domek1001 04.05.09, 20:44 Mam zamiar wybudować duży skalniak. Marzy mi się taki z różnymi poziomami. Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać. Macie może jakieś pomysły lub jakieś zdjęcia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
domek1001 Re: Skalniak 05.05.09, 20:05 tak, przeglądałam strony. Myślałam, raczej o nietypowych skalniakach. Nietypowych rozwiązaniach. Może ktoś ma jakiś pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Skalniak 06.05.09, 16:37 No zlituj się, to ludzie mają wiedzieć, co ci się spodoba, i jeszcze nietypowe? Połóż dwie warstwy kamieni polnych jedną na drugiej, z tym, że tę wyższą mniejszą. Obsyp ziemią to, co wystaje. Połóż na drugiej trzecią warstwę, mniejszą. Obsyp, co wystaje z drugiej. Proces kontynuuj. Wprawdzie nie wiem, czy piramida schodkowa jest taka nietypowa... :) Odpowiedz Link Zgłoś
wasilewska101 Re: Skalniak 06.05.09, 19:27 Mam trzy skalniaki , jeden powstał przeszło dwadziescia lat temu jak kopaliśmy szambo , wydobytą ziemię obłożyłam kamieniami i tak powstał skalniak ,drugi zrobiony jest w muszlę z specjalnie przygotowanych kamieni a trzeci powstał wokół karpy , mąż nie mógł jej pociąć to szybko ją zagospodarowałam . I tak powstały trzy nietypowe skalniaki ..zapraszam do mojej galerii .. Odpowiedz Link Zgłoś
domek1001 Re: Skalniak 06.05.09, 21:00 Mam już zrobione dwie części skalniaka. Wyrwałam darń,wybrałam dobrą ziemię (przydała się na wierzch) i w to miejsce nasypałam trochę gruzu (większego) z budowy. Przysypałam żółtym piaskiem i uzupełniłam ziemią. Na to poukładałam różnej wielkości kamienie. Posadziłam rośliny, wstawiłam lampę LED. Jest OK... teraz brakuje mi pięterek. Chcę stworzyć trzecią część ... taką z tarasami. Myślałam o murku, może oklejonym łupkami skalnymi? Szukam jakiegoś oryginalnego pomysłu. Może ktoś ma coś ciekawego. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Skalniak 07.05.09, 09:17 dom.gazeta.pl/ogrody/51,72077,1854296.html?i=0 moze zainspiruje Cię- mozna nie tak wysoko go poprowadzic i z kamieni naturalnych formowac- nie z betonu:)- sam pomysł na pionowosc jest ciekawy:) Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Hej! A my? 07.05.09, 10:59 Hej, hej! My, płazy, jaszczurki i inne trzmiele ziemne dopraszamy się w podwalinach skalniaka zamkniętych sufitem z dużego czegokolwiek, byle sztywnego, niezapadalnego, pustych przestrzeni. A i pan jeż zimą u nas wtedy lokum swoje by miał - o pani ropuszce nie zapominając. Wystarczy u ich wejścia zostawić mini-furtkę z otworkiem, my meblowaniem zajmiemy się już sami. Obiecujemy, że zaskroniec do nas nie zawita. Ajeżeli już - to nie na długo. Z poważaniem Amphibiae, Reptilia, Mammalia *** Ten gruz to niezły pomysł. Można by już na etapie budowy podwalin zarezerwować tam płaty zawapnowanego gruntu do posadzenia tam roślin wysokogórskich, wymagających gleb wapiennych. O płatach zakwaszonego - dla lubiących niskie Ph, nie zapominając. A i tak czeka {Domek} doroczna harówa w dosadzaniu i [u] przesadzaniu/u] potem różnych różności, bo skalniakowce szybko się wyradzają, zagęszczają, przekwitając stają się mniej malownicze ... Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Phi! Erratą go! I małosolnym! 07.05.09, 11:02 Phi, z pisownią pH, to dar61 musi się jeszcze dużo nauczyć, niedokwaszony korniszon jeden... Odpowiedz Link Zgłoś
egry Re: Skalniak 07.05.09, 10:12 Rada by skorzystać z wyszukiwarki google jest b. dobra. Naciśnij "grafika" w zakładkach i wpisz hasło "rock garden". Na pewno otrzymasz kupę ciekawych skalniaków. Odpowiedz Link Zgłoś
cereusfoto Re: Skalniak 07.05.09, 11:53 to z Googli: images.google.pl/images?hl=pl&q=rock+garden&lr=&um=1&ie=UTF-8&ei=SK4CStfkEYTE- AaB_MyPAw&sa=X&oi=image_result_group&resnum=1&ct=title a tu fragment moich skromnych włości;) fotoforum.gazeta.pl/72,2,638,47179791,94459293.html Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Skalniak 07.05.09, 12:05 a ja nie mogę sobie, od rana, przypomniec jak sie nazywa takie co wyglada jak miniagawa a kwitnie pięknymi kremowobiałymi dzwonkami też bym dał na skalniak... ale gdzies z boku lub w tle Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Skalniak 07.05.09, 13:49 ooooooooo, dzięki ci dobra kobieto!!! ale ulga! yuka ...yukatam, przecież to logiczne! a nie mogę zapamietać! czasem w ogródku patrzę i nie wiem na co patrzę.SKANDAL! ;] Odpowiedz Link Zgłoś
bei drzemjs:) 07.05.09, 18:25 jesli podoba Ci się juka, to ten len na pewno tez:) images.google.pl/images?hl=pl&q=len+nowozelandzki&btnG=Szukaj+obraz%C3%B3w&gbv=2&aq=f&oq= Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Skalniak 07.05.09, 19:53 Nie przejmuj się, ja też coraz częściej tak mam. I niestety będzie coraz gorzej... ale i tak lepiej pamiętam nazwy roślin, niż znane nazwiska. Na przykład pamiętam buźkę jakiegoś aktora i ni cholery nie mogę sobie przypomnieć, jak się nazywa. Odpowiedz Link Zgłoś
domek1001 Re: Skalniak 08.05.09, 18:33 a może jeszcze Mikołajek Alpejski.... też się ładnie prezentuje, no i coś płożącego. Odpowiedz Link Zgłoś