puma002 Re: Skyrocket marnieje... 15.12.03, 09:04 Dokładnie to samo (brunatnieją i zasychają końcówki pędów) dzieje się od wiosny z pięknymi kolumnowymi jałowcami pospolitymi w ogrodzie mojej Mamy. Podobnie kiepsko się mają jałowce w okolicznych lasach. Nie wszystkie - z rosnących blisko siebie niektóre są porażone bardziej, inne mniej, a niektóre prawie wcale. Wiosną to zjawisko zbiegło się w czasie z opryskami lasów prowadzonymi z samolotów przeciw nadmiernie rozmnożonym chrabąszczom (kiedy w tym kraju ktoś zacznie myśleć i zakaże takich idiotycznych oprysków?), dlatego myślałam, że te opryski mają coś wspólnego z marnieniem jałowców - ale chyba jednak nie. Też chciałabym wiedzieć, ki czort i jak z tym walczyć. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Skyrocket marnieje... 28.12.03, 02:26 puma002 napisała: > Dokładnie to samo (brunatnieją i zasychają końcówki pędów) dzieje się od > wiosny z pięknymi kolumnowymi jałowcami pospolitymi w ogrodzie mojej Mamy. > Podobnie kiepsko się mają jałowce w okolicznych lasach. Nie wszystkie - z > rosnących blisko siebie niektóre są porażone bardziej, inne mniej, a niektóre > prawie wcale. Wiosną to zjawisko zbiegło się w czasie z opryskami lasów > prowadzonymi z samolotów przeciw nadmiernie rozmnożonym chrabąszczom (kiedy w > tym kraju ktoś zacznie myśleć i zakaże takich idiotycznych oprysków?), dlatego > myślałam, że te opryski mają coś wspólnego z marnieniem jałowców - ale chyba > jednak nie. > Też chciałabym wiedzieć, ki czort i jak z tym walczyć. > > Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
grau Re: Skyrocket marnieje...P. Jerzy, na pomoc !! 06.01.04, 12:39 zjawisko to, za sprawa upalnego, suchego lata, wg. mojej opinii zawdzieczamy mszycopodobnym. Najpierw opanowuja mlode koncowki pedow, potem cale galazki. W niesprzyjajacych warunkach cale rosliny. Oprysk (bolesny) pomogl - powstrzymal inwazje. Reszta w rekach p. Jerzego. Wkrotce wiosna. Czego po pieknej, snieznej zimie zycze Wszystkim. Niech wraca z biedronkami, zlotookami i reszta co pomaga :)) sz. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: Skyrocket marnieje... 06.01.04, 21:15 Witam na forum Gazety! Tak jak wiele razy pisałem pomóc coś w tej materii jest bardzo trudno, gdyż zwykle wszystkie choroby iglaków kończą się na brązowieniu igieł lub łusek. Trudno więc wymienić wszystkie przyczyny. Najlepiej dokładnie za pomocą szkła powiększającego obejrzeć pędy i ich nasady zwracając uwagę na korę i jej wygląd. Następnie dokładnie oglądamy igły czy łuski, a szczególnie spodnią ich stronę i spodnia stronę gałązek. Dopiero wówczas piszemy, co i jak, a wtedy mogę wam pomóc gdyż nie będę gdybał tylko postawię rzeczową diagnozę. Pamiętajcie też że wiele drzew i krzewów iglastych brązowieje zimą co jest zjawiskiem naturalnym jeśli nie dotyczy większości pędów, u wielu takich roślin jak żywotniki często wiosną brązowe pędy znów staja się zielone. Zdjęcie też by się przydało! Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś
puma002 Re: Skyrocket marnieje... 07.01.04, 16:36 jerzy.wozniak napisał: > Najlepiej dokładnie za pomocą szkła powiększającego obejrzeć pędy i ich > nasady zwracając uwagę na korę i jej wygląd. Następnie dokładnie oglądamy > igły czy łuski, a szczególnie spodnią ich stronę i spodnia stronę gałązek. > Dopiero wówczas piszemy, co i jak, > Zdjęcie też by się przydało! Aaaaaaaaale wymagania:) To ja już wolę przyjąć w ciemno, że to robota mszycopodobnych(?);-) Odpowiedz Link Zgłoś