Dodaj do ulubionych

storczyk proszę o pomoc.

26.07.09, 19:45
Dzień Dobry dostałam Storczyka w prezencie. postawiłam go na półce w niezbyt
oświetlonym miejscu podlewałam go teraz po około 2 miesiącach kwiatki mu
opadły i łodyga zrobiła się żółta oraz liście i zaczęły opadać a korzenie
zrobiły sie brązowe czy jest możliwość jeszcze go uratować czy co powinnam z
nim zrobić?? Proszę o pomoc. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • storczyk70 Re: storczyk proszę o pomoc. 27.07.09, 10:41
      Moje storczyki stoją na wschodnim oknie. Podlewam je co 2 tygodnie.
      Nalewam wodę do miski niemal na wysokość doniczki. Tak stoją ok 20
      min. Potem odsączam i odstawiam na miejsce. Co do korzeni to wydaje
      mi się, że miały za mokro. Jeśli liście robią się "sflaczałe" to
      wygląda, że go przelałaś. Przestaw w jaśniejsze miejsce i przesusz.
      • kuba5463 Re: storczyk proszę o pomoc. 01.08.09, 15:21
        Jeżeli podgniły mu korzenie to"rehabilitacja"może potrwać długo,a i
        skutek nie jest do końca pewny.Pozdr!
    • wanda43 Re: storczyk proszę o pomoc. 01.08.09, 20:34
      Jako storczykomaniaczka, gdy czytam takie posty, to mnie podrzuca. Czy to
      naprawde tak trudno znalezc w necie cokolwiek na temat uprawy storczykow? Chyba nie.
      • dorti-one Re: storczyk proszę o pomoc. 02.08.09, 19:18
        Ja uratowałam storczyka mojej mamy bo też przedobrzyła i go przelała. Teraz ma
        już dwa nowe liście i wypuścił nowe korzenie :D
        Ale Wanda43 ma rację, ja kupiłam storczyka i zanim cokolwiek zrobiłam siadłam
        przy komputerze i poczytałam czego nie lubi a czego potrzebuje. Nie wiem jeszcze
        dużo na ten temat ale chyba dobrze nim się zajmuję bo kwitnie mi po raz drugi :D
        • wanda43 Re: storczyk proszę o pomoc. 03.08.09, 07:49
          Zbyt czeste podlewanie, to podstawowy bląd w hodowli storczykow. Mam ich w domu
          roznych ponad 40. Niektore chlodno- inne cieplolubne. Wszystkie wymagaja
          przeschniecia podloza przed kolejnym namaczaniem. Kazdego storczyka, ktorego
          kupie bądz zdobede czy dostane natychmiast wywalam z doniczki i wymianiam
          podloze. Te kwiaciarniane mają w podlozu cuda. Znajdowalam gąbki, kleby bandaza
          czy spagnum /mech dlugo trzymajacy wilgoc/. To wszystko powoduje, ze przez
          przezroczysta doniczke widac korzenie, niby juz srebrzysto biale wskazujące na
          koniecznosc namoczenia, a w srodku jest mokro, korzenie gnija i roslina predzej,
          czy pozniej pada.
          • dorti-one Storczyk i 100 pytań do Wanda43 03.08.09, 13:58
            Mam pytanie do Ciebie i proszę o odpowiedź ponieważ na temat przesadzania
            storczyków trochę czytałam ale wolę zapytać kogoś kto je hoduje i może podzielić
            się własnym doświadczeniem a nie tylko teorią.
            1. Kiedy je przesadzać - określona pora roku czy to bez znaczenia ?
            2. Doniczka o numer większa wystarczy ?
            3. Czy można posadzić np dwa różne kolorystycznie do jednej większej doniczki ?
            czy wolą żyć w pojedynkę ?
            • dorti-one Re: Storczyk i 100 pytań do Wanda43 04.08.09, 10:27
              i jeszcze jedno pytanie w jaki sposób mogę storczyka rozmnożyć ? puszczają
              zaszczepki ? czy to raczej niemożliwe w warunkach domowych.
            • wanda43 Re: Storczyk i 100 pytań do Wanda43 04.08.09, 14:50
              1/ Najlepsza pora to wiosna, ale .... jesli jest koniecznosc, pora nie ma znaczenia.
              2/ Storczyki lubia ciasno w doniczce. W wiekszosci przypadkow wystarczy wymiana
              podłoża raz na 2 - 3 lata i ta sama doniczka.
              3/ Jestem zwolenniczką jednego storczyka w jednej doniczce. Chyba, ze storczyk
              sam wypuści basal keiki, czyli z maciezystej nową rosline i nie da sie jej
              oddzielic bez uszkodzenia starej.
              • wanda43 Re: Storczyk i 100 pytań do Wanda43 04.08.09, 14:57
                Co do rozmnażania, to bywa, ze np. Phalaenopsis z oczka na pędzie kwiatowym
                wypuści keiki, czyli dziecko. Odcina sie je z kawalkiem łodygi i wsadza do
                podłoża dopiero, gdy bedzie miała przynajmniej ze 3-4 korzonki dlugosci co
                najmniej 5 cm. Podobnie jest z Dendrobium, tez wypuszcza keiki albo od dolku,
                albo na pseudobulwie. Innym, np. Cymbidium, Encyclia czy Oncidium od starych
                pseudobulw wyrastaja nowe i na tych nowych roślina zakwita, a stare oddawszy
                mlodej wszystkie soki zwyczajnie zamierają. Rozmnażanie storczykow z nasion jest
                w domowych warunkach nie mozliwe. To wybitnie robota dla fachowcow i w
                odpowiednich warunkach.
                • dorti-one Wanda43 05.08.09, 09:21
                  Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
                • tara30 Re: Storczyk i 100 pytań do Wanda43 17.08.09, 12:47
                  Mam trzy storczyki Phalaenopsis, ponieważ miałam z dwoma problem
                  prawdopodobnie na skutek przelania(ciągle mi się wydawało że mają
                  sucho i im bardziej liśie opadały ja więcej lałam wody) w desperacji
                  wywiozłam je w czerwcu na wakacje na działkę, postawiłam pod drzewem
                  w półcieniu w drewnianej skrzyneczce lekko ją przechyliłam żeby
                  specjalnie deszcz nie zamaczał podłoża. Dzisiaj storczyki wyraźnie
                  podniosły liście a jeden wypuścił dwa pędy kwiatowe. Ale doniczki
                  wenątrz zrobiły się zielone i teraz zastanawiam się czy powinnam je
                  przesadzać, czy przy przesadzaniu mogę usunąć jakieś korzenie.
                  • wanda43 Re: Storczyk i 100 pytań do Wanda43 17.08.09, 20:21
                    Aż dziwne, ze ich szlag nie trafil, bo Phalaenopsis należą do storczykow
                    wybitnie domowych. Najwidoczniej posluzyl im brak troski z twojej strony. Wiele
                    razy pisalam, ze storczykom przesuszenie nie zaszkodzi, natomiast nadmierne
                    podlewanie zabija.
                    Moja rada :
                    wywal wszystko z doniczki na gazete, postaraj sie wyczyscic korzenie z podloza.
                    Jesli ktores korzenie bedą brązowe i miekie, to je powycinaj. Zostaw jedrne i
                    twarde. Jesli znajdziesz w podlozu kawalki gąbki zielonej, to powywalaj, rowniez
                    jesli znajdziesz cos podobne do mchu.
                    Doniczke wyszoruj dokladnie i wsadz storczyka w podloze. Mam nadzieje, ze deszcz
                    wyplukal z podloza resztki soli od podlewania kranowką.
                    Storczykow sie nie podlewa, a wstawia z doniczka do najlepiej destylowanej wody
                    z dodatkiem nawozu do storczykow. Mozna nawoz dawac wg zalecen producenta lub
                    1/4 dawki do kazdego namaczania. Woda moze byc deszczowa, jesli z
                    nieuprzemyslowionych terenow lub kranowka, ale przegotowana i odstala
                    przynajmniej dobe. Moczysz ok. 15-20 minut i odstawiasz do odciekniecia.
                    Nastepne namaczanie, gdy doniczka jak piorko, korzenie widoczne przez
                    przezroczysta doniczke sa srebrzyste i na doniczce od srodka nie widac rosy. W
                    zaleznosci od temperatury otoczenia wypada to zwykle co 12-14 dni.
                    Jak cos, to pytaj. Nr GG jest w moim profilu.
                    • tara30 Re: Storczyk i 100 pytań do Wanda43 18.08.09, 19:34
                      Wanda43 bardzo dziękuję za cenne rady. Moje storczyki były podlewane
                      wodą destylowaną i co dwa tygodnie nawożone, czasami tylko kiedy
                      zabrakło mi destylowanej wody ratowałam się filtrowaną, pewnie
                      dlatego szlag ich nie trafił. Jutro kupię podłoże do storczyków i
                      biorę się za przesadzanie. Pozdrawiam
                      • ania7227 Re: Storczyk i 100 pytań do Wanda43 18.08.09, 22:17
                        witam,
                        tydzien temu dostalam bialego falka:) wg mnie wygladal bardzo dobrze
                        jak na zakup w leroy merlin. jednak na dole doniczki wystawaly 2
                        korzonki, ktore gnily i maszerowaly po nich jakies robaczki:(
                        wstawilam go tamtego dnia do kapieli wodnej na ok. 20 minut. przez
                        caly tydzien zastanawialam sie czy nie powinnam tych korzeni obciac.
                        zatem wyjelam dzisiaj mojego falka z doniczki i poobcinalam te
                        zgnite korzenie i zasypalam je cynamonem, a takze te, ktore
                        uszkodzilam:( jednak byly tam tez korzonki delikatnie wpadajace w
                        braz,cos jak ciemna kawa z mlekiem, ale te zostawilam... nie wiem
                        czy dobrze zrobilam... dno doniczki wylozylam oszczednie keramzytem
                        a jako ziemie dala kore i kilka tych samych kamyczkow. kwiatki sa
                        piekne, caly czas otwieraja sie nowe paki-nawet zaraz po tej mojej
                        operacji:)zauwazylam tez po wszystkim, ze listek od dolu zaczyna
                        zolknac- co jest nie tak? bo generalnie ma piekne liscie!!! czy
                        narozrabialam mocno? czy ma on szanse???

pozdrawiam cieplutko
                        ania
                        • wanda43 Re: Storczyk i 100 pytań do Wanda43 19.08.09, 06:37
                          Aniu, zrobiłaś wszystko bardzo dobrze. Te korzenie, które, jak napisałaś były
                          lekko brązowe lub żółtawe, ale jędrne są w porządku. Zwykle takie sa korzenie te
                          w środku doniczki, ktore nie maja dostepu światła. Co do żółknącego dolnego
                          listka, to jest proces naturalny. Roślina wyciągnie z niego soki i liść sam
                          odpadnie. Z serca, czyli środka rośliny wyrośnie mu nowy. Pamiętaj, tylko go nie
                          zalej. Nastepne namaczanie doniczki zrób mu dopiero, gdy będzie leciutka, a na
                          ściankach od wewnątrz nie będzie rosy. Nie ma reguły, czasem podloże przesycha
                          szybciej i namoczyc trzeba za 7 dni, a czasem przesycha wolniej i może to byc
                          nawet za 3 tygodnie. Samych Phalaenopsisów ma 20 z czego aktualnie kwitnie mi 9
                          i każdy z nich inaczej przesycha.
                          • ania7227 Re: Storczyk i 100 pytań do Wanda43 19.08.09, 21:09
                            witaj Wando, z calego serca dziekuje za tak krzepiaca odpowiedz:)
                            dzisiaj rozkwitl kolejny kwiatek, wiec jestem pelna nadziei, ze
                            krzywdy mojemu falkowi nie zrobilam...
                            co do doniczki,nie ma na niej rosy (wczesniej byl nawet zielony
                            mech), jest ona lekka, ale czytalam, ze po takich operacjach
                            podlewanie jest wskazane dopiero za 2 tygodnie??? korzenie prawie
                            wszystkie srebrzyste, tylko w dwoch miejscach nie tak do konca. ale
                            czy on wytrzyma tyle czasu bez podlania?
                            zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa, otoz na jednym z korzonkow
                            zauwazylam, ze sa takie biale kreseczki-czy to cos zlego czy tak sie
                            zdarza?
                            mam jeszcze jedno pytanko, czy udzielasz sie na tym forum
                            regularnie? czy zawsze Cie tutaj znajde o ile bede potrzebowala
                            rady, no i oczywiscie jesli bedziesz chciala mi jej udzielic?

pozdrawiam cieplutko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka