francza25 24.05.09, 10:59 Właśnie zakupiłam takową i mam problem bo woda na niej stoi a nie przesiąka w glebę... miała być taka do ogrodu tak mówili sprzedający a tu klops... może tonie taka??? wygląda jak fizelina...pomocy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mali_na Re: czarna włoknina 24.05.09, 12:45 Jak fizelina? Taką to się chyba okrywa na zimę. Folia na ziemię wygląda jak nieprześwitująca plecionka. Musisz uważać , bo jest też taka plecionka zacieniająca, ta jest rzadziej pleciona i widać przez nią świat;) Odpowiedz Link Zgłoś
shila87 Re: czarna włoknina 24.05.09, 12:47 Spokojnie. Tak własnie działa czarna włóknina, woda przez nią powoli przesiąka, ale działa to też w drugą stronę, tak szybko nie paruje. Jeśli dalej nie wierzysz to zrób mały eksperyment, nalej na tą włókninę troche wody a pod spód podstaw jakieś naczynie, a zobaczysz, że woda po pewnym czasie będzie w tym naczyniu, czyli przejdzie przez agrowłókninę;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: czarna włoknina 24.05.09, 14:16 Czarne włókniny mają różną grubość, jedne faktycznie wyglądają jak fizelina, inne jak plecionka:)Polecam eksperyment, o którym pisze shila87:) Odpowiedz Link Zgłoś
wieshniak Re: czarna włoknina 24.05.09, 19:05 Czytam słowo plecionka i zaraz mi sie wydaje, że ktoś coś plecie. ;-) Proponuję przeanalizować różnicę między agrowłókniną i agrotkaniną, bo przecież tkaczka tka i ciągle czka. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: sploty polszczyzny 24.05.09, 20:33 Dodatek 'agro' nie czyni włókninie splendoru. I rolnikom, o agronomach i ekonomach nie wspomniawszy. Tak jak i ów 'pol' nie spolonizował bruku, lecz zbrukał betonowi renomę. W meritum - zgoda. Odpowiedz Link Zgłoś