bubulina 05.11.03, 11:52 Proszę o radę: Kiedy najlepiej i jak przesadzić 3letniego-2,5m modrzewia lub jak go przycinać aby miał ok 3m i nie zasłonił światła innym(niższym) roślinkom. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
barbinator Re: modrzew 05.11.03, 12:45 bubulina napisała: > Proszę o radę: Kiedy najlepiej i jak przesadzić 3letniego-2,5m modrzewia lub > jak go przycinać aby miał ok 3m i nie zasłonił światła innym(niższym) > roślinkom. Przesadzać można teraz albo wczesną wiosną, z modrzewiami nie ma większych kłopotów - przyjmują się prawie zawsze, byle po przesadzeniu trochę przyciąć i dobrze podlewać (wiosną). Natomiast pomysł utrzymania zwykłego modrzewia na wysokości 3 m. wydaje mi się nierealny. To drzewo rośnie zbyt silnie i żadne cięcie go nie skłoni do zminy zdania... Oczywiście mam na mysli cięcie zachowujące urodę drzewa - bo modrzewi wyglądających jak Maria Stuart po egzekucji trochę już widziałam i uważam to za przykry widok... Są jednak modrzewie szczepione rosnące znacznie słabiej i z łatwością dające się utrzymać na wys. 3 m - i coś takiego bym ci doradzała. Pozdr. B. Odpowiedz Link Zgłoś
pauli7 Re: modrzew 05.11.03, 14:30 barbinator napisała: > Natomiast pomysł utrzymania zwykłego modrzewia na wysokości 3 m. wydaje mi się > nierealny. To drzewo rośnie zbyt silnie i żadne cięcie go nie skłoni do zminy > zdania... Oczywiście mam na mysli cięcie zachowujące urodę drzewa - bo modrzewi > > wyglądających jak Maria Stuart po egzekucji trochę już widziałam i uważam to za ja tez mysle, ze 3m to troche malo, zwlaszcza, ze twoj ma juz 2,5... modrzewiowi mozna mocno stepic wzrost, ale najlepiej to wychodzi w zywoplocie - po prostu od wszesnej mlodosci trzeba bo regularnie ciac; takiego 2,5mertowego ciezko bedzie w ten sposob poprowadzic, bo jak teraz zaczniesz ciac, to bedzie mial na dole tyle galezi co teraz, a na czubku -gestwine, no i co zrobisz z bokami? dlatego takie ciecie sprawdza sie najlepiej w przypadku zywoplotu... a przesadzc proponuje juz, okopac ze sporym zapasem (minimum srednicy dolu to srednica = srednicy korony), na glebokosc - ile zdolasz, , potem (najlepiej na 4 rece) wyciagnac go z dolu, ulozyc na folii i za ta folie przeciagnac na nowe miejsce, zeby sie bryla nie pokruszyla; p posadzeniu solidnie podlac i przypalikowac powodzenia:) Odpowiedz Link Zgłoś
jack9 Re: modrzew 05.11.03, 16:43 pauli7 napisała: > a przesadzc proponuje juz, okopac ze sporym zapasem (minimum srednicy dolu to > srednica = srednicy korony), na glebokosc - ile zdolasz pauli dobrze radzi przesadzaj teraz - ale to zeby wykopac bryłę o średnicy korony jest mało realne - zakładam zę modrzew o h = 2,5 m ma koronę o średnicy ok. 1,5 m - takiej bryły nie wytargasz i z pewności jest to przesada...z bryłą o średnicy 70 cm i wysokości 50 cm powinno sie udać Odpowiedz Link Zgłoś