Gość: Kibic IP: *.icpnet.pl 12.12.09, 10:29 W pomieszczeniach pod trybunami stadionu mieścić się będzie zarząd Wielkopolskiego ZPN, którego dożywotnim szefem jest Stefan Antkowiak, przyjaciel komuchów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Stadion na Bułgarskiej będzie bardzo drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.09, 10:45 Po przeczytaniu tego art. jestem pełen obaw o przyszłośc sportu w Poznaniu. Podobnie warunki rynkowe sprawiły że Arena stoi pusta i oby tak nie było z tym stadionem na Bułgarskiej . Aby nie przedobrzyc bo całkowicie się skompromitujemy . Jepeij oddać stsdion za noiższą ceną ale żeby sie tam stale coś działo , Warte wpuścic za niewielkie pieniądze np jak bedzie grała w I lidze to niech to będą przedmecze Lecha zobaczycie ilu kiboli bedzie chodzić . Grobelny niech nie kombinuje bo w skutek jego "przemyśleń Poznań innych miast leż na przysłowiowych łopatach. W Poznaniu w tym roku nie bedzie sylwestra a w innych dużych miatsach nic się nie zminia o ile nie polepsza. Porównajcie stary wystrój śwaiateczny Poznania a inne miasta uginają się od dekoracji ulicznych , TAKI JEST POZNAŃ GROBELNEGO !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lepszejutro Re: Stadion na Bułgarskiej będzie bardzo drogi IP: 95.108.28.* 12.12.09, 11:00 Wskażcie mi normalnego przedsiębiorcę lub człowieka, który najpierw wyrzuca w ciemno masę kasy, a potem kombinuje, jak z tym na co kasa poszła, cokolwiek zrobić. Nikt z takim debilem nie chciałby mieć nic wspólnego. W grobelniackim magistracie, najpierw realizuje się mrzonki, oczywiście za nasze podatki, a później zaczyna dumać. Od samego początku twierdziłem, że ten kretyński stadion zahamował rozwój jakiejkolwiek dyscypliny sportu czy rekreacji w Poznaniu, poza zaspakajaniem niskich instynktów kibolskiej hołoty, a na dodatek utrzymywanie tej piramidy frankiewiczowsko-grobelniackiej głupoty, będzie nasze dzieci i nas kosztowało krocie. Prezio najpierw pieprzy, że będą tam przynoszące zyski imprezy, a później z tymi zidiociałymi radnymi proponuje na imprezy tor samochodowy. Proponuję, abyśmy stadion oddali w wieczystą dzierżawę, po komercyjnych stawkach rodzinom Grobelnego i Frankiewicza i niech za pomysły swoich czubków płacą, płacą, płacą.... do 25 pokolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc dokładnie tak jak mówisz IP: *.adsl.inetia.pl 12.12.09, 11:58 Pierwsze co mi przyszło do głowy po przeczytaniu tego tekstu, to pytanie jakie były założenia projektowe i co przewiduje projekt. No bo etap projektowania to chyba moment, w którym określa się funkcjonalność obiektu i jego eksploatację. To, że Grobelny teraz się zastanawia jak utrzymać ten rozdmuchany kolos i jeszce nie wie ile to będzie kosztowało (skąd ma wiedzieć, jak jeszcze projekt nie jest skończony) - to dla mnie jest skadal. Pomijam jeszcze askept jakości - bo za parę lat może się okazać, że z powodu niedoróbek i konieczności remontów/modernizacji, koszty utrzymania wzrosną wielokrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawsze kibic Re: dokładnie tak jak mówisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.09, 12:34 ########################################################## kto chce zobaczyć kabaret nad kabarety????????????? o 12:35 na ITVP.pl podobno ma być debata w necie też do obejrzenia sport.tvp.pl/pilka-nozna/wideo/debata-o-polskim-futbolu-w-tvp-sport zapraszam, szykują się niezłe jaja ########################################################## Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.J-P. Re: Stadion na Bułgarskiej będzie bardzo drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.09, 12:43 Problem obiektów typu stadion czy ARENA to problem złożony : - pierwsze to dmuchnięta inwestycja tz. - przypadkowy (naiwny)inwestor (czemu miasto , a nie klub LECH), - kiepski projekt, małofunkcjonalny, ale wielkie halo w prasie i polityce, (często bardzo drogi) - nieuzasadnione rynkowo koszty inwestycji, (dmuchnięta cena) - cała procedura inwestycji nieracjonalna (kryminogenna); (powinno, tak jak dla prywatnych inwestycji, być : konkurs ofert na inwestora finansowego, (zarządcę obiektu) (wstępny biznes plan) konkurs na założenia inwestycji (biznes plan, funkcyjność, badania rynku (bilans potrzeb i zbytu), architektura konkurs (przetarg) na wykonanie dokumentacji technicznej, tego co już chcemy robić, (kalkulacja z projektu). konkurs (przetarg) na wykonanie obiektu, - drugie to, wysokie koszty (niska efektywność) zarządzania tymi obiektami, powodowane, że osoby zarządzajace nie inwestowały własnego kapitału, (podręcznikowy konflikt między pracą, a kapitałem),(często niekompetencja, kumoterstwo, nepotyzm) - trzecie to , wtrącanie się do zarządzania "polityki i czynnika społecznego",(udostępnianie obiektów poniżej kosztów,wg uznania), pod różnymi hasłami (wyższa kultura, interes społeczny , dzieci niepełnosprawne, zaspokojenie potrzeb miasta itd.itp.) - czwarte brak nadzory właścicielskiego, szczególnie od strony finansowej,(przejadanie obiektów, niepotrzebne remonty itd). Dlatego, że sport wyczynowy to biznes, kultura to biznes, właściwie wszystko się komercjalizuje, (nawet podatek od nieruchomości to też biznes), to inwestor winien być prywatny (nie miasto). Miasto , czyli mieszkańcy wyjdą na tej inwestycji jak Zabłocki na mydle. Może wiecie "dlatego brakuje inwestora na Stadion na Wildzie"? Odpowiem Wam , każdy człowiek wydając własne pieniądze umie liczyć i inwestując musi mieć pewność zysku i własne pieniądze pod kontrolą (na oku). Inaczej nie zainwestuje. I wszystko jasne. Dlaczego klub LECH (spółka)nie inwestuje w stadion ? Bo umie liczyć. ok. 635 mln (inwestycja): 3 mln/rok = ok. 211 lat , a gdzie jeszcze koszty eksploatacji. Wszystko jasne ? Jasne ? Jeszcze ktoś tu czegoś nie rozumie ? Panie Prezydencie Grobelny , ja mieszkaniec Poznania nie chcę za to płacić. Panowie Radni nie macie prawa mnie zmuszać do nieracjonalnych zachowań. Stadion się rozleci po 30 - 50 latach, więc co roku trzeba mieć z niego dochód rzędu 20 mln. Na rynku mieszkań roczny czynsz najmu wynosi ok. 10% wartości mieszkania nowego. Więć klub LECH winien płacić ok. 60 mln rocznie, do kasy miasta za ten stadion i niech tam robi co chce, byle zgodnie z prawem) Co to za inwestycja miasta ? Gdzie stopa zwrotu ? Prawo UE zabrania dotowania firm , a klub LECH (spółka)to taka sama firma jak TVN, PESA, VW i inne mniejsze np. Zakład Spawalniczy. Panie Prezydencie służę pomocą w rozliczeniach, pod jednym warunkiem przy podniesionej kurtynie, to są społeczne pieniądze, czyli zakumulowana praca mieszkańców miasta Poznania i honor nie pozwala mi inaczej. Może zamiast tej modernizacji stadionu ( 635 mln to tylko część wartości obiektu), taniej będzie polecieć na Księżyc. Jestem przekonany, że większość mieszkańców miasta nie będzie miała nic przeciwko temu. W końcu Księżyc jest jeden, a zamiast Kolejarza mamy jeszcze Wartę. Na pewno taniej i zdrowiej będzie jak sami pogramy sobie w nogę, a zawodowcy niech się martwią o stadion, tak jak my martwimy się o swoją pracę, czy o swoje klepisko. Historia Pana rozliczy z tej inwestycji prędzej czy później, więc niech Pan ją rozliczy przed nami mieszkańcami. Tak malutka prośba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szacunek jestem pod wrażeniem,ma Pan 100% racji IP: *.icpnet.pl 12.12.09, 20:59 zgadzam się całkowicie.i może tylko dodam,że za te 600+ mln PLN można by na każdym osiedlowym boisku zatrudnić trenera dla dzieciaków po lekcjach na najbliższe stulecie.a pewnie też i otworzyć dla nich sale gminastyczne po godzinach nauki.i sport stałby się dostępny dla każdego na prawdę,a nie tylko na ekranie telewizora.ja też jestem przeciwny wydawaniu lekką ręką z mojej kieszeni na coś,co nie służy społeczeństwu.sport wyczynowy-niech się finansuje sam.z pieniędzy publicznych-tylko sporty masowe,dostępne dla wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filon bez laury chyba nie do końca IP: *.chello.pl 13.12.09, 11:04 >Na rynku mieszkań roczny czynsz najmu wynosi ok. 10% wartości mieszkania nowego. W wawie mieszkanie kosztuje 650000, mogę je wynająć za 2000 miesięcznie, daje to 24000 rocznie. Nikt mi nie da na miesiąc 5420 zł, to nierealne. Odpowiedz Link Zgłoś
kontemplator07 Re: Stadion na Bułgarskiej będzie bardzo drogi 13.12.09, 11:58 Czy jesteś przekonany, ze występujesz w imieniu mieszkanców Poznania? Jezeli tak, to startuj w wyborach na prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: errata Re: Stadion na Bułgarskiej będzie bardzo drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.09, 13:18 Nareszcie konkrety, brawo. Tak duże stadiony w Polsce to problem bardzo trudny do opanowania. Z tymi samymi problemami za chwilę będzie mieć Warszawa, Gdańsk, Wrocław. Kiedyś nasz znakomity architekt pan Zabłocki powiedział, że aby stadion mógł zarabiać na siebie musi taki obiekt pracować 16 godzin dziennie !. Wcale bym się nie zdziwił gdyby te obiekty zbankrutowały, bo też jakie kluby są w sanie zapłacić tak wysoki koszt wynajmu. To będzie kulą u nogi wszystkich miast organizatorów Euro 2012. Stadion Śląski też może zarosnąć pokrzywami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blecharz Re: Stadion na Bułgarskiej będzie bardzo drogi IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.12.09, 12:09 We wrocku tez nie bedzie duzego sylwestra. Skad info o innych duzych miastach ? Glosy podpowiadaja ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podatnik Stadion na Bułgarskiej będzie bardzo drogi IP: 79.99.128.