ibirka Re: Rośnie!!! 30.11.03, 21:03 Rośnie rośnie - groszek szerokolistny, który jako szalona ogrodniczka wysadziłam pod koniec października, kwitną mi stokrotki, przylaszczki i clematis wypuszcza pączki. Jak długo to jeszcze potrwa? ... Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: Rośnie!!! 02.12.03, 07:57 Witam na forum Gazety! No już chyba nie za długo bo zapowiadają niewielkie ochłodzenie które mam nadzieję nieco zatrzyma ta grudniową wegetację. Przy okazji podkreślam, że nie należy obecnie okrywać i zakrywać roślin lub miejsc gdzie zimują bo to przyspieszy ich budzenie i spowoduje przemarznięcie gdy zima dotrze tu na dobre. Okrywanie odłóżmy do czasu gdy przyjdą mrozy, tak około 10C i dopiero po lekkim zmrożeniu okryjmy rośliny. Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś
kropka Re: Moje róże zwariowały! 07.12.03, 23:21 dziś miałam wreszcie okazję do dłuższej wizytacji ogrodu. Jestem nieco przerażona: - hortensje mają całkiem nabrzmiałe "pączki" liści - magnolia wygląda, jakby lada moment miała kwitnąć - krokusowych liści na trawniku od groma - a róże wypuściły młode pędy. A jeże wędrują po ogrodzie swobodnie w biały dzień!!! I co teraz z tym robić? Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: Moje róże zwariowały! 09.12.03, 09:59 Witam na forum Gazety! No, niestety najgorzej mają tu hortensje gdyż jako rośliny z ciepłych stref klimatycznych nie wykształciły twardych łuskowatych liści okrywających pąk a co za tym idzie są najbardziej narażone na przemarznięcie! Reszta się wybroni łącznie z krokusami. Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś