wadera1953 28.06.09, 13:36 Na zdjęciu/nieudanym trochę/na owocu śliwki widać narośl koloru beżowego. Czy to parch. Nigdzie nic nie mogę znaleźć na temat parcha śliwy.Pomożecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wadera1953 Re: Parch ? 30.06.09, 08:23 Myślałam ,że może ja tylko jestem taka cienka jak były premier a tu........cisza. Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: Parch ? 30.06.09, 09:05 Byly premier tez nie wiedzial? Parcha sliw nie ma. Zdrewnienie skorki moze byc reakcja na jej uszkodzenie, a moze byc to objaw szarki. Obejrzyj drzewo, czy nie widac innych oznak szarki. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera1953 Re: Parch ? 30.06.09, 18:05 Niestety to nic z tych rzeczy to nie szarka.Brak niżej podanych objawów. Objawy: żółte przebarwienia na liściach, w kształcie pierścieni i smug, zielone owoce pokryte ciemnofioletowymi plamami, w miarę dojrzewania owoców plamy ciemnieją i pojawiają się bruzdy, miąższ w okolicach plam jest czerwony i kwaśny, brunatnoczerwone plamy również na pestkach, porażone owoce przedwcześnie dojrzewają i opadają, Przyczyna: wirus przenoszony w czasie okulizacji i szczepienia, a także przez mszyce, Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: Parch ? 30.06.09, 19:27 Dlaczego niestety? Jesli to nie szarka to dobrze. Jaka to odmiana? Zmiany sa na wiekszosci owocow i na wszystkich sliwach, czy tylko na jednym drzewie? Niestety takie zmiany na owocach sa nieodwracalne. Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: Parch ? 30.06.09, 19:32 Nie chce Cie martwic, ale na niektorych odmianach objawy szarki sa ledwo zauwazalne, jednak "po owocach ja poznacie". Odpowiedz Link Zgłoś
wadera1953 Re: Parch ? 01.07.09, 09:36 Nosił wilk razy kilka itd, też napisałam "niestety".Kolego to jest jedna węgierka. Tych owoców z plamami ,osadem,"narostem" nie jest dużo .Można to usunąć paznokciem nie uszkadzając owocu.Ale może dla tego ,że dwa dni temu opryskiwałam drzewa owocowe na brunatną zgniliznę Topsinem.Napisałam o tym raczej z ciekawości. Dodam ,że nie otrzymałam jeszcze odpowiedzi ze specjalistycznej poradni ale się podzielę ich sugestiami. Odpowiedz Link Zgłoś