zielona_kota 29.10.08, 20:27 Przez szerokość działki biegnie pas na którym nie wiem co mogę posadzić, bo jest wspomniany w temacie gaz i kanalzacja (min. 1,5m). Jakie ew. krzewy lub drzewko mogę w tym miejscu posadzić? A może nie powinnam? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yoma Re: 1,5 metra pod ziemią gaz,kanalizacja :( 29.10.08, 21:11 Roztropnie by było posadzić coś, czego nie będzie szkoda na wypadek pęknięcia rury. Coś kobiercowego, co się szybko zregeneruje. Konwalie? Odpowiedz Link Zgłoś
siem-ata Re: Służebność 29.10.08, 21:36 A czy wiesz ,że weszła nowa Ustawa ,która gwarantuje Ci /jeżeli działka jest Twoja/ pieniążki od energetyki za służebność ? Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Służebność 29.10.08, 22:59 A czy wiesz, co ma energetyka do gazu i wod-kanu? Jak wiesz, to powiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
siem-ata Re: Służebność 30.10.08, 11:14 Napisałam przykładowo. Ale możesz jeżeli masz na działce kanalizę,kable,słup telefoniczny czy energetyczny itp. żądać od właściciela tych urządzeń opłaty miesięcznej za służebność. Jeśli chodzi Ci o to dziwne złośliwe pytanie to mogę oczywiście Ci odpowiedzieć/jak chcesz na priva/ chociaż komentarz był skierowany do piszącej artykuł.Powiem Ci tylko ,że siarkowodór wydzielany przez Ciebie jest też gazem i czynnikiem nośnym energii. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: bąki. I baki [zrywane] 30.10.08, 11:29 O rany, nie wiedziałem, że me trzewia muszą wnieść obowiązkowy trybut państwu za korzystanie ze środowiska... {Sie-mata} jak coś powi - to tak powi, że BAKI zrywać - wot co... Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: Siem_aty służalczość ,pardon - służebność 30.10.08, 11:24 Warto, {Yomo}, jednak poczytać tę ustawę - a nużwidelec... Dzięki, o {Sie_mata'o}! Może i 'TePsę' zmusimy do zdjęcia kabla znad posesji - byśmy mogli wreszcie posadzić tam pod jej kabelkiem [na naszej MAŁEJ działce przydomowej - 5 m nad gruntem!] coś w postaci drzewa . Kabel do sąsiada - nota bene, a nawet notabene. A mamy wzdłuż ulicy PUSTY kanał pod chodnikiem INNEJ firmy. Może się wreszcie konkurenci co do służalczej służebności dogadają - a u nas będzie jaka taka jabłonka. Albo i grusza... Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Siem_aty służalczość ,pardon - służebność 30.10.08, 17:57 Zgodnie z tą ustawą nie zmusisz TePsy do zdjęcia kabla, ale możesz zmusić ją do płacenia "czynszu" za wynajęcie powierzchni. Wyguglaj sobie "służebność przesyłu od 3 sierpnia", "prawo instalacji na cudzej działce". Odpowiedz Link Zgłoś
zielona_kota Re: 1,5 metra pod ziemią gaz,kanalizacja :( 30.10.08, 19:06 Widzę, że dyskusja się rozwinęła, ale nie na temat mnie interesujący.... Jaki krzaczorek, a może małe drzewko? Od ulicy jest pas żywopłotu z jałowca. Potem jest pusty pas ziemi (bo pod nią owa kanalizacja i gaz). Następnie to już część przydomowa, gdzie będą jakieś niskie nasadzenia, rabatka itp. Będzie głupio wyglądać wiosną taki goły, długi pas ziemi :( Co robić? Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: 1,5 metra pod ziemią gaz,kanalizacja :( 30.10.08, 19:57 Zrób na tym pasie rabatę bylinową. Korzenie bylin zwykle nie sięgają tak głęboko, jak korzenie krzewów i drzew. Odpowiedz Link Zgłoś
siem-ata Re: 1,5 metra pod ziemią gaz,kanalizacja :( 30.10.08, 20:09 No więc wracając do tematu. Tak się składa ,że mam rurociąg przechodzący przez moją nieruchomość. Na "rurociągu" rośnie ,śliwka Mirabelka,dwa porzeczkoagresty,czeremcha ,dwie Tuje, klomb z różami i trawa oczywiście.Rurociąg przechodzi przez całą długość nieruchomości tj. 90m. Jeszcze jedno za służebność właśnie otrzymałam pierwszy przelew 150 zł.i wyrównanie za 10 lat do tyłu.Każdy orze jak może,byle plony były wysokie.Pa. Odpowiedz Link Zgłoś
zielona_kota Re: 1,5 metra pod ziemią gaz,kanalizacja :( 30.10.08, 21:13 U mnie też ten "rurociąg" ciągnie się przez całą długość działki (ok.60m). Ten pomysł z różami mi się spodobał...I z porzeczkami, agrestami też. Czy drzewka owocowe mają głębokie "korzenie" ? Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: 1,5 metra pod ziemią gaz,kanalizacja :( 30.10.08, 21:26 Jak już rabatka i nasadzenia przed domem to może wzdłuż żywopłotu zrób pas (ścieżkę) wysypaną żwirem na włókninie w który mozna wkomponować większe, płaskie kamienie.'Uporzadkuje' to trochę przestrzeń.Zależy jeszcze jak to wszystko ma się do stron świata, bo jeśli np. od południa to wzdłuż pasa będzie bardzo sucho i niewiele tam urośnie z bardziej wymagających roślin. Odpowiedz Link Zgłoś