magze 12.08.09, 13:06 Czy można uprawiać cząber jako roślinę odstraszającą mszyce razem z np. nasturcjami, różami czy wiciokrzewem? Może wówczas nie byłoby trzeba stosować chemii? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wi.kta Re: Cząber 12.08.09, 15:37 Mozna a nawet trzeba! Trzeba bo to roslna ktora byla doskonala przyprawa w staropolskiej kuchni. Dzis zapomniany a szkoda. Bo poprawia trawienie uzywa sie go w medycynie alternatywnej jako srodka przeciwko wzdeciom. Na watrobe tez dobry. Nalewka z niego lepsza niz rapacholin! Jest tez moczopedny a przede wszystkim zdrowy. Gdy jeszcze odstraszy mszyce to jest to poprostu zbawienne ziele. Odpowiedz Link Zgłoś
magze Re: Cząber 12.08.09, 17:16 Jak przeczytałam, zaleca się sadzić cząber koło fasoli, ponieważ odstrasza mszyce. Wiem, że niektóre rośliny się tolerują, inne zaś niekoniecznie. Dlategoteż zastanawiam się, czy są jakieś animozje pomiędzy cząbrem a roślinami, o których wspomniałam na wstępie wątku. Hoduję różne gatunki ziół, ale cząber dostałam niedawno od sąsiadki. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Cząber 13.08.09, 11:00 O ile wiem, róże i cząber się lubią. Lubią się też z czosnkiem (też odstrasza) i lawendą. Odpowiedz Link Zgłoś