malwa213 29.07.09, 08:55 W kwietniu posadziłam dwuletnie sadzonki ligustru. Bardzo dobrze rozkrzewione i krótko przycięte przez ogrodnika. Ligustr rośnie super i ma teraz około 30 cm przyrosty. Kiedy należy je przyciąć? Proszę, poradźcie :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: kwietniowy ligustr - cięcie 29.07.09, 09:32 Jak najszybciej. Ligustr wygląda najlepiej, jak się go tnie trzy razy w roku. I nie należy kierować się kalendarzem, tylko wyglądem. Na pewno nie należy dopuszczać do długich przyrostów, bo będzie rzadki. Każde cięcie powoduje, że pęd się rozwidla, czyli krzew robi się gęsty. Za każdym razem tnie się coraz wyżej i trochę szerzej - w ten sposób krzew rośnie, ale jest zwarty. Odpowiedz Link Zgłoś
malwa213 Re: kwietniowy ligustr - cięcie 29.07.09, 11:54 Horpynko, na jaką wysokość przyciąć? Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: rozmiar 29.07.09, 13:20 Szanowna {Malwa} niech wybierze rozmiar zwierza, jakiego nie chce przepuścić w przyszłości przea swoją zaporę ligustrową - odejmie ze 2 centymetry - i na taką wysokość gałązki ligustrowi skróci. --- Tnij Aśćka - wstydu ligustrowi oszczędź!... Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: rozmiar 29.07.09, 15:38 Ażur - bo chce, by przeszedł ... wilczur? No to ciąć na pół wilczura, na jamnika... Sąsiedzi moi, ogródkowi, zaniedbali cięcia swego ligustru - mają półmetrową łysawą rzadziznę. A doradzałem, narzędzia podsuwałem... Częste cięcie przyzwyczaja ten chwast polskich lasów do takiego szoku. W jego młodości go wręcz wzmacnia, rośnie wtedy w korzeń, nie w masę zieloną. A potem ... A potem to już nie zauważy {Malwa}, jak toto uczyni z {Malwy} swego niewolnika [terminów]. Albo - z {malwowego} Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: rozmiar 29.07.09, 15:38 Dar słusznie prawi, niskie przycięcie powoduje, że od tej wysokości z żywopłotu robi się "siatka", wielkość "oczek" zależy od następnych cięć. Możesz przycinać często, zostawiając za każdym razem z przyrostu np. 5 cm. A ponieważ tniesz i "ściany boczne" (nieco poszerzając krzaki przy kazdym cięciu), robi się siatka przestrzenna, coś w rodzaju sieci krystalicznej. Pisałam, że ciąć trzeba 3 razy w roku. Ale to dotyczy już ligustrów podhodowanych, ten rosnący można częściej i (jak już pisałam) kieruj się długością przyrostów, a nie czasem od ostatniego cięcia. Bo tempo wzrostu bardzo zależy od pogody. Odpowiedz Link Zgłoś
malwa213 Re: kwietniowy ligustr - cięcie 29.07.09, 15:46 Serdeczne dzięki za rady :))) Odpowiedz Link Zgłoś