Gość: Szefo Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.jasna.tarnow.pl 27.10.01, 00:59 Oli nie powinien wypowiadać się w taki sposób o kraju który dał mu szanse występu na Mistrzostwach Świata.Jednak mimo to należy się zastanowić nad powodami takiej wypowiedzi i tu niestety Nasz napastnik ma racje.Polacy w swojej mentalności nie potrafią tolerować innych niż My sami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrode Nietolerancja=Rasizm, a Polskie Pieklo IP: 143.132.226.* 27.10.01, 03:54 Owszem, Oli ma prawo wypowiadac sie na kazdy temat, zyjemy podobno w demokratycznym kraju. Co wiecej zyjemy w kraju, w ktorym wszyscy sa rowni i niech sie tylko ktos wyrozni - wiedza, kolorem skory, czy tym, ze jest niewierzacy to zaraz go ktos probuje sprowadzic do pionu. Dlatego postawilem znak rownosci, bo oczywisice nietolerancja ma szersze znaczenie niz rasizm. Pisze to , bo sam jestem osoba niewierzaca, a nie raz spotkalem sie z opinia, ze jestem czlowiekiem gorszym z tego powodu. Polacy nie tylko sa nietolerancyjni, ale rowniez boja sie, ze ktos "inny" moze stac sie symbolem sukcesu jakim stal sie Olisadebe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibicka Re: Nietolerancja=Rasizm, a Polskie Pieklo IP: *.wloclawek.dialup.inetia.pl 27.10.01, 09:44 ja również zgadazam się z tym, co powiedział i nic zbyt kontrowersyjnego w tym nie widze. Człowiek powiedział prawde, ale chyba lepiej bym się czuła, gdzyby powiedzaiał to dla polskiej gazety...no ale to nie zmienia faktu, że jesteśmy krajem nietolerancyjnym i nawet rasistowskim! Jasne, że nie wszyscy, ale przypadków podobnych zdarza się coraz częściej. I nie wiem dlaczego wszyscy tylko w modych ludziach widzą dosłownie debili( bo dla mnie rasista to nie jest taki stuprocentowy człowiek...) Spacerowałam sobie ostatnio ulicami Wawy, i szedł sobie czarnoskóry facet ( przystojny, nie powiem..:) Obok niego przeszły dwie rozgadane staruszki, i widząc go otworzyły szeroko oczy, i zaczeły pokazywać palcami z taki wyrazem twarzy, typu - paaaatrz, on jest czarny!!!! ratunku!!! uciekamy!!!...Facet troche sie zmieszał, i odszedł, trochę spoważniał, ale wygłądał tak jakby był, powiedzmy...przyzwyczajony do takiego zachowania. Nasz nowy kochany rząd no nie wiem..powienien wymyśleć i propagować w szkołach jakiś program typu '' Polska= tolerancja'' kurcze, marzy mi się, żeby Polska doskoczyła chociaż poziomem inteligencji do naprawdę niesamowicie tolerancyjnej Francji...panie Millerze!!!hallo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ofca Niezle pierdolicie IP: 10.223.0.* / *.waw.cdp.pl 27.10.01, 10:19 Smiac mi sie chce.. Wielkie madre glowy pisza o tolerancji w USA gdzie nikt nie zwraca uwagi na kolor skory a dodatkowe punkty na uczelniach czarni dostaja w ramach repatryjacji za setki lat niewolnictwa. Proponuje tez pojechac do Izreala i pochodzic po Jerozolimie bez ochroniarzy i sprobowac porozmawiac po polsku (to sie moze redaktorom Jedwabnej nie spodobac :)). Jak sie Czarneckiemu w Polsce nie podoba to prosze sie zrzec obywatelstwa. Ja osobiscie nie bede plakal, ze w kadrze znowu pojawi sie 11 Polakow, z czego jedenastu bedzie spiewalo hymn i udzielalo wywiadow po angielsku. Bo inaczej moze sie okazac ze po tym jak Czarny znowu dolozy trzy razy noge pojawi sie wiecej entuzjastow 'naturalizowania' i za cztery lata wywiadu po meczu po polsku udzieli masazysta. Lepiej grac w 11 o ostatniej miejsce w grupie z Armienia niz miec 11 Czarnych i mistrza swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawery Re: Niezle pierdolicie IP: *.*.*.* 27.10.01, 15:17 To idź grać z Armenią o 11e miejsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doman Re: Niezle pierdolicie IP: 195.117.255.* 28.10.01, 12:43 Gość portalu: ofca napisał(a): > ramach repatryjacji za setki lat niewolnictwa. Proponuje tez pojechac do > Izreala i pochodzic po Jerozolimie bez ochroniarzy i sprobowac porozmawiac po > polsku (to sie moze redaktorom Jedwabnej nie spodobac :)). próbowałeś? bo ja byłem kiedyś w Izraelu i jakoś nie spotkałem tego problemu, pomimo że mówiłem po polsku jestem blondynem (czyli byłem łatwo rozpoznawalnym) . Jak nie wierzysz to niby czemu polscy piłkarze (np. wędzyński) również mówią że są tam bardzo miło witani? Przestań pierdolić od rzeczy jak nie masz o czymś zielonego pojęcia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacha Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.01, 12:46 Kraj dal Olemu szanse wystepu w MistrzostwachSwiata??? Jestes pewien ze nie bylo odwrotnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolfuss Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: 10.0.6.* / 195.150.102.* 27.10.01, 10:44 Oj, oj. Oli został obrzucony bananami w Lublinie już po pierwszym meczu w reprezentacji. Pokaz chamstwa i debilnego nacjonalizmu to nasza specjalność (narodowa)Oli miał rację i miał prawo to powiedźieć Odpowiedz Link Zgłoś
apispy Nagonka na Olisadebe 27.10.01, 12:03 Najpierw Hajto najeżdża na Oliego..bo niby gra brutalne,a był faul??A czy w ogóle ktoś widział ,że by Oli grał brutalnie?Kiedykolwiek?Takie pierdolenie może jedynie popsuć atmosferę w reprezentacji.Szalke dostało w dupe a rozżalony Giani zachował się jak zbite dziecko...skarżąc się na grę Emsiego.Do tego wszystkiego,gazeta nagłaśnia całą sprawę,nie zdejmując debilnego posta z pierwszej strony od dwóch dni... Co do wywiadu to w pełni zgadzam się z Olisadebe.Polskie społeczeństwo jest właśnie takie jak przedstawił to Emsi. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzys Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.01, 11:49 niewiem jak jest w innych miastach , ja osobisce jestem w pyzatym miescie olsztyn-dla wielu letnim raju-nic blednieszego-ale chcialbym cie widziec w slynnych krajach jak francja,niemcy,anglia,itp dopiero zobaczylbys co to znaczy byc czarny-u mnie nigdy nie bylo problemu akceptacji choc zdarzaly sie incydenty ale zwiazane z zazdroscia i zawiscia ale nie kolorem skury. grecja jest krajem turystycznym z tego zyja wiec problem jest inny. reszta to jest problem naszego stosunku do ludzi ktorym sie powiodlo. Murzyni i Zydzi o ktorych wspominasz to jest poklosie tej zazdrosci. Co nie zmienia faktu ze jak wszedzie na swiecie sa syny i synowie.Akceptacja- zrownanie ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek sl Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.01, 12:18 dlaczego wszyscz w tym kraju udają że rasizmy u nas nie ma.Mieszkam w dużym mieście,gdzie ścieraja się z sobą kultury europy,tu może nie widać by pluto na czarnych,żółtych i innych.Powiedzmy sobie szczerze,większość Polaków mieszka w zapyziałych wiochach i miasteczkach gdzie jedyną rozrywką jest sami wiecie co.Należy głośno mówić o nietolerancji głupocie ludzkiej głosno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: whiteman Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: 217.96.44.* 27.10.01, 13:11 Po przeczytaniy zdecydowanej wiekszosci wypowiedzi jestem w 100% przekonany ze rasizm JEST. kto tego nie zauwaza musi byc analfabetą. ponadto chciałbym powiedzieć ze jestem gotów z pełnym przekonaniem podpisać pod stwierdzeniem czy raczej pragnieniem wyrażonym przez jednego z gosci portalu a skierowanym do rasistów- ja tez chetnie bym wam zajebał.chciałbym tez dodać ze oli jest lepszym polakiem niz wy- on nie przynasi polsce wstydu a wy tak! apeluje do was-WYPIERDALAĆ!..z szczególną żarliwością apel ten kieruje do tych buraków którzy obrzucili go bananami! wielu z was obraża go bo mu zazdrości jego sukcesu- gość ma talent, pieniądze, piękną zonę- a wy nie macie nic, jesteście zerami. nie chce was martwić ale wasz biały kolor skóry jest w tej sytuacji gówno warty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacha Uderz w stol... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.01, 13:04 Przyjrzyjcie sie swoim reakcjom na wywiad, Oli juz nic nie musi dodawac. Niedobrze mis sie robi od niektorych wypowiedzi, mam tylko nadzieje ze nie opuszcza tego forum (chociaz Wyborcza juz dzisiaj niektore cytowala). Jak nas tak bola przygany Olego to zastanowmy sie nad przyczynami a nie wkurzajmy ze ktos smial nam cos wytknac. Czasami warto uderzyc sie takze w swoje piersi. Przypomina sie walesowski "stlucz pan termomentr, nie bedziesz mial goraczki". Oli bez polskiej reprezentacji gralby w MS, tyle ze z Nigeria, a my bez niego gralibysmy ale u bukmachera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacha Olisadebe - co dalej? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.01, 14:05 A mialo byc tak pieknie... Obywatelstwo dla Olisadebe i jego piekne bramki, nasze uwielbienie, jego lojalnosc, calowanie orzelka po golu a tu taka przykrosc. Jak on mogl? Przeciez my nic, nigdy, my go tak kochamy a on nas w samo serce. I sie zacznie: banany na meczach, wyzwiska, my mu czarnuchowi pokazemy, odechce mu sie gniazdo kalac, potem kary z UEFA i bogato ilustrowane artykuly w prasie jak to Polacy potraktowali czarnego rodaka dzieki ktoremu moga te swoje trzy mecze grupowe na MS rozegrac. A jemu najpewniej szybko sie odechce dla nas grac. Ale nic to, wszak u nas bogactwo utalentowanych napastnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawery Re: Olisadebe - co dalej? IP: *.*.*.* 27.10.01, 15:11 Oli na pewno doznał wielu przykrości no ale cóż nie tylko on jest czarny i nie tylko on ich doznał. Jeżeli nie będzie tego wypominał przy każdej okazji to wszystko będzie ok bo raczej ludzie stają się bardziej tolerancyjni. Jeśli on się czuje Polakiem to ja mogę go traktować jak Polaka - a wy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: 158.143.161.* 27.10.01, 15:51 Idolem to Olisadebe sie stał dopiero po tym jak sam zapewnił Polsce awans do MŚ. Rasizm w Polsce jest i to straszny, więc uważam, że Olisabebe ma całkowitą racje. Odpowiedz Link Zgłoś
cezlas Re: Olisadebe i jego wypowiedź 27.10.01, 17:37 niech lepi oli zostanie grekiem, i tak nie umie mowic po polsku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ELVIS Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.01, 22:59 Być może OLI miał powód , by powiedzieć , to co powiedział , jednak nie powinien oczerniać kraju dzięki któremu ktoś w ogóle chciał przeprowadzić z nim wywiad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oli_ok ODPIEPRZYĆ SIĘ OD EMSIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.pkp.wroc.pl 27.10.01, 23:38 Przeczytaj dokładnie!!!Że niby oczernia kraj?CO ty pieprzysz!Opowiadał jak było naprawdę!Qrwa,jak strzela bramki,to wszyscy go kochają,a jak coś powie nie po myśli to Oli jest beee.DO DUPY Z TAKIMI KIBICAMI!!!!.A jeśli nimi nie jesteście, to co qrwa robicie na tym forum?????? takich jak wy nie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacha Re: ODPIEPRZYĆ SIĘ OD EMSIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.10.01, 14:51 Swieta racja, kibice specjalnej troski. Straszne buractwo z niektorych tu wychodzi. Czy naprawde uwazacie ze Oli ma wobec Polski tylko obowiazki? A my wobec niego tylko prawa? Szkoda mi Olego, a przeciez on sie tak znowu do nas nie prosil. Ktos mu to obywatelstko zapropnowala, ktos go do repry powolal, ktos go za te bramki uwielbial a teraz co? Co takiego sie zmienilo? Smial buzie otworzyc i nagle wszystko przeszkadza, ze jezyka nie zna, ze hymnu nie spiewa i ze widzi nas bardziej takimi jakimi jestesmy niz my sami. Zobaczycie ze on dlugo dla Polski nie pogrea, buraki jedne. POLSKA DLA POLAKOW, ZIEMIA DLA ZIEMNIAKOW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kan Re: ODPIEPRZYĆ SIĘ OD EMSIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 157.25.84.* 29.10.01, 09:08 Ojej, tu nie chodzi tylko o to by być czy nie być za Olim. Odsyłam do mojego postu "A może inaczej...". Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_ogorek Nie jestesmy krajem przesadnie tolerancyjnym. 28.10.01, 12:11 Wcale nie dziwie sie wypowiedzi Oli'ego, szczegolnie kiedy pojechal do Grecjii i zobaczyl ze mozna tam traktowac murzyna normalnie. Ile ja juz razy slyszalem wypowiedzi w stylu: pieprzony Zyd, icek, Cygan ( czyli Rom)- zlodziej, czarnuch, malpa, zoltek. Autorzy tych slow na pewno nie mieli nic pozytywnego na mysli. Przez jakis okres czasu przyjaznilem sie z jednym Nigeryjczykiem i wiem jak czasem byl odbierany. Jest tak ze wiekszosc ludzi normalnie reaguje i nie maja problemu ze stosunkiem do obcokrajowcow, ale jest duzo glabow, debili i po prostu glupcow, ktorym na widok kogos o czarnej karnacji skory przychodzi do glowy skojarzenie z malpa. Oli troche pewnie przesadzil, albo do wywiadu zostaly wybrane tylko fragmenty jego wypowiedzi, ale z cala pewnoscia spotkal sie z przejawami nietolerancji, poniewaz nie jestesmy juz tym krajem tolerancji sprzed kilku wiekow. Kiedys, w Rzeczpospolitej chronilo sie wielu ludzi przesladowanych w innych krajach, a teraz niestety jestesmy przy koncu listy. Nie ma najczesciej problemu jesli chodzi o srodowisko, np. studenckie, ale jesli Oli znalazlby sie na wsi, skad pochodze, dopiero mialby przechlapane. Moze niewielu ludzi powiedzialo by mu doslownie ze jest czarnuch, ale na pewno odczulby to. I jesli chodzi o ta staruszke, ktora baöla sie murzyna- zlodzieja, to wierze mu ze to odczul. Ja mam krotki apel: jesli ktos zle mowi o kims tylko dlatego ze jest czarny, zolty lub ma wydatny nos, nie milczmy tylko starajmy sie temu przeciwstawic. Moze zmieni to cos na przyszlosc i nie bedzie wiecej przypadkow kiedy ktos po opuszczeniu naszego kraju mowi o Polakach jako o rasistach. Nie chce byc tak postrzegany i mysle ze wiekszasc z Was tez nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KsR Re: Nie jestesmy krajem przesadnie tolerancyjnym. IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 28.10.01, 12:40 Brak tolerancyjności w naszej ojczyżnie wynika z tego, że nie ma w Polsce dużo ludzi odmiennej rasy. Ja w swoim 17 letnim życiu widziałem na żywo może z czterech murzynów. Z żadnym nigdy nie rozmawiałem, a mieszkam w dużym mieście!! I nie dziwie się staruszce, która pierwszy raz widziała człowieka o odmiennym kolorze skóry. Niestety jest jeszcze dużo subkultur (zwłaszcz DRESY, którzy zajmują się jedynie uprzykrzaniem życia innych ludzi), które nie tolerują się na wzajem, a jak zobaczą jeszcze murzyna no to tylko współczuć. Ja sam zdrowy, biały Polak nie czuje się zawsze bezpiecznie, a co dopiero cudzoziemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maka Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: 195.229.5.* 29.10.01, 07:52 Mysle ze to co pisal Olisadebe czuje sie kazdy czarny w Polsce, dobdze ze jest ktos z czarny ludnosci ktory przy najmniej ma glos ze ludzie w Polsce moga sluchac to co czuja czarny w waszym kraj. Osobiscie bylem w Polsce przez piec lat, i bylem w innych kraj Europejski, ale nie widzialem ludzi ktorzy sa rasistami jak Polascy, mysle ze szanuja oli tylko bo strzela dla nich bramki jak przestanie strzelac bramki to na pewno beda na niego pluc. Kiedy bylem w waszym kraj, czulem ze jest grzech byc czarny, zawsze myslalem sobie dla czego tak nam traktuja, przeciez mowia sie sa katoliczkami, nigdy w zyciu nie czulem tak zle jak bylem w Polsce. To co mowil Olisadebe nie kontowersy ale fakt ktory kazdy Poplak musze wiediec tak czuja sie czarny w waszym kraj. Brawo Oli przynajmniej masz glos, mowie ze to jest glos kazdy czarny. Maka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bombel Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: 217.67.196.* 29.10.01, 09:00 To nie przyjeżdżaj jak ci źle i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maka Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: 195.229.5.* 29.10.01, 13:05 Do Bombla. Napweno nigdy nie wroce lepiej isc do piekle nic w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ralph Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: 212.160.95.* 29.10.01, 12:47 Polacy sa nietolerancyjni i basta. Pomyslcie sobie sami jak reagujecie widzac na ulicy goscia z irokiem, czarnoskorego (nie mowiac o Arabach - ci to maja ostatnio przegwizdane z urzedu) czy tez zolty samochod w fioletowe kwiatki. To ze cos godzi w nasze poczucie dobrego smaku lub piekna nie daje nam jeszcze prawa do tego uzewnetrzniania w obrazliwy sposob. Nietolerancja w Polsce to chleb powszedni. Sam tez jestem nietolerancyjny - na ludzka GLUPOTE. Aha - i chyba jasna sprawa: Oli ma racje. Jestem pewien, ze ubiegajac sie o polskie obywatelstwo nie robil tego z milosci do naszego narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirra Żyjemy w bardzo nietolerancyjnym kraju !!!!! IP: 217.153.51.* 29.10.01, 13:47 Oli miał zupełną rację! Polska to kraj nietolerancyjny nie tylko dla Murzynów, ale również dla innowierców, homoseksualistów, innych narodowości itd. Oli i tak ma szczęście, że jest on najbardziej znanym polskim Murzynem. Wyobraźmy sobie, co dotyka np. zwykłego Murzyna np. studenta. Sam znam przypadek, gdy po zatrudnieniu Murzyna na stacji benzynowej sprzedaż spadła o 50%!!! Oni też są ludźmi, takimi samymi jak my!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ph Oli sie pomylil IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.10.01, 19:00 mowiac, <cytat>... tak samo traktuje się w Polsce Zydow. Tylko ze ich nie mozna rozpoznac na ulicy</cytat>. Poprostu Oli za krotko jest Polakiem i nie potrafi jeszcze rozpoznac Zyda. Panie Emanuelu jesli sa problemy, to mozna tu dostac odpowiednie ksiazki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hansKlos Re: Oli sie pomylil IP: *.chmpgn1.il.home.com 29.10.01, 20:32 Oli po prostu ma nas w dupie i ja sie nie dziwie temu wogole, nie chyba innego kraju w ktorym stado tepych polglowkow zwacych sie narodowcami czy skinochlopkami rzuca w kogos bananami, facet wykorzystal szanse do pokazania sie w europie i koniec, chwala mu za to jednak ze wybral nasza druzyne to chociaz pojedziemy na mistrzostwa moze cos jeszcze o Hajtcie ktorego uwazam za kretyna, ma facet problemy z nerwami i powinnien sie leczyc, juz nieraz udowodnil ze jest niepowaznym graczem, zreszta widoczny jest ostatnio naplyw sodowy do glowek naszych pilkarzy Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszko Re: 29.10.01, 20:55 nie czytałem odpowiedzi bo nie mam czasu.. więc ustosunkowuje sie do pierwszego postu: oli ma 100% racji, szkoda tylko , ze powiedział to nie rdzenny polak, bo ci się po prostu boją spojrzeć prawdzie w oczy.. no i mógł to powiedzieć w prasie polskiej .... ale może też sie bał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: IP: *.dyn.optonline.net 30.10.01, 02:36 Ludzie!!!! jak ja tak siedze i to czytam to na wymioty zbiera. Spotkalem sie z rasizmem i wiem jak Oli sie czuje. te momenty zostaja na cale zycie. A wy wyzywacie go od malp i debilow. 1 wrzesnia byl waszym bohaterem narodowym, czystym polakiem, ziomkiem. Oli moeze nie zrobil wiecej polsce jak polska mu, ale zrobil wiecej polakom niz polacy jemu. Oli sobie teraz czyta te wasze bzdury i moze nie chce jechac na te MS i wtedy przegramy i wtedy to dopiero bedzie wstyd. Ludzie, chlopak powiedzial co mu lerzalo na sercu . ja tez bym tak postapil. a wy to poprostu pospolita polska mentalnoisc! Wstydze sie zawas~~oli, nie przejmuj sie Odpowiedz Link Zgłoś
valeo75 Re: 30.10.01, 08:29 Dokładnie tak! Co do wypowiedzi Hajty. Tomek to fajny, prosty chlopak. Szczerze mówiąc nie wiwdzialem jak Oli brutalnie zaatakował Wałdocha, za to widziałem, jak Wałdoch przewracał Olego biegnąc za nim parę metrów, w końcu kopiąc go kolanem w udo i ciągnąc za koszulkę. Po koleżeńsku, co? Oli jest spoko i ma rację. Wierzę i w te spojrzenia na ulicy i w babcię, która mogła się bać wsiąść do windy. Taki jest ten kraj. Nie obrażajmy się, nie jesteśmy najgorsi. Ale też taki pusty, głupi "honor" (jak na wiejskiej zabawie) schowajmy sobie w buty, a nie obrażajmy się na Olego. Sam byłem świadkiem, na meczu na Łazienkowskiej, już po debiucie Olego w kadrze i jego pierwszej bramce (to chyba był mecz z Walią), jak z Żylety jakis kretyn rzucił w niego bananem. Kibice krzyczeli co prawda "Oli, Oli", ale jakoś po chwili dziwnym trafem ten doping zamieniał się w dzwięki, które, ich zdaniem, wydają małpy (czyli, jakieś uuu uuu uu itd.). To są właśnie polscy kibice - ci stadionowi w dużej części niestety. Ludzie, trochę pokory, nie jesteśmy doskonali. A już na pewno nie jesteśmy wzorem tolerancji. A Oli swoją wypowiedzią udowodnił, że nie boi się, i na boisku i poza. A na marginesie - piłkarsko i po ludzku - obyśmy mieli więcej tak inteligentnych sportowców. Zastanawialem sie jeszcze przegladajac wczesniejsze wypowiedzi, czy takie indywidua jak np. "Oi" pisali to co pisali powaznie, czy sie zgrywali, zeby na forum bylo ciekawie. Bo jak na serio to pisali, to ukazali wczesniej nie odkryte pokłady chamstwa i glupoty. Po prostu ksiażę debili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oi! Re: MURZYN MA ZNAĆ SWOJE MIEJSCE W SZEREGU! IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 30.10.01, 09:53 I koniec pieśni!!! Podskakiwać to sobie może w afryce, nie będzie tu opluwał Polaków, przez dziesięciolecia robią to żydy a teraz ten murzynek. Brrrrr Jest coraz gorzej.... do czego to wszystko zmierza???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Wizyta u psychiatry IP: 217.153.51.* 30.10.01, 11:29 Powinieneś koniecznie pójśc do jakiegoś dobrego lekarza od głowy! Mam nadzieję, że jesteś ubezpieczony? Czy twój dziadek nie był esesmanem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtym Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.bresa.com.pl 30.10.01, 15:01 A może to nie Polacy, a Olisadebe jest rasistą. Z jego wypowiedzi wynika, że tylko jemu zawdzięczamy awans do MŚ. On chyba sam Grał w rozgrywkach eliminacyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zb Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.eldorado.lublin.pl 31.10.01, 15:58 Polacy są nietolerancyjni niezależnie od tego czy są katolikami czy nie. To, że nietolerancyjność przypisuje się katolikom wynika z działalności pewnych ludzi mieniących się katolikami (m.in. z ZChN). Kolor skóry nie ma znaczenia. Wystarczy być np. ułomnym - sam tego doświadczyłem i to w kościele rzymsko- katolickim. Dla mnie przejawem nietolerancyjności jest nie tylko wyzywanie lub wyśmiewanie osób w jakiś sposób wyróżniających, dla mnie to także obrzydliwe gapiostwo. Nie wiem czy to jest przyjemne, gdy ktoś mijając cię wraca i okrąża cię aby obejrzeć twoją ułomność. Niestety ale taka jest prawda. Dawne władze PRL walczyły z mniejszościami narodowymi (Ukraińcy, Żydzi, Niemcy itd. - bez urazy dla niewymienionych) i teraz nie wiemy jak się zachowywać. A rasizm proste: nienawidzisz wszystkich innych (Żydów, Cyganów itd.). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carlo Re: Olisadebe i reszta... IP: *.proxy.aol.com 01.11.01, 04:49 Przykre jest to ,ze niewielu z nas zastanowilo sie nad tym co powiedzial Oli. Po jego wypowiedzi wszystkie glosy krytyczne nic innego nie potwierdzily tylko to za mial w zupelnosci racje...i to jest najsmutniejsze. ps. jezeli chodzi o T.Hajto przy calym szacunku dla jego osoby ,nie po raz pierwszy potwierdzil, ze jest nie jest "technikiem" a typowym "rzemieslnikiem". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rekin Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: 217.99.1.* 01.11.01, 16:08 Czuję wszystkimi zmysłami jak wierci się Oli gdy tępo lub szyderczo gapi się na niego tysiące małych ociężałych umysłowo ludzi od których się roi dookoła. Współczuję mu tym bardziej, że wielu cymbałów uważa, że robi mu łaskę klaszcząc za gole dla Polski. Oli powinien powołać swoją własną "Samoobronę". Ale z kogo ? Dureń na durniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mart Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.cuprum.com.pl 02.11.01, 00:13 mial racje.tacy jestesmy ,my polacy!!!!niestety...polacy rasistami???????????nigdy,gdziez tam,skad ci to przyszlo do glowy!!!(oburzenie) a chwile potem uwaga-no ale asfalt powinien lezec na swoim miejscu...jak przestanie strzelac gole to ci sami polacy wysla go jako malpe na dzrzewo...coz,do europy nam jeszcze daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oli Emanuel Olisadebe -my reply to you fans!!!!!! IP: *.dialinx.net 02.11.01, 20:34 potsalujtie mne w dupe wy jebany faszistofskie biaale swiny!!!! ja go back to Nigeria w nastepny rok!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogdan Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: 195.116.153.* 05.11.01, 15:52 Jest to wypowiedź bardzo niezręczna, bo czyż Nigeria jest rajem na ziemi?. Polsce do raju jest daleko ale czy nie bliżej? Niemniej ciekawe sa odczucia człowieka, który stając się Polakiem czuje się nad Wisłą obco. Częścią naszego społeczeństwa są ludzie, którzy nie powinni opuszczać progu swego domu.Ich primitywizm i nienawiść do wszystkiego co obce to ciemna część naszej kultury.Tacy ludzie mienią się też kibicami bo na stadionach toleruje się chamstwo. Szkoda, że na głupotę nie wymyślono szczepionki. Myślę, że za jakiś czas Oli dojrzeje i inaczej odbierze Polskę dostrzegając i jej pozytywne cechy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 04.11.01, 02:17 Ja wiem ze wracamy do Europy, zawsze bylismy jej czescia itp., itd. i zapominajac o rzucaniu bananow itp. Czy ktokolwiek, kiedykolwiek slyszal o wypowiedzi podobnej do pana ksiedza Glempa (o muzulmanach, Sobieskim itp.): rasizm w naczystszej postaci, do dupy z takim duchowym przywodca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.chello.pl 04.11.01, 10:28 Normalka Pierwszy rasista R.P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WhatsMyN Re: Olisadebe Dowcip IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.11.01, 01:25 nie wiem czy się nie powtórzę, ale to całe rozważanie odzwierciedla dowcip, kiedy Oli stanie się Prawdziwym Polakiem? odp. Kiedy przeprosi za Jedwabne. Trochę juz nie na czasie ale oddaje problematykę cudownie. śmiejcie się z tego , a nie - bim bam bommm Oli to tylko piłkarz. Małysz to tylko skoczek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.chello.pl 06.11.01, 00:04 Co ty wygadujesz "kytykę pozostaw tym którzy się na tym znają"? Co ma do tego krytyka? To nie film, który się jednemu podoba, a innemu nie, ale fakty. Uważam, że po prostu Olisadebe powiedział czego u nas doświadczył. A dodatkowo uważam, że niefortunne było pytanie w sondażu on-line gazety.pl. Obok wypowiedzi Olego było pytanie: "Czy się zgadzasz z Olisadebe". Jaki to niby sens miało mieć to pytanie? Jeżeli ktoś kogoś kopnął w tyłek, i ten ktoś o tym głośno powiedział, to zarówno pytanie "czy się zgadzasz z tą wypowiedzią", jak i mówienie o krytyce jest bez sensu. Gość portalu: Janek napisał(a): > Myślę Oli,że powinneś być bardziej powściągliwy w soich wypowiedziach > bo jak wiem nie spotkałeś się tylko z kytyką i odrzuceniem,lecz również > stałeś się idolem dla wielu Polaków i nie tylko kibiców piłki nożnej. > Twoje oskarżenia są w większości bezpodstawne i stałeś się przesadnie wyczulony > . > Bo cóż możesz wiedzieć co myśli jakaś staruszka lub ludzie mijający cię na > ulicy,to tylko Twoja wyobraźnia i pierwsze odczucie kierują emocjami i > wykrzywiają obraz rzeczywistości.Ty sam poinneś popracować nad sobą,bo napewno > nie jesteś ideałem a kytykę pozostaw tym którzy się na tym znają. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadek Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 07.11.01, 22:59 Jako, że nie jestem rasistą zupełnie nie czuję się dotknięty słowami Olisadebe. Nie tylko wybryki na trybunach polskich stadionów ale również niektóre wypowiedzi na tym forum dowodzą, że Oli ma rację. W tym kraju jest trochę czubków a także tchórzy. Wiedzą, że jak sobie siedzą za klawiaturą komputera to mogą obrażać każdego bo nie grozi im, że dostaną w trąbę. A już jak są w większej grupie np. na stadionie w Polsce to mogą pokazać swoją przewagę nad pojedyńczym piłkarzem z Afryki. Hieny i szakale atakują stadem pojedyńcze ofiary bo z natury są słabe i strachliwe. Oli krytykuje taki właśnie element (nie wszystkich Polaków). A że ten element mieszka w Polsce i posługuje się polskim językiem... czy mamy na to wpływ? Oli jest mi bliższy niż niektórzy tzw. rodacy (jak np. Oi itp.) gdyż prezentuje sobą pewne wartości ponadnarodowe, ogólnoludzkie. Jedno co mogę mu zarzucić to brak umiejętności dyplomatycznych. Mówienie całej prawdy bez ogródek bywa ryzykowne. Ale tłumaczy go jego młody wiek. Cześć! Odpowiedz Link Zgłoś