Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

NHL - zimowy klasyk

01.01.14, 18:43
    Za kilkanascie minut w Ann Arbor w stanie Michigan na stadionie uniwersyteckim,zwanym
    "Big House" rozpocznie sie tradycyjne wrecz kultowe wydarzenie w amerykanskim sporcie, HOKEJU - NHL.Bedzie to mecz pomiedzy Detroit "Red Wings"("Czerwone Skrzydla") i Toronto
    "Maple Leafs"("Klonowe Liscie").Obie druzyny w tym roku spisuja sie dobrze a "TML" wrecz bardze dobrze w porownaniu z kilkoma pprzednimi sezonami.
    Bedzie na pewno "kawalek" dobrego hokeja mimo,ze pada lekki snieg-u mnie tez lekki(mroz) ale gesty i juz 3 razy odsniezalem gumno(jak na razie spadlo 12 cm)-i nie mowi sie o odwolaniu meczu.
    Jak te mecze sa popularne swiadczyc moze to,ze mecze("Winter Classic")organizowane sa na otwartych stadionach dla wielotysiecznej publicznosci .
    We wtorek podano,ze zostalo sprzedanych 104 000 biletow.
    Widze jednak,ze nie wszyscy ktorzy zakupili bilety beda na stadionie bo pogoda jednak odstrasza od "wycieczek" samochodowych.W tej chwili widze jakies 50 000.
    Taka ciekawostka miasto Ann Arbor liczy 115 000 bez studentow uniwersytetu Michigan gdzie studiuje 46 000 "bajokow" uczonych przez 6500 "mondrali".
    Teraz skocze do Manchesteru kuknac co tam sie dzieje pomiedzy ManU a londynskimi "Kogutami".(0:0 w 10min).
    Obserwuj wątek
      • Gość: Lajkonik Re: Co tam NHL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.14, 19:43

Tagi: Cracovia, trening noworoczny, Przemysław Kita, Wojciech Stawowy, Marcin Budziński

Zgodnie z sięgającą lat 20. poprzedniego wieku tradycją piłkarze Cracovii w pierwszy dzień nowego roku spotkali się w samo południe, aby rozegrać mecz z zespołem rezerw.

Spotkanie (grano 2x25 minut) zakończyło się wygraną zespołu z ekstraklasy 5:1, lecz autorem pierwszego gola w 2014 roku został Przemysław Kita, który wystąpił w drużynie rezerw.

Kita trafił do siatki już 90 sekund po rozpoczęciu gry, gdy wykorzystał zamieszanie, po rozegraniu rzutu rożnego. Potem gole strzelali już piłkarze prowadzeni przez Wojciecha Stawowego. Najbardziej efektowne trafienie zaliczył Marcin Budziński, grający w... półbutach na obcasie, do których wkręcono korki. - Przygotował mi je nasz masażysta, pod koniec meczu już trochę mnie uwierały, ale jakoś wytrwałem - żartował "Budzik".

Bo trening noworoczny Cracovii to przede wszystkim zabawa dla piłkarzy i kibiców. Oczywiście nie brakowało życzeń. - Przed rokiem życzyłem awansu do ekstraklasy i się spełniło, a teraz liczę że Cracovii zakończy sezon na pudle - mówił prezydent Krakowa Jacek Majchrowski. Skromniejszy był trener Stawowy, który chciałby, aby zespół utrzymał miejsce w pierwszej ósemce.

W noworocznym treningu nie brali udziału piłkarze zagraniczni oraz kontuzjowany Dawid Nowak. Właściwe przygotowania do wiosennych meczów Cracovia rozpocznie 8 stycznia. W dalszych planach jest obóz w Uniejowie i dwa sparingi (z Widzewem i Calisią) a potem wyjazd do Turcji. Tam Pasy zagrają trzy lub cztery spotkania.

Trener Stawowy dopytywany o transfery przyznał, że bardziej zależy mu na tym, aby żaden z kluczowych piłkarzy nie opuścił zespołu. - A jak ktoś dojdzie, to będzie to tylko na - stwierdził.

Grzegorz Wojtowicz

Cracovia - Cracovia II 5:1 (3:1)

Bramki: Dudzic (7, 19), Budziński (15), Jaroszyński (33), Kuś (45) - Kita (2)

Cracovia: Pilarz - Kuś, Żytko, Nykiel (26. Jaroszyński), Marciniak - Steblecki, Dąbrowski (26. Zejdler),Szeliga, Budziński, Dudzic - Danielewicz.

Cracovia II: Szarek (26. Palczewski) - Duszyk (26. Dębowski), Moskal (26. Bartosz), Wasiluk, 14. Łucarz (26. Klimczyk) - Wdowiak, Krasuski (26. Szymczak), Kapustka (26. Dobosz), Szewczyk, Żurek (26. Panek) - Kita (26. Gala). lajkonik

Widzów: 3249.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka