kasiak37 14.05.09, 22:02 jak wielka rosnie?Mozna to cos ksztaltowac poprzez ciecie?Bo sie qrna obawiam ze przesadzam z tymi krzewami i mi zniow swiatlo zaslonia... Mam tam tez pieciornik ale jego sie nie obawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: weigela 14.05.09, 22:23 Zależy, jaki gatunek (a jeszcze są mieszańce). Jedne dorastają do 3 m, inne do 1.5 m. I chyba jeszcze niższe. Można ciąć po przekwitnieniu, potrafi powtórzyć kwitnienie na młodych pędach w tym samym roku. Jeżeli ogołaca się od dołu, to warto wykonać cięcie odmładzające, bardzo nisko. I powtarzać w miarę potrzeb, np. co 2 - 3 lata. Po takim cięciu szybko wypuszcza młode pędy, nie jest zbyt wysoka i ma ładny pokrój. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: weigela 14.05.09, 22:30 no niby pisalo ze 150-180cm.Wiec bede ciac zeby nie bylo wiecej niz te 150:) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: weigela 15.05.09, 10:04 Jeszcze zależy od gleby, u mnie wszystko, co nie jest sosną, nigdy nie osiąga wzrostu prawem przepisanego. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: weigela 15.05.09, 15:22 a u mnie wręcz przeciwnie- wszystko przekracza wszelkie dopuszczalne normy. Taki wawrzynek np.ma mieć góra metr a jest wyższy ode mnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: weigela 15.05.09, 16:36 Tak jak u Horpyny glina, że lepianki można lepić, a u mnie sam piach. Nie mogłoby się to wszystko trochę wypośrodkować? :) Odpowiedz Link Zgłoś