pietuszki 26.04.09, 17:28 Ja znów po poradę.Pnącze rozpięte za ławką jako osłona przed" złym okiem" obsiadły kleszcze.Czym zwalczyć tych krwiopijców?pnącze to powojnik odmiana botaniczna(vitalba) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bei Re: kleszcze 27.04.09, 15:29 ...tak mi zaswitało:- moze kup aerozol z preparatem dla PSÓW i kotów- moj tata pryska dawkę na kark psa i kilka tygodni spokoju- zaden owad się nie zaprzyjaźnia ze zwierzakiem- moze prysnac na powojnik?...na pewno nie jest bardzo szkodliwe, skoro psa mozna spryskiwać.... Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: kleszcze 27.04.09, 15:38 Nie wiem, czy pomoże. W mojej okolicy kleszczy z roku na rok coraz więcej. Smarowanie psa niewiele pomaga. Nie ma dnia, aby przynajmniej jeden na nim nie siedział. Grzbiet wysmarowany, to czepiają sie bliżej uszu i w ogóle pyska. Normalna plaga. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: kleszcze 27.04.09, 16:28 Teoretycznie, kleszcze mogą się przyczepić do posmarowanego psa, ale do 24 godzin, czyli zanim wypuszczą ewentualne toksyny, powinny paść trupem. Mój jest posmarowany, do tego ma obrożę, a jednak wczoraj znalazłam na nim dwie dojrzałe "jagody". Jeśli własnego psa nie można uchronić, co tu mówić o ogrodzie? Ciemność widzę:( Odpowiedz Link Zgłoś