Gość: Perdurabo IP: *.c9.msk.pl 28.06.06, 19:50 no to już wygrała :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: esox Re: Domachowska przegrała w I rundzie Wimbledonu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 20:05 Hehe wiedzialem ze wtopi sie nawet dziwilem z u buka taki wysoki kurs na jej przegrana 4.20 :) ta dziewczyna oprocz fajnch cyckow nie prezentuje ostatnimi czasy soba nic czekam tylko na nasteppny turniej zeby kaske na jej porazce zarobic :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Domachowska przegrała w I rundzie Wimbledonu IP: *.crowley.pl 28.06.06, 22:44 Ja dałem po kursie 4.10 200zł na to że domachowska przegra i ma dziewczę u mnie szampana... Zresztą od dawna daję że przegra w 1 rundzie ale gram tylko duże turmieje i jakoś od początku roku ciągle zarabiam na naszej gwiazdce. Niech nam gra tak 100 lat !!!!!! Tylko że teraz mały kłopot będzie bo nie łapie się bezpośrednio do żadnego turnieju z 1 kategorii bo jej ranking nie pozwala i będzie pewnie grać 2,3 kategorię a o turniejach z pulą ponad 600000USD to może tylko pomażyć. Dałem drugi kupon na Radwańską i jest git 7-5 i wyciągnięcie na 5-5 przy podaniu rywalki i piłkach setowych. Szkoda że mecz przerwali bo wygrałaby 2 seta 7-5 a tak rano może byc róznie. Jest gwiazdka Radwańska ( w tym wieku pierwsza 10-tka już grywała w 1/4 i 1/2 w turniejach więc idzie dobrą drogą ) i tylko żeby jej nie zmarnowali !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Czy ten Wimbledon to amatorszczyzna??? IP: *.dsl.mindspring.com 28.06.06, 23:54 "Agnieszka Radwańska (Polska) - Cwietana Pironkowa (Bułgaria) 7:5, 5:5 - mecz przerwano z powodu zapadających ciemności" Jak nie deszcze, to ciemności - nie mogą jupiterów zainstalować??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. Re: Czy ten Wimbledon to amatorszczyzna??? IP: *.chello.pl 29.06.06, 02:16 Gość portalu: ??? napisał(a): > Jak nie deszcze, to ciemności - nie mogą jupiterów zainstalować??? tenis to nie futbol. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adi Re: Domachowska przegrała w I rundzie Wimbledonu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 23:59 Zgadzam sie z esoxem , zawodniczka ta dysponuje fajnymi dojkami , ale po zatym mizeria :) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Domachowska przegrała w I rundzie Wimbledonu IP: *.216.41.6.conversent.net 28.06.06, 20:06 Przynnjamniej gazeta przestala pisac o "najlepszej polskiej tenisistce". Bo najlepsza teraz wydaje sie byc Radwanska. Uciula troche punktow rankingowych i moze byc dobrze. Aha, gazeto, wspomnijcie, ze Borwell jest 249 w rankingu. To doda perspektywy temu meczowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manolo Re: Domachowska przegrała w I rundzie Wimbledonu IP: *.crowley.pl 28.06.06, 22:38 A czego było się spodziewać po naszej gwieździe !!!! Toż to u buków pewna kasa jak Martunia gra że przegra. I nawet ładnie za te jej porażki płacą. Ma u mnie domachowska już ze skrzynkę szampana. A proszę młoda Radwańska 7-5 w 1 secie w drugim 5-4 w plecy było przy podaniu rywalki i wyszła na 5-5 szkoda tylko że mecz przerwali bo była w gazie i poszłaby na całość. Obroniła piłki setowe , pokonała bułgarkę i spokojnie dobiłaby ją będac w 3 rundzie a tak z rana może być różnie... A i tak młoda Radwańska robi lepsze wyniki niż ta pseudo gwiazda Domachowska. Domachowska z takim podejściem do tematu to lepiej niech siada na kasę w hipermarkecie za 500zł i cieszy się że ktoś ją na tej kasie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Brawo! IP: *.aij.pl 28.06.06, 22:52 No ładnie, wygląda na to że mamy taką naszą polską Hingis, oby tylko ktoś nie zmarnował jej talentu bo jak na swój wiek to ładnie sobie poczyna na korcie... Co do Domachowskiej to bez komentarza, dno, porażka, nawet lekka kompromitacja, fakt że tak grająca polka jakims cudem wygrała jednego seta tylko świadczy o klasie jej rywalki która była słabiutka ale to i tak wystarczyło na naszą "gwiazde" która wyglądała na korcie jakby była tam za kare. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszon Radwańska brawo! Domachowska do domu! IP: *.chello.pl 29.06.06, 01:50 I tyle. Śmieszy mnie to, żę non stop trąbią o Domachowskiej, a ona cały czas przegrywa. A tymzasem Radwańska sobie po cichutku wygrywa kolejne mecze...DOmachwoska juz lepiej buy się zajęła pozowaniem a nie graniem, przy takiej formie. Chyba lepiej się do tego nadaje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ven a najlepsze jest IP: *.net.autocom.pl 28.06.06, 23:28 to, ze Radwanska wygrywajac to spotkanie, w nastepnym rowniez nie bedzie stala na straconej pozycji...4 runda Wimbledonu w debiucie to by bylo to...bo potem juz Clijsters bodajze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agassi Re: Domachowska przegrała w I rundzie Wimbledonu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 23:30 Czas aby zabrała by się za golfa, bo w tenisie już kariery nie zrobi, a jeżeli chodzi o Radwańską to gra w żenującym stylu. Na każde ostrzejszy drive Pironkovej broni się lobami na środek kortu, które sa do zabicia dla każdej średniej zawodniczki.Może by się dało namówić Nicole Vaidisową żeby zmieniła obywatelstwo ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goska Re: Domachowska przegrała w I rundzie Wimbledonu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.06, 23:38 lobami na srodek kortu??? zartujesz czy jestes po prostu glupi? dziewczyna gra pieknie technicznie, a Ty piszesz o zenujacym stylu? zapewne uwazasz, ze lepiej by bylo zeby grala jak Bulgarka, czyli silnie i prosto jak budowa cepa! co za ludzie! no po prostu rece opadaja, jak sie czyta takie "fachowe" komentarze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agassi Re: Domachowska przegrała w I rundzie Wimbledonu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 00:44 Słuchaj "gośka" ! Po pierwsze zachowujesz się po chamsku, bo nazywac głupim to możesz kogoś z rodziny, a nie kogoś kto na tenisie naprawdę się zna. Poziom tenisowy Radwańskiej to styl nawet nie juniorski ale dziecinny. Ona nie ma żadnej techniki, bo jej skróty nadają się tylko na taki siłowy prymityw jak Bułgarka.Co drugi bekhend wzdłuż linii wyrzuca na trzymetrowe auty, nie potrafi zmienic liftu z forhandu, uderza tylko płaskie piłki, serwis ma słabiutki, do siatki nie chodzi, czyli woleja nie umie grać (a powinna bo przecież gra w debla).Jedyne jej uderzenie które jej wychodzi to odwrotny forhand. Potrafi grać tylko defensywnie dwa metry za kortem bo już na kort boi się wejśc. Nikt tak nie gra poza dziećmi, bo juniorzy i juniorki już grają bardziej technicznie i agresywnie. A jej loby sa poprostu rozpaczliwe. Zyczę jej jak najlepiej, ale niech ją ktoś nauczy grać tak jak Clijsters albo Henin, bo jej obecny styl to żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędrzej hej, "agassi", znawco! IP: *.chello.pl 29.06.06, 02:37 Piszemy albo "forehand" (po angielsku) albo "forhend" (wersja spolszczona). Pisownia "forhand", której ty używasz, to jakiś pidgin jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agassi Re: hej, "agassi", znawco! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 03:15 Nie przejmuj się, miało być forhend, ale to nie jest klasyczny pidgin, bo pidgin to raczej zapis fonetyczny i z błędami gramatycznymi. Chodzi jednak nie o literówki, tylko o kiepską grę Radwańskiej zarówno z bekhendu jak i z forhendu.Oglądałem ten mecz z komentarzami Karolka Stopy i Kaśki Strączy i zastanawiałem się dlaczego nie stać ich na obiektywną ocenę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: hej, "agassi", znawco! IP: *.rg.polsl.pl 29.06.06, 09:03 znawco Agassi, "wypunktowałeś" Radwańską, może zrobisz to też z Domachowską ? To na pewno "dorosły" tenis, opisz jego zalety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: hej, "agassi", znawco! IP: *.rwe.com 29.06.06, 09:08 Ja bym cię chciał zobaczyć na korcie z tą Bułgarką! Gram w tenisa od 15 lat i myślę ,że gó.. się znasz na tenisie wyczytałeś nazwy ,albo usłyszałes bo piszesz z błędami i udajesz zanawce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sampras Re: hej, "agassi", znawco! IP: *.aij.pl 29.06.06, 10:36 Człowieku jakby ktoś nie widział meczu i zobaczył jakie ty tu bzdury wypisujesz to by pomyślał że Radwańska jest nie wiem jak słaba a jest zupełnie odwrotnie. Skoro jest tak nieudolna i słaba technicznie to powiedz mi jakim cudem wygrała w tamtym roku wielkiego szlema na wimbledonie juniorów, dlaczego w tym roku wygrała wielkiego szlema na kortach rolanda garrosa w turnieju juniorów, dlaczego jest na dzień dzisiejszy na pierwszym miejscu na liście światowej juniorów do lat 18, dlaczego potrafiła wygrać z jedną z czołowych rakiet świata Myskiną i toczyła równy bój z Dementievą i wkońcu dlaczego to ona jest bliższa awansu do 3 rundy seniorskiego wimbledonu? Chcesz żeby ona grała w stylu Clijsters albo Henin? to zapomnij bo ona ma swój styl i wole żeby na korcie grała tak jak potrafi a nie tak jak jej ktoś każe. Żeby nie było to oczywistym jest że nie wszystko w jej grze jest idealne i musi jeszcze dużo pracować ale ona ma zaledwie 17 lat i jak wszystko dobrze pójdzie to z roku na rok będzie coraz lepsza.. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LZ Re: hej, "agassi", znawco! IP: 195.205.38.* 29.06.06, 11:11 Kolejny znawca - Wielkiego Szlema zdobywa się za wygrane 4 turnieje wchodzące w jego skład (Australia Open, Wimbledon, US Open i Rolland Garros) - wygrała po prostu dwa (w dodatku w różnych latach) z turniejów wchodzących w skład Wielkiego Szlema Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sampras Re: hej, "agassi", znawco! IP: *.aij.pl 29.06.06, 11:24 Serio? nie wiedziałem... nie bój sie tenisem interesuje sie ładnych pare lat, kiedyś też troche grałem i wyobraź sobie że wiem co to jest wielki szlem. W mojej wypowiedzi chodziło o to że te turnieje zaliczają się do wielkiego szlema i każdy kto choć troche zna sie na tenisie dobrze o tym wie, więc nie musisz tutaj pokazywać jaki to z ciebie jest guru tenisowy.. Poza tym ja sie za żadnego znawce tenisa nie uznaje, jestem zwykłym kibicem, ale rozumiem że Ty znasz sie świetnie skoro tak ładnie mnie poprawiasz mistrzu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LZ Re: hej, "agassi", znawco! IP: 195.205.38.* 29.06.06, 13:23 Twoja ironia jest nie na miejscu - nie wszyscy znają się na tenisie, dlatego poprawiłem Twoje (może i świadome) błędy, bo ktoś następny (nieświadomy) będzie je nieświadomie powtarzał - tak rodzi się ich (bo jak już wiem - nie Twoja) ignorancja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Domachowska przegrała w I rundzie Wimbledonu IP: *.dyn.optonline.net 29.06.06, 05:59 > Poziom tenisowy Radwańskiej to styl nawet nie juniorski ale dziecinny. Ona > nie ma żadnej techniki, bo jej skróty nadają się tylko na taki siłowy prymityw > jak Bułgarka.Co drugi bekhend wzdłuż linii wyrzuca na trzymetrowe auty, nie > potrafi zmienic liftu z forhandu, uderza tylko płaskie piłki, serwis ma > słabiutki, do siatki nie chodzi, czyli woleja nie umie grać ... Nikt tak nie > gra poza dziećmi, bo juniorzy i juniorki już grają bardziej technicznie i > agresywnie. No popatrz, znasz sie tak bardzo na tenisie, Agnieszka gra jak dziecko a nie jeak juniorki, a jednak wygrala w ubieglym roku juniorski Wimbledon, a w tym roku Roland Garros. To co, same dzieci tam graly? Mniemam, ze skoro takim jestes znawca, a ona taka mizerna, znaczy sie ty masz na koncie duzo lepsze osiagniecia. Chociazby jako junior... Pochwal sie, z przyjemnoscia poczytamy... Tylko nie mow mi, ze twoim najwiekszym sukcesem jast uzycie ksywki 'agassi' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agassi Re: Domachowska przegrała w I rundzie Wimbledonu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 11:55 A żebyś wiedział że na tych turniejach dla juniorów grają dzieci, a jak mają po 17 lat to juz dawno grają w turniejach dla dorosłych. Sprawdż ile lat miały przeciwniczki Radwańskiej. Olsza i Grzybowska też wygrały te turnieje i co było dalej ?. Jak ktoś jest prawdziwym talentem to zaczyna wygrywać w turniejach WTA mając 16 lat, tak jak Martina Hingis albo Vaidisowa. U nas ze względu na nieprawdopodobne kompleksy narodowe jak tylko pojawi się się zawodniczka która potrafi cztery razy przebić piłkę to już wszyscy "fachowcy" zaczynają nad nią cmokać z zachwytu. Owszem Radwańska ma wolę walki, na korcie jest spokojna, dobrze myśli, ale technicznie nic specjalnego nie pokazała i nawet jeżeli wygra z Pironkową to kariery w Wimbledonie nie zrobi. A co się tyczy prawa do oceny innych to za największego eksperta na swiecie uważa sie Bolletieriego. Nie miał on ani sukcesów juniorskich ani nie wygrał wielkiego szlema. Ja natomiast widziałem na własne oczy "Live" Skoneckiego, Rosewalla, Hubera, Borga, Mc Enroe, Fibaka i tysiące innych tenisistów i tenisistek w TV, więc potrafię odróżnić tenis techniczny od juniorskiego. Na tym forum wypowiadają sie głownie specjaliści od cycków Domachowskiej albo rozjuszone fanki Radwańskiej typu gośka, które jak widać nie rozróżniają liftu od top spinu więc nie wiem czy jest sens dalej dyskutować o żałosnym polskim tenisie, który nigdy już nie osiągnie poziomu Jędrzejowskiej i Fibaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Domachowska przegrała w I rundzie Wimbledonu IP: *.rg.polsl.pl 29.06.06, 12:30 w "tenisku" pań, jeżeli udałoby się A.R. jeszcze trochę poprawić technikę (na pewno już ma lepszą niż większość z 100-tki), to przy walących na oślep adeptkach, może coś wskórać. Chyba realna jest 30-tka i to na dłuższą metę. Gdyby jeszcze dołożyć trochę siły, to kto wie. Była bezradna przy mocnych strzałach Pironkowej, ale przy zagraniach technicznych (wystarczała zmiana rytmu) Pironkowa nie miała do powiedzenia nic, a takich jak Pironkowa u pań nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ph29 Re: Domachowska przegrała w I rundzie Wimbledonu 29.06.06, 13:11 > A żebyś wiedział że na tych turniejach dla juniorów grają dzieci, a jak mają po 17 lat to juz dawno grają w turniejach dla dorosłych. Sprawdż ile lat miał przeciwniczki Radwańskiej. Przejrzałeś chociaż w ogóle listę zwyciężczyń juniorskiego Wimbledonu? Odpowiedz Link Zgłoś
ph29 Re: Domachowska przegrała w I rundzie Wimbledonu 29.06.06, 14:57 ph29 napisał: > > > A żebyś wiedział że na tych turniejach dla juniorów grają dzieci, a jak m > ają > po 17 lat to juz dawno grają w turniejach dla dorosłych. Sprawdż ile lat miał > przeciwniczki Radwańskiej. > > Przejrzałeś chociaż w ogóle listę zwyciężczyń juniorskiego Wimbledonu? Bo taka Amelie Mauresmo, która wygrała Wimbledon w rok po Olszy, miała wtedy lat 17. Mówi Ci coś to nazwisko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Domachowska przegrała w I rundzie Wimbledonu IP: *.rwe.com 29.06.06, 14:42 ty to jakieś kompleksy masz!!!!! Oglądaj dalej tenisa w TV i mów sobie ,że jesteś specjalistą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Domachowska przegrała w I rundzie Wimbledonu IP: *.216.41.6.conversent.net 29.06.06, 15:56 Znaczy sie, wedlug ciebie jesli ktos nie jest Samprasem czy Federerem w wieku 17 lat to nie ma sobie czym glowy zawracac? Popatrz sobie na nazwiska zwyciezcow turniejow juniorskich. Wszystko zalezy od tego, jak sie bedzie dziewczyna dalej rozwijac. Nawet jesli wejdzie do czolowej 20, to bedzie sukcesem dla polskiego tenisa. Od czegos trzeba zaczynac. A co sie tyczy prawa oceny innych, to wnioskuje, ze nie jestes ani graczem, ani terenerem o stazu Bolettieriego. Ogladanie tenisa w telewizji... hmmm, tez mi cos, nie rozsmieszaj mnie. Ja regularnie gram w tenisa i ogladam US Open - nie w telewizji ale na Flushing Meadow - czy to ze mnie czyni eksperta? Absolutnie nie. Ale nie bede krytykowal dziewczyny dopoki nie pokaze naprawde co potrafi. A poczatek ma obiecujacy. Wiec porozmawiajmy o Agnieszce za dwa, trzy lata. Jesli przestanie sie rozwijac, wtedy bedziesz mogl krytykowac. Na razie mozna jej tylko gratulowac. Chyba ze, z jakichs wzgledow, zalezy ci, zeby jej sie nie udalo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goska Re: Domachowska przegrała w I rundzie Wimbledonu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.06, 08:35 rozumiem, ze jedynym ktory "naprawde na tenisie sie zna" jestes tylko i wylacznie Ty. a wszyscy fachowcy, ktrzy uwazaja, ze Agnieszka gra pieknie technicznie to jakies buraki, ktorzy nie maja takiej "wiedzy" tenisowej jak Ty. p.s.uzywaniue ksywki agassi przez Ciebie to prawdziwa obelga dla Andre, wiec przestan jej uzywac bo to dopiero jest zenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarekP Re: Domachowska przegrała w I rundzie Wimbledonu IP: 193.109.212.* 29.06.06, 07:36 ta Domachowska, to zawsze odpada w 1 lub 2 rundzie. Po co w ogole o niej gadac!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack Marta nie przejmuj sie, Agnieszka jest taka IP: *.eds.net 29.06.06, 07:57 spokojna, bo to na tobie a nie na niej (jeszcze) spoczywa caly ciezar polskiego tenisa. Twoja pozycja swiadczy ze masz ogromne mozliwosci, jakis dobry trener na uspokojenie, albo akademia (moze w Hiszpani, tam jest OK) i bedzie dobrze. Do czterech razy sztuka, w nastepnym finale wygrasz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ugi Re: Domachowska przegrała w I rundzie Wimbledonu IP: *.aster.pl 29.06.06, 08:17 Cynie, faktiko, pierwsza klasa... Uwolnić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mazurek Re: Domachowska przegrała w I rundzie Wimbledonu IP: *.adsl.co.ru 29.06.06, 10:42 Nasza cycata miss Domachowska stala sie specjalistka od "zaliczania" pierwszej rundy. Duze brawa natomiast dla Radwanskiej; urodziwa to ona nie jest, ale glowe na karku i serce do walki ma w pierwszorzednym gatunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: Domachowska przegrała w I rundzie Wimbledonu IP: 212.244.6.* 29.06.06, 11:05 Dajmy spokoj Domachowskiej. Kiedys to ona moze byla perspektywistyczna ale teraz to juz jest dno. Martwmy sie lepiej o Radwanska zeby nie poszla w slady poprzedniczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikdaklik Re: Domachowska przegrała w I rundzie Wimbledonu IP: 195.224.10.* 29.06.06, 11:37 ja tam sie ciesze ze radwanska zaczela grac z seniorkami, nie ma sie co oszukiwac, moze u mezczyzn juniorski wimbledon cos znaczy ale u kobiet dobre zawodniczki graja w "duzych" turniejach w wieku 16 - 17 lat a juniorskimi sobie juz nie zawracaja glowy a domachowska - prosze niech sie zdecyduje czy tenis czy cala reszta, oszczedzi nam rozczarowan... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gucio Tenis mnie kompletnie nie interesuje.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 10:45 ale ta Domachowska ma zajebiste cyce i siodełko bzykał bym ją non stop ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrew Re: Tenis mnie kompletnie nie interesuje.. IP: *.aij.pl 29.06.06, 10:48 To bzykaj sobie ale na innym forum zboczona świnio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loco Domachowska odpusc sobie ten sport... ;/ IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.06, 12:16 Do mlodych juz nie nalezy, wiecej juz nie osiagnie, mam nadzieje ze zabawa pani Domachowskiej nie jest sponosorowana przez podatnikow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: svetomir Re: Domachowska przegrała w I rundzie Wimbledonu IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.06, 14:39 radwańska właśnie wygrała mecz, a gazeta nie raczy o tym napisać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Domachowska przegrała w I rundzie Wimbledonu IP: *.rwe.com 29.06.06, 14:45 Brawo Agnieszka!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alpi Re: Domachowska przegrała w I rundzie Wimbledonu IP: 5.5R* / *.cache.telstra.net 30.06.06, 02:48 Paolo Cannova paowinien wrocic. Jak dotad,osiagneli razem najwieksze sukcesy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobek Domachowskiej to my juz dziekujemy IP: 216.217.131.* 30.06.06, 19:18 Z niej juz nic nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś