szaratka 14.08.09, 11:21 Chciałabym się dowiedzieć czy można stosować łuskę gryczaną tak jak używa się kory czy ściółki pod truskawki, żeby chronić przed chwastami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dar61 Gratulując ... 15.08.09, 09:22 ... domniemanego końca problemów z mięśniobólami czy z korzonkami u {Szaratki} zapytać warto: - skuteczne były działania prozdrowotne tych materacy, opasek i poduszeczek z łuską gryczaną? Bo cuda o nich opowiadają [sprzedawcy ich]... --- Wszystko, co nie daje odcieków trujących po deszczu, może być wyściółką truskawkowisk. Ino grubo. Tak z 10-15 cm w diametrze. A trocinują też, "słomują". Niecienko. Na zimę słomę usuwają. Kupa roboty. Niestety odradzałbym stosowanie takich wyściółek, które się szybko rozłożą i nie dadzą choć kilkuletniej gwarancji na niewsiewanie się chwastów. Lepiej by wtedy było spokojnie te omłoty gryki skompostować - a Sengę senganę wymościć czymsiś trwalszym. Dar61 wyściółkował swe, i rodziców, truskawki matą tkaną (poliuretanową zdaje się), zaprojektowaną jako właśnie trwały, mocny, nieczuły na nadfiołkowe oddziaływanie słońca sposób. Choć raz plastikowy wyrób nie jest zaśmiecający ogródka. Może kiedyś producentów oświeci i zaprojektują jakiś wesoły, ogrodowy motyw graficzny ma takiej macie? Może ... kwiatki? A widził już Dar61 taką folię do wyściółki bajorek ogrodowych, co miała piękny nadruk kamieniopodobny. Miłego ściółkowania {Szaratce}! I zdrowia, zdrowia, zdrowia! D61 Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Ja odpowiem, ja odpowiem! 15.08.09, 19:30 używam poduszki z łuską gryczaną od 6 lat i wożę ją ze sobą gdzie się da, bo ma jedno działanie niepożądane - uzależnia. Za to zapomniałam o bólach karku. A co Dar myśli o deskach tak z dwóch stron zgarniających ziemię w rodzaj wału a na jego szczycie Senga albo insza jakaś odmiana? Chodzi mi coś takiego po głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: wału formowanie 16.08.09, 00:47 Kiedyś tak Dar61 czynił z tymi wałami. Od kiedy *matuje ściółkując - nic [w truskawkowisku] nie czyni. Same rosną. Bez chwastów ni ziół. Sposób "wałowania" tych upraw pomagał w na- i w odwadnianiu. Jest też wygodny przy ich mechanicznym opielaniu i opryskach. Ale *... --- Zmieni {K.Nóżka} za wysoką poduszkę na wałek - grykę jeść jeno będzie. Dar61 sprawdzał. A gdy nabył kręgosłupobolów kiedyś - przespał kilka nocy na twardym - przeszło. Dar poleca ten sposób, takoż zaleganie pod namiotem na ... płaskim. Zdrowia życzy i smacznej kaszy gryczanej! Odpowiedz Link Zgłoś