Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.02.02, 23:29
    "Uczestnik cyklu Grand Prix 2002 - Krzysztof Cegielski w związku z konfliktem
    z prezydentem Wybrzeża, Henrykiem Majewskim, poprosił o pomoc w rozwiązaniu
    swojej przynależności klubowej Prezydenta RP - Aleksandra Kwaśniewskiego.

Pomocy w rozwiązaniu konfliktu szuka również u byłego prezesa Polonii Piła,
    obecnie członka UKFIS - Wiesława Wilczyńskiego.

- To prawda. Będąc w Warszawie złożyłem odpowiednie pisma określające moją
    obecną sytuację, między innymi w Kancelarii Prezydenta. Prezydent dosyć mocno
    interesuje się sportem i być może on będzie w stanie coś pomóc w wyjściu z
    sytuacji w której się znajduję - twierdzi Cegielski. Zawodnika zapytaliśmy o
    to jak dalej widzi swoją przyszłość na żużlowym torze.

- Staram się normalnie przygotowywać do sezonu. Niewykluczone, a raczej już
    bardzo prawdopodobne, że po wczorajszym zdaniu licencji polskiej, wystartuję z
    licencją innego państwa. W dalszym ciągu chcę osiągać sukcesy. Liczę na dobre
    wyniki w lidze angielskiej i szwedzkiej. Być może wystartuję w polskich
    rozgrywkach. Na razie postaram się uporządkować swoje sprawy, tak abym był w
    stanie uprawiać ten sport, a potem przyjdzie pora na odnoszenie wyników... ale
    już na torze, a nie w rozmowach z działaczami, co jak widać zakończyło się
    niepowodzeniem - kończy Cegielski. (INTERIA.PL) "

:) Cegielski troche przesadza z tym zdawaniem licencji nie wspominajac juz o
    liscie do Kwasniewskiego. Zachowuje sie troche jak obrazone dziecko

Obserwuj wątek
      • Gość: Mario Re: CEGIELSKI IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 08.02.02, 01:29
        Nie jestem w stanie do końca zrozumieć przyczyn tego konfliktu.Czy naprawdę
        zadecydowały tylko sprawy finansowe(zaległości)?Taka sytuacja jest zupełnie
        irracjonalna.Zawodnik,który chce być uważany za profesjonalistę,zamierza
        skutecznie walczyc w GP oraz trzech ligach,nagle wywołuje dość poważny konflikt
        w swoim kraju i w swoim klubie.Z jednej strony najpierw mówi,że nie interesuje
        go już jazda w polskiej lidze,że zamierza odejśc od żużla,a z drugiej biega od
        polityka do polityka,zwraca sie do GKSŻ o pomoc w mediacjach.O co w tym
        wszystkim chodzi?
        Cegielski popełnił pewne błędy.Pierwszy to taki że związał się z klubem tak
        długim kontraktem(np. Tomasz Gollob podpisuje roczne kontrakty)i wskutek tego
        stał się "niewolnikem".Drugi,że zażądał kwot w kontrakcie które klub mógł mu
        zapewnić jedynie na papierze.
        Generalnie Cegła jest b.dobrym zawodnikiem i jego utrata dla polskiego
        speedwaya byłaby bardzo dotkliwa.Zastanawiam sie nad jednym:skoro Wybrzeże
        Gdańsk-jedna ze stron umowy nie dopełnia jej postanowień wobec drugiej strony-
        Cegielskiego to muszą przecież nastąpić pewne konsekwencje prawne.Chodzi tu
        przede wszystkim o zerwanie umowy.Ale skoro zawodnik nie korzysta z tej
        możliwości to widać sprawa jest bardziej skomplikowana niż się nam pozornie
        wydaje.
      • Gość: fin Re: CEGIELSKI IP: *.atr.bydgoszcz.pl 08.02.02, 07:50
        Gość portalu: MONK napisał(a):
        > "Uczestnik cyklu Grand Prix 2002 - Krzysztof Cegielski ... poprosił o pomoc w rozwiązaniu
        > swojej przynależności klubowej Prezydenta RP - Aleksandra Kwaśniewskiego.

Szkoda, że nie poszedł od razu do Papieża, to by zrobiło na wszystkich jeszcze większe wrażenie.

Gość portalu: Mario napisał(a):
        > Zastanawiam sie nad jednym:skoro Wybrzeże
        > Gdańsk-jedna ze stron umowy nie dopełnia jej postanowień wobec drugiej strony-
        > Cegielskiego to muszą przecież nastąpić pewne konsekwencje prawne.Chodzi tu
        > przede wszystkim o zerwanie umowy.

Własnie Mario, to też mnie głównie w tej sprawie dziwi. Czyżby Cegielski, skuszony kwotą
        kontraktu, uspokojony potężnym sponsorem klubu, nabrał się na wizję "POTĘŻNEGO
        WYBRZEŻA" i nie zabezpieczył się odpowiednio w kontrakcie "w razie czego"?

Mi także szkoda Cegielskiego, miota się teraz i chyba sam już nie wie, co robić. A zanosiło się, zę
        będzie to jedna z nadzieji polskiego żużla.
        Pozdr
      • Gość: SDB Re: CEGIELSKI IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 08.02.02, 12:13
        No to wlasnie: jak to jest? Cegla nie chce czy nie moze zerwac kontraktu z
        Wybrzezem?
        • Gość: xyz Re: CEGIELSKI IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 08.02.02, 20:39
          Gość portalu: SDB napisał(a):

> No to wlasnie: jak to jest? Cegla nie chce czy nie moze zerwac kontraktu z
          > Wybrzezem?

Gdy podpisywał 5-letni kontrakt(i brał kasę) nie pytał nikogo o radę.Teraz gdy
          Gdańsk jest niewypłacalny(co było do przewidzenia po rozstaniu z Rafinerią) Cegła
          "płacze".Moze jeszcze pisac do ONZ, do Strasburga i .....
          Mam tylko pytanie : dzika karta do GP: 1.była dla naszej federacji( i jedną dano
          Cegle) 2. jeżeli Cegła będzie jeździł z inna licencją to na jakiej podstawie(czy
          wtedy zabierze mu się dziką kartę) i kogo bedzie reprezentował bo wg mnie Polskę
          nie?????
          To wszystko jest zakręcone. Jedna nauka jaka płynie dla naszych "asów" :
          podpisywać realne kontrakty i nie na tak długi okres.
          pozdrawiam
          • reggie Re: CEGIELSKI 08.02.02, 23:13
            Niekoniecznie. ś.p. Wigg miał licencję holenderską, ale jezdził dla Anglii,
            pamiętasz?
            Co do Cegły to popieram jego postawę, mam już dosyć tej beznadziei i aury
            niewypłacalności w tym grajdole, jakim stał się niestety żużel. Nie ma kasy na
            kontrakty? Dowidzenia. Po co nam taki Gorzów, czy Gdańsk? To niewypłacalni
            bankruci. Powinna być utworzona jakaś komisja, która mniej więcej w styczniu-
            lutym bada kondycję klubów i daje odpowiednie licencje jednoroczne. Bez tego
            takich "Cegielskich" będzie szybko przybywać.
            • Gość: MONK Re: CEGIELSKI IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.02.02, 00:06
              To uwazaj zeby Polonia sie przypadkiem nie znalazla w takiej samej sytuacji
              jak Gorzow czy Gdansk. Ostatnio zyjemy troche ponad stan. Mam nadzieje ze
              wplywy z GP pokryja te wydatki.
              • Gość: Mario Re: CEGIELSKI IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 09.02.02, 01:06
                Trochę abstrachując od tematu to myślę że najlepszym sposobem na wyeliminowanie
                takich chorych przypadków jak Gorzów czy Gdańsk jest przekształcenie klubów
                żużlowych ze stowarzyszeń w spółki akcyjne.Oczywiście pociąga to daleko za sobą
                idące konsekwencje i nie jest to sprawą prostą.
                Wymagałoby to od klubów działania na takich samych zasadach jak wszystkie
                podmioty prowadzące działalność gospodarczą,ponadto budżety byłyby jawne i to
                już przed rozpoczęciem sezonu!
                Teraz niestety jest tak ,że najpierw kontraktuje się zawodników a dopiero potem
                prezesi klubów martwią się jak sfinansować ich żądania finansowe.Bardzo podoba
                mi się obecna polityka finansowa Apatora - nic za wszelką cenę.To samo chyba
                też jest we Wroclawiu.
                Co do Polonii to już pisałem o tym że sytuacja może być nieciekawa pod koniec
                sezonu,jeżeli na trybunach podczas GP w B-y nie zasiądzie komplet publiczności.

O rany a miało być o Cegielskim :))
                • Gość: MONK Re: CEGIELSKI IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.02.02, 13:28
                  Postawa Apatora ??? Moze w tym sezonie - rok temu sporo zaryzykowali zapinajac
                  kontrakty i sciagajac Rickardssona bez pokrycia finansowego. Adrianna weszla w
                  momencie gdy kontrakty byly juz podpisane. Faktem jest ze sciagniecie Rickiego
                  bylo niezlym posunieciem marketingowym - to zachecilo sponsorow.
                  Nie wyobrazam sobie zeby na GP w Bydgoszczy nie bylo kompletu.
                  • Gość: fin Re: CEGIELSKI IP: *.atr.bydgoszcz.pl 09.02.02, 14:06
                    Gość portalu: MONK napisał(a):
                    > Nie wyobrazam sobie zeby na GP w Bydgoszczy nie bylo kompletu.

Sprawa kompletu w Bydgoszczy i dobrej frekwencji w Chorzowie zależy chyba wyłącznie od
                    postawy Tomka (bo na innych moim zdaniem nie można liczyć). A jak Polacy będą słabo
                    jeździli, to z publiką będzie cieniutko.
                    Pozdr
                    • Gość: MONK Re: CEGIELSKI IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.02.02, 16:13
                      Bedzie dobrze - Tomek w tym sezonie nie powinien zejsc ponizej swojego
                      poziomu - a nwet jesli to o Bydgoszcz jestem spokojny
                      • Gość: Mario Re: CEGIELSKI IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 09.02.02, 17:28
                        Podkreślam! - obecna polityka finansowa.
                        • reggie Re: CEGIELSKI 09.02.02, 22:21
                          O komplet w Bydgoszczy na GP może niech się za bardzo w Toruniu nie martwią.
                          Będzie, będzie, jak prawie co roku. GP to jednak tylko część, choć spora
                          wpływów. Ważne jest, aby w sezonie frekwencja była dużo wy.ższa, niz w
                          poprzednim sezonie. To było żałosne. 4-6 tysięcy, cisza, czułem się, jak nie
                          przymierzając na jakimś tanim pikniku albo wiejskim meczu A-klasy.
                          Dobrze, że Polonia wprawadza zniżki, na karnety promocje, może to zachęci ludzi
                          do oglądania dobrego przecież nawet w wydaniu ligowym widowiska. Ja już
                          zapłaciłem i za karnet, i za wstęp na GP.
                          • Gość: MONK Re: CEGIELSKI IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.02.02, 23:11
                            Moznaby obnizyc ceny do 5 na mecze ze slabszymi druzynami. Z ZKZ poskutkowalo.
                            Jezeli druzyna bedzie jechac dobrze to kibice sie znajda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka