Dodaj do ulubionych

BEST Elbląg

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.10, 14:34
w 2000r wziąłem kredyt w dawnym Kredyt Banku dla znajomej przez pośrednika podpisałem umowę , zabezpieczeniem był weksel na kwotę 4000zł. Kobitka miała spłacać ale wpłaciła tylko 4 raty i koniec, ja w tym czasie wyjechałem za granicę, wróciłem po 2 latach i odnalazł mnie windykator z w/w banku, poszłem na ugodę i wpłacałem mu miesięcznie 200 zł z czego 160 szło na zadłużenie a 40 dla Pana windykatora.spłacałem uczciwie i regularnie przez ponad 2 lata. Po tym okresie przyszło mi pisemko że mój dług przejęla firma BEST z Elbląga wkurzyłem się bo kwota którą wykupili od kredyt banku to 3750 więc napisałem do firmy BEST skąd takie zadłużenie, w między czasie zdobyłem kopię umowy którą podpisywałem z kredyt bankiem i nie było w niej ani słowa abym płacił windykatorowi za jego usługi. wysłałem pisemko do BESTU i przez rok czasu czekałem na odpowiedź po roku przyszło mi że rzeczywiście nie powinienem płacić windykatorowi i z kwoty 3750 zrobiło się 1880, w piśmie nie było wyszczególnione dlaczego tak się stało tylko kwota z nieba i taką kazali mi spłacać. niestety straciłem pracę i nie wpłacałem rat więc podali mnie do sądu i mam teraz 2 tyg. aby się odwołać od wyroku nie chcę im popuścić bo moim zdaniem wykupili oni zawyżoną wierzytelność od Kredyt Banku i teraz szukają kozła do spłacenia. dodam również że cała kwota należności głównej jest spłacona a to są odsetki od tej kwoty, pomóżcie
Obserwuj wątek
    • unhappy Re: BEST Elbląg 05.12.10, 14:52
      Gość portalu: agas napisał(a):

> w 2000r wziąłem kredyt w dawnym Kredyt Banku dla znajomej przez pośrednika podp
      > isałem umowę , zabezpieczeniem był weksel na kwotę 4000zł. Kobitka miała spłaca
      > ć ale wpłaciła tylko 4 raty i koniec, ja w tym czasie wyjechałem za granicę, wr
      > óciłem po 2 latach i odnalazł mnie windykator z w/w banku, poszłem na ugodę i w
      > płacałem mu miesięcznie 200 zł z czego 160 szło na zadłużenie a 40 dla Pana win
      > dykatora.spłacałem uczciwie i regularnie przez ponad 2 lata. Po tym okresie prz
      > yszło mi pisemko że mój dług przejęla firma BEST z Elbląga wkurzyłem się bo kwo
      > ta którą wykupili od kredyt banku to 3750 więc napisałem do firmy BEST skąd tak
      > ie zadłużenie, w między czasie zdobyłem kopię umowy którą podpisywałem z kredyt
      > bankiem i nie było w niej ani słowa abym płacił windykatorowi za jego usługi.
      > wysłałem pisemko do BESTU i przez rok czasu czekałem na odpowiedź po roku przys
      > zło mi że rzeczywiście nie powinienem płacić windykatorowi i z kwoty 3750 zrobi
      > ło się 1880, w piśmie nie było wyszczególnione dlaczego tak się stało tylko kwo
      > ta z nieba i taką kazali mi spłacać. niestety straciłem pracę i nie wpłacałem r
      > at więc podali mnie do sądu i mam teraz 2 tyg. aby się odwołać od wyroku nie ch
      > cę im popuścić bo moim zdaniem wykupili oni zawyżoną wierzytelność od Kredyt Ba
      > nku i teraz szukają kozła do spłacenia. dodam również że cała kwota należności
      > głównej jest spłacona a to są odsetki od tej kwoty, pomóżcie

Masz dwa tygodnie na precyzyjne, co do grosza wyliczenie z uwzględnieniem kwot, które wpłacałeś. Spłacając kredyt po 200 zł CAŁOŚĆ powinna iść na dług (nie wiem w jakiej kolejności - to też musisz ustalić). To jest ciekawe w jaki sposób odjęli ci kwoty bezprawnie pobierane przez windykatora - bo jeśli po prostu odjęli od długu to źle, bo owo 40 zł spłacało kredyt a nie wisiało sobie w powietrzu. Ciebie NIE INTERESUJE kto i jaki dług od kogo kupił. Ty wyliczasz spłatę zobowiązania PIERWOTNEGO, tak jakby bank nikomu tego długu nie sprzedawał z uwzględnieniem oczywiście ustalonych przez bank (a nie przez windykację) odsetek.

Dodatkowo można być pociągnąć sprawę bezprawnego pobierania przez windykatora pieniędzy. Windykacja NIE MOŻE nic do kupionego długu doliczać - z wyjątkiem oczywiście odsetek jakie wynikają z PIERWOTNEGO zobowiązania.

Podsumowując - marsz do prawnika :)
    • Gość: agas Re: BEST Elbląg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.10, 17:04
      Mam jeszcze małe pytanko, ostatnią wpłatę uiściłem we wrześniu 2007r.nie zawierałem żadnej ugody z Best, powiedzcie mi czy pismo które wysyłałem w lutym 2008r.które dotyczyło reklamacji do w/w długu przerywa bieg przedawnienia czy tylko wpłata i ugoda, z góry dziękuję za podpowiedzi
      • unhappy Re: BEST Elbląg 08.12.10, 22:28
        Gość portalu: agas napisał(a):

> Mam jeszcze małe pytanko, ostatnią wpłatę uiściłem we wrześniu 2007r.nie zawier
        > ałem żadnej ugody z Best, powiedzcie mi czy pismo które wysyłałem w lutym 2008r
        > .które dotyczyło reklamacji do w/w długu przerywa bieg przedawnienia czy tylko
        > wpłata i ugoda, z góry dziękuję za podpowiedzi

Nie ma określonej formy na uznanie długu - czyli pewnie kwestia dyskusyjna. Natomiast mnie ciekawi czy czasu momentu złożenia reklamacji, do momentu udzielenia na nią odpowiedzi nie da się jakoś wygrać na twoją korzyść (chociaż częściowo). Nie lepiej ci iść do prawnika?

No i policzyłeś to? Bo może dług już spłacony a BEST chce cię walnąć w rogi (tak jak zrobili w przypadku tych 40 zł miesięcznie).
        • Gość: agas Re: BEST Elbląg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.10, 18:26
          wyobraź sobie że reklamację złożyłem w lutym 2008r, zaś odpowiedź dostałem w lipcu 2010r. z odpowiedzi wynikało że musieli pisać do wierzyciela i dlatego tyle czasu czekali na odpowiedź a do prawnika idę jutro
    • Gość: agatka Re: BEST Elbląg IP: 212.244.185.* 10.12.10, 16:24
      wydaje mi się, że w sądzie już tak jest, że wydał wyrok na podstawie informacji, które posiadał - bez Twojego udziału.
      dlatego napisz odwołanie i przedstaw swoją sytuację.
      do ów pisma dodaj koniecznie wszelkie pokwitowania wpłat, umowę z bankiem - wszystko co masz.
      sąd powinien rozpatrzeć wniosek raz jeszcze :)
      powodzenia :)
    • Gość: ADA Re: BEST Elbląg IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.04.14, 00:24
      tutaj mają też znaczenie daty od kiedy WINDYKACJA BEST wykupiła długi z N/N BANKU. po upływie 36 miesięcy FIRMY WINDYKACYJNE nie mają prawa o ubieganie się należność .(paragaf 88 ?) a większości windykacje powołują się na inne przepisy prawa spadkowego lub tym podobne? dodam poradę o konsultację z PRAWNIKAMI
      • Gość: marian paździoch Re: BEST Elbląg IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 22.04.14, 00:50
        ale o co chodzi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka