83kimi 17.10.10, 22:11 Używacie? Do jakich potraw? Kupiłam dziś po raz pierwszy i oczywiście będę eksperymentować, ale może mnie ktoś zainspiruje... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
n_ina Re: Lubczyk i cząber 18.10.10, 01:24 Lubczyk ma selerowy aromat, często dodaje się go do gotującego się rosołu Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzma30 Re: Lubczyk i cząber 18.10.10, 05:21 Lubczyk ma aromat wylacznie lubczykowy :) a seler selerowy. Ja moglabym jesc lubczyk ze wszystkim - kanapka, zupa, makaronem itd. Odpowiedz Link Zgłoś
ladyann77 Re: Lubczyk i cząber 18.10.10, 08:24 Lubczyk, najchętniej świeży, ale tez mrożony i suszony dodaję zamiast kostek rosołowych do wywarów na zupę. Odpowiedz Link Zgłoś
evabloggerka Re: Lubczyk i cząber 18.10.10, 08:42 Co do cząbru to nie mam wielkiego doświadczenia, wiem że dodaje się go do dań z fasoli, grochu, kapusty i tłustych mięs ( ułatwia trawienie). Lubczyku używam tylko świeżego. Należy do rodziny selerowatych, a smakiem przypomina nieco przyprawę maggi (jest w jej składzie, jak też w wielu innych mieszankach przyprawowych). Dodaję go do rosołu, i do sałatek. Należy jednak uważać z ilością, gdyż ma bardzo intensywny aromat (olejki lotne) i możemy łatwo "przedobrzyć". Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: Lubczyk i cząber 18.10.10, 09:17 Dzięki :-) Zioła kupiłam suszone, będę w takim razie eksperymentować, zobaczymy, co z tego wyjdzie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Lubczyk i cząber 18.10.10, 09:25 Tak jak juz Eva napisala-lubczyk przewaznie do zup a czaber do potraw z fasoli,grochu kapusty. Jesli masz suszone to szczegolnie lubczyk dozuj ostroznie,bo jak nasypiesz za duzo potrawa bedzie gorzka. ps-lubczyk to rowniez znany afrodyzjak:) Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: Lubczyk i cząber 18.10.10, 09:45 Z tym afrodyzjakiem nie byłabym taka pewna, nie jest to potwierdzone naukowo, a szkoda... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yśty Re: Lubczyk i cząber IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.10, 10:21 witaj najlepiej kierować się węchem i smakiem dodając szczyptę. Jak zapasuje- można używać,nawet do mlecznej(a co,jak kto lubi?). Lubczyk idealnie nadaje się do mrożenia. Mrożę całe liście.Potem kilka liści kruszę do potrawy. Najważniejszy jednak jest umiar. Zupa ma być zupą a nie wywarem z lubczyku. Zacznij więc od niewielkich ilości. To aromatyczne zioła i przebiją się. Najlepszym afrodyzjakiem jest marchewka, a nie lubczyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yśty Re: Lubczyk i cząber IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.10, 10:53 tylko dla facetów... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Lubczyk i cząber 18.10.10, 12:51 no ale to nie mial byc afrodyzjak wzbudzajace w ogole poped seksualny niby ale "magiczne" ziolo jakie niby ma sprawidz ze On sie zakocha...lol... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkah Re: Lubczyk i cząber IP: *.hsd1.il.comcast.net 18.10.10, 19:56 No to ile to jest ta niewielka ilosc,szczypta czy lyzeczka do herbaty? Odpowiedz Link Zgłoś