* 12.12.09, 11:03 to się Kasprzak pokazał: Warta niech nie gra, bo stoją nasze reklamy, a sam chce część wynajmować, no śmiech na sali ! to się chłopcy do darmoszki przyzwyczaili, rada dla prezesa Urbaniaka: niech pan wynajmie stadion za 24 tysie (2 razy to co płaci Lech p. Rutkowskiego i kasprzaka) poprzykręca reklam i woła od Kasprzaka z 500 koła za demontaż na mecz. Wyszło szydło z worka i wszyscy naśmiewający się z Warty, że skomli o miejską kasę niech se barana w łeb strzela, kto tu jest przez miasto dotowany ? aha jak byście nie doczytali: już myślą o tańszej opcji, ciekawe gdzie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Stadion na Bułgarskiej będzie bardzo drogi IP: *.173.1.242.tesatnet.pl 12.12.09, 11:05 ale ten grobelny to pojebany facet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rym3k Re: Stadion na Bułgarskiej będzie bardzo drogi IP: 95.108.49.* 12.12.09, 12:10 mnie przeraza co innego. ludzie z urzedu rzucili sie na nie wiadomo jak wielki stadion a przez to wyszlo to co wyszlo: - tak beznadziejnego stadionu nigdzie nie widzialem. w przyszlosci beda go pokazywac jako buble architektoniczne. za granica nie uwierza ze mozna za tak duza kase postawic taki badziew. - ciekawi mnie to jak maja zamiar zapelnic ten stadion :) jezeli slysze, ze cena za wynajem bedzie spora to z biletow na pewno nikt nie zejdzie. a za bilety w kwocie >50 pln za mecz raczej ludzie nie beda sie rzucac masowo i beda wybierac tylko mecze-perelki (o ile mozna je tak nazwac w polskiej lidze) oby sie moje czarnowidztwo nie spelnilo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Cóż za przebłysk geniuszu naszego Prezydenta. IP: *.echostar.pl 12.12.09, 13:51 Nie wiem kto i za ile bedzie administrował obiektem którego wynajem nie wiem ile będzie kosztował a wydałem na budowę 600 mln publicznych pieniedzy. Skoro taki gospodarz wydaje 1000 zł każdego poznaniaka i tak gospodaruje to ja poprosze aby juz przestał. A tak na marginesie to za 3 mln rocznie mozna sfinansowac budowe ładnego przemyslanego własnego (Lecha) stadionu na 25 tys kibiców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woodman Re: Cóż za przebłysk geniuszu naszego Prezydenta. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.09, 15:13 "to za 3 mln rocznie mozna sfinansowac budowe ładnego przemyslanego własnego (Lecha) stadionu na 25 tys kibiców"..!!?? to by ten stadion około 100 lat budowali w tym tempie. Nie znasz realiów to sie nie wychylaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: IP: 217.168.135.* 12.12.09, 22:13 Ten sam amator projektant ktory zaprojektowal ten bubel mial koncepcje stadionu na 25.000 kibicow do ktorej zrobil wstepny kosztorys 128mln PLN. Widzialem. Jak policzysz tak jak sie liczy komercyjne inwestycje i policzysz wynajem powierzchni ,biur,sal konferencyjnych , czesci handlowej i innych zdroworosadkowych funkcji to zobaczysz ze mozna taki obiekt sfinansowac na poziomie obslugi finansowej ok 3mln PLN rocznie. Ale nie ma to jak szastac publiczna kasa bez umiaru a potem zastanawiac sie co zrobic z ta wielka slomiana inwestycja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spoko Stadion na Bułgarskiej będzie bardzo drogi IP: *.icpnet.pl 12.12.09, 13:50 jak oni będą tak kombinować to okaże się w końcu, że stadion w ogóle nie będzie na siebie zarabiać, jeżeli jedynym zainteresowanym, którego w ogóle stać na użytkowanie stadionu jest lech to niech lech płaci tyle na ile go stać, podobnie z wartą, jeżeli będą chcieli aby warta płaciła tyle co lech, minie się to z celem stadionu, gdyż warty najzwyczajniej nie będzie na to stać i wciąż jedynym użytkownikiem pozostanie kolejorz, ceny powinny być realne dla kilku podmiotów dzięki czemu stadion jakoś się utrzyma i nie popadnie w ruinę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Inwestycje wg.R.Grobelnego IP: *.echostar.pl 12.12.09, 14:08 LEKCJA INWESTOWANIA WG. PREZYDENTA POZNANIA www.youtube.com/watch?v=zdY0c3Yl-mY&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIBIC II Re: Inwestycje wg.R.Grobelnego IP: *.icpnet.pl 12.12.09, 20:06 Kibic trafił w sedno. Wszyscy niech odtworzą sobie kawałek Misia /you tube/. W takiego Misia zostali zrobieni POZNANIACY. Każdy dalszy dzień pobytu Grobelnego na tym stołku przybliża nas do tragedii. Poznań jest rozkradany. Nikogo to nie interesuje. Gdzie służby,prokuratury,sądy ,których obowiązkiem jest ochrona OBYWATELI przed takimi cwaniakami. Założyć szalik Lecha i zdobyć głosy przed wyborami to typowa hipokryzja Grobelnego. Więcej razy kibiców nie nabierze. Czy jest jakaś niezależna instytucja która nie boi się Układu Poznańskiego i rozliczy na początek chociaż inwestycję przy Bułgarskiej. 600 milionów a może miliard. Gdzie NIK.Drodzy Poznaniacy są dokumenty świadczące o tym,że gdyby od nowa postawić stadion Warty/własność miasta/ przy Bema mielibyśmy oszczędności około 400 milionów i piękny obiekt,cudownie skomunikowany na 50 tys. ludzi,już od kilku lat. No ale do tego potrzeba GOSPODARZA!!! Kiedy zaczniemy spłacać kredyty Grobelny z rodzinką będzie już na Seszelach. Rozliczmy to towarzystwo przed wyjazdem!!!W przeciwnym wypadku następne pokolenia nam tego nie wybaczą. Radni przestańcie być klakierami Grobelnego.Odejście sekretarza Miastao czymś świadczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldek Stadion na Bułgarskiej będzie bardzo drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.09, 17:06 3 mln za rok? Chyba pekne ze smiechu. To jest jakies 250 tys za 1 m- c. Znam firmy ktore tyle placa za miesieczne wynajecie samych powierzchni biurowych dla swojej dzialalnosci. A tu w gre wchodzi stadion! Rozumiem, ze dochodza jeszcze duze koszty utrzymania takiego stadionu, ale bez przesady. Ile takich stadionow jest w Polsce - kilkaset?, ze mozna wybrzydzac. Dlaczego stadion miejski zostal zrobiony pod jeden klub? Prezesik lecha zdziwiony, ze jak ma warta korzystac ze stadionu to za zdjecie reklam ma zwracac koszty. A ja sie zapytam prezesiku lecha, dlaczego warta ma grac na "niebieskim" stadionie i czy zostana zwrocone koszty przemalowania na zielono krzeselek i czy ewentualnie za mecze na stadionie w barwach lecha, warta dostanie jakos kase za granie w barwach lecha? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacal pieprzysz jak potłuczony IP: 95.108.12.* 13.12.09, 14:22 znasz firmy które tyle płacą? Pięknie. To napisz jeszcze za jaką ilość tej powierzchni biurowej tyle płacą, a potem zobacz ile tej powierzchni potrzebuje Lech, ile jej jest na stadionie? I czy jest warta 250k miesięcznie. Zapytaj się też koniecznie w tych znajomych firmach czy mają ochotę wynająć (i utrzymywać) cały stadion piłkarski, szczególnie murawę z niezwykle przydatnymi dla celów biznesowych bramkami i trybunami. Myślę że znam odpowiedź i spojrzenie jakim cię obdarzą. Jeśli z powodu zbyt dużych dla nich cen Lech i Warta się wypną, to stadion będzie zarabiał wprawdzie ładną stawkę za dzień, ale wydarzy się ten cud 2x w roku, przy okazji dużych koncertów organizowanych przez miasto (bo prywatni organizatorzy przy za wysokich stawkach również wybiorą inne miasta/obiekty). Poza tym drogi wynajem = drogie bilety, bo działalność klubu musi się zbilansować. Już widzę te tłumy na meczach. I niknące zyski z dnia meczowego. Lechowi się takie funkcjonowanie nie opłaci, i kółko się zamyka, Lech buduje własny stadion, nic nie płaci za wynajem, robi tanie bilety a miasto zostaje z ręką w nocniku. Ale do tego trzeba popatrzeć trochę dalej niż koniec własnego nosa i pół roku do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Zrobi się bazar, a potem wyburzy. Kto jest odpowie IP: 91.188.120.* 12.12.09, 18:47 dzialny za te idiotyczne wyrzucanie pieniędzy, żeby przez miesiąc zadowolić paru kiboli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomi_78 Re: Zrobi się bazar, a potem wyburzy. Kto jest od IP: *.chello.pl 12.12.09, 22:30 Tez mi to na mysl przyszło. Bo co to sa ceny rynkowe? jezeli takie które akceptuje rynek, to poza Lechem nikt w calej Wielkopolsce takiej kasy nie ma. Wiec jak nie wynajma Lechowi to nic nie zarobią, bo przecież Unia Swarzędz czy Sparta Szamotuły tego stadionu za 3 mln nie wynajmnie, FC Barcelona i Herta Berlin raczej tez tu nie przyjada grac. Jedynie handlarze mający regularny przychód z handlu mogą dać radę, 3 mln na 1000 handlarzy to 3 tys na lebka, wiec chyba dadzą radę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Stadion na Bułgarskiej będzie bardzo drogi IP: 95.108.16.* 12.12.09, 19:38 Teraz wychodzi pomysł radnych, którzy tak bardzo nalegali, aby rozbudować stadion do takich rozmiarów, wystarczyłby 30 tys. max 35 tys. obiekt, ale nie! my chcemy większy, bo może jakiś finał UEFA nam zaproponują. Teraz niech szukają sponsorów, albo firmy które będą chciały mieć tam siedzibę. Zdziwiliby się jakby Lech przeniósł swoje biura i chciałby tylko wynajmować stadion na kilka meczy w miesiącu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lepszejutro Re: Stadion na Bułgarskiej będzie bardzo drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.09, 20:26 Miłośnicy pana Frankiewicza, którzy tak go kochaliście i pieprzyliście farmazony, jaką stratę poniosło miasto dzięki jednemu arcymądremu koniowi, gdzie jesteście? No brońcie teraz publicznie dzieła tego solidarucha i oszołoma. Bo to ten dureń wpakował nas w to szambo, podobnie jak Hinc pakuje w Rio. Przy tylu uczelniach, nie ma w tym mieście mądrych ludzi do rządzenia, tylko te partyjne szumowiny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spadajdziadu Re: Stadion na Bułgarskiej będzie bardzo drogi IP: 95.108.16.