Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zmarł Jerzy Pawłowski

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 15:57
    Był wielkim sportowcem.
    Obserwuj wątek
      • Gość: rajca strata dla sportu IP: *.devs.futuro.pl 12.01.05, 15:58
        Kolejna wielka strata dla polskiego sportu. Kondolencje dla znajomych i
        rodziny. Tylko to mi pozostaje.
        • Gość: dociekliwy Eh, pismaki IP: *.ri.ri.cox.net 12.01.05, 17:26
          patrzcie co piszecie:
          Aresztowany za współpracę ... skazany został w maju 1976 roku na 25 lat
          więzienia. Po 10 latach i 44 dniach odzyskał wolność .. W 1985 roku wymieniony
          na agentów z bloku wschodniego powrócił do Polski.
          Jakby nie liczyc, 1985 byl 9-tym rokiem odsiadki - skad wrocil kiedy siedzial?
          • Gość: a Re: Eh, pismaki IP: 213.42.2.* 12.01.05, 19:28
            Zostal zatrzymany w kwietniu 1975, cztli mozliwe ze wychodzac w maju lub
            czerwcu 85' przesiedzial 10 lat i 44 dni od momentu zatrzymania a nie skazania.
          • Gość: sporowiec Re: Eh, pismaki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 20:16
            Wrócił z kryminału,idioto!
            • Gość: dociekliwy DO SPOROWCA i innym pod rozwage: ZALOSNE, IP: *.ri.ri.cox.net 13.01.05, 13:38
              to zalosne, kiedy sie widzi i doswiadcza na kazdym kroku grubianstwo i
              chamstwo, niczym nie prowokowane, niczym nie upowaznione, niczym nie
              wytlumaczalne jak tylko brakiem inteligencji i kultury osobistej. Tego typu
              reakcje, inwektywy i wybuchy chamstwa przyczyniaja sie wydatnie do obnizania
              godnosci i przynaleznosci narodowej. Nic dziwnego ze tzw. polacy sa pogardzani
              i ponizani w Europie i swiecie - wiec, drogi sporowcu - jesli nie masz nic
              madrzejszego do powiedzenia, to laskawie odpie..ol sie
          • Gość: 44 Re: Eh, pismaki IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 13.01.05, 14:50
            To ty nie umiesz liczyć a przede wszystkim myśleć. W maju 1976 został skazany a
            więc już wcześniej siedział.
      • Gość: MANIEK Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.sansiro / *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 16:01
        A JESZCZE W SOBOTĘ BYŁ NA GALI SPORTOWCÓW.
        WIALKA STRATA DLA SPORTU
      • Gość: leslie Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.01.05, 16:01
        Gdy wyszedł, w podeszlym już wieku wystartowal w turnieju krajowym. Gdy ku
        zaskoczeniu wszystkich doszedl do półfinału, postapiono bardzo nieladnie -
        dyskwalifikując go tylko dlatego że zaszedł tak wysoko.
        • Gość: piotr Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.adsl.ttnet.net.tr 12.01.05, 17:31
          zdyskwalifikował go wtedy p Paruski (no tabene co porabia ten komuszek?) za
          winy, kóre juz p .Pawłowski odpokutował. Prawnik ukarał go za to samo 2-gi
          raz!!!!
        • Gość: mariusz marchel Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.icpnet.pl 12.01.05, 23:14
          nie bylo tak jak pisesz zdyskwalifikowano go ale dopiero miesiac po zawodach
          albo chciano zdyskfalifikowac byla cala taka idiotyczna gdaka w prasie na ten
          temat wiem bo uczestniczylem w tym turniejy.Bylo to w lodzi Pawlowski wszedl do
          finalowej 16 i przegral obie walki.to byl wielki wyczyn jak na jego i pobyt w
          wiezziemiu chyba byl 13.walczylem, z nim w pierwszej grupie wygralem 5 do 4 z
          pierwszej eliminacyjnej grupy wszedl na czawrtym mijescu,poniewaz bylem tego
          swiadkiem wiem jak bylo.Widzialem jak te kacyki z pzpr go omijaly to byl
          czlowiek wielkiego formatu wieli sportowiec i bohater Polski xx
          wieku.Diabelskim smiechem jest to ze wtedy i teraz prezes pzs jest ten sam
          niejaki lisewski chyba? to jest paranoja bo pamietam jak uciekal od niego
          pozdrawiam z poznania
      • Gość: UzekCyrankiewicz Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.client.comcast.net 12.01.05, 16:33
        Moze ktos wie za co siedzial?
        • Gość: xxx Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: 193.19.104.* 12.01.05, 16:36
          za szpiegostwo ?
