iwonka.1970 22.08.08, 11:31 mam 8 borówek amerykańskich wysokich.W tym roku na końcach liści trzech z nich pojawiły się rdzawe plamy,jedna z borówek prawie juz usycha!Co robić? czy powodem mogą być nornice które grasują sobie w ogrodzie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mandre08 Re: chora borówka amerykańska 22.08.08, 12:29 Dołączam się do tematu. W zeszłym roku posadziłam trzy krzaczki borówki, trzy odmiany, z tego co pamiętam wszystkie miały liście zielone, po jakimś czasie zauważyłam, że jeden z krzewów ma liście czerwonawe. Zasatanawiałam się czy to jakaś choroba ale liście wyglądają na zdrowe, nie zasychają, nie opadają, od wiosny wyglądają tak samo, może to jakaś odmiana z czerwonawymi liśćmi czy może brak jakiegoś składnika w glebie, z tym, że wszystkie trzy krzewy były sadzone o jednym czasie w to samo przygotowane podłoże ( kwaśny torf zmieszany z ziemią ). Jeśli chodzi natomiast o zasychające końcówki liści to na cytryńcu chińskim też zauważyłam takie zjawisko, roślinka jakoś się trzyma ale końcówki liści nawet na młodych tegorocznych pędach ma brązowe i suche, również nie wiem co jest tego przyczyną. Odpowiedz Link Zgłoś
kz0 Re: chora borówka amerykańska 06.09.08, 22:08 Czy teraz trzeba zakwasić siarczanem amonu ziemię pod borówką, czy lepiej wczesną wiosną? pzdr. kz0 Odpowiedz Link Zgłoś
warsawyak Re: chora borówka amerykańska 09.09.08, 14:07 kz0 napisał: > Czy teraz trzeba zakwasić siarczanem amonu ziemię pod borówką, czy lepiej > wczesną wiosną? Absolutnie nie teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
warsawyak Re: chora borówka amerykańska 09.09.08, 14:05 > zielone, po jakimś czasie zauważyłam, że jeden z krzewów ma liście > czerwonawe. Borówka zaprzestaje produkcji chlorofilu i ujawniają się antocyjany - w ten sposób roślina przygotowuje się do zimy. > Jeśli chodzi natomiast o zasychające końcówki > liści to na cytryńcu chińskim też zauważyłam takie zjawisko Cytryniec ma za mało przewiewu lub światła, ewentualnie za dużo wody. Odpowiedz Link Zgłoś