Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

WSZELKIE GŁOSY MILE WIDZIANE!!!

08.12.05, 12:42
    Wielokrotnie już zamawialiście sprzęt z Kanady. Interesuje mnie sprawa TYLKO
    cła i VAT’u.
    Czy ktoś z was płacił, był zwolniony itp. ... Ile płacił? ...
    proszę o odpowiedz, bo mi każdy UC inaczej interpretuje przepisy.... (a tak
    może będę mógł się czymś podeprzeć...)

Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • pfrynia Re: WSZELKIE GŁOSY MILE WIDZIANE!!! 08.12.05, 23:35
        Niestety płacić trzeba... Od wartości na fakturze liczą cło od każdego rodzaju
        sprzętu (inne od szczotek, butów, itd...). A później co najgorsze trzeba
        jeszcze od tego zapłacić 22% VAT. Jak będziesz potrzebował jakiś bardziej
        szczegółowych inofrmacji to daj znać. Najlepiej na maila.
        Pozdrawiam,
        Paweł
        • hit_and_roll Re: WSZELKIE GŁOSY MILE WIDZIANE!!! 09.12.05, 01:11
          Płacic trzeba... choć czasem może się zdażyć, że nie trzeba... :)

Jeśli idzie mała przesyłka to zdażyć się może, że ekipy celne wpuszczą ją do
          kraju bez dodatkowych opłat... tak sie trafiło w moim przypadku dwukrotnie. Raz
          przesyłka szła drogą morską a raz lotniczą, a odebrałem je na poczcie w moim
          miejscu zamieszkania (obydwie miały pieczątki celników). Firmą wysyłającą był
          sklep internetowy Goldline, a faktura wtedy przyszła pocztą osobno. Niestety
          podobna rzecz nie zdażyła sie po dokonaniu zamówienia z Olsona, tutaj każdy
          "rekwizyt" curlingowy na fakturze dołączonej do przesyłki był dokładnie opisany
          (łącznie z krajem produkcji) i celnicy chętnie zabrali się do oclenia...
          wynikiem czego było znaczne zwiększenie ceny zamówionego sprzętu :(

Pozdrawiam
          K.B.
          • ccckhangoor Re: WSZELKIE GŁOSY MILE WIDZIANE!!! 09.12.05, 08:37
            Mi oclono (a przez to i "ovatowano") przesyłki zarówno z Ashama jak i z Olsona.
            Obie miały faktury i dokładne listy przewozowe UPS dołączone do paczek.
            Ta sama procedura wystąpiła również w przypadku nie-curlingowych zakupów
            zaoceanicznych.
            Tak jak napisał H&R czasami udaje się ominąć cło jeśli paczka wygląda na
            przesyłkę prywatną (od osoby fizycznej, a nie firmy).
            Pozdrawiam,
        • zielgora Re: WSZELKIE GŁOSY MILE WIDZIANE!!! 09.12.05, 11:44
          Tak tez myślałem....
          Ale mam pyt Pawle... jak Ci rozliczyli (w jakiej stawce celnej) buty?? Bo mi
          UCelne podają róże stawki, najczęściej niestety kwalifikują do 17%...

ale w sumie na tyle uda nam się dobrze sprowadzić sprzęt, że po opłatach,
          kosztach i znizkach ;-) zmieścimy się prawie w cenie olsonowskiej.
          • pfrynia Re: WSZELKIE GŁOSY MILE WIDZIANE!!! 15.12.05, 23:12
            sory, ze tak dlugo nie odpowiadalem, ale ostatnio cos u mnie krucho z wolnym
            czasem...
            A co do butow to niestety mi tez 17% policzyli, ale szczotki tylko 2,7%.

PF

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka