Dodaj do ulubionych

fikus drzewko zgubil prawie wszystkie liscie

16.01.02, 15:32
czy to prawda, ze w miejscach gdzie fikus utracil liscie juz nigdy sie one nie
pojawia? I co moze powodowac tak gwaltowna utrate lisci jak temu zapobiec?
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: fikus drzewko zgubil prawie wszystkie liscie 17.01.02, 10:16
      Witam na forum Gazety!
      To znów ten sam problem, który opisywałem już w kilku wątkach! Po prostu tak
      reagują rośliny na suche powietrze w mieszkaniu, a fikusy także na zimne
      przeciągi – najczęściej oba czynniki na raz. Na domiar złego jak widzimy
      opadające liście, to lu więcej wody, bo myślimy że ma za sucho, a tym czasem to
      błąd! Należy ograniczyć podlewanie, tak aby ziemia była tylko leciutko wilgotna
      i ustawić roślinę w pobliżu nawilżacza powietrza lub wsypać do miski torfu lub
      żwiru wstawić podstawkę odwróconą do góry dnem, na której stawiamy roślinę, a
      następnie nalać do miski wody. Parująca woda sprawi że powietrze w otoczeniu
      rośliny będzie miało znacznie wyższą wilgotność niż w mieszkaniu, a o to tylko
      chodzi!. Pamiętajcie również, że suche powietrze wysusza wasze śluzówki, co
      ułatwia drogę bakteriom do waszego organizmu. Więc dla siebie, nie dla roślin,
      należy przed zimą zakupić nawilżacze powietrza.
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak
      • osssa Re: fikus drzewko zgubil prawie wszystkie liscie 18.01.02, 13:33
        Mam dwa fikusy. Jeden jest już zupełnie "łysy" , a drugi , łysiejąc w takim
        tempie - wkrotce będzie również "łysy".
        Zadziwiające jednakże jest to ,że jeden ma 4 lata , a drugi 3. Warunki , w
        stosunku do ubiegłych zim ,nie zmieniły się im wcale.Co więc wpłynęło na
        rzucanie liści? Dodam ,że o przeciągach nie ma mowy.

osssa
        • jerzy.wozniak Re: fikus drzewko zgubil prawie wszystkie liscie 18.01.02, 18:44
          Warto sprawdzić również, czy nie występują przędziorki. Suche powietrze zimą,
          to dla nich raj, właśnie wtedy najintensywniej się rozmnażają. Aby to
          stwierdzić oglądamy pod silnym szkłem powiększającym spodnią stronę liści.
          Wyglądają jak czerwone lub różowe pajączki ( średnica 0,5mm! ). Objawem ich
          żerowania jest bledniecie i opadanie liści, a także delikatne pajęczynki w
          kątach liści i przy łodygach.
          Pozdrowienia,
          Jerzy Woźniak
          • osssa Re: fikus drzewko zgubil prawie wszystkie liscie 22.01.02, 12:34
            Sprawdziłam , pajączków nie ma.
            Wiem już , jednak , co się stało.
            Popełniłam błąd , który Pan opisał ( co znaczy: EKSPERT! :))) ).
            Kiedy stwierdziłam ,że mój fikus rzuca liście , intensywniej
            podlewałam , sądząc ,że ma za sucho ! Myślę ,że tego się nie da
            cofnąć ! Ten większy stanowi dekorację , ponieważ w pięknej
            donicy - stroszy plątaninę ślicznych gałązek.
            Naprawdę jest szalenie dekoracyjny !!!
            Drugi , mniejszy........ buuuuuu , chlip , chlip...

To cena jaką zapłaciłam za naukę !
            Dziękuję za pomoc w rozpoznaniu problemu.

osssa ,bogatsza w wiedzę o fikusie :))))))))))))))))))
            • jerzy.wozniak Re: fikus drzewko zgubil prawie wszystkie liscie 22.01.02, 18:23
              Na drugi raz won z fikusem beniamina - tylko kłopot, KUPCIE np. fikusa
              binnendijkii, jest prawie nie do zabicia i o wiele bardziej dekoracyjny. Na
              rynku są dwie odmiany jedna o wąskich, a druga o szerokich liściach. Kupcie tą
              o wąskich!
              Jerzy Woźniak
              • ola_n Ale co z tymi suchymi gałązkami? 31.01.02, 12:37
                Witam!
                Znów wracam do tego wąstku, ale bardzo interesuje mnie jeszcze jedna sprawa.
                Mój fikus też zgubił w tym roku sporo liści. I niestety wciąż je gubi:((
                Chciałabym się dowiedzieć co zrobić z tymi "gołymi" łodygami? Ktoś już zadał
                pytanie, czy liście w tych miejscach nie odrosną już nigdy. U mojego fikusa
                koncówki tych łodyg wyglądają na całkowicie suche, więc chyba i martwe? Co z
                tym zrobić? Mam je przyciąć?
                Pzdr.
                • jerzy.wozniak Re: Ale co z tymi suchymi gałązkami? 02.02.02, 18:47
                  Witam na forum Gazety!
                  Tu na odległość trudno coś doradzić. Drzewa takie jak fikusy mogą wypuścić
                  liście w miejscu tych, które opadły. Aby jednak sprawdzić czy dany pęd żyje
                  należy obciąć jego koniec (nie szkodzi to roślinie). Jeśli wnętrze jest
                  zielonkawe i wilgotne znaczy roślina żyje –suche można obciąć kawałek dalej i
                  znów sprawdzić. Jednak proces regeneracji rośliny na pewno będzie długotrwały i
                  nie zacznie się wcześniej niż w kwietniu.
                  Pozdrowienia,
                  Jerzy Woźniak
                  P.S.
                  Tu może dla niektórych brutalna prawda. Przy tak niskich cenach, jakie maja
                  rośliny w niektórych hurtowniach, nie ma sensu męczyć się nad usychającym
                  kwiatkiem. Lepiej kupić nowy, który niejednokrotnie kosztuje mniej niż środek
                  do zwalczania szkodników. Dzisiaj u Tomaszewskiego były przekwitłe storczyki (
                  W kąciku „tani kwiat”) po 2 złote. Tyle kosztuje doniczka z ziemią. Roślina ta
                  prawidłowo pielęgnowana rozwinie kwiaty najdalej za kilka miesięcy. Sam kupiłem
                  w tym kąciku (tanie nie znaczy, że zgniły) waszyngtonię do zdjęć zamieszczonych
                  w jednym z lepszych pism ogrodniczych. Kosztowała 9 (dziewięć) złotych.
                  Rozumiem jako miłośnik roślin i przyrody wasz ból serca, ale warto czasami
                  przemyśleć i wybrać bardziej rozsądne rozwiązanie.
                  • zibi10 Re: Ale co z tymi suchymi gałązkami? 25.02.02, 13:08

> P.S.
                    > Tu może dla niektórych brutalna prawda. Przy tak niskich cenach, jakie maja
                    > rośliny w niektórych hurtowniach, nie ma sensu męczyć się nad usychającym
                    > kwiatkiem. Lepiej kupić nowy, który niejednokrotnie kosztuje mniej niż środek
                    > do zwalczania szkodników. Dzisiaj u Tomaszewskiego były przekwitłe storczyki (
                    > W kąciku „tani kwiat”) po 2 złote. Tyle kosztuje doniczka z ziemią.

No wlasnie. Kupilem kiedys u Tomaszewskiego fikusa. Przy okazji wzialem takze
                    ziemie. Okazao sie, z albo w korzeniach, albo w ziemi byly robaki. W ciagu
                    miesiaca tak sie namnozyly. ze wylazily na powierzchnie.
                    Nie kupie juz nigdy niczego u Tomaszewskiego i innym tez nie polecam.

Zibi
                    • jerzy.wozniak Re: Ale co z tymi suchymi gałązkami? 25.02.02, 23:11
                      No coż od Tomaszewskiego nie dostaje za reklame, po prostu jest to jeden z
                      najlepiej zaopatrzonych sklepow w Warszawie. A tak na marginesie to Tomaszewski
                      nie robi tej ziemi, on ja sprzedaje!
                      Jerzy Woźniak
                      • zibi10 Re: Robale... 26.02.02, 08:28
                        jerzy.wozniak napisał(a):

> No coż od Tomaszewskiego nie dostaje za reklame, po prostu jest to jeden z
                        > najlepiej zaopatrzonych sklepow w Warszawie. A tak na marginesie to Tomaszewski
                        >
                        > nie robi tej ziemi, on ja sprzedaje!
                        > Jerzy Woźniak

O przepraszam, jako sprzedawca odpowiada za to co sprzedaje - to tzw. rekojmia za
                        wady. Ja juz nigdy u tego czlowieka nic nie kupie i znajomym odradzam.
                        A propos. Jak pozbywac sie w sposob najmniej szkodliwy dla roslin welnowcow i
                        ziemiorek? Ziemiorki to juz prawdziwa plaga - pjawiaja sie praktycznie po kazdym
                        zakupie nowej ziemi...

Zibi
    • jagoda5 Re: fikus drzewko zgubil prawie wszystkie liscie 15.02.02, 19:06
      Mój kilkakrotnie gubił większość liści i potem odrastały. Najczęściej działo
      się to na wiosnę. Teraz też jest zielono-żółty, ale widać już zalążki nowych
      liści. Zdarzyło mi się również go podtopić. Uratowało go wyjęcie z doniczki i
      przesuszenie przez jeden dzień na balkonie /latem/ odkrytych korzeni.I rośnie
      dalej.
      • vikus Re: fikus drzewko zgubil prawie wszystkie liscie 27.02.02, 17:43
        Witam wszystkich!
        Przewalczylam w swoim zyciu juz milion (:-)) fikusow. Z doswiadczenia wiem
        jedno NIE OBCINAC! Listki zawsze w koncu odrastaja. Najlepiej w naslonecznionym
        miejscu, uwielbiaja byc pryskane woda z nawilzacza.
        Ja nigdy nie pozbywam sie chorujacych roslinek. Prawdziwa frajde sprawia mi
        obserwowanie jak odzyskuja forme. Gadam do kazdego nowego listka a one
        odwdzieczaja mi sie za troske! Rosna, zielenia sie i sa piekne!
        Pozdrawiam!
        Vikuś
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka