babeth 07.04.09, 21:36 Czy ktoś ma w swoim ogrodzie matę wiklinową? Jaka jest trwałość takiego produktu. Szukamy pomysłu na skuteczne odgrodzenie się od sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: mata wiklinowa 07.04.09, 21:42 Skuteczniejsze jest puszczenie na siatkę bluszczu pospolitego (hedera helix). Osłania cały okrągły rok, bo jest zimozielony. I o wiele trwalszy od maty wiklinowej. Odpowiedz Link Zgłoś
babeth Re: mata wiklinowa 07.04.09, 21:56 Tyle, że mata zapewni intymność od razu, bluszcz po kilku latach. A może tak rozwiązać sprawę: zainstalować matę, puścić bluszcz i jak już na tyle zarośnie by się skutecznie osłonić od sąsiadów zlikwidować matę która pewnie w tym czasie będzie i tak do wymiany. Czy takie rozwiązanie nie zniszczy bluszczu? I inna kwestia: płot jest wspólny z sąsiadami- nie wiem czy można puszczać rośliny na takie wspólne płoty. Odpowiedz Link Zgłoś
haritka mam 3 rok matę i na razie wyglada ok 08.04.09, 07:43 Nie zmieniła koloru i nie widze na niej zadnych uszkodzen Tez musiałam szybko odgrodzic sie od sasiada bo za płatem zrobił sobie składowisko rupieci na mate pusciłam 4 kolorowe powojniki i jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
bakali Re: mata wiklinowa 08.04.09, 10:51 babeth napisała: > Tyle, że mata zapewni intymność od razu, bluszcz po kilku latach. > A może tak rozwiązać sprawę: zainstalować matę, puścić bluszcz i jak już na tyl > e > zarośnie by się skutecznie osłonić od sąsiadów zlikwidować matę która pewnie w > tym czasie będzie i tak do wymiany. Czy takie rozwiązanie nie zniszczy bluszczu > ? Pnącze puszczone na macie wczepi się w nią, więc będzie jego podporą (dla pewności usztywniłabym jeszcze konstrukcję jakimiś na stałe przymocowanymi palikami), przestanie być spod pnącza widoczna i nie będzie sensu jej usuwać. Może rzeczywiście puśc na nią powojniki, one szybko rosną i do lata będziesz miała zieloną kotarę. Odpowiedz Link Zgłoś
effi007 Re: mata wiklinowa 09.04.09, 07:07 wilkinową matę mam już 3 lata i wygląda nadal w porządku. matę trzcinową równiez mam 3 lata, tez wygląda dobrze i nie ma jeszcze potrzeby wymieniać. Odpowiedz Link Zgłoś