28.06.09, 13:36
Na zdjęciu/nieudanym trochę/na owocu śliwki widać narośl koloru beżowego. Czy
to parch. Nigdzie nic nie mogę znaleźć na temat parcha śliwy.Pomożecie?
http://i42.tinypic.com/9kvyg5.jpg
Obserwuj wątek
    • wadera1953 Re: Parch ? 30.06.09, 08:23
      Myślałam ,że może ja tylko jestem taka cienka jak były premier a tu........cisza.
      • obrobka_skrawaniem Re: Parch ? 30.06.09, 09:05
        Byly premier tez nie wiedzial?
        Parcha sliw nie ma.
        Zdrewnienie skorki moze byc reakcja na jej uszkodzenie, a moze byc to objaw
        szarki. Obejrzyj drzewo, czy nie widac innych oznak szarki.
        • wadera1953 Re: Parch ? 30.06.09, 18:05
          Niestety to nic z tych rzeczy to nie szarka.Brak niżej podanych objawów.
          Objawy: żółte przebarwienia na liściach, w kształcie pierścieni i smug, zielone
          owoce pokryte ciemnofioletowymi plamami, w miarę dojrzewania owoców plamy
          ciemnieją i pojawiają się bruzdy, miąższ w okolicach plam jest czerwony i
          kwaśny, brunatnoczerwone plamy również na pestkach, porażone owoce przedwcześnie
          dojrzewają i opadają,
          Przyczyna: wirus przenoszony w czasie okulizacji i szczepienia, a także przez
          mszyce,
          • obrobka_skrawaniem Re: Parch ? 30.06.09, 19:27
            Dlaczego niestety? Jesli to nie szarka to dobrze.
            Jaka to odmiana? Zmiany sa na wiekszosci owocow i na wszystkich sliwach, czy
            tylko na jednym drzewie?
            Niestety takie zmiany na owocach sa nieodwracalne.
          • obrobka_skrawaniem Re: Parch ? 30.06.09, 19:32
            Nie chce Cie martwic, ale na niektorych odmianach objawy szarki sa ledwo
            zauwazalne, jednak "po owocach ja poznacie".
          • wadera1953 Re: Parch ? 01.07.09, 09:36
            Nosił wilk razy kilka itd, też napisałam "niestety".Kolego to jest jedna
            węgierka. Tych owoców z plamami ,osadem,"narostem" nie jest dużo .Można to
            usunąć paznokciem nie uszkadzając owocu.Ale może dla tego ,że dwa dni temu
            opryskiwałam drzewa owocowe na brunatną zgniliznę Topsinem.Napisałam o tym
            raczej z ciekawości. Dodam ,że nie otrzymałam jeszcze odpowiedzi ze
            specjalistycznej poradni ale się podzielę ich sugestiami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka