora ma podobny wyglad, ale sniezne platki
              bardziej odchylne do tylu i dluzsze slupki. Lilium regale ma ok 80-120 cm a
              Lilium candidum ok 90-150cm. Opisuje to, co widze na obrazku,
              • belisarius Re: biała lilia pachnąca 04.10.03, 20:44
                Jak ją zwał tak ją zwał ale jak zdobyć i ratowac ginący gatunek ? Panie Jerzy
                pomocy!
                • karelia Re: biała lilia pachnąca 04.10.03, 21:21
                  chyba powinnas spytac w sklepie ogrodniczym. Skoro sprzedaja rozne odmiany
                  tulipanow, krokusow, zonkili, narcyzow to i rozne odmiany lilji powinni miec
                  na skladzie.
                  • venus22 Re: biała lilia pachnąca 05.10.03, 04:44
                    Lilium Regale..

www.arcadian-archives.com/images/jpeg/Regale_maybe.JPG

Lilium candidum

www.broadleighbulbs.co.uk/images/spring/lilium/lilycandidum.jpg
                    To ktora?
                    Chyba kupie obydwie..

A ja mialam taka, ale zostawilam na poprzednim miejscu zamieszkania.. tez
                    musze kupic..

www.broadleighbulbs.co.uk/images/spring/lilium/lilstargazer.jpg
                    tez mocno pachnie, jest to ten sam gatunek co Casablanca

A teraz mam takie:

www.broadleighbulbs.co.uk/images/spring/lilium/lilycasablanca1.jpg
                    "Casablanca" - mocno pachnie.
                    oraz
                    African Queen"

fogbeltgrowers.com/fog.africanQ024.jpg
                    poza tym mam tez zwykle lilie pomaranczowe, rozowe i zolte..
                    mam tez te wywiniete co tu sie nazywaja Martagon Lilies.

www.telusplanet.net/public/mgshol/Cr1.jpg
                    mam nadzieje ze linki "wyjda"

Venus

• elsula Re: biała lilia pachnąca 05.10.03, 09:08
                    Mnie chodzi o lilium candidum, regale spotyka się częściej i nie jest
                    tak "czarująca". Pytałam w wielu sklepach ogrodniczych - nie mają,często osoby
                    tam pracujące mówiły, że same chciałyby znależć.
                    • piasia Re: biała lilia pachnąca 05.10.03, 11:36
                      Lilie św. Józefa spotkał widocznie ten sam los, co wiele innych przepięknych
                      roślin - ktoś "mądry" pomyślał że to już starocie, takie oklepane, "wsiowe", a
                      więc nieopłacalne, bo nikt tego nie kupi.

Jedyny sposób ich zdobycia, skoro w sklepach nie ma - wybrać się wiosną i latem
                      na przejażdżkę po okolicznych działkach i wiejskich ogródkach. Tam jeszcze nie
                      dotarły egzotyczne nowości, tam wciąż królują gatunki uprawiane jeszcze przez
                      nasze prababice, różne "srebrniki Judasza", "pantofelki Matki Boskiej", "lilie
                      św. Józefa" czy "smolinosy".
                      A potem trzeba dorwać właściciela i przekonać go, żeby odstąpił chociaż jedną
                      bulwkę.

PS: ja mam te lilie... ale od kilku lat kwitną coraz marniej. W dodatku
                      pojawiły się jakieś podłe robale, które mi je zeżerają. Muszę porządnie o nie
                      zadbać, skoro to gatunek zagrożony ;)
                      • giwia Re: biała lilia pachnąca 05.10.03, 11:59
                        Przy nowym rozsadzaniu podsyp pestycydem a moze i teraz można Spytajmy Pana
                        Jurka
                        • marbor1 Re: biała lilia pachnąca 05.10.03, 19:02
                          Lilie candidum wymagają ziemi zasadowej [w przeciwieństwie do innch lilii] i
                          płytkiego sadzenia. Jeśli się ją przesadza, to należy to zrobić w sierpniu,
                          aby do jesieni wytworzyła rozetę liściową, która zimą nie przemarza. Lilie
                          candidum, które u nas rosną są sterylne, t.zn. nie wytwarzają nasion i tworzą
                          mało cebul przybzszowych. Pewnie stąd jest ich tak mało.
                          Można natomiast dostać w sklepach ogrodniczych mieszańce lilii candidum, które
                          są również bardzo piękne i pachnące [np. Cascada Strain}.
                          • blenkitka Re: biała lilia pachnąca 05.10.03, 23:46
                            mnie rowniez wydaje sie ze chodzi o lilium candidum wzmnianki od niej datuja
                            sie juz od viii w. p.n.e. byly one obowiazkowo uprawianie w wirydarzach i
                            ogrodkach przydomowych.. wytwarzano szczegolnie z platkow szereg masci i
                            kosmetykow, wiec nie mialy zastosowania tylko i wylacznie estetycznego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka