Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

O Smudzie bez emocji

IP: 213.76.40.* 26.06.01, 00:00
    Bardzo mi brakuje trzeźwych sądów o Smudzie. Większość odsądza go od czci i
    wiary, a zwłaszcza kibice Legii (którzy skandowali parę miesięcy temu jego
    nazwisko, żądając, aby zarząd klubu go nie wyrzucał) i Wisły (którzy nosili go
    na rękach po zdobyciu mistrzostwa kraju). Ma on swoje wady - i to duże - ale
    nie można jego sukcesów tłumaczyć wyłącznie szczęściem i silnym składem. Np.
    Wisła gdy grała jak równy z równym z Parmą wcale nie była taka mocna, nawet jak
    na polskie warunki. Po wielu wzmocnieniach w rywalizacji z Porto wypadła już
    blado. Prawdopodobne jest, iż sukcesy zawróciły mu w końcu w głowie, a ponadto
    nie był odpowiednio nadzorowany przez władze klubów i stąd kłopoty i w Legii i
    wcześniej w Wiśle. Lubi piłkarzy z Brazylii? Wielu ich lubi - i Guliano i
    Brasilia zbierali wysokie noty, choć ja akurat za ich sposobem gry nie
    przepadam. Ściągnął do Legii byłych graczy Widzewa? Ale to dobrzy zawodnicy,
    tylko pechowo odnieśli kontuzje. Czerpał - jak czasami się mówi - lewe zyski z
    transferów? Władze klubu winny roztropnie odnosić się do jego propozycji
    personalnych - w końcu one o tym decydują. Chce wzmocnień? A który trener i
    kibic ich nie chce? Zajechał piłkarzy Legii? A co mówiono wcześniej o Kubickim,
    teraz witanym z otwartymi ramionami? Tak osłabił personalnie Wisłę, iż w
    jedynastce grali Brożek i Kuzera? A czym się w ostatnich miesiącach nie mówiło,
    jak właśnie o konieczności stawiania na utalentowanych juniorów Wisły? Oddał
    przed sezonem 99/00 Palucha i Dubickiego? A kto ich chce z powrotem w Wiśle?
    Jak zawsze, jest wiele za i przeciw. Argumenty merytoryczne nie są jednak
    zbytnio cenione. Sam nie wiem, co o Smudzie sądzić - ten sezon będzie chyba
    jednak ostateczną weryfikacją jego kwalifikacji.
    Obserwuj wątek
      • Gość: ZiBi Re: O Smudzie bez emocji IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.01, 00:00
        Małe sprostowanie. Kibice Legii nie wieszją psów na Franku. Oczywiście nie
        wszyscy darzą Go do tej pory wielką sympatią, ale to normalne, że w dużej
        grupie ludzi występują różnice poglądów. Jestem jednak przekonany, że jeśli
        Smuda zjawi się na Łazienkowskiej z nową drużyną zostanie przywitany z należnym
        szacunkiem (podobnie jak na Widzewie). Prawdą jest jednak, że to co
        prezentowali kibice Wisły to totalna żenada. Ciekawe co powiedzą ci ludzie,
        jeżeli Franek zdobędzie dla nich kolejne mistrzostwo?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka