anastazjanr1 17.04.09, 19:06 Przemarzł mój kilkuletni rozpięty na ścianie ognik. Czy da się go jeszcze uratować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magnolia_liliflora Re: ognik po zimie 17.04.09, 19:39 Mój też przemarzł prawie do ziemi, róże też. Przycięłam, zasmarowałam, wygląda, że jeszcze coś z tego będzie - tyle, że hodowla prawie od początku :( Odpowiedz Link Zgłoś
yellow10 Re: ognik po zimie 17.04.09, 20:04 Mój też zmarzł, ale ostatnio zauważyłam świeże listki na niektórych gałązkach. Widać,że walczy. Może i Twój odbije. Odpowiedz Link Zgłoś
judka11 Re: ognik po zimie 17.04.09, 20:53 Mój też-(i u wszystkich znajomych. Tam gdzie był śnieg jest zielony, reszta brązowa. Przycięłam gałęzie i są zielone. Może odbije, chociaż nie wiedzę, żeby cos zielonego kiełkowało. Do tego zmarzł mi 2 metrowy cedr-( Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: ognik po zimie 17.04.09, 22:11 Ale czy przemarzły liście, czy pędy? Bo ognik w naszym klimacie jest "częściowo zimozielony", co oznacza, że liście mogą zimować, ale nie muszą. Jak są po zimie brązowe, to odpadną, a nowe wyrosną. Nie trzeba nic ciąć, chyba że krzew wymaga podregulowania kształtu. Jeżeli natomiast przemarzną gałęzie, to trzeba je ciapnąć, aż do żywego. Ale takich mrozów w tym roku chyba nie było. Przemarznięte pędy łatwo poznać, bo zmienia się na nich wygląd kory. Jeżeli trafi się bardzo mroźna zima (-30 stopni), to ognik warto przyciąć do ziemi. Bo nieliczne gałęzie dające oznaki życia przeważnie potem cherlają i krzew nie chce rosnąć. A całkowite przycięcie daje mu "kopa" i rośnie bardzo szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
judka11 Re: ognik po zimie 18.04.09, 00:09 u mnie potrzebna była redukcja, bo jedna "gałązka" rosła za bardzo w bok (ale głownie chciałam zobaczyć czy żyje). Listki są suche i brązowe, ale po obcięciu gałązki są zielone. Gałęzie nie są czarne. U nas tej zimy kilka razy pękło -30, a nawet -32(w-m). Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: ognik po zimie 18.04.09, 09:51 U mnie kiedyś przemarzły przy -37 stopni. A te przemarznięte nie są nawet czarne (o ile dobrze pamiętam), tylko kora na nich jakoś tak pęka i trochę się zwija. W każdym razie bardzo różnią się od żywych. A w jakiej okolicy masz ogród, skoro tej zimy były aż takie spadki temperatury? Odpowiedz Link Zgłoś
judka11 Re: ognik po zimie 18.04.09, 11:02 Mieszkam w warmińsko- mazurskim. Poczekam jeszcze chwilę z tym ognikiem. U nas drzewa jeszcze bez liści to może i ognik później się obudzi, bo kora wygląda raczej normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: ognik po zimie 18.04.09, 11:43 Witam, Za radą Horpyny obcięłam ognika do samej ziemi.Udawał martwego, ale się nie dałam nabrać;-D Czekałam, czekałam, czekałam i wczoraj zobaczyłam coś zielonego. Odbija wstręciuch. Teraz liczę na galopujący wzrost. Pzdr. Inguszetia Odpowiedz Link Zgłoś
dorotka.k1 Re: ognik po zimie 18.04.09, 12:23 moje oba wyglądały na zmarznięte, a teraz puszczają nowe liście, nie przycinałam Odpowiedz Link Zgłoś
anastazjanr1 Re: ognik po zimie 18.04.09, 22:07 Dzięki. Skorzystam z waszych doświadczeń , może i u mnie coś się zazieleni. Odpowiedz Link Zgłoś
haritka U was zima u na lato 20.04.09, 10:51 Mieszkam nad morzem i od 2 tygodni temperatura w okolo 22 stopni. Wszystkie cebulowe przekwitły szybciej niz normalnie to bywało Wczoraj w trytomie znalazłam dwa kwiaty i jestem zmartwiona ze takl wszystko szybko wybiło. Kwiaty z lata już maja kwiatki. LIPA Odpowiedz Link Zgłoś