          • Gość: erufushia Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.01.05, 16:39
            za to ze go oskarzona za szpiegostwo... pozniej go rehabilitowano
            • Gość: KMS Rehabilitacja? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 07:43
              Nigdy go nie rehabilitowano. Darowano mu ponad połowę kary. To różnica.
          • Gość: Volski Re: Zmar? Jerzy Paw?owski IP: *.math.utk.edu 12.01.05, 16:39
            To ciekawe, ze Gazeta milczy o szpiegostwie. Czy to bylo rzeczywiste szpiegostwo, czy tez
            spreparowane przez PRL. Za moich czasow Pawlowski byl wielkim bohaterem, a potem nagle
            wpadl. Czy ktos cos wie na temat tego szpiegostwa?
            • Gość: Profil Re: Zmar? Jerzy Paw?owski IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.01.05, 17:19
              Jerzy Pawlowski napisal o tym książkę - odsylam do niej, pasjonująca. Tak,
              wspólpracował z amerykańskim wywiadem i bardzo to sobie cenił.
        • Gość: .. Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 16:37
          Za to samo za co Kukliński był noszony na rękach i odznaczany medalami. BTW, Pawłowski odmówił wyjazdu z kraju i zwolnienie z wiezienia, pomimo tego, ze USA chciały go dołaczyć do grupy wymienianej na sowieckich agentów, w sumie tragiczna postać, wielki sportowiec i przykład na to, że za ta samą działalnośc można byc ocenianym zupełnie inaczej.
          • Gość: cc Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: 212.160.148.* 12.01.05, 16:58
            Dokładnie rzecz biorać cofnął się "mostu", gdy wymieniali szpiegów. Raczej było
            to ukartowane przez polskie służby specjalne, bo zaraz po tym został na mocy
            amnestii zwolniony. Nigdy nie został zrehabilitowany. Co ciekawe jako pułkownik
            WP za szpiegostwo powinien dostać "czapę", a dostał "tylko" 25 lat, bo był
            przyjacielem Jaruzelskiego.
            Różnica między Pawłowskim a Kuklińskim była taka, ze pierwszy szpiegował dla
            pieniędzy, drugi dla idei. Dlatego teraz Kuklińskiego nosi się na rękach, a o
            Pawłowskim nawet Amerykanie nie wypowiadają się pozytywnie.
            Sądzę, ze Gazeta nie chce rogrzebywać tematu ze szpieostwem. Chce, byśmy
            pamiętali Jerzego Pawłowskiego jako jednego z największych polskich sportowców.
            Naprawdę wspaniałych.
            • Gość: .. Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 17:59
              Szpiegostwa dla idei czy dla pieniedzy to dalej to samo szpiegostwo, nie chce w tej chwili oceniać tego, ale IMHO Pawłowski powinien być traktowany na równi z Kuklińskim. Albo przyjmiemy , że obaj byli BOHATERAMI, albo obaj ZDRAJCAMI. Robienie z jedego bohatera, a z drugiego zdrajcy to zwyczajne świństwo wobec Pawłowskiego.
              • Gość: hm Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.01.05, 18:25
                chyba żartujesz? naprawdę nie licza się dla ciebie intencje?
                to może jeszcze powiesz że zabojstwo w afekcie i platne zabojstwo to dla ciebie
                to samo zabojstwo...
                • Gość: jo Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 09:43
                  No nie, zabójstwo w afekcie nie jest planowanym zabójstwem, tylko wynika z
                  wielkiego, niedającego się opanować wzburzenia emocjonalnego. Na zlecenie, jak
                  sama nazwa wskazuje jest zaplanowane "na zimno". Co do szpiegostwa - jest mi
                  naprawdę wszystko jedno, gdy w wyniku działalności agenta mój kraj znajdzie się
                  w niebezpieczeństwie, a przez to potencjalnie ja i moi bliscy, czy agent
                  działał dla wzniosłych idei, czy brał kasę. Co za różnica, jeśli tak czy
                  inaczej wylecę w powietrze?
                  • Gość: POINFORMOWANY CZY TAK CZY SIAK OSOBA NIE ZYJE IP: 195.117.126.* 13.01.05, 11:33
                    A PAWŁOWSKI NIE TAK JAK PISZE WYBORCZA PRZYZNAL SIE PO PIEWSZYM PRZESŁUCHANIU
                    JESLI NIE WIERZYCIE TO OBEJRZYJCIE O TYM DOKUMENT Z JEGO ARCHIWALNYM
                    PRZESŁUCHANIEM A CZAPY NIE DOSTAL BO NIE SZPIEGOWAL TAK JAK KUKLINSKI A NI NIE
                    BYL TAK WYSOKO WOGÓLE TO BYLY JAKIES PIERDOLY MOWI O TYM W TYM PRZESLUCHANIU A W
                    OGÓLE TO NIE ON SIE DO NICH ZGLOSIL TYLKO AMERYKANIE SIE NIM ZAINTERESOWALI I
                    JAK BYL W NEW YORKU TO GO ZWERBOWALI TO TEZ JEST W TYM FILMIE I ROZMOWA Z
                    AMERYKANAMI DOKUMENT JEST KAPITALNY TEN GOSCIU CO GO PIERWSZY PRZESLUCHIWAL TO
                    MOWI ZE TO BYL PRZYPADEK JAK GO WZIELI TO CHCIELI GO ZAPYTAC O JEGO JAKIES NR
                    NIEGODNE SOCJALISTYCZNEGO WOJSKOWEGO I SPORTOWCA A ON MYSLAL ZE GO MAJA I ZACZAŁ
                    ŚPIEWAĆ SAM TO ONI GO OD RAZU UDAWALI ZE OCZYWISCIE WSZYSTKO WIEDZA A NIC NIE
                    WIEDZIELI TAK ZE WPADL PRZEZ WLASNA GLUPOTE I GADULSTWO.
              • Gość: kolegajurka Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 19:31
                Tak , masz bracie rację. Ale jak to w życiu racje sa różne.
              • Gość: kuba Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.banacha.amwaw.edu.pl / *.amwaw.edu.pl 13.01.05, 09:20
                tylko, ze Kukliński na idei dorobił się willi i jachtu, a pawłowski na
                pieniądzach słuzbowego mieszkania w bloku.
                • Gość: szoowar TYCH WSZYSTKICH KTORZY PLUJA IP: 193.110.99.* 13.01.05, 10:00
                  na pana Jerzego Pawlowskiego pytam: co robiliscie za Komuny? Co zrobiliscie w
                  celu jej obalenia?
                  • Gość: Jędrzej Re: TYCH WSZYSTKICH KTORZY PLUJA IP: 5.2.* / *.chello.pl 13.01.05, 14:26
                    Gość portalu: szoowar napisał(a):

> na pana Jerzego Pawlowskiego pytam: co robiliscie za Komuny? Co zrobiliscie w
                    > celu jej obalenia?

-----------------------

To jak to jest - te wszystkie medale i tytuły to p. Pawłowski zdobywał dla
                    Polski, ale zdradził nie Polskę, lecz "Komunę". A może odwrotnie uznamy? Może
                    przypomnimy, że p. Pawłowski był sztandarowym bohaterem czerwonej
                    propagandy, "Sportowcem 25 PRL" itd. Trochę konsekwencji przydałoby się.
            • Gość: MMB Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 20:21
              Nonsensowne informacje. Szkoda mi nawet czasu na komentarz.
            • Gość: MARIUSZ MARCHEL Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.icpnet.pl 12.01.05, 23:24
              ja juz nie wiem jakim trzeba byc kretynem zeby cos takiego napisac a moze sie
              mylisz kotku byl przyjacielem nie jaruzelskiego ale brezniewa amoze kochankiem
              suslowa a moze sam byl stalinem tylko upozorowal swoją smierc i zostal
              pawlowwskim potem poszedl siedziec i wyjechal do usa i zostal elvisem
              upozorowal swoją smierc i zostal karolem wojtylą przylecial do polski sklonowal
              sie i zostal robotnikiem walesa a potem poszedl do jaruzelskiej zabil meza i
              zostal jaruzelskim.oglosil stan wojenny sam siebie wsadzil i zwolnil i wymienil
              na moscie.takich debili jak ty to bym po prostu lał w pysk ale ja wiem kim ty
              jestes taką plaską dupą internetowa taką malą wsza ktora siedzi siedzi i mysli
              tylko o tym jak tu dokopac normalnym .bo to ze jestes nienormalny to ty i ja
              wiemy ze jest bezdyskusyjne.jest takie staropolskie slowo ktore okresla takich
              jak ty ŁACHUDRA
              • Gość: 44 Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 13.01.05, 15:22
                Strasznie się zdenerwowałeś. Ale masz rację. Jak będziesz tego palanta lał w
                pysk to pomogę Ci z prawdziwą przyjemnością. A tak całkiem serio, to jestem
                przekonany, że bardzo niewielu jeżeli ktokolwiek z tu dyskutujących pamięta to
                historyczne zwycięstwo nad Węgrami i w zwiazku z tym nie ma pojęcia kim był
                Jerzy Pawłowski. Aresztowanie go przez służby PRL za szpiegostwo dodało jego
                postaci szczególnego splendoru w oczach Polaków.
            • Gość: red Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: 195.117.18.* 13.01.05, 09:17
              Kukliński też dla pieniędzy i to dużych (część zapłaty to utrzymanie całej
              rodziny w USA)
      • Gość: M.B. Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 16:46
        To był jeden z największych polskich sportowców wszechczasów [*]
        • Gość: czyzunia Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 17:02
          postac dosyc kontrowersyjna.
          zwerbowany w latach 60.
          w roku 75 skazany za szpiegostwo.
          wyszedł na zasadzie wymiany skazanych szpiegów,a bodajże przy wymianie
          zacharskiego.byla taka procedura że wymiany dokonywano w berlinioe. z jedenej
          strony jedni z drugiej drudzy tak jak w rio bravo.pawłowski doszedł do połowy i
          zawrócił.
          a w jego przypadku jest potwierdzone że szpiegował za pieniądze.
          • Gość: szabla Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 19:22
            zapisz się do Giertycha ormowcu.
          • Gość: MMB Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 20:24
            Czyzuniu? Co jest potwierdzone? Rozpieprzający się dwudziestoparoletni mercedes
            Pawłowskiego?
      • Gość: meehow przeczytajcie wspomnienia Pawlowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 17:25
        Jerzy Pawlowski wydal w 1994 wspomnienia pt. "Najdluzszy pojedynek", w ktorych
        opisuje swoje relacje z CIA. Ksiazka jest pasjonujaca, a zostala wowczas
        calkowicie zignorowana przez media. Ciekawe, dlaczego?
        • Gość: MMB Re: przeczytajcie wspomnienia Pawlowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 20:07
          Książka ta była natychmiast bestsellerem na liście WPROST. Tydzień później
          zniknęła z księgarni. I nigdy więcej nie pojawiła się w sprzedaży. Dlaczego?
          Dlatego, że PRL wcale się nie skończył. Zmieniło się tylko opakowanie. CHWAŁA
          BOHATEROWI!
      • Gość: Jurek Kto mi wytlumaczy sens tego fragmentu: IP: *.ne.client2.attbi.com 12.01.05, 17:25
        Aresztowany za współpracę z obcym wywiadem (NATO i CIA) skazany został w maju
        1976 roku na 25 lat więzienia. Po 10 latach i 44 dniach odzyskał wolność
        ułaskawiony przez ówczesną Radę Państwa. W 1985 roku wymieniony na agentów z
        bloku wschodniego powrócił do Polski".
        • Gość: czyzunia Re: Kto mi wytlumaczy sens tego fragmentu: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 17:34
          dokładnie tak. z tym że najpierw była wymiana, powrót i dopiero tu rada państwa.
          a wymiana chyba za zacharskiego. wtedy za jednego zacharskiego oddano
          amerykanom kilkunastu z naszej straony.
          • Gość: leslie Re: Kto mi wytlumaczy sens tego fragmentu: IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.01.05, 17:39
            Wydaje mi się że najpierw Rada Państwa ulaskawila, a dopiero potem pojawil sie
            na moście i chyba mu nawet odczytali wtedy decyzję Rady Państwa w Berlinie -
            patrz książka. Wbrew pozorom Polska byla dosyć legalistycznym krajem też za
            komuny - nie można było tak sobie kogos z więzienia wypuścić bez odpowiedniego
            aktu prawnego koledzy i koleżanki.
            • Gość: Jurek Re: Kto mi wytlumaczy sens tego fragmentu: IP: *.ne.client2.attbi.com 12.01.05, 20:14
              Prosze zwrocic uwage, ze obecna notatka GW zdecydowanie rozni sie od
              poprzedniej sprzed paru godzin. Widocznie Michnik skonsultowal sie z wydzialem
              prasy KC.
              • Gość: andre odpowiedz Jurkowi o zmianie notatki. IP: *.tomaszow.mm.pl 12.01.05, 22:58
                Masz kolego racje ktoś zmienił notatkę w ciągu kilkunastu minut ,w pierwszej
                notatce niebyło nic mowy o jego/Pawłowskiego/działalności szpiegowskiej.
                Niebyło także jeszcze żadnej opini na forum-ja pierwszy napisałem swoją opinię
                w której porównałem szpiegostwo Pawłowskiego z szpiegostwem innego zdrajcy
                szpiega- Kuklinskiego. Tekst mój niezostał opublikowany - czy zadziałała jakaś
                cenzura zpowodu że w złym świetle opisałem obydwuch zdrajców. Niech mi ktos
                wytłumaczy ten fakt?.
            • Gość: Jędrzej Re: Kto mi wytlumaczy sens tego fragmentu: IP: 5.2.* / *.chello.pl 13.01.05, 14:12
              Gość portalu: leslie napisał(a):

>[...] Wbrew pozorom Polska byla dosyć legalistycznym krajem też za
              > komuny - nie można było tak sobie kogos z więzienia wypuścić bez
              odpowiedniego
              > aktu prawnego koledzy i koleżanki.

------------------------

Dobry dowcip. WYPUŚCIĆ z więzienia bez podstawy prawnej nie można było, to
              prawda. Co innego WSADZIĆ kogo do pudła. I tak np. nocy z 12 na 13 grudnia 1981
              roku uwięziono ok 6000 osób rzekomo na mocy dekretu o stanie wojennym, który
              wszakże został ogłoszony już po tym, jak tych ludzi zamknięto (pomijam tu
              kwestię czy ten dekret był w ogóle legalny).
          • Gość: MMB Re: Kto mi wytlumaczy sens tego fragmentu: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 20:12
            Niezupełnie. Sowiecki wywiad nie bardzo miał czym handlować. O ile pamiętam -
            za czterech agentów USA (w tym Pawłowskiego) oddano 25 agentów sowieckich.
            Ruscy szli na ilość. Amerykanie na IQ.
          • Gość: MMB Re: Kto mi wytlumaczy sens tego fragmentu: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 20:26
            Z "naszej strony"? Chyba z Waszej, towarzyszko.
      • Gość: Sprostowanie Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.dip.t-dialin.net 12.01.05, 17:54
        Nie "...mostu Glienick..." a "...mostu Glienicke...".
        Gazeta swoim zwyczajem nadal skutecznie partoli nazwy niemieckojęzyczne.
      • Gość: mriks Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: 5.5R* / 208.17.215.* 12.01.05, 18:20
        Slyszalem o tym(ale tak z 'drugiej reki'), ze Pawlowski zostal zlapany za
        szpiegostwo, ze przyznal sie to tego i ze zostal ukarany wiezieniem, a pozniej
        po wielu latach, ze go wypuszczono.
        Jednak co mnie najbardziej utkwilo w pamieci, to jego sukcesy sportowe, kiedy
        to bedac mlodym chlopcem w Polsce pilnie sledzilem jego i innych szrmierzy
        (Wojda, Parulski, Zub ...) 'kazdy ruch' i fascynowala mnie ich 'slawa' i ich
        osiagniecia na arenie miedzynarodowej. To wlasnie byly czasy szczytu sukcesow
        nie tylko polskiej szermierki ale takze calego sportu.
        Pozniej, po wyjezdzie do Stanow, mialem okazje obserwowac Jurka Pawlowskiego
        bardziej z bliska i moge stwierdzic, ze byl to gosc na prawde na poziomie,
        ktory umial sie zachowac i 'znalezc' w kazdym towarzystwie. On byl po prostu tu
        rozchwytywany nie tylko przez ludzi z tutejszej Polonii ale takze przez
        Amerykanow.
        Wielka szkoda, ze 'zboczyl' i stal sie osoba kontrowersyjna.
        Jednak mimo wszystkiego - czesc Jego pamieci!
        • Gość: szermierz Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 19:28
          Masz rację "\mriks" ...jeszcze Twardokęs - tez w Stanach i, itd.
          A ten Parulski to niedowartościowane bydle. Podkładał nogi
          Pawłowskiemu , gdy ten wyszedł z więżienia.Ale takie to były czasy.
          • Gość: mriks Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: 5.5R* / 208.17.215.* 12.01.05, 19:41
            Tak, tez pozniej slyszalem podobne rzeczy o p. Parulskim. Niestety.
            Przypominam tez nazwisko Twardokensa. Wlasciwie kojarzylo mi sie ono niedawno z
            nazwiskiem juz troche 'teraznijeszej' amarykanskiej narciarki. Czyzby to jego
            corka?
            • kazimierzp Twardokens. 12.01.05, 21:18
              Tak, córka.
            • Gość: Staryszermierz Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 22:03
              Tak!! To jego córka .
      • Gość: gość Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: 217.153.181.* / 217.153.181.* 12.01.05, 18:48
        Wielka strata dla nas wszystkich. Wielki , wspaniały sportowiec, wspaniały ,
        wielkiego formatu czlowiek , godzien podziwu i szacunku. Jeden z naprawdę
        nielicznych przed którym pochylam głowę. Wyrazy żalu dla bliskich mu ludzi i
        kondolencje dla Rodziny Tego , który odszedł i którego nie zapomnimy.
        Pamiętający.
      • fle_xx Re: Zmarł Jerzy Pawłowski 12.01.05, 19:16
        [*]
        • Gość: pytek Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 19:19
          a ty co matole chciałeś powiedzieć ?
      • Gość: budowlanikraków Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 19:17
        Pamiętam jak po wyjściu z więzienia tepił go , nie dopuszczając
        do "dorobienia " paru punktó do "szermierza wszech czasów " taki
        palant prawniczy PARULSKI , tez kiedyś szermierz, ale zazdrosny.
      • Gość: -------------- Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.p.lodz.pl 12.01.05, 20:06
        ['] ['] [']
      • Gość: irka z ny Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.client.dsl.net 12.01.05, 20:28
        'wielkim' sportowcem - jak moze byc ktos WIELKIM kimkolwiek, jesli poparl stan
        wojenny...
        • Gość: miecz Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 20:48
          Wielkim sportowcem był,ale małym człowieczkiem
          agentem,szpiegiem,dziwkarzem,małym kombinatorem
          robiącym lewe interesiki.
          No ale postawmy mu pomnik,wszak wielkim sportowcem był
          • Gość: psy Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 22:00
            a ty kim jesteś "człowieczku" ???
          • Gość: mariusz marchel Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.icpnet.pl 12.01.05, 23:17
            spotkam cie kiedys i dam ci w gebe za to
            • Gość: hygropsja Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: 5.2.* / *.chello.pl 13.01.05, 14:14
              mnie też daj.
        • Gość: znawcacip [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 21:58
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: sam Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.arcor-ip.net 12.01.05, 21:16
        wspamialym czlowiekiem byl
        • kazimierzp Re: Zmarł Jerzy Pawłowski 12.01.05, 21:35
          Koniec lat pięćdziesiątych i lata sześćdziesiąte w polskiej szermierce wydały
          całą grupę wspaniałych szermierzy. W szabli Pawłowski, Zabłocki, Piątkowski,
          Zub, Twardokens, Parulski. We florecie Egon Franke, Woyda, Parulski,
          Koziejowski, Lisewski. W szpadzie Gonsior, Kurczab, Parulski, Andrzejewski. We
          florecie kobiet Zimmerman, Składanowska, Sołtan. Było też wielu, wielu innych.
          Parulskiego nie przypadkowo wymieniam we wszystkich broniach bo jako nieliczny
          w świecie zdobył najwyższe trofea we wszystkich broniach (Parulski po
          zaprzestaniu czynnego uprawiania sportu zorganizował pomoc dla sportowców
          którzy nie mogli znaleźć się w życiu po zakończeniu kariery).
          Podstawy tych sukcesów dali Fechtmistrze jeszcze sprzed II wojny światowej:
          m.innymi Antoni Sobik, Adam Papee, Zbigniew Czajkowski.
          Jerzy Pawłowski był jednym z tych których oni wszyscy wychowali, a Janos Kevey
          ukształtował. Poznałem Go osobiście w czasie gdy został na krótko Prezesem
          Polskiego Związku Szermierczego, a zaraz potem został aresztowany. Nie będę sie
          o nim jako działaczu sportowym wypowiadał. O zmarłych nie mówi się źle, albo
          wcale.
          W swych wywiadach już po 1990 roku przyznawał się do swych intencji przy
          nawiązywaniu współpracy z Amerykanami.
          Dlatego żegnam Go jako szermierza, szermierza który przysporzył sławy polskiej
          szermierce. Cześć Jego pamięci!
          • Gość: szermierka Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 21:50
            kazimierzp - to do Ciebie. Trenowalem szermierkę w Budowlanych 1952 m, te
            same nazwiska :Zabłocki "kajtek" jak Go nazywał Kevey , Suski ,
            Freiedrich , Sołtan , Sołtanowa, Twardokęs , kibic Rutkowski z Żoną ,
            Pamietam "Kajtekowe" gratulacje po dyplomie na architekturze w
            Politechnice Krakowskiej ,to historia tych czasów . Hej ...
            A ten Parulski ... to , a szkoda gadać....
      • Gość: staryszermierz Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 21:40
        pamietam GO z mistrzostw Polski południowej m z 1952 ? w Budowlanych w
        Krakowie. No to był już wtedy GOŚĆ!!!
        • Gość: P-77 Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 22:24
          Pawłowski pod koniec życia kreował się na bohatera, ale faktycznie szpiegował
          dla pieniędzy nawet nie jak Kukliński dla idei.
          Mimo wszystko był wielkim sportowcem i dlatego należy mu się szacunek.
          Requiescat in pacem.
        • Gość: MAR. Re: Zmarł Jerzy Pawłowski - Mistrz IP: 212.160.196.* 12.01.05, 22:26
          Sukcesy Pana Jerzego to kawałek mojego życia, jako dziecko byłem dumny że jest
          Polakiem.Zawsze będzie moim IDOLEM.
          Chylę czoła - kondolencje dla najbliższych
          • Gość: mentor pieniadze - czy to takie wazne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 23:00
            Nie rozumiem podnoszonej tu przez niektorych kwestii pieniedzy za szpiegostwo.
            O ile pamietam ze wspomnien Pawlowskiego, twierdzil on, ze nie bral pieniedzy
            od CIA (ksiazke te czytalem dawno, wiec moge sie mylic). Moze klamal, a moze
            nie. Czy ci, ktorzy tak kategorycznie twierdza, ze szpiegowal za pieniadze,
            maja na to dowody?
            A jezeli nawet dostawal jakies dolary, to czy jest to az tak karygodne? Jesli -
            powtarzam: jesli - motywem dzialania Pawlowskiego byla chec obalenia komunizmu
            w Polsce, to sprawy finansowe maja drugorzedne znaczenie. Podobno glowna
            motywacja lekarzy jest chec pomocy chorym (chcialbym przynajmniej w to
            wierzyc); czy dlatego maja pracowac za darmo?
            I jeszcze kwestai poparcia stanu wojennego. Ciekawe, ile osob z grona
            forumowiczow nie zalamaloby sie po kilkuletnim pobycie w rezimowym wiezieniu i
            nie powiedzialo do telewizji tego, co chce wladza...
            • Gość: Jurek Zobaczcie gdzie upchnieto te wiadomosc IP: *.ne.client2.attbi.com 13.01.05, 00:24
              Chyba warto dowiedziec sie troche wiecej. W koncu to ciekawy i powyzej
              sredniego formatu czlowiek a poza tem kawalek PRL-u. Nasuwaja sie porownania z
              Kudlinskim. Czy to prawda, ze Pawlowskiego sypnal Rakita?
            • Gość: P-77 Re: pieniadze - czy to takie wazne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 14:26
              > A jezeli nawet dostawal jakies dolary, to czy jest to az tak karygodne?
              Jesli -
              >
              > powtarzam: jesli - motywem dzialania Pawlowskiego byla chec obalenia
              komunizmu
              > w Polsce, to sprawy finansowe maja drugorzedne znaczenie.
              Trafnie powiedziałeś - jesli.
              Jedyną osobą, ktora twierdziła, że Pawłowski szpiegował z antykomunistycznych
              pobudek był on sam i to już w III RP.
      • Gość: mariusz marchel Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.icpnet.pl 12.01.05, 22:57
        moze ktos napisze ze zmarł król sportu polskiego xx wieku bohater a te gadki
        moze dostal odpuszczenie bo poparl stan wojenny to skandal kiedy poarl w
        jakiej formie dlaczego a moze ktos napisze co to bylo barczewo w stanie
        wojennym moze przypomni to co sam pawlowski napisal w swoich ksiazkach o pracy
        dla usa o ub w latach piecdziesiatych to prawdziwy anty czerwony dzieki Bogu ze
        mielismy takich Polakow bo bylibysmy dzisiaj tacy jak bialorusini
      • Gość: zbych Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 00:21
        Pan Jerzy Pawłowski był najlepszym szablistą wszech czasów. Do tytułu najlepsze-
        go szermierza zabrakło Mu tylko i aż dwóch punktów, czyli srebrnego medalu, o
        który miał szanse powalczyć na igrzyskach w 1976 roku w Montrealu, albo na naj-
        bliższych w tym czasie mistrzostwach świata. Ówczesna kłamliwa propaganda zrobi-
        ła z Niego zdrajcę, pozbawiając Go wszystkich honorów i zaszczytów, na które so-
        bie uczciwie zapracował. W mojej pamięci Pan Jerzy Pawłowski na zawsze pozosta-
        nie nie tylko wspaniałym sportowcem, ale i wielkim patriotą.
        • Gość: MlodySzermierz Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.sympatico.ca 13.01.05, 06:06
          Moj obecny trener, mistrz Kanaday z lat 50tych, wspaniale wypowiadla sie o
          Pawloskim jako o szermierzu. Wspoinal ze byl zdruzgotany informacja ze pawloski
          zostal osadzony w wiezienu za szpiegostwo. Kiedys mi powiedzial ze najlepszych
          z szermierzy uwazal Rylskiego, Tichlera (chyba tak sie nazywali), Pawloskiego i
          Santelli. Bedzie to dla niego bolesne jak mu powiem jutro ze Pawloski nie zyje.
          Mlody Szermierz
      • Gość: _LEŁON Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.lot.pl 13.01.05, 07:54
        PODAC NAZWISKA SEDZIOW I OFICEROW UB !!!!
      • Gość: Filip Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: 195.205.42.* 13.01.05, 08:08
        [']['][']['][']
        Wielki sportowiec z wielkiej Legii.
        • Gość: zbych Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 11:28
          Dla mnie przynależność klubowa nie tylko wybitnych sportowców jest bez znacze-
          nia. Pan Jerzy Pawłowski za granicą reprezentował Polskę i dla niej zdobywał
          zaszczyty.
      • Gość: raf Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 10:30
        Szpieg pozostaje szpiegiem niezależnie od poglądów jakie nim kierowały. Zdrajca
        pozostaje zdrajcą i koniec. Obiektywnie.
        • Gość: kibic Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: 81.219.8.* 13.01.05, 10:58
          najważniejsze to mieć rację. obiektywnie. zawsze i wszędzie.

o zmarłych nie mówi się źle, albo wcale. tym bardziej, że byle kim nie był i
          trzeba mu podziękować za wzruszenia, emocje i sukcesy, którymi się cieszymy.

p.s.
          a to Polska właśnie - nie ważne, że umarł; trzeba mu jeszcze dowalić ...

p.s.2
          nie wiem czemu tak mało w tej notatce o sukcesach sportowych, a za to tyle o
          szpiegostwie ...
        • Gość: pav Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: 212.160.172.* 13.01.05, 11:13
          A popatrzcie na to zdanie z artykułu:

"W decydującej walce Pawłowski wygrał 5:3 z najlepszym z nich Rudolfem Karpatim
          (choć mógł przegrać, a Polacy i tak pokonaliby gospodarzy)."

Jeśli mógł przegrać, to chyba ta walka nie była decydująca, co?
        • Gość: zwykly Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.dialup.online.no 13.01.05, 12:13
          ...tak zes sobie lekko i zgrabnie uzyl slow zdrajca i szpieg, madry zapewne
          czlowiek jestes? czy moglbys ty, a moze i inni tak samo myslacy, odpowiedziec
          na jedno pytanie: czy zdrajca ZDRAJCY jest zdrajca?!
        • Gość: UzekCyrankiewicz Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.client.comcast.net 15.01.05, 05:43
          Zgadzam sie! Nawet o Kuklinskim sluchalem z niesmakiem. No dobrze, ale w takim
          kontekscie co mozna powiedziec o takiej Q..ie jak Kwasniewski, Oleksy, Miller,
          Cimoszewicz i wielu innych sq..wysynow. Przeciez plakac sie chce, ze ta cala
          banda nie zostala pogoniona gdzies na ciezkie roboty. I teraz jak chce sie ich
          zlustrowac to zaslaniaja sie czym sie da. Do tego ich majatki i ich rodzin lub
          poukrywane. Nie zaluje nikomu majatku uzyskanego legalnie. Kiedy skonczy sie ta
          poblazliwosc Polakow?
      • Gość: Sztukmistrz Ciszej nad ta trumna IP: *.82.221.203.acc52-dryb-mel.comindico.com.au 13.01.05, 12:42
        Umarl b. UBek i agent CIA. A ze ladnie machal szabelka?
        To nie anauluje jego wstretnego oblicza moralnego... :(
        • Gość: mriks Re: Ciszej nad ta trumna IP: 5.5R* / 208.17.215.* 13.01.05, 16:03
          Ot, odezwal sie p. Parulski pod pokrywka Sztukmistrza ???
      • Gość: 44 Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 13.01.05, 14:36
        Mam pytanie. Czy Jerzy Pawłowski jest (był) ojcem Marcina z TVN. Odnoszę
        wrażenie, że widziałem go na pogrzebie Marcina Pawłowskiego.
        • Gość: Wiem Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.crowley.pl 13.01.05, 19:16
          Nie był ojcem Marcina Pawłowskiego!
          • Gość: chicagowiak Re: Zmarł Jerzy Pawłowski IP: *.client.comcast.net 15.01.05, 05:54
            Jak to ktos napisal UB-ecki szpieg myslal, ze zostal rozszyfrowany i wygadal
            sie...wiec zostal zwerbowany. O czym mogl donosic? Co mogl wiedziec? Tak czy
            owak menda zaplatala sie. Wielu z nas nie. Ale te kombinujace mendy zasiadaja w
            parlamencie i roznych partyjkach. Chory system. Kiedy znajdzie sie wielki Polak
            i przerwie, zorganizuje czyste reguly gry? Poczatkiem chocby mandaty
            jednookregowe (?), a nie partyjne listy. Partyjki po kilkuset czlonkow....Kogo
            reprezentuja? Troche nie na temat, ale poczatki tkwia w tym komunistycznm syfie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka