bei 05.09.08, 11:42 fotoforum.gazeta.pl/72,2,638,84278163.html cos jej dolega:( Bardzo proszę o pomoc, wieczorem ruszę po jakis preparat, teraz obrałam tylko igły i spalę je... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yoma Re: pomocy...sosna 05.09.08, 14:17 Gubi igły - a nie wiesz, że drzewa zrzucają liście na zimę? Iglaste też. Tyle, że je wymieniają. Nowe zostają, stare opadają. To nie choroba, to fizjologia. Na wiosnę będzie drugi zrzut. Odpowiedz Link Zgłoś
bei yoma 05.09.08, 14:22 a to czarne na gałązkach- to nie chorobowo zmienione- tylko naturalna kora? Jesli nic jej nie jest- to słyszysz ten huk??- spadł mi kamien z serca! Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: yoma 05.09.08, 15:49 Wydaje mi się, że nic jej. Niech się jeszcze kto mądrzejszy wypowie, ale uważam, że kamień może zostać spadnięty :) Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Palenie niewiele da - patogeny w powietrzu! 06.09.08, 14:00 Sosnowe młode drzewka w środku swej koronki w naturalny sposób łysieją z wiekiem. Uszczykiwanie ich nowych - przedłużających pędy - przyrostów może być sposobem na NATURALNE takie łysienie wnętrza. www.zielonewrota.pl/art_v.php?art=813&p "... Sosna i świerk, podobnie jak drzewa liściaste, zrzucają igły, tyle, że żyją one dłużej niż rok. U zdrowej sosny igły powinny utrzymywać się przez 3-4 lata ...". www.wiki.lasypolskie.pl/z/zamieranie-pedow-sosny?s=choroby%20sosny jesienna osutka sosny: www.encyklopedialesna.pl/haslo.php?id=1623 wiosenna osutka sosny: www.encyklopedialesna.pl/haslo.php?id=1746 Osutka igieł sosny: grzyby.strefa.pl/Lophodermium_pinastri.html www.wiki.lasypolskie.pl/?do=search&id=choroby+sosny Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Palenie niewiele da - patogeny w powietrzu! 06.09.08, 14:11 dziękuję:)....dla spokoju sumienia wezmę probki i pognam do AR- moze tam mi ktoś coś powie. Odpowiedz Link Zgłoś