Dodaj do ulubionych

Skyrocket marnieje...

15.12.03, 01:51

Obserwuj wątek
    • puma002 Re: Skyrocket marnieje... 15.12.03, 09:04
      Dokładnie to samo (brunatnieją i zasychają końcówki pędów) dzieje się od
      wiosny z pięknymi kolumnowymi jałowcami pospolitymi w ogrodzie mojej Mamy.
      Podobnie kiepsko się mają jałowce w okolicznych lasach. Nie wszystkie - z
      rosnących blisko siebie niektóre są porażone bardziej, inne mniej, a niektóre
      prawie wcale. Wiosną to zjawisko zbiegło się w czasie z opryskami lasów
      prowadzonymi z samolotów przeciw nadmiernie rozmnożonym chrabąszczom (kiedy w
      tym kraju ktoś zacznie myśleć i zakaże takich idiotycznych oprysków?), dlatego
      myślałam, że te opryski mają coś wspólnego z marnieniem jałowców - ale chyba
      jednak nie.
      Też chciałabym wiedzieć, ki czort i jak z tym walczyć.

Pozdrawiam:)
      • ignorant11 Re: Skyrocket marnieje... 28.12.03, 02:26
        puma002 napisała:

> Dokładnie to samo (brunatnieją i zasychają końcówki pędów) dzieje się od
        > wiosny z pięknymi kolumnowymi jałowcami pospolitymi w ogrodzie mojej Mamy.
        > Podobnie kiepsko się mają jałowce w okolicznych lasach. Nie wszystkie - z
        > rosnących blisko siebie niektóre są porażone bardziej, inne mniej, a niektóre
        > prawie wcale. Wiosną to zjawisko zbiegło się w czasie z opryskami lasów
        > prowadzonymi z samolotów przeciw nadmiernie rozmnożonym chrabąszczom (kiedy w
        > tym kraju ktoś zacznie myśleć i zakaże takich idiotycznych oprysków?),
        dlatego
        > myślałam, że te opryski mają coś wspólnego z marnieniem jałowców - ale chyba
        > jednak nie.
        > Też chciałabym wiedzieć, ki czort i jak z tym walczyć.
        >
        > Pozdrawiam:)
        • grau Re: Skyrocket marnieje...P. Jerzy, na pomoc !! 06.01.04, 12:39
          zjawisko to, za sprawa upalnego, suchego lata, wg. mojej opinii zawdzieczamy
          mszycopodobnym. Najpierw opanowuja mlode koncowki pedow, potem cale galazki.
          W niesprzyjajacych warunkach cale rosliny.
          Oprysk (bolesny) pomogl - powstrzymal inwazje.
          Reszta w rekach p. Jerzego.
          Wkrotce wiosna. Czego po pieknej, snieznej zimie
          zycze Wszystkim.
          Niech wraca z biedronkami, zlotookami i reszta co pomaga :))

sz.

• jerzy.wozniak Re: Skyrocket marnieje... 06.01.04, 21:15
      Witam na forum Gazety!
      Tak jak wiele razy pisałem pomóc coś w tej materii jest bardzo trudno, gdyż
      zwykle wszystkie choroby iglaków kończą się na brązowieniu igieł lub łusek.
      Trudno więc wymienić wszystkie przyczyny. Najlepiej dokładnie za pomocą szkła
      powiększającego obejrzeć pędy i ich nasady zwracając uwagę na korę i jej
      wygląd. Następnie dokładnie oglądamy igły czy łuski, a szczególnie spodnią ich
      stronę i spodnia stronę gałązek. Dopiero wówczas piszemy, co i jak, a wtedy
      mogę wam pomóc gdyż nie będę gdybał tylko postawię rzeczową diagnozę.
      Pamiętajcie też że wiele drzew i krzewów iglastych brązowieje zimą co jest
      zjawiskiem naturalnym jeśli nie dotyczy większości pędów, u wielu takich
      roślin jak żywotniki często wiosną brązowe pędy znów staja się zielone.
      Zdjęcie też by się przydało!
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak
      • puma002 Re: Skyrocket marnieje... 07.01.04, 16:36
        jerzy.wozniak napisał:

> Najlepiej dokładnie za pomocą szkła powiększającego obejrzeć pędy i ich
        > nasady zwracając uwagę na korę i jej wygląd. Następnie dokładnie oglądamy
        > igły czy łuski, a szczególnie spodnią ich stronę i spodnia stronę gałązek.
        > Dopiero wówczas piszemy, co i jak,

> Zdjęcie też by się przydało!

Aaaaaaaaale wymagania:)
        To ja już wolę przyjąć w ciemno, że to robota mszycopodobnych(?);-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka