gryfny 12.03.19, 23:19 kiedys Ruch Chorzow przegrol 7:1 z Feyenoordem .... dzieki City Schalke jest lepsze w te klocki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bombullo Re: 7:0... Sakrable 13.03.19, 01:13 Monsignore d'Artagnan nie frasujcie sie aczkolwiek zastanawiajacy jest Wasz wyniuchany wynik tego meczu(2:2). Podejrzewam,ze jakis powinowaty familijnie w Schalke kopie lubo inny mieszka w Gelsenkirschen? 1 : 7 Ruchu to jeszcze nic. Imaginujcie Wasze,ze w 1961r(no tak ,wy jeszcze nie dreptaliscie po slaskich chaldach) zabrski Gornik przeharatau z Tottenhamem w Pucharze Europy 1 : 8! Ale...ale w Zabrzu z "Kogutami" wygral 4 : 2.Tak jest! Znaczy tak bylo! Na dodatek bez Lubanskiego! A ja mam "Myslenice".Uwazam bowiem w przeciwienstwie do Jasia Tomaszewskiego,ktory pajacujac z mikrofonem w dloni,uwaza Lewndowskiego za najlepszego pilkarza na Globusie,Messiego za najlepszego.I tu mam te w/w "Myslenice". Naszla mnie taka mysl ktora rozpycha sie w osobistych szarych komorkach,ze chyba czas uznac za najlepszego w tej chwili Christiano Ronaldo.Bo popatrz sam.Portugalskiego incydentu w Sportingu Lizbona nie licze,2003-2009 ManU, 196 wyst - 84 gole.Real M.2009-2018 292w - 311 goli,Juventus 2018 -...26w - 19 goli w Serie A.W Lidze Mistrzow juz 124 gole. 3 kluby z absolutnego topu europejskich lig i w kazdym jest "NAJ".W Serie A zaczal majac 33 lat (dzisiaj juz 34). Wiec tak se mysle,ze najlepszym obecnie pilkarzem na Globusie jest CR7. Nie jest i nie bedzie nam juz dane jak graliby Messi czy Lewy w innych ligach ale sklonny jestem twierdzic,ze raczej by nie grali tak dobrze jak w macierzystych klubach,nawet bedac mlodszymi. Na zakonczenie.Moim zdaniem najlepszym PILKARZEM SWIATA jest Edson Arantes do Nascimento - PELE. Mam to szczescie,ze widzialem GO jak grau w 1958 w Szwecji.Byl taki film "Do bramki" ktory widzialem w kinie w 1959 ew.1960 a w nim ok.15 minut meczu finalowego.Film trwau 90 minut.Kolorowy.W roku 1970 widzialem 3 mecze reprezentacji Brazylii z Meksyku w DDRoskiej tv(bylem w wojsku w Choszcznie,woj.Szcz i tam pipole mogli MSw ogladac. W tym finalowy. Z Polska w 1968 w Warszawie nie zagral ale grali Ci ktorzy w 1970 stanowili o sile brazylijskiej pilki.My nie sprzedalismy tanio skory przegrywajac tylko 3:6.Juz Lubanskim ktory gola jednak nie strzelil. Mecz w Warszawie na X-leciu ponad 100 000 widzow a mecz transmitowany byl przez tvp.Mysle,ze na YT mozna znalezc. Od dawna jestem uzalezniony od YT na ktorym ogladam mecze pilkarskie z lat dawnych i wiem co klikam w temacie Pelego. Pochwale sie tez,ze widzialem mecze z MSw1954.Niezyjacy juz kolega Albert,Madziar, mial na kasecie VHS 2 mecze NRF - Wegry z tych mistrzostw.Pozyczyl mi w roku 1990 ja sobie przegralem.Slaba jakosc ale nie wybrzydzalem. A wiesz od kogo mial film ktory w USA przegrau w erze VHS? Od samego "Galopujacego Majora"!!Byli dobrymi kumplami w Budapeszcie.Po Rewolucji Albert wyjechau do USA a Ferenc zakotwiczyl w Hiszpanii.Jego wystepy z Realem w PE polska tv pokazywala,np.mecz z Benfica(3:5),jest na YT.Kapitalne widowisko.Akurat w tym to roku,wiosna,kupilismy "Szmaragda". 3 gole Puskasa w I polowie,a dobil Real mlodziutki Eusebio.Wtedy sie gralo w pilke!!U nas tez,chociaz wg.wolskich znafcuf Polski nie bylo!! Odpowiedz Link Zgłoś
gryfny Re: 7:0... Sakrable 14.03.19, 20:37 Ronaldo to jest klasa,fakt niezbity,ale Gaucho Leo Messi to jest super klasa ....a kto sam bedzie protestowol tego w pysk Moim zdaniem najlepszym PILKARZEM SWIATA jest Edson Arantes do Nascimento - PELE...... Bingo W roku 1970 widzialem mecze reprezentacji Brazylii w czeskiej telewizji , zmontowol antyna na dach ojczulek i bylo zbiorowisko kibicow w doma,najlepszy mecz a wlasciwie dogrywka zmontowali Wlosi z Niemcami,mecz to chyba Niemcy-Anglia Tych wegierskich artystow kulanej wlasciwie nie widzialem Odpowiedz Link Zgłoś
bombullo Re: 7:0... Sakrable 15.03.19, 04:35 W 1970 roku odbywaly sie IX MSw.Nie wiem czy wiesz,ze w poprzednich 8iu druzyna strzelajaca pierwsza bramke w finale ten final przegrywala.Wyobraz sobie co przezywalem gdy Pele strzelil pierwsza bramke! Mimo,ze widzialem Brazylijczykow wczesniej i wiedzialem,ze graja dobrze to obawialem sie Wlochow bo przeciez Wlosi wygrali z Niemcami po arcyciekawym meczu!No ale dobrze sie skonczylo mimo,ze legenda o pierwszej bramce w finale padla jak kaczka! Anglia - Niemcy,faktycznie widowisko nie lada.Takie mecze zdarzaja sie raz iles tam lat.Ogladales ten mecz? Anglicy grail super a w szczegolnosci Bobby Charlton,prowadzili do 69 minuty 2:1 a wtedy...pamietasz? Ralf Ramsey sciagnal z boiska Bobbiego uwazajac,ze w ciagu 20 minut Niemiaszki krzywdy im nie zrobia.Niestety zrobili.2:2 dogrywka i jak zwykle Gerd zalatwil sprawe z polfinalem. Wegierskich artystow kulanej mozesz zobaczyc na You Tube.Sa ich mecze z Anglia w 1953(Wembley) oraz z z 1954 w Budapeszcie.Mowi ci cos wyrazeniue: "splendid isolation"?(wspaniala izolacja) Otoz Angole uwazali,ze rozgrywac mecze z druzynami z kontynentu to nie uchodzi takim artychom jak oni.Duzo czasu zabralo przekonanie ich aby z Madziarami jednak zagrali.Zagrali.Cchcieli zagrac na Wembley,prosimy bardzo mowia Madziarzy.Pewni zwyciestwa Synowie Albionu zaraz na poczatku dostali z foranta jedna a pozniej juz polecialo.Skonczylo sie 6:3 dla "Bratankow".W rewanzu w Budapeszcie bylo jeszcze gorzej.1:7!! Nawet dobra jakosc,przed chwilka sprawdzilem. Sa tez filmiki z 1958 i 1954.Popatrz,warto.A dla tych co kochaja kulany fusbal jest to uczta dla oczodolow. Mam jeszcze jedna ciekawostke dla Ciebie.W tych latach wiele krajow obawialo sie grac ze "Zlota Jedenastka"! Nawet MY! ORLY,SOKOLY! Przed Igrzyskami w Helsinkach o naszym awansie do gier mial zadecydowac mecz Polska - Wegry! I wiesz co PZPN zrobil? Poddal sie bez walki! Stchorzyli tumany. KC PZPR zadecydowau,ze lepi sie poddac niz dostac energiczny wpi.erdol.Bardzo mozliwe,ze bylby taki sam wynik jak przypominamy sobie z nie tak dawna 1:27! Alisci tu nasza "paczki" zawalczyla o ten 1! Odpowiedz Link Zgłoś
gryfny Re: 7:0... Sakrable 19.03.19, 21:07 Pierwsza ciekawostka byla mi znana(zdechla w 1970), druga ciekawostka nie znana( to jak towarzyski mecz Polska poddala walkowerem ??) Odpowiedz Link Zgłoś
bombullo Re: 7:0... Sakrable 20.03.19, 14:48 To byl(mial byc)mecz eliminacyjny do Igrzysk w Helsinkach w 1952. Odpowiedz Link Zgłoś