Dodaj do ulubionych

Lilak skpo kwitncy

20.04.09, 16:15
Witam
Mam problem z moim lilakiem. Zasadziłam przed domem 3 lata temu. Pierwszego
roku kwitł bardzo obwicie. Kolejne dwa lata znacznie mniej. Są całe gałęzie na
których nie ma pojedynczych kwiatów. Czy jest na to jakaś rada? Czy gałęzie na
których nie ma kwiatów są jakoś felerne i należałoby je wyciąć? Czy też
brakuje jakiegoś minerału w ziemi? Czym nawieść?
Dodam, że stanowisko ma bardzo słoneczne, ale dość kiepskie podłoże, gliniaste.
Z góry dziękuje za pomoc,
K.
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Lilak skpo kwitncy 20.04.09, 20:31
      A czy obcinasz starannie przekwitłe kwiatostany?
      • faq Re: Lilak skpo kwitncy 20.04.09, 23:18
        z obserwacji- twierdze, ze ciecie takie nie ma znaczenia - pracowicie obcinalam,
        do czasu kiedy w sasiedztwie wypatrzylam wiekowego lilaka, ktorego nikt nie
        cial, nie przycinal (jakby probowal przekwitle kwiatostany obciac to by mu zycia
        nie starczylo) i krzew, a wlasciwie drzewo kwitnie co roku jak oszalale. Ja wiec
        porzucilam juz ciecie kwiatostanow, od czasu do czasu tne formujaco, co odbija
        sie niekorzystnie - rok ciecia - to rok zdecydowanego spadku 'poziomu ukwiecenia'
        • gabula777 Re: Lilak skpo kwitncy 21.04.09, 07:53
          Moje lilaki jak były młode też kwitły skąpo, jeden ciemnoliliowy zawsze co drugi
          rok, jakby długo zbierał siły, raz miał jakieś marne kwiatostany z rzadkimi
          kwiatkami, jakby resztę coś zjadło.Jeszcze przed posadzeniem u mnie kiedy rósł w
          ogrodzie moich rodziców mimo, że mały, kwitł ładnie, a u mnie potem nie
          chciał.Gdy jeszcze sięgałam też pracowicie obcinałam kwiatostany .Potwierdzam,
          nie ma to żadnego wpływu na kwitnienie, teraz nie obcinam, ani nie tnę gałęzi, a
          kwitnie b. obficie.Zauważyłam, że lilaki lubią 'spokój',kwitną wtedy obficie,
          ale kwiaty są wysoko. Powinno się wycinać odrosty korzeniowe.Lubia też wilgotne
          miejsca, na suchych mogą kwitnąć słabo i szybko przekwitają.
          • deerzet Lilak kwitnący 21.04.09, 14:41
            {Gabuli} słowa:
            [... Lubią też wilgotne miejsca ...].

Mamy poniemieckie chyba jeszcze lilaki.
            Na SUCHEJ posośniakowej glebie.

Co roku pięknie kwitną niepodlewane i niecięte - a tylko przymrozki
            nam je niszczą...
            Przesadzałem ich kępki 10 lat temu zgoła. Kwitną już też nieźle.

---

Użyczę klawisza z "ą".
            Niedrogo!
            • yoma Re: Lilak kwitnący 23.04.09, 18:03
              Też takie mam. Podziadkowe. Swoje lata mają. Nie kwitły, a od zeszłego roku
              kwitną. Przerzedziłam je, bo zagłuszały same siebie, i bardzo pracowicie co roku
              usuwam odrosty. Generatywnie się mają rozmnażać, nie wegetatywnie.
      • kirabc Re: Lilak skpo kwitncy 21.04.09, 14:15
        Tak. Nie jest ich niestety za wiele, no i na razie krzak nie jest za duży.
        Odcinam też gałązki odrastające z korzenia, żeby krzak nie rozmienił sie na drobne.
        • gabula777 Re: Lilak skpo kwitncy 23.04.09, 09:20
          No i znów mój spory ciemnofioletowy lilak w tym roku ma mało i do tego rzadkich
          kwiatostanów:(Kwitnie obfitymi kwiatostanami co drugi rok.
          • faq Re: Lilak skpo kwitncy 23.04.09, 09:23
            moj tez w tym roku mizernie - ale sobie winnam :) ciachnelam go dosc radykalnie
            jesienia
          • horpyna4 Re: Lilak skpo kwitncy 23.04.09, 09:56
            Gabula, ale właśnie ciachanie przekwitłych kwiatostanów powoduje, że
            obfite kwitnienie jest co rok, a nie co dwa lata.
            Być może nie wszystkich lilaków to dotyczy, ale mojego na pewno.
            Kiedyś spóźniłam się z tym cięciem i w następnym roku kwitł słabiej.
            Po prostu muszę obcinać, jak kwiaty są zbrązowiałe i brzydkie, ale
            jeszcze są kwiatami. Widocznie jak dojrzeją nasiona, to krzak uważa,
            że zrobił swoje i w następnym sezonie nie musi się wysilać...
            • horpyna4 Re: Lilak skpo kwitncy 23.04.09, 10:02
              Oczywiście obcinam same kwiatostany, nie ciacham radykalnie.
              Odrostów korzeniowych nie mam, bo lilak nie jest szczepiony, tylko
              na własnych korzeniach.
              • gabula777 Re: Lilak skpo kwitncy 23.04.09, 10:48
                Horpyno, może to dotyczy tylko lilaków fioletowych o pojedynczych kwiatach
                pochodzących od gatunku wytwarzającego nasiona? Zauważyłam, że z tych
                skromniejszych kwiatostanów w danym roku nie wytwarza nasion i dlatego w
                następnym kwitnie lepiej.Biały - pełnokwiatowy co roku kwitnie obficie, ale ten
                nasion nie wytwarza.Wniosek więc- należałoby w końcówce kwitnienia obciąć
                kwiatostany co drugi rok, ale już teraz nie dam rady tam sięgnąć, musi zostać
                jak jest.
                • gabula777 Re: Lilak skpo kwitncy 23.04.09, 10:53
                  Chociaż nie...co ja mówie, przecież gdyby się obcinało co roku takie więdnące to
                  ma szansę co roku kwitnać lepiej.Jednak i tak mu nie wierzę...zbyt dobrze go znam:)
              • faq Re: Lilak skpo kwitncy 23.04.09, 12:28
                widac lilak lilakowi nierowny :) te w sasiedztwie to drzewiszcza biale i
                fioletowe po niemcu jeszcze i jak mowie zycia by nie starczylo na obciecie
                kwiatostanow. Moj tez nie wymaga obcinania i tez dzikus nieszczepiony.
                • utalia Re: Lilak skpo kwitncy 23.04.09, 14:17
                  Ja mam takie same obserwacje jak Faq, mam niejednego lilaka w swoim
                  ogrodzie i nigdy nic z nimi nie robie, i co roku "kwitna jak
                  oszalale".
        • yoma Re: Lilak skpo kwitncy 23.04.09, 18:06
          Podejrzewam, Kira, że ten twój gliny nie kocha. Nie wiem, co radzić, do jak mu
          zaczniesz rozluźniać ziemię dookoła i dziabniesz korzeń, co cię odrosty zjedzą.

A obornika możesz mu zadać, to nie zaszkodzi.
          • horpyna4 Re: Lilak skpo kwitncy 23.04.09, 18:54
            No popatrz, a ten mój rośnie w wyjałowionej glinie, na zboczu i w
            styk z betonową ścianą. I żyje tak już ćwierć wieku, niezły zawodnik
            z niego.
            • yoma Re: Lilak skpo kwitncy 23.04.09, 19:48
              Że one twarde są, to fakt, ale że ten Kiry dopiero trzyletni, to może się
              jeszcze nie przyzwyczaił :)
              • horpyna4 Re: Lilak skpo kwitncy 23.04.09, 20:30
                Fakt, mój w młodości cherlał, bo był sadzony podczas czerwcowych
                upałów (czyli z liśćmi) i w dodatku prawie bez korzenia. Ale
                widocznie co go nie zabiło, to go wzmocniło.
                • gabula777 Re: Lilak skpo kwitncy 23.04.09, 21:22
                  Mój też przesadzany był jak listki już zaczęły rosnąć, spędził nawet jakiś czas
                  z koroną omotaną folią z dziurkami ha, ha ale przeżył :)
                  • yoma Re: Lilak skpo kwitncy 23.04.09, 22:02
                    Jeden mój był przesadzany pod koniec kwitnienia, bo jestem jednostką prędkiej
                    decyzji, i dobrze mu tak :)
                    • kulka85 Re: Lilak skpo kwitncy 27.04.09, 20:38
                      One chyba kwitna jak chcą ;)Mój dwulate w ubiegłym roku miał pełno
                      kwiatów jak na niewielkiego smarkacza, obciełam wszystkie
                      kwiatostany po kwitnieniu, a twraz widzę,że nie ma ani jednego ;(
                      • dorota.alex Re: Lilak skpo kwitncy 28.04.09, 12:24
                        Moj zasadzony w zeszlym roku - tez nie ma zadnego kwiatka :-(
    • belemnitida Re: Lilak skpo kwitncy 24.04.09, 09:20
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/la/bg/nwoh/NuayAh6CUg4VoNWgBB.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka