adam81w 01.11.09, 18:57 Czemu boi się przyznać, że Polaczki to nie w porządku? Przyznałby, przeprosił i byłoby ok. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nikita Re: Paweł Abramow: Polska - to może być moje miej IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.11.09, 19:07 A wszechobecne w Polsce okreslenie "ruskie" to w porzadku .Wy polaczki chcecie tylko slyszec "przepraszam" a moze zacznijcie od siebie i przepraszajcie za historyczne s...a popelniane na lewo i prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaktoos Re: Paweł Abramow: Polska - to może być moje miej IP: *.chello.pl 01.11.09, 19:44 >A wszechobecne w Polsce okreslenie "ruskie" to w porzadku< Tylko ze "Polak" to po rosyjsku "Paljak", no nie?-zaden tam paljaczek. A Rosjanin to po rosyjsku Russkij, no nie? Od Russkije do Ruskie droga naprawde bliska, a nie obrazliwa. Czyzbyscie sami sobie nadali obrazliwa nazwe, bracia Rosjanie? Odpowiedz Link Zgłoś
maz-46 Re: Paweł Abramow: Polska - to może być moje miej 01.11.09, 20:21 Przestań ściemniać. Gdy mamy do jakiegoś obywatela Rosji choćby odrobinę szacunku, to mówimy o nim Rosjanin, a nie ruski. Tak samo dla Rosjan Poliak i Poliaczek - wydźwięk dokładnie taki sam. Twój wywód o kant dupy potłuc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaktoos Re: Paweł Abramow: Polska - to może być moje miej IP: *.chello.pl 01.11.09, 20:28 >Twój wywód o kant dupy potłuc...< hehehehehe, Ty tez chyba nie powinienes nikogo pouczac na temat szacunku, nie sadzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Paweł Abramow: Polska - to może być moje miej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.09, 21:48 obiegowo jest już ruski, nawet o fajnych gościach mówi się "ruski", oni mają tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: Paweł Abramow: Polska - to może być moje miej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.09, 11:37 Ty się wogóle nie powinieneś wyspowiadać . Nie sądzisz__ heheheh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do cioty katolskie Re: Paweł Abramow: Polska - to może być moje miej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.09, 11:32 a rosjanin to zle ? ma być Rusek ? tez ok. A franncuzik to zle ? ma być Francuz ? Dziecko drogie wychowane na TVP , naucz się miec swoje zdanie ĆWOKU. Na dzień dzisiejszy POLAK = ĆWOK. Wytocz mi proces o zniesławienie a udowodnię Ci , że jesteś Ćwoko-katolem ( nowotórstwo ale udowodnię tą więź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: la Re: Paweł Abramow: Polska - to może być moje miej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.10, 18:41 bzdura, mieszkąlm tam pare lat i byłam tam "poljaczką" Odpowiedz Link Zgłoś
avin Re: Paweł Abramow: Polska - to może być moje miej 01.11.09, 23:39 Gość portalu: nikita napisał(a): > A wszechobecne w Polsce okreslenie "ruskie" to w porzadku .Wy polaczki chcecie > tylko slyszec "przepraszam" a moze zacznijcie od siebie i przepraszajcie za > historyczne s...a popelniane na lewo i prawo. Bo RUSSKIJE to po rosyjsku Rosjanie, wiec nie powinno to Rosjan obrazac. Odpowiedz Link Zgłoś
politologist Słuchaj Никита, pierogi ruskie są 02.11.09, 00:54 Gość portalu: nikita napisał(a): > A wszechobecne w Polsce okreslenie "ruskie" to w porzadku .Wy polaczki chcecie > tylko slyszec "przepraszam" a moze zacznijcie od siebie i przepraszajcie za > historyczne s...a popelniane na lewo i prawo. Słuchaj Никита, pierogi ruskie są po prostu zajebiste i mógłbym je jeść co drugi dzień. A fragment Rusi Czerwonej do dziś leży w naszych granicach, więc niektórzy oprócz Ukraińców (Małorusów), Białorusinów (Białorusów), Rosjan (Wielkorusów lub dawniej Moskali [tylko nie pisz, że słowo Moskal Cię obraża bo to od Moskwy, a konkretnie Wielkiego Księstwa Moskiewskiego]) Ruscy mówią np. na mieszkańców Przemyśla (Ruś Czerwona). Uwierz mi, że nikt normalny nie wyzywałby swoich pierogów ;) Wszelkie zastrzeżenia proszę kierować do Waregów, to trochę bardziej na północ. PS: Mniej napinki po obydwu stronach bym sobie życzył, bo jest ona abstrakcyjna i niczemu nie służy Odpowiedz Link Zgłoś
znak Re: Słuchaj Никит 02.11.09, 12:45 Słuchaj POLITOLOGIST, 'pierogów ruskich' w Rosji nie uświadczysz, Oni ich nie znają, nie wiedzą, co to jest i, co najważniejsze, takich u siebie w ogóle nie robią. To pomysl chyba czysto polski (wspaniały zresztą). A przy okazji: Rosjanie w większości uważają, że 'polka' jest tańcem narodowym Polaków :)) (Czech sie uśmiecha), a Polacy 'pelmeni' rosyjskie tłumaczą sobie jako polskie pierogi z mięsem. G.wno prawda !:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
znak Re: Paweł Abramow: Polska - to może być moje miej 02.11.09, 12:32 Hej, Nikito! Artykuł jest o wypowiedzi ABRAMOWA w wywiadzie, a tym, że użył słowa, które ma sens pejoratywny, bo takim jest słowo 'polyachki" o Polakach (ale nie o Polkach). Abramow wypowiadał sie nie prywatnie w gronie kolegów, a publicznie, podczas wywiadu. Zgrzeszył bez dwóch zdań! :) A Twój post dotyczy języka potocznego Polaków. Polacy zaś, jeśli mają pejoratywnie określić Rosjan, powiedzą KACAPY, a nie 'ruskie' (rzadziej 'ruscy', ale jednak), które to słowo jest po prostu spolszczeniem słowa "RUSSKIE" i występuje wyłącznie w języku potocznym. Nie piekl sie tak, bo wulgarnie o Rosjanach wypowiadanoby się "kacapy", które to słowo po ukraińsku ma już dużo mniejszy ładunek pejoratywny, podobnie jak i 'chochly' (Ukraińcy) w ustach Rosjan. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: er Re: Paweł Abramow: Polska - to może być moje miej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.09, 19:07 pewnie powiedzial to pod wplywem cisnienia przed spotkaniem. My tez mowimy "ruskie"(zawodnicy z Rosji) co raczej pozytywne nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plejer Paweł Abramow: Polska - to może być moje miejsce IP: *.aster.pl 01.11.09, 19:08 zdaje się, że ten rusek nie zdaje sobie zupełnie sprawy, że w Polsce sporo ludzi lepiej mówi po rosyjsku niż sami Rosjanie. Im to do głowy nie może przyjść, że Polacy rozumieją dokładnie co mówią Rosjanie, z prostego powodu. Rosjanie nie znają Polskiego. Stąd do chamskiej wypowiedzi o "Polaczkach" trzeba teraz dodać żałosne w swoim prostactwie kłamstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
com.bi-nerki Re: Paweł Abramow: Polska - to może być moje miej 01.11.09, 19:38 Tak jest plejer. Jak okiem sięgnąć widać samych kulturalnych, pełnych atencji wobec swoich wschodnich sąsiadów, Polaków, czytających w oryginale Dostojewskiego, Puszkina, Lermontowa itp. A rosyjski ambasador biega po Warszawie i prosi o udzielenie mu korepetycji z jego rodzinnego języka. Plejer może zgłosiłbyś się na ochotnika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hjar Re: Paweł Abramow: Polska - to może być moje miej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.09, 21:54 hehe, każdy Polak biegle zna rosyjski, angielski, niemiecki, francuski i WSZYSTKIE INNE JĘZYKI - TAKIE SĄ TE POLAKI, poligloci. Nie wiem czemu tak się dzieje, że jak przyjeżdżają z zagranicy do Polski ludzie to oprócZ narzekania na dziurawe drogi twierdzą, że nie potrafią dogadać się z nikim w żadnym jezyku? To chyba jakiś spisek :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elo Kurcze... popatrz - jestem Polakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.09, 23:17 a mowie w pieciu jezykach. I pomimo tego jak wyjezdzam za granice to czesto mam problemy z porozumiewaniem sie. Chyba nie tylko Polaki sa takie.... Odpowiedz Link Zgłoś
znak Re: Paweł Abramow: Polska - to może być moje miej 02.11.09, 13:01 Hjar! cytuję i prostuję: '... TAKIE SĄ TE POLAKI, poligloci. ..." - ci Polacy, a nie te Polaki; 'Nie wiem czemu tak się dzieje, że jak przyjeżdżają z zagranicy do Polski ludzie to oprócZ narzekania na dziurawe drogi twierdzą, że nie potrafią dogadać się z nikim w żadnym jezyku? To chyba jakiś spisek :D " - pewnie dzieje sie tak wówczas, kiedy gościmy przyjezdnych z zachodu, fakt, drogi tam mają lepsze i znajmość języków zachodnich większą. Z kolei dla gości ze Wschodu [Chiny już zostawmy w spokoju :)] to jeśli chodzi o drogi Polska jest dla nich już EUROPĄ, marzeniem. Byłoby dużo lepiej, tak pod względem dróg, jak i znajomości języków, gdyby nie wieloletnia pomoc bratniego ZSRR. My to jednak odrobimy teraz. A Wy ? Uda Wam się? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rnyj Re: Paweł Abramow: Polska - to może być moje miej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.09, 21:51 > Im to do głowy nie może przyjść, że Polacy rozumieją dokładnie co > mówią Rosjanie, nic z tych rzeczy. Jestem kibicem Jatrzębskiego Wegla, przyjechali kibice kiedyś z Rosji na Szeroką (jechali dwa dni!) na mecz pucharowy i nikt nie potrafił z nimi porządnie pogadać. Gestykulacja + kilka słówek rosyjskich, ot całe rozumienie języka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hr Uszaszowski O czym wy dyskutujecie? IP: *.253-227-9.VIC.netspace.net.au 02.11.09, 01:28 Rusek to przeciez Kacap. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lis Paweł Abramow: Polska - to może być moje miejsce IP: *.warszawa.vectranet.pl 01.11.09, 20:01 Kłamie jak z nut. Nie zna chyba swego ojczystego języka. Tak się składa że ja zanam- Polacy to po rosyjsku Paliaki a nie Palaczki. Bo takie słowo jest lekceważące i obraźliwe....tchórz chciał sie pochwalić przed kolegami a teraz sie nie przyznaje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Paweł Abramow: Polska - to może być moje miejsce IP: *.dolsat.pl 01.11.09, 20:15 Abramov najlepszy zagraniczy siatkarz w polskiej lidze? chyba wedlug Iwanskiego i calej wyborczej! Najlepszym zagranicznym siatkarzem polskiej ligi jest Stephan Antiga!!! on jest najlepszt starszy od Abramova o 2 lata! abramov tez jest dobry ale Antiga jest najlepszy! Odpowiedz Link Zgłoś
prosiak3 Paweł Abramow: Polska - to może być moje miejsce 01.11.09, 20:22 czesc ja bym nie przesadzał. my polacy (mieszkam na wschodzie polski) tez mowimy o rosjanach - ruscy. no i co z tego. miedzy naszymi narodami byly,sa i beda animozje. bardzo dobrze, ze chlop przyjechal tu i chce grac - mniejsza o motywy. zobaczy inny swiat (nie mowie ze lepszy) i moze z czasem zmieni podejscie z polaczki na polacy. niech nasi tam tez jada i zmieniaja ruskich w rosjan. moze powoli uda nam sie wspolnie zasypac ten row nienawisci. trzymam za nas kciuki. lukasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rusofob Jak swiat swiatem kacap nigdy Polakowi bratem... IP: 77.223.195.* 01.11.09, 20:51 Jak mawiał mój dziadek ze wschodu jeszcze nic dobrego do nas nie przyszło. Głód, choroby, wojny, totalitaryzm, zniewolenie... I nie mam tu na myśli Chin czy Japonii, chodzi o ten niestety sąsiadujący z nami wschód. Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Paweł Abramow: Polska - to może być moje miejsce 01.11.09, 20:52 Polaczka (ros.) - polka (kobieta), polaczki - polki (kobiety) nie jest obrażliwe ani nie ma żadnego podtekstu, co najwyżej jest bardziej potocznie, gwarowo, poniatno kretyni (obrażliwe określenie polskojęzycznych rusofobów)? Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 łże jak pies, widać, że to człowiek 01.11.09, 20:57 któremu powinno się podziękować niech spieprza do putinlandu zarabiać te większe pieniądze tfuu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polaczek Re: Paweł Abramow: Polska - to może być moje miej IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.11.09, 21:02 no a kacapy to w Polsce tyle co mieszkańcy rosji Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: Paweł Abramow: Polska - to może być moje miej 01.11.09, 21:14 no a przeki to w Rosji tyle co mieszkańcy polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raskolnikow Re: Paweł Abramow: Polska - to może być moje miej IP: *.mtvk.pl 01.11.09, 21:37 A Dostojewski pisał o polaczkach już w XIX wieku i Mickiewicz o Moskalach również. Kacapy, ruskie to jest w porządku? Ech polaczki, Warszawa nie stolica, Polska nie zagranica:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Paweł Abramow: Polska - to może być moje miej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.09, 21:56 chłopie, warszawa to paryż wschodu! Nie aż taki jak Petersburg, ale ło rany, takie atrakcyje som w Warszawie, że siem w pale nie mieści! Praga siem chowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doniu Abramow jest ok IP: 89.230.95.* 01.11.09, 21:53 Widziałem Abramowa w piątek w Rzeszowie. Siedziałem blisko zawodników. To sympatyczny człowiek zero gwiazdorstwa wśród zawodników - wielokrotnie widać było że bardzo podoba mu się atmosfera na meczu mimo że jego drużyna przegrywała a on sam część 2 seta i cały trzeci nie grał. Szanujmy tego gracza bo on będzie swoimi wywiadami w Rosji przedstawiał obraz naszego kraju i naszych kibiców wśród Rosjan. Niech wie że Polska to europejski i fajny kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
23student Abramow jest ok 02.11.09, 07:01 Witamy w wielkiej rodzinie w Polsce. Nie przeimuj się kibicujemy wszystkim. Cieszymy sie ,że mamy okazję zobaczyć Ciebie w akcji, na naszych parkietach. Zapraszamy i Twoich kolegów, będa większe emocje. Reszta nie ma znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rst Re: No z wyjatkiem tego, że zawdzięczasz życie bo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.09, 21:57 do niemców to dopłacamy, nie bvyło tego na tym POrtalu, ale tusk wyłożył kupę kasy do Opla :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martens Super! Bardzo fajny wywiad IP: *.aster.pl 01.11.09, 22:49 Abramow! Go! Go! Go! :) Odpowiedz Link Zgłoś
politologist Dostojewski też używał formy "Polaczki" a nie 01.11.09, 23:53 znam ludzi, którzy w swojej bibliotece nie posiadają Dostojewskiego (z tych, którzy oczywiście posiadają biblioteki domowe :D). Polaczek to forma złośliwa podobnie jak niemieckie Polacken, ale na to się nie obrażamy bo brzmi podobnie to naszego określenia narodowości. Z jednej strony nie porównywałbym dialektalnego etnonimu: Ruscy, bo jest on historyczny i Ruscy (Rusowie) to po prostu Rosjanie, Ukraińcy, Białorusini, tak jak my jesteśmy historycznie dla nich Lachami/Ljachami raczej niż Poliakami. Zapytaj Rosjan po jakiemu mówią, a odpowiedzą ci, że говорит по-русски/русским языком. Aczkolwiek nasza liczba pojedyncza od tego to: Rusek, czyli zdrobnienie tak jak Polaczek - forma lekceważąca, żartobliwa i złośliwa. Jednak chłopczyku i dziewczynko, Pawełku, Mariuszku, czy inna Agusiu naprawdę język giętki jest w stanie oddać formy naprawdę wulgarne i upadlające w porównaniu z tym, więc na naszych słowiańskich kuzynów bym się zbytnio za to nie obrażał :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hr Uszaszowski Dostojewski powinien nazywac sie... IP: *.253-227-9.VIC.netspace.net.au 02.11.09, 01:56 Dostojewem albo Dostojowem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: er jeśli znasz Dostojewskiego to wiesz że był IP: *.toya.net.pl 02.11.09, 07:15 Dostojewski był nieprzychylny Polakom, nawet bardzo, choć był wielkim pisarzem i ja także bardzo lubię jego utwory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hr Uszaszowski To racja... IP: *.253-207-16.VIC.netspace.net.au 02.11.09, 11:31 Dostojewski nigdy nie rozumial Polakow.Nienawidzil nas i przedstawial zawsze jako sku...synow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Paweł Abramow: Polska - to może być moje miejsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.09, 00:05 Gdy polscy zawodnicy mówiąc o Rosjanach używaja słowa "ruscy" jest wszystko ok? A gdy Rosjanin używa słowa "polaczki" jest wielka afera. Odpowiedz Link Zgłoś
politologist Re: Paweł Abramow: Polska - to może być moje miej 02.11.09, 00:28 Gość portalu: ja napisał(a): > Gdy polscy zawodnicy mówiąc o Rosjanach używaja słowa "ruscy" jest wszystko > ok? A gdy Rosjanin używa słowa "polaczki" jest wielka afera. Patrz wyżej :) Jak zapytasz Rosjan: Wy Ruscy? To Ci odpowiedzą: да, мы Русские. Jak używałem formy: Россияне to wtedy dopiero patrzyli na mnie jak na kosmitę :D Forma Ruscy/Ruski nie będzie dla nich obraźliwa, może co najwyżej Rusek/Русек bo to zdrobnienie spotykane tylko w nazwiskach. Formy zdrobnione np. Żydek/Niemiaszek spotyka się tylko w zdaniach złośliwych, z przymrużeniem oka. Ta gdzie w grę wchodzi niechęć, nienawiść to oprócz wulgarnego przymiotnika typu je..any, pier...ony dojdzie ekspresywno-emocjonalnego zgrubienia typu, Angol, Szwab, Szkop etc. Więc bałbym się bardziej Poloka a nie Poliaczka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hr Uszaszowski Co ty chcesz od Szwabow? IP: *.253-227-9.VIC.netspace.net.au 02.11.09, 02:13 PRZECIEZ NIE SA TO Szwabki,TO BRZMI POGARDLIWIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bohemia Wiesz co po czesku znaczy szwab? IP: 217.98.85.* 02.11.09, 11:34 To dopiero jest dla szwabów obraźliwe...Szwab to po czesku karaluch... Odpowiedz Link Zgłoś
alik666 Re: Paweł Abramow: Polska - to może być moje miej 02.11.09, 09:01 A jak to będzie z nazwaniem żyda, "żydem" ? Albo kogoś innego, np. jakiego kanadola, "ty Kanadyjczyku!" ? A czy to taki sam "wrzut", czy jednak za jeden z nich trzeba udać się do więzienia i posypywać głowę popiołem do końca życia ? :) Albo jak jakiś kmiot polski (chyba), wyzywa forumowego przeciwnika z odmiennym zdaniem na dany temat - "polaczku" (nagminne, ale i kmiotów ci u nas dostatek...), to należy się obrażać ? Czy tutaj też można dorobić jakąś teorię ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hr Uszaszowski Pewnie , ze afera !! IP: *.253-227-9.VIC.netspace.net.au 02.11.09, 02:05 O Ruskach NIE WYPADA MOWIC Rosjanie,to takie sztuczne i nieprawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr333 Paweł Abramow: Polska - to może być moje miejsce 02.11.09, 00:12 Tak naprawde ruscy, to gorsze niz polaczki po rosyjsku. A tak w ogole, to uzywa sie tego slowa dla okreslenia kobiet (polki lub polaczki) i jest to najbardziej normalne okreslenie. Jesli dotyczy mezczyzn jest lekko ironiczne, ale naprawde bardzo light. Pozdrawiam wszystkich i Pana Pawla Abramowa rowniez. Zycze mu wielu sukcesow... w polskiej lidze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Paweł Abramow: Polska - to może być moje miej IP: 192.193.116.* 02.11.09, 09:23 Z tego co pamiętam z lekcji rosyjskiego ze znakomitą panią profesor, polaczki w języku rosyjskim to takie określenie naszego narodu, jak w polskim kacapy na Rosjan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sybirak Paweł Abramow: Polska - to może być moje miejsce IP: 217.8.225.* 02.11.09, 07:00 "Ruskij" to po rosyjsku normalne określenie- Rosjanin, ale w Polsce oczywiście od razu robi się z Polaczka halo i umieszcza jako tytuł artykułu, prowokacyjnie, żeby załaziły rusofoby, a tak naprawdę normalny artykuł, z normalnym gościem, o normalnej siatkówce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jura Paweł Abramow: Polska - to może być moje miejsce IP: *.multimo.pl 02.11.09, 07:11 " Polaczek" - oznacza tyle samo co "kacap" i tyle....jura Odpowiedz Link Zgłoś
vytrisalov Polaczki o mentalnosci Kalego 02.11.09, 07:41 Polaczek Kali miec prawo innych nazywac: żydkami, ruskimi, pepikami. Ale nie daj Boże nazwac polaczka - polaczkim. To nie jest zgodne z przepisami.Ta zniewaga krwi wymaga. I dlatego tak wszędzie na świecie kochają Polaków... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y.y Re: Polaczki o mentalnosci Kalego IP: 195.117.118.* 02.11.09, 09:22 Dokładnie, nic więcej nic ując;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ketonal Re: Polaczki o mentalnosci Kalego IP: 65.49.2.* 02.11.09, 09:33 no tak, kacap po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hr Uszaszowski Moze byc takze Kali ... IP: *.253-207-16.VIC.netspace.net.au 02.11.09, 11:15 o mentalnosci Polaczka - robaczka. Odpowiedz Link Zgłoś
opty2 Paweł Abramow: Polska - to może być moje miejsce 02.11.09, 09:30 ale się wszyscy przyczepili do tego Polaczka, było minęło, powiedział co wiedział i tyle, po co do tego wracać? ważna jest teraźniejszość, czyli jesteśmy ciekawi jak Abramow poradzi sobie w pierwszym roku grania w Polsce (w meczu z Resovią miał kryzys), a także na ile pomoże Jastrzębskiemu osiągnąć cele medalowe, ja osobiście jestem zadowolona, że gra w Polsce, bo poziom naszych młodych siatkarzy się podnosi przy treningach z najlepszymi, ale dobrze ktoś wyżej zauważył, że na razie najlepszym cudzoziemcem jest ANTIGA, bez dwóch zdań profesjonalista w każdym calu :) ale oczekuję, że drugim bedzie Abramow, chyba, że go Alek Akrim ubiegnie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolorowy Paweł Abramow: Polska - to może być moje miejsce IP: *.sferia.net 02.11.09, 10:13 Czytając te wszystkie wpisy jedyne co mi się nasuwa na myśl to słowa z powyższego wywiadu: "Jeśli poszperasz w sieci, znajdziesz mnóstwo gówna." ;> Ja pierniczę chłopak kiedyś coś chlapnął, a tu będą ze ściśniętymi pośladami rozpatrywać czy śmiertelnie obraził naród polski czy też nie. Weźcie się walnijcie w te puste łby i zacznijcie w końcu normalnie cieszyć się że mamy choć kawałek sportu na światowym poziomie. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hr Uszaszowski Re: Paweł Abramow: Polska - to może być moje miej IP: *.253-207-16.VIC.netspace.net.au 02.11.09, 10:59 Po prostacku nie nalezy postepowac, do wszystkiego potrzebne jest wyrachowanie i podstep.Wtedy swiat bedzie ekscytujacy.Jak dostaniesz w leb, to sie nie przejmuj,jutro ty poszukasz sobie osilka. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzman1979 Paweł Abramow: Polska - to może być moje miejsce 02.11.09, 10:35 Zacznijmy od siebie, ja mówię Rosjanin na nie rusek, Rosyjskie a nie ruskie, i zawsze poprawiam znajomych. Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Re: Paweł Abramow: Polska - to może być moje miej 02.11.09, 10:40 Przez takie głupie gadki nazywają nas na Ukrainie "polskimi panami". Mnie nie przeszkadza jak ktoś nazywa mnie polaczkiem, byle mówił to z sympatią. Kiedyś przed laty pokazywałem Rosjanom miejsca w Gdansku, gdzie rodziła się Solidarność i w knajpie przy wódce opowiadałem im jak to było. Też mówili "ot polaczki" ale był w tym i szacunek i zazdrość i podziw. Na pewno nie było w tym nic z obrazy. Od tamtej chwili wiem, że liczy się jak to określenie jest wypowiadane, może mieć i pozytywny i negatywny wydźwięk, to bardziej od nas zależy. Jeśli chcemy by to nas obrażało, będzie obrażać każde określenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hr Uszaszowski Za polaczka nie mozna sie obrazac... IP: *.253-207-16.VIC.netspace.net.au 02.11.09, 11:04 jezeli ten, co to mowi , jest dla ciebie ruskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowygaj STOP IP: 194.177.100.* 02.11.09, 11:18 Ludzie mowicie o sobie tak zle i obrazacie sie tak paskudnie ze te "polaczki" to brzmi jeszcze....Kazda dyskusja sprowadza sie do anonimowego wyzywania sie, temat - wszystko jedno, najczesciej: PO-sowcy na PIS-owcow albo odwrotnie pozdrowienia z Niemiec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hr Uszaszowski A skad ty sie urwales ? IP: *.253-207-16.VIC.netspace.net.au 02.11.09, 11:37 Polaczki i ruski to bracia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hr Uszaszowski Ktos utrudnia konwersacje... IP: *.253-207-16.VIC.netspace.net.au 02.11.09, 11:49 i wycina 'zlote mysli'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hr Uszaszowski Czesi mnie nie interesuja. IP: *.253-207-16.VIC.netspace.net.au 02.11.09, 12:03 Za wszystko sie obrazaja.TO TRUDNA NACJA DO ZNIESIENIA. Odpowiedz Link Zgłoś