tamaryszek44 09.03.09, 08:21 Jak myślicie, czy już można rozkopczykować róże i przyciąć? czy jeszcze za wcześnie.? A omżyn "Davida"? można już przyciąć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabula777 Re: Róże 09.03.09, 08:46 Nie tyle można, ale trzeba, silnych mrozów juz nie będzie, a gdy róże zdążą wypuścić w tych kopczykach nowe odrosty to te mogą zmarznąć.Budleje też tnie się wcześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
phelix Re: Róże 09.03.09, 10:37 są zasadyznane od dziesięcioleci. jedną z nich jest ta, że róże odsłaniamy w kwietniu, ale eksperymentować mozna. proponuje na jednej z kolekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: Róże 09.03.09, 10:55 zgadzam sie z phelixem absolutnie, teraz pogoda zupełnie jest nieustabilizowana, należy czekać do kwietnia, nie mowiąc o przycinaniu, że to można spokojnie zrobić z różami dopiero w maju, wtedy najlepiej widać co trzeba uciąć, a co zostawić nigdy nie należy spieszyć się z cięciem róż --- ogrodziolowy.republika.pl Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Róże 09.03.09, 13:00 Zależy w jakiej części Polski mieszkasz, ja 'mierzę' wszystko wg. południowo - zachodniej (okolice Wrocławia), a u nas wiosna jest nawet średnio 3 tygodnie wcześniej.Okrycie zimowe dobrze jest zdejmować stopniowo, i rozluźniać je wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: Róże 09.03.09, 15:35 no tak, w Lublinie wszystko zasypane mokrym sniegiem, i pada ciągle i róznica w wegetacji jest spora, niemniej jednak ogolnie dla calej Polski mozna powiedzieć, że najlepiej ciąć wszelkie róże i podobne,co lubią podmarzać dopiero właśnie gdzieś w maju,( kwiecień/maj) wtedy najlepiej widać co przemarzło, co uschło a co ma rosnąć :) --- ogrodziolowy.republika.pl Odpowiedz Link Zgłoś
tenia44 Re: Róże 09.03.09, 19:02 Co robić, ażeby róże przez cały okres kwitnienia były piękne. Moje na początku mają ładne liście a potem je gubią, mimo, że pryskam na grzyba. Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: Róże 09.03.09, 20:47 w ubiegłym roku pierwszy raz wypróbowałam gnojówkę pokrzywowo- skrzypową, polewałam nią róże i miały się znakomicie --- ogrodziolowy.republika.pl Odpowiedz Link Zgłoś
tamaryszek44 Re: Róże 10.03.09, 11:05 Mieszkam koło Zielonej Góry. Omżyna już przycięłam. Gdzieś ktoś napisał, że im wcześniej przytniemy róże, tym wcześniej zakwitną i dłuzej bedą kwitły. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Róże 10.03.09, 11:17 Ja się spotkałam z teorią i tak robię, że róże powinno się ciąć w fazie czerwonych jeszcze ściśniętych pączków.Kiedy się rozluźnią i zaczną pokazywać listki (u niektórych odmian dość wcześnie), nie powinno się już ich wtedy przycinać, ale zrobić pierwszy oprysk na czarna plamistość.Można później obciąć co nieco gdy przeszkadza w jakiś sposób, albo obciąć pędy, które wcześniej wydawały się żywe, a okazały w efekcie podmarzłe. Odpowiedz Link Zgłoś