* 12.12.09, 20:53 O zmarłych mówisz albo dobrze, albo wcale... kultury nie uczono! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lepszejutro Re: Stadion na Bułgarskiej będzie bardzo drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.09, 21:49 Mów więc dobrze i o Hitlerze i o rosyjskich carach i o zdrajcach. O szkodnikach należy zawsze mówić po prostu prawdę, ku przestrodze dla innych. A ten koniofil największym szkodnikiem tego miasta był. Lepiej nie mieć 'kultury", niż być załganym do imentu jak ty, hipokrytą. A twój kaczy nick mówi o twej i twego idola kulturze wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiri Re: Stadion na Bułgarskiej będzie bardzo drogi IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 12.12.09, 22:07 Gość portalu: spadajdziadu napisał(a): > O zmarłych mówisz albo dobrze, albo wcale... kultury nie uczono! a dotyczy to także Hitlera i Stalina? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spadajdziadu Re: Stadion na Bułgarskiej będzie bardzo drogi IP: 95.108.16.* 13.12.09, 00:21 Dałeś teraz porównanie, sorry z debilem nie gadam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asga Re: Stadion na Bułgarskiej będzie bardzo drogi IP: *.adsl.inetia.pl 13.12.09, 11:04 sam zes debil, dobrze powiedzial, oczywiscie zachowujac odpowiednia skale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spadajdziadu Re: Stadion na Bułgarskiej będzie bardzo drogi IP: 95.108.16.* 13.12.09, 18:21 Czytałeś cały wątek, czy tylko "debil" ciebie natknęło? Widać masz tyle samo pod beretem co przedmówca. Porównać Frankiewicza do Hitlera, brawo... Odpowiedz Link Zgłoś
kontemplator07 Re: Stadion na Bułgarskiej będzie bardzo drogi 13.12.09, 12:04 Gość portalu: kiri napisał(a): > Gość portalu: spadajdziadu napisał(a): > > > O zmarłych mówisz albo dobrze, albo wcale... kultury nie uczono! > > > a dotyczy to także Hitlera i Stalina? Dotyczy - bo to ich uszlachetnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jackx Re: Stadion na Bułgarskiej będzie bardzo drogi IP: *.icpnet.pl 12.12.09, 22:00 Jak się Lechowi nie podoba to przecież nie musi nawet grać na Bułgarskiej. Może zostać we Wronkach. Nie dość, że za darmo budują im stadion to jescze narzekają, że muszą płacić za jego utrzymanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filer czas IP: *.icpnet.pl 12.12.09, 23:49 Odnosze jakies dziwne wrazenie, ze to wszystko powinno bc ustalone ZANIM zaczela sie jakakolwiek inwestycja a nawet jeszcze wczesniej: na etapie ustalania CZY inwestujemy, i GDZIE... Panie Grobelny, niech Pan da odpoczac Poznaniowi od swojej obecnosci Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Stadion na Bułgarskiej będzie bardzo drogi 13.12.09, 00:05 Ta budowa przypomina wznoszenie amfiteatrow w starozytnym Imperium Rzymskim. Tyle tylko, ze wtedy finansowanie budowy, utrzymanie (z dosc silnego kamienia to robili) jak i program uzytkowania tez byly finansowane centralnie. Impreza 2012 na pewno sie uda a potem to juz bedzie kosc niezgody i wieczna skarbonka. Prawdziwie kawaleryjska fantazja tego projektu jeszcze nie raz poznaniakom bokiem wyjdzie. Na innych stadionach w Polsce bedzie tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob NY Re: Stadion na Bułgarskiej będzie bardzo drogi IP: 91.213.255.* 13.12.09, 09:57 A tak wyśmiewa sie niby mały stadion Wisły w Krakowie :) Tylko on an siebie zarobi ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar Stadion na Bułgarskiej będzie bardzo drogi IP: 78.150.85.* 13.12.09, 02:28 W Kielcach daja rade z utrzymaniem stadionu i nie jest to wielki obiekt, to myslicie ze w poznaniu z dwoma drozynami pilkarskimi nie mozna utrzymac stadionu co prawda wiekszego, ale z wieksza liczba kibicow tych samych, bo nigdy nie bylo i nie bedzie wojny midzy kibicamI Warty i Lecha zadnych spiec. A co maja powiedziec we Wroclawiu nie mowiac juz o Warszwie gdzie bez sensu buduje sie stadion narodowy ale tyko pilkarski tam nikt nie liczy . I na koniec mysle ze ta otwarta dyskusja w Poznaniu to tylko swiadczy o tym ze tylko tam ktos mysli jak utrzymac ten stadion po mistrzostwach europy. Pozdrawiam serdecznie Poznaniak optymista . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Co będzie ze stadionem narodowym w Warszawie? IP: *.ust.tke.pl 13.12.09, 09:33 W 2013 roku będzie tam Jarmark Europa. Odpowiedz Link Zgłoś
flamengista W Kielcach stadion postawiono za 60 mln 13.12.09, 10:41 czyli jest przeszło 10 razy tańszy, niż stadion w Poznaniu. W Kielcach mieszka jakieś 300 tys. osób, więc nie 10 razy mniej niż w Poznaniu, tylko 2,5 raza. Więc dlatego dają radę z utrzymaniem stadionu. To jest stadion na miarę ich możliwości. 50-tysięczny stadion piłkarski to na polskie warunki kolos i bardzo jestem ciekaw jak sobie w Poznaniu poradzą z jego zapełnianiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tuc Re: W Kielcach stadion postawiono za 60 mln IP: *.opera-mini.net 13.12.09, 13:48 gwoli scislosci - w Kielcach mieszka 200tys ludzi. reszta sie zgadza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Re: Stadion na Bułgarskiej będzie bardzo drogi IP: *.icpnet.pl 13.12.09, 13:35 Ja uwazam ze stadion na siebie zarobi. Zagra tam Lech i Warta (na 90%). Poniewaz stadion Warty nie spełnia wymogow licencyjnych na 1 Lige wiec Warta wystapila o prawo gry o na Stadionie Miejskim i taka zgode otrzymała. I tak beda ustawione terminy zeby na przemian gral Lech i Warta. Do tego wpływy od sponsorów, wynajecie powierzchni reklamowej. Stadion na siebie zarobi... Co nie zmienia faktu ze Grobelny to skonczony idiota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WROCŁAWIAK Re: Stadion na Bułgarskiej będzie bardzo drogi IP: 78.8.137.* 13.12.09, 15:53 Gość portalu: mar napisał(a): A co maja powi > edziec we Wroclawiu nie mowiac juz o Warszwie gdzie bez sensu buduje sie stadio > n narodowy ale tyko pilkarski tam nikt nie liczy . I na koniec mysle ze ta otwa > rta dyskusja w Poznaniu to tylko swiadczy o tym ze tylko tam ktos mysli jak ut > rzymac ten stadion po mistrzostwach europy. Kolego, pozwolisz że włączę się do waszej dyskusji( z Wrocławia) Zgadzam się tylko w jednym jeśli chodzi o Warszawę.Narodowy powinien przyjmować lekkoatletów, tak aby można było zorganizować tam i takie zawody a nie tylko piłka, tym bardziej że budują też stadion Legii.I to jest największy przekręt tych przygotowań do Euro. Piszesz że tylko w Poznaniu mysli się jak utrzymać stadion.Jesteś w wielkim błędzie .We Wrocławiu postanowiono powierzyć zarządzanie obiektem profesjonalnej firmie operatorskiej. Poczytaj sobie poniższe linki a w nich czego miasto oczekuje od takiego operatora i kto się zgłosił. www.2012.wroc.pl/static/42/Operator-i-komercjalizacja.html www.tuwroclaw.com/wiadomosci,operator-stadionu-przedstawil-oferte,wia5-3266-815.html Pozdrowienia dla kibiców Lecha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hjtwer Na razie to niech Amica spłaci długi Lecha IP: *.toya.net.pl 13.12.09, 10:32 a potem snuje plany... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sędzia Rychu zarobi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.09, 10:37 Musi być drogi. Jest okazja dla Rycha, Zbycha i Grzecha by zarobić, to się zarobi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kibic 2 Re: Stadion na Bułgarskiej będzie bardzo drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.09, 10:40 Do "kibica". Rzeczywiście , to jest największy problem. Bo forsy Poznaniowi nie brakuje. Codziennie otwiera sie nowe przedszkole, nowy dom kultury, a i czarnym grosza się nie skapi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rurka_miedizana Stadion na Bułgarskiej będzie bardzo drogi IP: *.debica140.tnp.pl 13.12.09, 10:47 Jak się to czyta to oczy z orbit wychodzą - jeszcze kilka lat temu wszyscy jęczeli że stadionów brak - to jak się buduje wszyscy jęczą co to będzie. Może i były przekręty z projektem i złożeniami, może i stadion arcydziełem nie jest ale chyba w mieście Poznań taki budynek da się utrzymać do cholery - bo kilka razy w sezonie te 30 tys kibiców przyjdzie a chyba za darmo to oni tam siedzieć nie będą, nie wiem loże, wynajem powierzchni to chyba nie za darmo. Ciekawe co maja powiedzieć w takim Johannesburgu (jak pomne tom ma być stadion na 90tys) ale budują normalnie ręce opadają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antygrobelista Ha ha ha! IP: *.icpnet.pl 13.12.09, 10:52 Ciul próbuje ratować twarz i finanse miasta. Ten stadion był pomyłką od samego początku. Zarówno miasta jak i Lecha nie było na niego stać. Nikt nie potrzebuje drogiego, wielkiego, brzydkiego molocha. Lech mógłby z powodzeniem znaleźć sobie inwestora, któremu na rękę mogło pójść miasto w związku z wybudowaniem kompleksu sportowo-handlowego na powiedzmy 30 tys. miejsc. Poznań jeśli miał budować stadion to tylko na Dolnej Wildzie, gdzie jest jego historycznie i racjonalnie uzasadniona lokalizacja. Tam mogłyby się odbywać duże mecze, targi, koncerty, cokolwiek a na co dzień mieścić się biura, hotele, galerie. Każdy chętny jest na taką złotą lokalizację. Bułgarska to wypiździejewo. Decyzja ws budowy została podjęta pod wpływem durnego lobby kibolskiego. Sam Lech grał na Dębcu, Dolnej Wildzie i Golęcinie. Historia meczów na Grunwaldzie jest bardzo krótka. Jeśli Stoke City wyprowadziło się po 119!!!!!!!!!!!!!! latach z Victoria Ground to sorry ale upór kiboli należy traktować jako przejaw debilizmu. Powtarzam, im to i ciulowi Grobelnemu zawdzięczamy co mamy! Pamiętajcie o tym w wyborach. Wiara Lecha i Grobelny to wrogowie Poznania i samego Lecha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frytkownica no i co ciule, gdzie ta wasza gospodarność ? IP: *.home.aster.pl 13.12.09, 10:58 stacje PKP jeszcze sobie zróbcie na tym stadionie, albo parowozownię. w końcu to kolejorz jakby nie było :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antygrobelista Nie Poznaniacy ale Grobelny i kibole to ciule. IP: *.icpnet.pl 13.12.09, 11:08 Prawdziwym Poznańczykom nóż w kieszeni się otwiera za to jak i co się w tej sprawie wyprawia. Odpowiedz Link Zgłoś
wojto51 Stadion na Bułgarskiej będzie bardzo drogi 13.12.09, 11:04 Nie narzekajcie na prezydenta. Sami go wybraliście. Swoją droga, to patrząc na to z poza Poznania, to taki artykuł był tylko kwestią czasu. 5-6 stadionów tej wielkości w kraju, w którym futbol jest w stanie agonalnym. Poza tym "efektowny"dach poznańskiego obiektu - jakby nie można było wybrać tańszego projektu. Zastanówmy się w końcu, na kogo głosujemy i nie dajmy się wpuszczać w maliny kiedy przedstawia nam się perspektywy Polski "od morza do morza". Pewnie - ja też chciałbym tego.Powinniśmy się w końcu zastanowić, w "którym miejscu jesteśmy" i dlaczego tak jest,a nie poadać w megalomanię. Jeśli mamy jakieś pieniądz, to zainwestujmy je najpierw rozwój tj. drogi i koleje oraz np. piłkarskie szkolenie dzieci i młodzieży, a zaczynajmy od najdroższego w Europie dachu. W innym wypadku, po ostatnim gwizdku Euro 2012 Poznański stadion zacznie zarastać krzakami jak większość linii kolejowych na Dolnym Śląsku, a RP nie będzie polska, tylko jak dotąd, kibolska. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Stadion na Bułgarskiej będzie bardzo drogi 13.12.09, 13:37 wojto51 napisał: > Nie narzekajcie na prezydenta. Sami go wybraliście. Swoją droga, to > patrząc na to z poza Poznania, to taki artykuł był tylko kwestią > czasu. 5-6 stadionów tej wielkości w kraju, w którym futbol jest w > stanie agonalnym. Poza tym "efektowny"dach poznańskiego obiektu - > jakby nie można było wybrać tańszego projektu. Nie, nie mozna bylo. Dosc juz w Polsce, polackiej taniochy, prowizorki i dziadowania. Polskiej wiochy, inaczej mowiac. Kto chce zyc w kraju w ktorym wszystko robi sie byle jak, byleby tylko jak najtaniej. Poznaniowi potrzebna jest "jasna strona zycia", zwana inaczej cywilizacją! Inaczej ludzie sie udusza. Zastanówmy się w > końcu, na kogo głosujemy i nie dajmy się wpuszczać w maliny kiedy > przedstawia nam się perspektywy Polski "od morza do morza". Oby nie na ludzi z pogadami jak Twoje - zamienicie Polske w wóz drabiniasty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WROCŁAWIAK Re: Stadion na Bułgarskiej będzie bardzo drogi IP: 78.8.137.* 13.12.09, 16:04 bmc3i napisał: > > Nie, nie mozna bylo. Dosc juz w Polsce, polackiej taniochy, prowizorki i > dziadowania. Polskiej wiochy, inaczej mowiac. Kto chce zyc w kraju w ktorym > wszystko robi sie byle jak, byleby tylko jak najtaniej. Bardzo celne.!!!Popieram w 100%. Takie miasta jak Poznań, Gdańsk czy Wrocław zasługują na porządne stadiony a nie dziadowanie rodem z PRL-u.Dla porównania można dać Szwajcarię.Kraj 5 razy mniejszy od naszego a stadion np. w Genewie na 32 tys. Zaraz malkontenci wyskoczą, że Szwajcaria to bogaty kraj, pewnie że tak , ale to nie znaczy że my mamy zawsze dziadować.!!! Moim zdaniem skoro to jest stadion miejski to powinny tam grać i Lech i Warta.Stadion Wart zburzyć i sprzedać działki pod inwestycję.Część kasy za wybudowanie nowego już by się zwróciła.I przede wszystkim dać ten obiekt w zarządzanie profesjonalnej firmie bo miejskie urzędasy sobie z tym nie poradzą.Tak jak we Wrocławiu. Pozdrowienia dla kibiców Lecha i Warty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juras Stadion na Bułgarskiej będzie bardzo drogi IP: *.icpnet.pl 13.12.09, 11:41 NIEEEEEEEEEEEE Ten człowiek nie może byc dalej prezydentem miasta. Fiskalizm żelowatego prezydenta przekracz wszelkie normy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piknik Stadion na Bułgarskiej będzie bardzo drogi IP: *.chello.pl 13.12.09, 11:48 czy stadion jest za duży? Dla samych "kiboli" to na pewno, ale kibice też chodzą na mecz, i pikniki takie jak ja również. Już teraz jesteście w stanie pochwalić się publicznością rzędu 25tys. Jak stadion będzie oddany to 25 tys. będzie minimalną liczbą kibiców, a na "klasyki" czy puchary będziecie mieli komplet. I teraz takie małe wyliczenie. Jeśli cena biletu wzrośnie o 10 pln, to dla 30tys ludzi po 15 meczach u siebie macie kwotę 4,5 mln złotych, dla 25 tys. - 3,75 mln. 3 miliony to śmieszne pieniądze. A gdzie loże VIP, droższe miejsca? Znajdzie się miejsce i dla Warty, a i koncert jakiś będzie można zorganizować. pozdrowienia z Gdańska PS: nad morzem na Traugutta stadion jest żenujący, przychodzi na razie max 10 tys. ale jestem przekonany, że jak stadion zostanie oddany to średnia na mecz będzie wynosiła min. 20 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cd Stadion na Bułgarskiej będzie bardzo drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.09, 12:28 Wszystkie stadiony budowane na Euro będą na utrzymaniu miast, a nie klubów. Jestem o tym przekonany w 100%. Kluby korzystające ze stadionów będą płacić symboliczne pieniądze. Czyli tak naprawdę to budżet miasta będzie obciążony na wiele, wiele lat. Nie tylko trzeba wybudować, ale jeszcze utrzymać. Jedynymi prawdziwymi zwycięzcami na EURO są UEFA i PZPN - to oni będą czerpać prawdziwe zyski... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuchenka Stadion na Bułgarskiej będzie bardzo drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.09, 12:49 "tymczasem Lech nie ukrywa, że skoro ma zapłacić kilka milionów, chciałby partycypować w wykorzystaniu pomieszczeń wewnątrz stadionu. Czytaj: zarabiać na nich.".......i zarobić np. 20 mln.To ci cwaniaczki.Pewnie "fryzjer" z Wronek tym biznesem będzie zarządzał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: charlee Smierc polityczna Grobelnego IP: *.centertel.pl 13.12.09, 12:53 Lech to stadion przy ul. Bułgarskiej, a stadion przy ul. Bułgarskiej to KKS Lech. Jeżeli ktoś próbuje naruszyć ten porządek wyda na siebie wyrok śmierci politycznej. Grobelny to wie. Zwykle bada teren. Każdy próbuje skorzystać na nowym obiekcie. Wcześniej każdy miał obiekt w dupsku. Po modernizacji fajnie się zachwycać i przypisywać zasługi sobie. Szanuje Wartę Poznań ale to nie będzie nigdy jej obiekt. Wole chodzić na Wilde oglądać Zielonych niż na Bułgarską. Po za tym Warta straci tożsamość. Warta to stadion na Dolnej Wildzie. Lech już stał się klubem gdzie biznes jest ważniejszy niż kolektyw, drużyna, atmosfera. Teraz do tego dochodzi walka o stadion. [sonda=Czy Lech powinien być jedynym użytkownikiem obiektu?] [*]Tak [*]Nie [*]Nie wiem [/sonda] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIX Postawili drogiego potworka... IP: *.unused.derbynet.waw.pl 13.12.09, 13:00 ... bo pewna firma musiała zarobić dobrze... to jest ta przysłowiowa wielkopolska gospodarność... reszta kraju nazywa to cwaniactwem, złodziejstwem, łapownictwem, wyłudzaniem pieniędzy... ale nie w Wielkopolsce - Miliarder, Sokół, Amica, Kolejorz, Elektromis, Reiss, Słowiki Poznańskie, Kulczyk i wiele innych przemawiają za siebie. I nikogo więc nie dziwi, że do kieszeni Kulczyka szerokim strumieniem płyną publiczne pieniądze, choćby z superdrogich autostrad... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacal jestem pewien że w twoim mieście IP: 95.108.12.* 13.12.09, 14:40 znajdzie się dużo więcej przykładów "gospodarności". Nieproporcjonalnie więcej w porównaniu do ludności. Przy samej tylko słynnej BKO Lecha Grobelnego bledną wszystkie te (często niezbyt celne) przykłady z Wielkopolski. Poza tym jestem bardzo ciekaw co chcesz od Poznańskich Słowików, kretynie? To znany na świecie chór chłopięcy prowadzony przez prof. Stuligrosza, z którym nigdy nie były związane żadne afery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilka klik Stadion na Bułgarskiej będzie bardzo drogi IP: *.adsl.inetia.pl 13.12.09, 13:38 To proste. Prezydentowi zaczyna się osuwać grunt pod nogami. Sprawę Kulczykparku przyblokowano ale np. w sprawie VIII LO mogą pojawić się zarzuty o nigospodarnść a tam sprawa jest dosyć oczywista. Więc robi ściemę ze niby dba o interes miasta, teraz gdy już wydano kilkaset milionów złotych bez jakiejkolwiek koncepcji na zarządzanie stadionem. Od początku robiono tę inwestycję w sposób nieprzejrzysty, ale "przemyślany". Odpowiedz Link Zgłoś