10.10.03, 13:57
dzień dobry!
Ja mam takie pytanie. Mieszkam w bloku, na balkonie hoduję cyprysy w
doniczkach. Co z nimi zrobić na zimę? Czy przenieść je do mieszkania, gdzie,
wiadomo, będzie w zimie raczej suche powietrze?
Dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • pauli7 Re: Cyprysy 10.10.03, 20:27
      Witam!
      Cyprysiki (cyprysy w naszym klimacie nie rosna:) )sa dosc wrazliwe na mroz, ale
      zime musza "przezyc" dla prawidlowego rozwoju. Ale na balkonie musza byc
      osloniete - powinny miec duza, drewniana lub ceramiczna donice, ocieplona
      (wloknina, sloma, galeziami, styropianem...) i sama roslinke tez trzeba owinac.
      No i kilka razy w ciagu zimy trzeba troszke podlac (jak sie trafi odwilz,
      oczywiscie). Aha i trrzeba pilnowac wiosna, zeby roslinki nie "zagotowac"
      (trzeba zdjac zimowe ubranko)
      Pozdrowionka
    • lukaszkozub Re: Cyprysy 11.10.03, 17:28
      Jeśli drzewka, te to cyprysiki to porady podane w powyższym watku są jak
      najlepsze. Jeśli jednak sa to cyprysy (ja mam takie na balkonie - wychodowane z
      nasion przywiezionych z Chorwacji), to nie przetrwaja one zimy na zewnątrz. Ja
      swoje trzymam jak najdłużej na zewnatrz (bacznie ogladając termometr i prognozę
      pogody, gdyz najmniejszy przymrozek może je zniszczyć) by zapadły w stan
      hibernacj, a nastęnie przestawiam na klatkę schodową w bloku, gdzie jest
      chłodniej niz w mieszkaniu. Dzięki temu pozostają dłużej w stanie uspienia i
      wegetacje rozpoczynają dopiero koło lutego, kiedy dzień jest juz dość długi
      (gdyby rozpoczeły ją w srodku zimy zmarniałyby z braku światła). Teraz
      pozostaje wię rozpoznać jakie dzrewka posiadasz: jeśli były kupione w naszym
      kraju w sklepie ogrodniczym (a nie w kwiaciarni) to na 99% to są cyprysiki.
    • jerzy.wozniak Re: Cyprysy 11.10.03, 21:06

Witam na forum Gazety!
      Już w starożytności cyprysy były wykorzystywane jako rośliny dekoracyjne. W
      Polsce możemy je uprawiać jedynie w doniczkach, latem wystawiając je do ogrodu
      lub na balkon, zimę zaś powinny spędzić w jasnym pomieszczeniu, w temperaturze
      5-10°C. Rośliny sprzedawane w kwiaciarniach to cyprys kalifornijski. Wymaga
      nieco wilgotniejszego powietrza niż cyprys wiecznie zielony i dlatego zimą
      należy go trzymać w chłodnych pomieszczeniach . W domu z centralnym ogrzewaniem
      powinien stać w jak najchłodniejszym widnym miejscu najlepiej na dużej
      podstawce wypełnionej wodą (doniczka nie powinna być znużona w wodzie)aby
      parująca woda podnosiła wilgotność powietrza wokół rośliny. Należy go w tym
      czasie niewiele podlewać, ale podłoże nie powinno całkowicie przesychać. Na
      koniec mała uwaga w sprzedaży są cztery rośliny z cyprysem w nazwie cyprys,
      cuprysowiec, cyprysik i cypryśnik. Niestety większość z nich to drzewa klimatu
      ciepłego i u nas albo przemarzają albo w ogóle nie nadają się do uprawy w
      ogrodzie. Natomiast dobrze rosną w pojemnikach i dość łatwo je przechować zima
      w jasnym i chłodnym pomieszczeniu. Stąd sa często spotykane jako drzewa lub
      krzewy do ozdoby tarasów.
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka