magze 07.07.09, 13:48 Kupiłam dzisiaj truskawki średniopóźne o nieco egzotycznym smaku odmiany T.......; Nie pamiętam jaka to jest odmiana. Nie znalazłam w internecie nazwy rozpoczynającej się na T. Może ktoś zna taką odmianę?. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: odmiana truskawek 07.07.09, 14:18 Kiedyś zetknęłam się z odmianą 'Talizman', jest niewątpliwie na T. Ale to było jakieś 40 lat temu; nie wiem, czy dziś jest w uprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
magze Re: odmiana truskawek 07.07.09, 16:46 Nazwa miała rosyjskie brzmienie i sądzę, że po prostu gość wszystkim opowiadał bajki o tej odmianie. Ale smak jest oryginalny-słodki z lekka goryczką. Trochę podobny do mieszanki smaku poziomki i Sengi. Sama truskawka jest duża i bardzo ciemno czarwona, prawie brązowa Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: odmiana truskawek 07.07.09, 18:32 Takie ciemne to były kiedyś murzynki, ech... Miały bardzo charakterystyczny smak/aromat, a kształt nerkowaty (krótkie i okrągławo zakończone). Najlepsze truskawki na konfitury. Odpowiedz Link Zgłoś
magze Re: odmiana truskawek 07.07.09, 21:57 Faktycznie murzynki były smaczne, przypominam je sobie. Szkoda, że stare odmiany znikają. Odpowiedz Link Zgłoś