Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

FINAŁ MP MIKSTÓW

02.04.07, 10:45
    Cześć
    na wstępie gratulacje dla drużyn, które wywalczyły awans.
    Miło będzie was widzieć w Warszawie.
    a teraz juz trochę bardziej konkretnie. A mianowicie chciałabym się
    dowiedzieć jaki będzie regulamin a przede wszystkim system rozgrywek finału.
    Dowiemy się trochę wcześniej niż kilka dni przed zawodami:-)))
    (plotki są różne a ostatnie trochę dla mnie niezrozumiałe;-)))
    pozdrawiam
    Agnieszka
    Obserwuj wątek
      • damian.kkc.krakow FINAŁ MP MIKSTÓW - grupy 09.04.07, 09:51
        Finały Mistrzostw Polski Mixtów 2007

W dniach 20-22 kwietnia w Warszawie, na lodowisku Torwar II (ul. Łazienkowska
        6a) zostaną rozegrane Mistrzostwa Polski Mixtów.

Lista drużyn startujących w finałowych rozgrywkach.

Grupa A

1. Media MIX Warszawa
        2. MCC "Wymiatacze"
        3. KWAK SpeluncaMediaWwa
        4. AZS Politechniki Śląskiej "MIX"
        5. Chili AZS Łódź II
        6. AZS Gliwice Znienacka
        7. KKC Kraków
        8. Axel Toruń

Grupa B

1. CCC "Amber Yeti" Warszawa
        2. AZS Politechniki Śląskiej "Target"
        3. KKC "Mikst" Piechowice
        4. KC MIX Katowice
        5. ŚKC Miks z Wisienką
        6. RKC Curlik
        7. Wakuta Sopot Demony
        8. AZS Gliwice H2O
        • damian.kkc.krakow Regulamin finałów Mistrzostw Polski Mikstów 2007 09.04.07, 09:52
          Regulamin finałów Mistrzostw Polski Mikstów 2007

Zawody rozegrane zostaną na lodowisku Torwar II w Warszawie, w dniach
          20-22.04.2007 r.

I. Ogólne zasady rywalizacji

1. Mistrz Polski Mikstów ma prawo reprezentować Polskę w międzynarodowych
          rozgrywkach mikstów do czasu wyłonienia zwycięzcy Mistrzostw Polski Mikstów w
          2008 roku.

2. Końcowa kolejność drużyn może mieć wpływ na ich ewentualne rozstawienie,
          preferencje w losowaniu itp. w rozgrywkach sezonu 2008. Jeżeli system rozgrywek
          będzie podzielony na etapy, drużyny które zajmą miejsce w pierwszej ósemce będą
          zwolnione z udziału w eliminacjach.

3. W trakcie zawodów rozgrywane są mecze złożone z ośmiu partii. Wyjątkiem są
          finał i mecz o 3 miejsce (po 10 partii)

4. Drużyny, które grają w danej kolejce spotkań powinny być gotowe do rozgrzewki
          i gry 20 minut przed podaną godziną.

5. Przed rozegraniem każdego spotkania drużyna ma czas na rozgrzewkę na torze,
          na którym będzie rozegrane spotkanie. W piątek rozgrzewki trwają po 10 minut dla
          każdej drużyny, w sobotę i niedzielę po 5 minut.

6. Przed każdym meczem drużyny losują przywilej ostatniego kamienia w pierwszej
          partii.

7. Drużyna, która nie rozpocznie gry w ciągu 2 minut od momentu podania sygnału
          przez sędziego, przegrywa mecz walkowerem, nie zdobywając żadnej partii.
          Wygranie meczu walkowerem oznacza zdobycie 6 partii i 9 kamieni.

8. W połowie meczu drużynom przysługuje 5 minut przerwy. Podczas jej trwania
          prawo wstępu na pole gry mają trener i zawodnicy rezerwowi drużyn. Za zgodą
          kapitanów obu drużyn kolejna partia może rozpocząć się wcześniej.

9. Rozpoczęty mecz można poddać tylko za zgodą drużyny przeciwnej. Propozycje
          poddania meczu można przedstawić drużynie przeciwnej po rozegraniu co najmniej 6
          partii (w meczach 10 endowych po rozegraniu co najmniej 8 partii). Drużyna
          przeciwna ma prawo nie przyjąć poddania meczu. W takim przypadku mecz odbywa się
          dalej do końca, albo do momentu kolejnej propozycji poddania meczu i zgody
          drużyny przeciwnej. W przypadku poddania meczu i zgody drużyny przeciwnej wynik
          końcowy spotkania jest zgodny z aktualnym wynikiem meczu, w chwili
          zaakceptowanej propozycji jego poddania.

10. Każdy mecz w trakcie zawodów musi być rozstrzygnięty. W przypadku remisu
          następuje dogrywka, wg przepisów gry w curling, aż do wyłonienia zwycięzcy.

11. We wszystkich sprawach nie uregulowanych niniejszym dokumentem, stosuje się
          odpowiednio przepisy "Regulaminu rozgrywek" Polskiego Związku Curlingu i "Rules
          of Play and Competition" Światowej Federacji Curlingu. Interpretacji regulaminów
          dokonuje sędzia główny zawodów, a jego decyzje są ostateczne.

II. Pierwsza faza zawodów

1. Zgłoszone zespoły zostaną podzielone na 2 grupy po 8 drużyn w każdej, w
          następujący sposób:

Grupa A:
          S1, S4, S5, S8, N2, N3, N6, N7
          Grupa B
          S2, S3, S6, S7, N1, N4, N5, N8

(S- drużyny według miejsc z Mistrzostw Polski Mikstów 2006, N -drużyny według
          miejsc z eliminacji 2007)

Rozlosowany zostanie też podział par, które rozegrają ze sobą pierwszą kolejkę,
          z zastrzeżeniem że S musi się spotkać z N.

2. Po każdej kolejce zostanie stworzona tabela, na podstawie kolejno: większej
          liczby zwycięstw, wygranych partii, zdobytych kamieni i mniejszej liczby
          straconych kamieni. W każdej następnej kolejce drużyna z miejsca 1 gra z drużyną
          z miejsca 2, 3 z 4 itd. z zastrzeżeniem punktu II.4. Tory, na których będą
          rozgrywane poszczególne mecze, będą przydzielane przed każdą kolejką tak, aby w
          miarę możliwości nikt nie grał 2 meczów z rzędu na tym samym torze.

3. Jeżeli dorobek zwycięstw, endów i kamieni dwóch lub większej liczby drużyn
          jest identyczny, o miejscach decyduje losowanie. Jeżeli sytuacja taka ma miejsce
          po piątej kolejce, o miejscach decyduje drużynowy tee-shot (trzy najlepsze
          zagrania mierzone w centymetrach) rozegrany w czasie meczów o medale.

4. Gdy trafiają na siebie zespoły, które w turnieju już ze sobą grały, następuje
          roszada dokonana w ten sposób, że lepszej z zainteresowanych drużyn przydziela
          się rywala, z którym jeszcze nie grała, szukając go na kolejnych miejscach
          tabeli, poniżej pozycji przedmiotowej drużyny. Jeżeli jest to niemożliwe (np.
          dotyczy 2 ostatnich miejsc), słabszej z zainteresowanych drużyn przydziela się
          rywala, z którym jeszcze nie grała, szukając go na kolejnych miejscach tabeli,
          powyżej jej pozycji. Jeżeli niemożliwy jest taki dobór par, by żadna drużyna nie
          trafiała na rywala, z którym już grała, układ meczów jest taki, aby powtórnie
          zmierzyły się ze sobą zespoły z możliwie najniższych miejsc tabeli. Wszelkie
          roszady odbywają się wyłącznie w obrębie drużyn mających jednakową ilość zwycięstw.

5. Po 2 kolejkach tabele 2 grup sumuje się. Dalsze gry odbywają się wg takich
          samych zasad.

6. Po 4 kolejkach 5 najlepszych zespołów awansuje do fazy play off. Ostatni
          zespół kończy udział w zawodach na 16 miejscu. Pozostałe zespoły rozgrywają
          piątą kolejkę o miejsca 6-15, według dotychczasowych reguł. Zajęte po niej
          miejsca są ich ostatecznymi pozycjami w Mistrzostwach.

III. Faza play off

1. Drużyna z pierwszego miejsca po 4 kolejkach spotkań awansuje do finału
          Mistrzostw.

2. Drużyny z miejsc 2-5 rozgrywają między sobą mecze. Jeżeli istnieje możliwość
          dobrania par tak, by żaden zespół nie spotkał się z rywalem, z którym już grał w
          tym turnieju, najwyżej sklasyfikowanej drużynie przydziela się rywala z
          najniższej możliwej pozycji, gwarantującej ww. warunek. Jeżeli jest to
          niemożliwe, zespół z miejsca 2 rywalizuje z zespołem z miejsca 5, a 3 z 4.

3. Zwycięzcy meczów z punktu III.2. rozgrywają między sobą kolejny mecz. Jego
          zwycięzca awansuje do finału Mistrzostw, a przegrany do meczu o 3 miejsce.

4. Przegrani z meczów z punktu III.2. rozgrywają między sobą kolejny mecz. Jego
          zwycięzca awansuje do meczu o 3 miejsce, a przegrany zajmuje w Mistrzostwach 5
          miejsce.

IV. Plan gier

Piątek

08.30 AAAA

11:00 Ceremonia Otwarcia

11.40 BBBB

14.40 AAAA

17.40 BBBB

Sobota

08.30 1-8

11.15 9-16

14.30 1-8

17.15 9-16

20.00 2-5

Niedziela

08.00 zw. 2-5, prz. 2-5, 14-15 (w wypadku roszady 15 z rywalem)

10.45 6-13

13.30 finał, mecz o 3 miejsce

16.15 Ceremonia zakończenia

Spotkania organizacyjne z drużynami odbędą się w czwartek w godzinach wieczornych.
          • aga.ogrodniczek Re: Regulamin finałów Mistrzostw Polski Mikstów 2 10.04.07, 09:26
            No i proszę plotki się potwierdziły a ja myślałam że czas eksperymentalnych
            regulaminów już minął. A jednak nie!!!

Do autorów jedno pytanie - NA PODSTAWIE JAKIEGO REGULAMINU IMPREZY RANGI
            MISTRZOWSKIEJ (ME,MŚ) był UKŁADANY REGULAMIN MP MIKSTÓW 2007????
            O ile mój rozum mi podpowiada to regulamin MP powinien być możliwie jak
            najblizszy regulaminowi ME w tym przypadku ME Mikstów.
            Przystosowanie regulaminu ME do potrzeb MP jest bardzo łatwe, klarowne i nie
            pociągające za sobą żadnych wątpliwości. No a w tym przypadku nie ma nawet 1%
            zgodności!!!!!
            A i jeszcze jedna uwaga, gdzie i w jakiej imprezie po wygraniu 4 meczów
            awansuje się bezpośrednio do finału ?!!! - ja takiej przynajmniej nie
            pamiętam ;-)))

"WIELKIE GRATULACJE" dla autorów
            Pozdrawiam i do zobaczenia w Warszawie
            Agnieszka
            • krzychbe Re: Regulamin finałów Mistrzostw Polski Mikstów 2 10.04.07, 10:37
              aga.ogrodniczek napisała:

> No i proszę plotki się potwierdziły a ja myślałam że czas eksperymentalnych
              > regulaminów już minął. A jednak nie!!!

Poziom agresji w Twoim poście pozwala mi przypuszczać, że nie interesuje Cię merytoryczna dyskusja, ale jednak spróbuję.

>
              > Do autorów jedno pytanie - NA PODSTAWIE JAKIEGO REGULAMINU IMPREZY RANGI
              > MISTRZOWSKIEJ (ME,MŚ) był UKŁADANY REGULAMIN MP MIKSTÓW 2007????

Żadnego. Na tamtych imprezach jest o wiele więcej czasu, więc skumulowanie jakiejkolwiek z tych imprez w 3 dni wydało mi się niemożliwe. Nikt nie wyprowadził mnie z błędu.

> O ile mój rozum mi podpowiada to regulamin MP powinien być możliwie jak
              > najblizszy regulaminowi ME w tym przypadku ME Mikstów.

Ja wolę, aby był logiczny, sprawiedliwy i aby nie marnował się stojący godzinami nieużywany lód. I sporo osób się w tym punkcie ze mną zgadza.

> Przystosowanie regulaminu ME do potrzeb MP jest bardzo łatwe, klarowne i nie
              > pociągające za sobą żadnych wątpliwości. No a w tym przypadku nie ma nawet 1%
              > zgodności!!!!!

Napisz w kilku zdaniach jak wg Ciebie byłoby lepiej. A ja jeśli znajdę minusy, to je wypunktuję, jeśli zaś ich nie znajdę, to za rok będę lobbował za Twoją wersją.

> A i jeszcze jedna uwaga, gdzie i w jakiej imprezie po wygraniu 4 meczów
              > awansuje się bezpośrednio do finału ?!!! - ja takiej przynajmniej nie
              > pamiętam ;-)))

Praca odtwórcza w naszych warunkach jest często niemożliwa z powodu, który opisałem na wstepie. Zatem podjęliśmy pracę twórczą :) Do finału awansuje jedyna drużyna, która po 4 meczach ma komplet zwycięstw. Nie zasłużyła?

Czy poza tym, że omawiany regulamin jest do żadnego innego niepodobny, masz jeszcze jakieś zastrzeżenia? Czy może jest on jednak niezły?

Od razu odpowiadam na możliwy zarzut sporego obciążenia meczami drużyn z miejsc 2-5 w fazie play off. To najniższa z cen (spośród zauważonych rozwiązań) za możliwośc walki o złoto mimo zaliczenia jednej porażki na innym etapie rozgrywek, niż mecz finałowy.
              >
              > "WIELKIE GRATULACJE" dla autorów

"SERDECZNIE DZIEKUJĘ"

> Pozdrawiam

Ja również

> i do zobaczenia w Warszawie

Z tym może być kłopot.

> Agnieszka

K.
              • t.kierzkowski Re: Regulamin finałów Mistrzostw Polski Mikstów 2 10.04.07, 11:07
                Jasne, lepiej przecież zrobić system pucharowy bez żadnego rozstawienia i
                ćwierćfinale zobaczyć to, co miało być w finale! To jest dopiero sprawiedliwy
                system!

PS. System wzorowany był na praskich turniejach, w których wiele polskich drużyn
                bierze udział. Sprawdza się znakomicie zarówno w turniejach towarzyskich, jak i
                tych bardziej prestiżowych. Ja osobiście jestem wdzięczny Krzyśkowi, że podjął
                się układania tych wszystkich łamigłówek, bo PZC mu pracy nie ułatwiało.
                • curling_girl Re: Regulamin finałów Mistrzostw Polski Mikstów 2 10.04.07, 11:11
                  napewno ten system jest bardziej sprawiedliwy niż ten zeszłoroczny :)
                • aga.ogrodniczek Re: Regulamin finałów Mistrzostw Polski Mikstów 2 10.04.07, 11:20
                  PS. System wzorowany był na praskich turniejach, w których wiele polskich druży
                  > n
                  > bierze udział. Sprawdza się znakomicie zarówno w turniejach towarzyskich, jak
                  i
                  > tych bardziej prestiżowych.

JAKICH?? ME, MŚ a może IO
              • aga.ogrodniczek Re: Regulamin finałów Mistrzostw Polski Mikstów 2 10.04.07, 11:14
                krzychbe napisał:

> aga.ogrodniczek napisała:
                >
                > > No i proszę plotki się potwierdziły a ja myślałam że czas eksperymentalny
                > ch
                > > regulaminów już minął. A jednak nie!!!
                >
                > Poziom agresji w Twoim poście pozwala mi przypuszczać, że nie interesuje Cię
                me
                > rytoryczna dyskusja, ale jednak spróbuję.

"poziom agresji"??? (chyba jeszcze nie widziałeś mnie agresywnej;-) to juz nie
                mozna miec własnego zdania;-)))
                > >
                > > Do autorów jedno pytanie - NA PODSTAWIE JAKIEGO REGULAMINU IMPREZY RANGI
                > > MISTRZOWSKIEJ (ME,MŚ) był UKŁADANY REGULAMIN MP MIKSTÓW 2007????
                >
                > Żadnego. Na tamtych imprezach jest o wiele więcej czasu, więc skumulowanie
                jaki
                > ejkolwiek z tych imprez w 3 dni wydało mi się niemożliwe. Nikt nie
                wyprowadził
                > mnie z błędu.
                SYSTEMU Z ME Mikstów nie można było przenieść do Polski?!!!!
                4 grupy i 2 najlepsze drużyny awansują do 1/4 i dalej 1/2 i Finał - w to akurat
                nie uwierzę, potrzeba akurat tyle czasu ile mamy (wychodzi po 2 mecze dziennie)
                Ktoś pewnie powie ze sysyem pucharowy- trzeba tego unikać, ale jakoś na ME tego
                nie unikają i żadna z drużyn tego nie krytykuje. Nie mówię tylko o curlingu ale
                i wielu innych dyscyplinach.
                >
                > > O ile mój rozum mi podpowiada to regulamin MP powinien być możliwie jak
                > > najblizszy regulaminowi ME w tym przypadku ME Mikstów.
                >
                > Ja wolę, aby był logiczny, sprawiedliwy i aby nie marnował się stojący
                godzinam
                > i nieużywany lód. I sporo osób się w tym punkcie ze mną zgadza.
                SORY ale MP to nie czas na maksymalne wykorzystanie lodu tylko grę o stawkę a 2
                mecze dziennie to świetne rozwiązanie i praktykowane na wiekszości mistrzostw
                >
                > > Przystosowanie regulaminu ME do potrzeb MP jest bardzo łatwe, klarowne i
                > nie
                > > pociągające za sobą żadnych wątpliwości. No a w tym przypadku nie ma nawe
                > t 1%
                > > zgodności!!!!!
                >
                > Napisz w kilku zdaniach jak wg Ciebie byłoby lepiej. A ja jeśli znajdę
                minusy,
                > to je wypunktuję, jeśli zaś ich nie znajdę, to za rok będę lobbował za Twoją
                we
                > rsją.

> > A i jeszcze jedna uwaga, gdzie i w jakiej imprezie po wygraniu 4 meczów
                > > awansuje się bezpośrednio do finału ?!!! - ja takiej przynajmniej nie
                > > pamiętam ;-)))
                >
                > Praca odtwórcza w naszych warunkach jest często niemożliwa z powodu, który
                opis
                > ałem na wstepie. Zatem podjęliśmy pracę twórczą :) Do finału awansuje jedyna
                dr
                > użyna, która po 4 meczach ma komplet zwycięstw. Nie zasłużyła?

Zasłużyła nie zasłużyła nie mnie to osądzać - finał pokaże.
                >
                > Czy poza tym, że omawiany regulamin jest do żadnego innego niepodobny, masz
                jes
                > zcze jakieś zastrzeżenia? Czy może jest on jednak niezły?

NIEZŁY na turniej towarzyski (niemal wszytskie turnieją są tak grane) nie na
                Mistrzostwa
                >
                > Od razu odpowiadam na możliwy zarzut sporego obciążenia meczami drużyn z
                miejsc
                > 2-5 w fazie play off. To najniższa z cen (spośród zauważonych rozwiązań) za
                mo
                > żliwośc walki o złoto mimo zaliczenia jednej porażki na innym etapie
                rozgrywek,
                > niż mecz finałowy.
                GRANIE W 4 GRUPACH TEŻ POZWALA NA 1 PORAŻĘ W GUPIE.
                FAKT PORAZKA NA ETAPIE 1/4 ELIMINUJE Z WALKI O MEDALE (wiem coś o tym) ALE CO Z
                TEGO - ZEBY BYC NAJLEPSZYM TRZEBA WYGRAĆ WSZYSTKO - TO STARA JAK SPORT ZASADA.
                > >
                > > "WIELKIE GRATULACJE" dla autorów
                >
                > "SERDECZNIE DZIEKUJĘ"
                >
                > > Pozdrawiam
                >
                > Ja również
                >
                > > i do zobaczenia w Warszawie
                >
                > Z tym może być kłopot.
                >
                > > Agnieszka
                >
                > K.
                pozdrawiam
                AO
                • krzychbe Re: Regulamin finałów Mistrzostw Polski Mikstów 2 10.04.07, 11:40

> "poziom agresji"??? (chyba jeszcze nie widziałeś mnie agresywnej;-) to juz nie
                  > mozna miec własnego zdania;-)))

Zapewne nie widziałem. Zaczynam się obawiać rozmowy z Tobą :)

> SYSTEMU Z ME Mikstów nie można było przenieść do Polski?!!!!
                  > 4 grupy i 2 najlepsze drużyny awansują do 1/4 i dalej 1/2 i Finał - w to akurat
                  >
                  > nie uwierzę, potrzeba akurat tyle czasu ile mamy (wychodzi po 2 mecze dziennie)
                  > Ktoś pewnie powie ze sysyem pucharowy- trzeba tego unikać, ale jakoś na ME tego
                  >
                  > nie unikają i żadna z drużyn tego nie krytykuje. Nie mówię tylko o curlingu ale
                  >
                  > i wielu innych dyscyplinach.

A jak rozstrzygnąć kolejność w grupie przy 3 zespołach wygrywających ze sobą nawzajem? Baraże (konieczny dodatkowy termin w środku drugiego dnia), czy małe punkty (wielokrotnie krytykowane przez nas samych)?
                  A czy nikt nie krytykuje systemu pucharowego? Oj, wielokrotnie słyszałem o przedwczesnych finałach i to w różnych dyscyplinach. Ten system nie jest sprawiedliwy. Ma wielki sens właściwie tylko w boksie i pokrewnych sportach, gdzie przegrany często nie jest w stanie toczyc następnych walk.

> SORY ale MP to nie czas na maksymalne wykorzystanie lodu tylko grę o stawkę a 2 mecze dziennie to świetne rozwiązanie i praktykowane na wiekszości mistrzostw

Gdyby były inne turnieje, to zgadzam się. Ale w Polsce NIE MA innych turniejów. W Twojej propozycji połowa ekip kończy turniej po 3 meczach. W mojej wszyscy (z wyj. drużyny, która 4 pierwsze mecze przegrała) grają min. 5 meczów.

> Zasłużyła nie zasłużyła nie mnie to osądzać - finał pokaże.

Nie pytam, czy zasłużyła na mistrzostwo, tylko na finał...

> NIEZŁY na turniej towarzyski (niemal wszytskie turnieją są tak grane) nie na
                  > Mistrzostwa

Wciąż nie bardzo rozumiem dlaczego nie? Bo jest sprawiedliwszy, niż pucharowy?

> GRANIE W 4 GRUPACH TEŻ POZWALA NA 1 PORAŻĘ W GUPIE.

Niekoniecznie...

> FAKT PORAZKA NA ETAPIE 1/4 ELIMINUJE Z WALKI O MEDALE (wiem coś o tym)

Tym bardziej się dziwię, że głosujesz za pucharowym.

ALE CO Z TEGO - ZEBY BYC NAJLEPSZYM TRZEBA WYGRAĆ WSZYSTKO - TO STARA JAK SPORT ZASADA.

Gratuluję dotychczasowych osiągnięć i ambicji. Ale dla większości pozostałych curlerów srebro i brąz też mają sporą wartość. A Kanada we właśnie zakończonych MŚ zaliczyła porażkę. I co, nie zasłużyła swoją grą na finał? A w pucharowym mogłaby odpaść... To byłoby sprawiedliwe?

K.
                  • aga.ogrodniczek Re: Regulamin finałów Mistrzostw Polski Mikstów 2 10.04.07, 13:17

> A jak rozstrzygnąć kolejność w grupie przy 3 zespołach wygrywających ze sobą
                    na
                    > wzajem? Baraże (konieczny dodatkowy termin w środku drugiego dnia), czy małe
                    pu
                    > nkty (wielokrotnie krytykowane przez nas samych)?
                    MUSZE SIĘ ZASTANOWIĆ NAD ODPOWIEDZIĄ

> A czy nikt nie krytykuje systemu pucharowego? Oj, wielokrotnie słyszałem o
                    prze
                    > dwczesnych finałach i to w różnych dyscyplinach.
                    I CZY PO TYCH NARZEKANIACH KTOŚ ZA ROK ZMIENIŁ SYSTEM ROZGRYWEK????

Ten system nie jest sprawiedli
                    > wy. Ma wielki sens właściwie tylko w boksie i pokrewnych sportach, gdzie
                    przegr
                    > any często nie jest w stanie toczyc następnych walk.

Gdyby cały świat był sprawiedliwy - to poco rozgrywać wogóle jakieś imprezy
                    sportowe - przyznajmy medale i zwyciestwa wszystkim lub tym, którzy zasługują(
                    tylko wg kogo i czego). Może za zasługi.
                    Sport ma to do siebie że jest nieprzewidywalny i przez to tak bardzo kochany,
                    nienawidzony i ....
                    >
                    > Gdyby były inne turnieje, to zgadzam się. Ale w Polsce NIE MA innych
                    turniejów.
                    > W Twojej propozycji połowa ekip kończy turniej po 3 meczach. W mojej wszyscy
                    (
                    > z wyj. drużyny, która 4 pierwsze mecze przegrała) grają min. 5 meczów.
                    "moj" system przestawiłam w skrócie co nie oznacza że druzyny z miejsc 3-4 w
                    grupach nie grałyby dalej swojego turnieju (choc znam takie sytuacje że
                    niektóre drużyny raczej dalej by nie grały - bo nie ma o co, dotyczy to
                    niestety twojego systemu również) to samo dotyczy drużyn po przegranych 1/4.

>
                    >
                    > > Zasłużyła nie zasłużyła nie mnie to osądzać - finał pokaże.
                    >
                    > Nie pytam, czy zasłużyła na mistrzostwo, tylko na finał...
                    Może i zasłużyła ... czas pokaże, kto bedzie ta druzyną i czy rzeczywiście
                    awansuje najlepsza. a wrcając do systemu pucharowego do walki o złoty medal
                    potrzeba 5 zwycięst.
                    >
                    >

>
                    > > FAKT PORAZKA NA ETAPIE 1/4 ELIMINUJE Z WALKI O MEDALE (wiem coś o tym)
                    >
                    > Tym bardziej się dziwię, że głosujesz za pucharowym.
                    Bo uważam , że im system MP blizszy do systemu ME tym lepiej.
                    >
                    > Gratuluję dotychczasowych osiągnięć i ambicji. Ale dla większości pozostałych
                    c
                    > urlerów srebro i brąz też mają sporą wartość. A Kanada we właśnie
                    zakończonych
                    > MŚ zaliczyła porażkę. I co, nie zasłużyła swoją grą na finał? A w pucharowym
                    mo
                    > głaby odpaść... To byłoby sprawiedliwe?
                    Przepraszem ale chyba coś ci z tym przykładem nie wyszło bo Kanada przegrała w
                    fazie grupowej a nie w bezposredniej walce o medale;-))) a pozatym na MŚ trzeba
                    wygrać co najmniej 11 gier zeby wystapić w finale a nie 4
                    >
                    > K.
                    • pntb1 Re: Regulamin finałów Mistrzostw Polski Mikstów 2 10.04.07, 16:28
                      Odzywam się, bom ciężko doświadczony pisaniem regulaminów. :-)
                      1. Solidaryzuję się z Krzyśkiem, bo wiem że nie ma regulaminów, które zadowolą
                      wszystkich lub choć większość.
                      2. Nie ma możliwości przekonania drugiej strony czy lepszy jest system pucharowy
                      czy ligowy - bo to dwa różne systemy, oba sprawiedliwe na swój sposób. Dyskusja
                      prowadzi do rozważania wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej
                      Nocy...
                      3. Dopóki nie ma ligi, trzeba sprawić by o tytule rozstrzygały choćby dwa
                      turnieje - jak w MP mężczyzn - to znacznie zmniejsza przypadkowość i istotnie
                      zwiększa liczbę gier.
                      4. Nie ma systemów idealnych - vide dyskusje w Światowej Federacji Curlingu na
                      temat sposobu ustalenia hammera (losowanie czy shot to the tee) lub brązowego
                      medalu (po Page play off 3/4 i półfinale ma być jeszcze mecz o brąz od
                      przyszłego roku).
                      5. Dlatego najsprawiedliwsze dla mnie i stosowane w wielu krajach są systemy
                      ligowe, z zakończeniem w formie ćwierćfinałów, półfinału i finału play off (do 2
                      lub 3 wygranych spotkań). Tylko...
                      6. Problemem polskiego curlingu jest lód. Jeśli będzie "tor bobslejowy lub
                      saneczkowy", jak tu ładnie ktoś napisał, nie ma znaczenia regulamin - i tak
                      rozstrzygać będzie przypadek.
                      3a. Jako mieszkaniec stolicy, który swego czasu trochę trenował na Torwarze,
                      jestem zdecydowanie przeciwny rozgrywaniu tu jakichkolwiek zawodów. Tak samo
                      "wędrówki" curlingu do Białegostoku czy Sanoka. To fajni organizatorzy, ale jest
                      nas mało, promocja w nowych miejscach wiele nie daje, a nie gromadzi się
                      doświadczenie w przygotowaniu lodu. A może ktoś ma drobne na halę curlingową?
                      Paweł B.
                      • kwak4 Re: Regulamin finałów Mistrzostw Polski Mikstów 2 11.04.07, 00:35
                        Solidarność solidarnością, ale zastanowić się trzeba, i to mocno. Bo regulamin
                        finałów jest zły i należy go przy następnym podejściu - za rok - zmienić.
                        Agnieszka ma 100 procent racji:
                        1. nie powinno być tak, że miejsce w finale można sobie zagwarantować po 4
                        meczach. Tak jeszcze w mistrzostwach Polski nie było! I nie musiało być - gdyby
                        przyjęto podział na 4 grupy i system pucharowy od ćwierćfinałów.
                        2. system pucharowy jest bolesny, my, KWAKI, wiemy o tym najlepiej (dwie porażki
                        w ćwierćfinałach :)). Ale jest stosowany w wielu poważnych rozgrywkach
                        (piłkarska Liga Mistrzów, Puchar UEFA, Liga Mistrzów w piłce ręcznej - fakt, że
                        w systemie mecz i rewanż...). Natomiast tzw. system praski jest stosowany chyba
                        tylko w turniejach towarzyskich, prawda?
                        3. zwolennikom tezy o "sprawiedliwości" tego systemu polecam:
                        a) przyjrzenie się końcowym wynikom kwalifikacji MP w Sanoku i rezultatom
                        osiągniętym potem przez drużyny, które awansowały do finałów (przypominam, po 5
                        kolejkach awans zapewniły sobie ekipy z Sopotu i Krakowa II. Jak się potem
                        okazało - nie były tak naprawdę najmocniejsze)
                        b) przyjrzenie się wynikom Taarnby Cup z ub. roku. Drużyna Icicles z MCC
                        Warszawa wygrała tam z juniorami z miejscowego klubu i z zespołem z Goeteborga.
                        Po każdym ze zwycięstw wpadała na mocne zespoły duńskie (z reprezentantkami
                        Camillą Jensen i siostrami Dupont) i przegrała te dwa spotkania. Efekt? Miejsce
                        w środku stawki (bodajże 17.), ale - uwaga!!! - zarówno juniorzy, jak i
                        Goeteborg byli WYŻEJ w tabeli końcowej. Coś takiego jest możliwe tylko w tym
                        systemie.
                        4. nie powinno być tak, że o kolejności decyduje LOSOWANIE (cz. II, pkt 3
                        regulaminu)
                        5. jeśli brakowało terminu na ewent. baraże lub jeszcze jedną kolejkę, to
                        podpowiadam - piątek, godz. 20.45 lub 21. Uważam, że lepiej zagrać trzeci mecz
                        tego samego dnia, niż rozstrzygać coś drogą losowania
                        6. nie powinno być tak, że po "rundzie zasadniczej" 5. drużyna w tabeli wciąż ma
                        szanse na medal (nawet na mistrzostwo!). Mówiliśmy już o tym przy okazji
                        tegorocznych finałów, bo np. w rozgrywkach kobiet wyglądało to absurdalnie, przy
                        6 drużynach w finale! (można było zdobyć medal mając ujemny bilans meczów i nie
                        mieć medalu, mając dodatni :)).
                        I jeszcze jedno Pawle - nie mieszajmy wątków. Jak dyskutujemy o konkretnym
                        regulaminie, to tylko o regulaminie - a nie o braku ligi, lodzie, sposobie
                        ustalania hammera itp. O tym - kiedy indziej (możemy też podyskutować np. o
                        kolejnym zamieszaniu z wynikami eliminacji, przez co do dziś nie wiem, czy gramy
                        z H2O czy z Axlem. Podobny problem był w Sanoku...)
                        Pozdrawiam serdecznie, prawdziwie curlingowo
                        Krzysztof K.
                        • krzychbe Re: Regulamin finałów Mistrzostw Polski Mikstów 2 11.04.07, 08:53
                          kwak4 napisał:

> 1. nie powinno być tak, że miejsce w finale można sobie zagwarantować po 4
                          > meczach. Tak jeszcze w mistrzostwach Polski nie było! I nie musiało być - gdyby
                          > przyjęto podział na 4 grupy i system pucharowy od ćwierćfinałów.

Czy poza tym, że jeszcze tak nie było, jest jakikolwiek argument że nie powinno tak być?

> 2. system pucharowy jest bolesny, my, KWAKI, wiemy o tym najlepiej (dwie porażk
                          > i
                          > w ćwierćfinałach :)). Ale jest stosowany w wielu poważnych rozgrywkach
                          > (piłkarska Liga Mistrzów, Puchar UEFA, Liga Mistrzów w piłce ręcznej - fakt, że
                          > w systemie mecz i rewanż...). Natomiast tzw. system praski jest stosowany chyba
                          > tylko w turniejach towarzyskich, prawda?

Tu praski jest tylko wstępem do walki o medale. Bezmyślnie powielamy stosowane powszechnie rozwiązania pełne wad, czy szukamy czegoś lepszego?

> 3. zwolennikom tezy o "sprawiedliwości" tego systemu polecam:
                          > a) przyjrzenie się końcowym wynikom kwalifikacji MP w Sanoku i rezultatom
                          > osiągniętym potem przez drużyny, które awansowały do finałów (przypominam, po 5
                          > kolejkach awans zapewniły sobie ekipy z Sopotu i Krakowa II. Jak się potem
                          > okazało - nie były tak naprawdę najmocniejsze)

Jakaś rozsądna alternatywa dla eliminacji? Rozważmy zeszłoroczne eliminacje: czego dokonali w MP ich zwycięzcy (Ludzie Lodu z Gliwic), a czego Kraków, awansujący z drugiego szeregu? Coś jak w obecnym roku Kraków II i Wy, niezależnie od systemu.
                          Przykład "sprawiedliwości" systemu grupowo-pucharowego: zeszłoroczne MP mikstów, Sopot, będąc już silną drużyną, po trafieniu do mocnej grupy zajął w końcowej klasyfikacji coś ok. 25 miejsca na 29 druzyn. To jest sprawiedliwsze?

> b) przyjrzenie się wynikom Taarnby Cup z ub. roku. Drużyna Icicles z MCC
                          > Warszawa wygrała tam z juniorami z miejscowego klubu i z zespołem z Goeteborga.
                          > Po każdym ze zwycięstw wpadała na mocne zespoły duńskie (z reprezentantkami
                          > Camillą Jensen i siostrami Dupont) i przegrała te dwa spotkania. Efekt? Miejsce
                          > w środku stawki (bodajże 17.)

A w pucharowym mogliście losowo trafić na Danię, przegrać i zająć miejsce w końcówce stawki?

> , ale - uwaga!!! - zarówno juniorzy, jak i
                          > Goeteborg byli WYŻEJ w tabeli końcowej. Coś takiego jest możliwe tylko w tym
                          > systemie.

Nieprawda! Czyżby w ostatnich MŚ M, rozgrywanych zupełnie innym systemem, Korea nie pokonała Australii, Australia Niemców, a USA Kanady? I czyżby każdy ze zwycięzców tych meczów nie był w końcowej klasyfikacji niżej, niż pokonany?

> 4. nie powinno być tak, że o kolejności decyduje LOSOWANIE (cz. II, pkt 3
                          > regulaminu)

Sorry, na etapie, gdzie decyduje losowanie, ma ono na celu jedynie dobór rywala. Nigdzie nie decyduje ono o końcowych pozycjach. A w systemie pucharowym rola losowania przy doborze rywala jest znacznie większa.

> 5. jeśli brakowało terminu na ewent. baraże lub jeszcze jedną kolejkę, to
                          > podpowiadam - piątek, godz. 20.45 lub 21. Uważam, że lepiej zagrać trzeci mecz
                          > tego samego dnia, niż rozstrzygać coś drogą losowania

Po 2 kolejkach grupowych (bo tyle zagralibyście w piątek) baraże, a dopiero potem 3 kolejka? Ciekawa podpowiedź! W zaproponowanej przez A. wersji ewentualne baraże muszą sie odbyć po 3 kolejce, czyli w środku soboty. Zatem rezerwujemy w środku dnia 3 godziny, w czasie których być może (przy braku konieczności rozgrywania baraży) nic na lodzie nie będzie się działo. A doświadczenie z Torunia wskazuje, że barażu dwustopniowego raczej nie uda sie zmieścić nawet w 3 godziny.

> 6. nie powinno być tak, że po "rundzie zasadniczej" 5. drużyna w tabeli wciąż m
                          > a
                          > szanse na medal (nawet na mistrzostwo!).

Tak druga, jak i piąta drużyna mają po 3 zwycięstwa i 1 porażkę, tymczasową kolejność ustalają małe punkty. Ktoś powinien odpadać z walki o medale w wyniku korespondencyjnego pojedynku na małe punkty? Tak jest jasno: masz 4 zwycięstwa- jesteś w finale, masz 3 zwycięstwa- grasz play off o finał i medale, masz 2 zwycięstwa- grasz o ósemkę, masz 1 zwycięstwo- grasz towarzysko, nie masz zwycięstw- odpadasz. O niczym istotnym nie decydują małe punkty, ani losowanie, a wyłącznie zwycięstwa-porażki.

K.
                          • kwak4 Re: Regulamin finałów Mistrzostw Polski Mikstów 2 11.04.07, 19:43
                            Krzychu, nie wierzę, że nie rozumiesz tego co napisałem, raczej udajesz... ale
                            mimo to postaram się to i owo wytłumaczyć:
                            1. jest taki argument! zawsze dla mnie będzie bardziej wymierne (przy ocenie
                            klasy zespołu) wygranie 5 meczów w drodze do finału niż 4. Dlatego propozycja
                            Agnieszki jest lepsza
                            2. nigdzie nie stwierdziłem, że bezmyślnie powielamy rozwiązania pełne wad
                            (proszę mi tego nie insynuować :)). Zgadza się, szukamy nowych rozwiązań! Co nie
                            zmienia faktu, że wolę system grupowo-pucharowy. Z powodów, o których już pisałem.
                            3. a) nie pytaj mnie o alternatywę dla eliminacji, bo nie o tym dyskutujemy,
                            tylko o REGULAMINIE FINAŁÓW. O eliminacjach - kiedy indziej...
                            b) system pucharowo-grupowy z ubiegłorocznych finałów mikstów a system
                            proponowany przez Agnieszkę to dwie zupełnie różne bajki, prawda? Inna liczba
                            drużyn, inne zasady awansowania z grup, inne mogłyby być zasady tworzenia grup w
                            tym roku (rozstawienie według miejsc z ub. roku i miejsc w turnieju
                            kwalifikacyjnym. ŻADNEGO LOSOWANIA, co sugerujesz w innym miejscu)
                            c) moglibyśmy trafić na Danię w SYSTEMIE PUCHAROWYM. Agnieszka i ja proponujemy
                            GRUPOWO-PUCHAROWY. Z rozstawieniem (patrz punkt b). Jest różnica?
                            d) zauważ tylko, że w mistrzostwach świata kolejność ustalono na podstawie
                            meczów każdy z każdym. WSZYSTKIE mecze w round-robin miały znaczenie dla
                            ostatecznej klasyfikacji. I to jest ta zasadnicza różnica, bo w Kopenhadze nie
                            miałem szansy, a w Warszawie nie będę miał szansy zagrać ze wszystkimi. Szkoda,
                            ale cóż zrobić? Tym bardziej jestem zwolennikiem tego, żeby o awansie do finału
                            decydowała możliwie jak największa liczba meczów.
                            4. piszesz tak, jakby dobór rywala nie miał znaczenia. No dobra, przyjmijmy, że
                            nie ma... W systemie grupowo-pucharowym, takim jaki można było zastosować teraz,
                            NIE BYŁOBY ŻADNEGO LOSOWANIA! Bo o podziale na grupy decydowałaby kolejność z
                            ub. roku i z turnieju kwalifikacyjnego. Żadnego zdawania się na los.
                            5. no ręce opadają! Udajesz, że nie rozumiesz, prawda? Nie proponuję barażów w
                            piątek, tylko DODATKOWY TERMIN na kolejkę. Na 3. kolejkę. Ewentualne baraże w
                            sobotę, powiedzmy koło 13, ćwierćfinały o 18? (gdyby baraże nie były konieczne -
                            co jest mało prawdopodobne -, można by w piątek wieczorem ogłosić, że sobotnie
                            ćwierćfinały zaczną się wcześniej). Już rozumiesz?
                            6. w systemie grupowo-pucharowym też nie decydowałyby ani małe punkty, ani
                            losowanie. Prawda?
                            Pozdrawiam
                            K
                    • krzychbe Re: Regulamin finałów Mistrzostw Polski Mikstów 2 10.04.07, 17:25
                      Racja, że ciężko udowodnić wyższość jednych Świąt nad drugimi, ale sympatycznie
                      sie dyskutuje, więc gram dalej.

> I CZY PO TYCH NARZEKANIACH KTOŚ ZA ROK ZMIENIŁ SYSTEM ROZGRYWEK????

Tak! Na przykład w piłce nożnej do rozgrywek o europejskie puchary wprowadzono
                      (a potem rozwinięto) fazę grupową.

> Gdyby cały świat był sprawiedliwy - to poco rozgrywać wogóle jakieś imprezy
                      > sportowe - przyznajmy medale i zwyciestwa wszystkim lub tym, którzy zasługują(
                      > tylko wg kogo i czego). Może za zasługi.

Ok. Wylosujmy mistrza, będzie taniej.

> Sport ma to do siebie że jest nieprzewidywalny i przez to tak bardzo kochany,
                      > nienawidzony i ....

Dlatego zostawmy rozstrzygnięcia sportowi, eliminując gdzie sie da przypadki.

> "moj" system przestawiłam w skrócie co nie oznacza że druzyny z miejsc 3-4 w
                      > grupach nie grałyby dalej swojego turnieju (choc znam takie sytuacje że
                      > niektóre drużyny raczej dalej by nie grały - bo nie ma o co, dotyczy to
                      > niestety twojego systemu również) to samo dotyczy drużyn po przegranych 1/4.

W Twojej propozycji po 3 kolejkach szans na medale, ani na pierwszą ósemkę, nie
                      ma już 8 zespołów. W mojej po 3 kolejkach szanse te tracą 2 zespoły, po 4
                      kolejkach następne 3. Zatem "bardziej" jest o co grać, co zmniejsza zagrożenie
                      wcześniejszymi wyjazdami drużyn.

> > Nie pytam, czy zasłużyła na mistrzostwo, tylko na finał...
                      > Może i zasłużyła ... czas pokaże, kto bedzie ta druzyną i czy rzeczywiście
                      > awansuje najlepsza. a wrcając do systemu pucharowego do walki o złoty medal
                      > potrzeba 5 zwycięst.

A do pozbawienia się szans na medale wystarczy 1 porażka w nieodpowiednim
                      momencie...

> > Tym bardziej się dziwię, że głosujesz za pucharowym.
                      > Bo uważam , że im system MP blizszy do systemu ME tym lepiej.

I tu mamy jedną z tych sytuacji, gdzie jedno drugiego nie przekona. I niestety
                      powinno być tak, jak chce większość. Choc przyznaję, że trochę racji nie można
                      Ci odmówić.

A Kanada we właśnie
                      > zakończonych
                      > > MŚ zaliczyła porażkę. I co, nie zasłużyła swoją grą na finał? A w pucharo
                      > wym
                      > mo
                      > > głaby odpaść... To byłoby sprawiedliwe?
                      > Przepraszem ale chyba coś ci z tym przykładem nie wyszło bo Kanada przegrała w
                      > fazie grupowej a nie w bezposredniej walce o medale;-)))

Jesteś w stanie wybrać sobie moment wpadki? Przegrała 1 mecz, mimo że była
                      niepodważalnie najlepszą drużyną tego turnieju. W systemie pucharowym to
                      wystarcza, aby być poza czwórką.

a pozatym na MŚ trzeba
                      >
                      > wygrać co najmniej 11 gier zeby wystapić w finale a nie 4

Super! Następny turniej robimy tygodniowy?

K.
                      • aga.ogrodniczek Re: Regulamin finałów Mistrzostw Polski Mikstów 2 11.04.07, 11:10
                        > Tak! Na przykład w piłce nożnej do rozgrywek o europejskie puchary wprowadzono
                        > (a potem rozwinięto) fazę grupową.
                        O "świetny" przykład tylko system grupowy jest chyba przed pucharowym i żeby
                        było bardziej "sprawieliwie" zaproszono do niego wiecej klubów z mocniejszych
                        krajów (Włochy, Niemcy, Anglia i Hiszpania) - o ile oczywiscie moja wiedza na
                        temat Pucharów europejskich jest wystarczajaca, bo zatrzymałam się na
                        zamierzchłych czasach gdzie mozna było liczyć na jakieś niespodzianki - właśnie
                        dzięki systemowi pucharowemu, np w finale grał przestawiciel Polski.:-))))
                        Teraz chyba tego nie doczekam a i moi wnukowie tez nie;-))

> Ok. Wylosujmy mistrza, będzie taniej.

podobno szczęcie sprzyja lepszym więc chyba byłoby i sprawiedliwe;-)))))
                        >
                        > > Sport ma to do siebie że jest nieprzewidywalny i przez to tak bardzo koch
                        > any,
                        > > nienawidzony i ....
                        >
                        > Dlatego zostawmy rozstrzygnięcia sportowi, eliminując gdzie sie da przypadki.

A gdzie nutka niespodzianek i nieprzewidywania rozstrzygnięć

> W Twojej propozycji po 3 kolejkach szans na medale, ani na pierwszą ósemkę,
                        nie
                        > ma już 8 zespołów. W mojej po 3 kolejkach szanse te tracą 2 zespoły, po 4
                        > kolejkach następne 3. Zatem "bardziej" jest o co grać, co zmniejsza zagrożenie
                        > wcześniejszymi wyjazdami drużyn.

to może zaproponuj żeby po 3 czy 4 kolejkach wszyscy mieli szanse na medale -
                        na pewno wszyscy będą zadowoleni, a i może wprowadźmy mozliwośc remisów -
                        będzie super.

> A do pozbawienia się szans na medale wystarczy 1 porażka w nieodpowiednim
                        > momencie...

i co z tego, jakos mi się to przytrafiło 2 razy i nie popadam w rozpacz - taki
                        jest sport, ktoś musi przegrać zeby wygrać mógł ktoś.

> Jesteś w stanie wybrać sobie moment wpadki? Przegrała 1 mecz, mimo że była
                        > niepodważalnie najlepszą drużyną tego turnieju. W systemie pucharowym to
                        > wystarcza, aby być poza czwórką.

moze zapytajmy Kanadyjczyków czy wiedząc że porazka niczego nie zmienia
                        skoncentrowali się w 100% na tym meczu.

Aga
        • barbarakarwat Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - grupy 09.04.07, 11:10
          na stronie PZC ukazało się
          Grupa A:
          1. CCC Warszawa - SCC Wa ku'ta Sopot "Demony Curlingu"
          2. AZS Politechniki ¦l±skiej "Target" Gliwice - RKC Curlik
          3. KKC "Mikst" Piechowice - ¦KC Miks z Wisienk±
          4. ¦KC MIX Katowice - MKS Axel Toruń

Grupa B:
          1. Media CC Media MIX Warszawa - Chili AZS ŁódĽ
          2. Media CC "Wymiatacze" - AZS Politechniki Śląskiej "Znienacka" Gliwice
          3. Media CC KWAK Spelunca Warszawa - AZS Politechniki Śląskiej "H2O" Gliwice
          4. AZS Politechniki Śląskiej "MIX" Gliwice - KKC Kraków

ale trzeba wyjaśnić czy MIX Katowice to grupa B czy A oraz Karków to grupa A
          czy B
          • barbarakarwat Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - grupy 09.04.07, 11:12
            no i czy grupa A to B i czy grupa B to A
            • c-mac Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - grupy 09.04.07, 12:36
              no to niezly b....ałagan.
              Ale z tego wynika ze informacja ze oficjalnej strony PSC jest wiążąca. No bo
              jak inaczej...

• bjasiecki Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - grupy 09.04.07, 17:08
            nachrzanili coś tutaj, zamiast axla powinno być h2o no i oczywiście grupa A jest
            grupą B :)
            • takeouter Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - grupy 09.04.07, 18:16
              to jak to wkoncu ma byc!!! ??? kto jest w ktorej grupie i z kim gra 1 mecz... a
              co do lodu to bardzo dobre pytanie kto będzie odpowiedzialny za przygotowanie
              lodu i wcale nie powinno byc powodem żartów bo niektórych to już wcale nie
              śmieszy... btw pozdrowienia dla Arka :)
              • t.kierzkowski Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - grupy 09.04.07, 20:53
                ja również mam pytanie jak to się stało, że grupa B stała się nagle grupą A?!?!

a co do lodu to słyszałem, że PZC będzie go miało do dyspozycji dopiero w
                czwartek po południu lub wieczorem, stąd nie było nawet mowy o czwartkowych
                treningach. niewielkim pocieszeniem jest to, że podobno od poniedziałku
                wieczorami lód ma być równany. Niestety obawiam się, że w ciągu dnia będą po nim
                jeździli łyżwiarze.
                • matik911 Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - grupy 09.04.07, 21:03
                  a ja mam dylemat... wierzyc tabelce z grupami i pierwszymi parami czy
                  regulaminowi? bo twierdzą odmiennie moim skromnym zdaniem
                  • mklu Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - grupy 09.04.07, 21:20
                    chyba trzeba tylko zamienic nazwe grupy, bo moim zdaniem w/g schematu grupa a jest tak naprawde grupą b, i odwrotnie:)
                    • matik911 Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - grupy 09.04.07, 21:28
                      jeszcze trzeba zamienic pare druzyn na odwrotne grupy... no przynajmniej dwie
                      bo Axel był na 7 a H20 na 8 jak jest oficjalnie podane na stronie PZC i to sie
                      nie zgadza ze schematem
                      • curling_girl Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - grupy 09.04.07, 21:40
                        tak naprawdę nikt nie wie na którym miejscu był Axel, a na którym my. Sędziowie
                        mówili, że byliśmy na 7 po czym wszędzie jest napisane, że jednak wy. Sama nie
                        wiem.
                        • curling_girl Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - grupy 09.04.07, 21:53
                          hmm... jak mi powiecie jaki był wynik z Demonami curlingu i jaka ilość endów to
                          to oblicze :)

IV runda

H2O 14 endów : 30 kamieni zdobytych : 27 straconych
                          Axel 17 endów : 31 kamieni zdobytych : 19 straconych

V runda

H20 20 endów : 43 kamienie zdobyte : 29 straconych
                          Axel ? : ? : ?

VI runda (H2O-Axel)

H2O 24 endy : 48 kamieni zdobytych : 34 stracone
                          Axel ?+3 endy : ? + 5 kamieni zdobytych : ? + 5 kamieni straconych

pozdrawiam :D
                          • 13dzikos Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - grupy 10.04.07, 21:25
                            wyniku nie pamiętam, ale na pewno Wy mieliście więcej endów albo kamieni (przy
                            równiej ilości endów), więc to Wy powinniście być na 7. miejscu, ale jak jest
                            naprawdę to chyba nie wie nikt :)))
                            pozdrawiam,
                            Bartek :)
      • c-mac Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - przygotowanie lodu 09.04.07, 12:38
        Czy juz wiadomo kto bedzie odpowiedzialny za przygotowanie lodu na Torwarze?
        Czy znowu bedzie połączenie toru bobslejowego z saneczkowym? :)
        • damian.kkc.krakow Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - przygotowanie lodu 09.04.07, 13:10
          nie nawidze tego... :( jak zwykle zamieszanie - ze wszystkim!!! :/
          • krystian_m-ce Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - przygotowanie lodu 09.04.07, 16:20
            lód przygotuje AREK Z BUSKA ZDRÓJ :) podobno nawet boss nie bedzie potrzebny:)
            • curling_girl Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - przygotowanie lodu 09.04.07, 16:25
              A będzie ślizg na "bele czym"? xD :P^^
              • krystian_m-ce Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - przygotowanie lodu 09.04.07, 16:37
                to pytanie już nie do mnie a do organizatorów :)
                • damian.kkc.krakow Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - przygotowanie lodu 09.04.07, 18:30
                  zamiast ice masterem to biorą Arka (z Buska :P) za nogi i po torze! :PPP
                  • oldcurler Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - przygotowanie lodu 10.04.07, 11:16
                    Cos mi się wydaje, że MP zostaną ci,którzy najlepiej będą grać antyrotacją(jak w
                    Białymstoku!). Czyli Wszech Nam Panujący curlerzy-antyroterzy!
              • elint2 Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - przygotowanie lodu 10.04.07, 11:57
                Arek bardzo nie pochwalał określenia "bele czym" :-)))

Krzysztof
                • curling_girl Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - przygotowanie lodu 10.04.07, 12:04
                  hihi ^^ również pozdrawiam :)
                  • takeouter Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - przygotowanie lodu 10.04.07, 12:51
                    Krzysiek bardzo dobre porównanie :) Kanada odpada w 1/4 bo trafili na słabszy
                    mecz i przegrali 1 pkt... heh cieeeekawe :)

"ZEBY BYC NAJLEPSZYM TRZEBA WYGRAĆ WSZYSTKO - TO STARA JAK SPORT ZASADA "
                    A czy w tym systemie wygrywając wszystko można zdobyć inny medal niż
                    złoty ? :)))))

pozdrawiam
                    • lpiworowicz Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - jeszcze o systemie 10.04.07, 22:48
                      Aga nie sposób się z Tobą zgodzić! Jednak dyskusja w rzucanie przeróżnych
                      argumentów chyba nie ma w tym przypadku sensu.
                      Aby jakoś sensownie dyskutować w tym przypadku (moim skromnym zdaniem
                      oczywiście) trzeba się zastanowić nad założeniami do systemu rozgrywek o
                      Mistrzostwo Polski. A wg mnie założenia, które ów system powinien spełniać są
                      następujące (kolejność nieprzypadkowa):

1. W finale mają zagrać dwie najlepsze drużyny turnieju. Finał ma być ozdobą
                      turnieju a nie formalnością!!! Jeśli nie grają w nim drużyny najlepsze, to idea
                      rozgrywania finału jest bezsensem!

2. System musi pozwolić, aby brązowy medal przypadł drużynie, która pomimo dwóch
                      porażek z finalistami (które przecież mogą się zdarzyć) jest lepsza od reszty
                      stawki!

3. Jak najdłużej, jak najwięcej drużyn, powinna mieć możliwość grania "o coś".

4. Drużyny powinny grać jak najwięcej spotkań (łącznie), gdyż możliwości grania
                      w Polsce mamy bardzo niewiele, a lód trzeba wykorzystać (byłoby naprawdę
                      marnotrawstwem grać mniej meczów i zostawić lód wolnym, podczas gdy można
                      rozegrać ich więcej).

Jeśli chcesz Aga możemy polemizować na temat powyższych założeń, choć sądzę, że
                      one obiektywnie są słuszne.

Jednak jeśli przyjmiemy już powyższe założenia za prawdziwe, to system
                      zaproponowany przez Krzysztofa Bąka w porównaniu do lansowanego przez Ciebie
                      systemu pucharowego wpisuje się w owe założenia o wiele lepiej. Nad tym już nie
                      ma co dyskutować - to jest fakt :)

No i chciałbym jeszcze raz podkreślić to co już panowie słusznie zauważyli. Nie
                      układa się systemów rozgrywek na wypadek gdyby najlepszy wygrał wszystkie mecze!
                      W takim przypadku system rozgrywek nie ma absolutnie żadnego znaczenia!!! System
                      rozgrywek układa się z myślą o sytuacji, gdy najlepszemu przydarzy się porażka!
                      Co zrobić, aby pomimo niej, ten najlepszy i tak wygrał!

No i jeszcze jedno. Twoje odniesienia do curlingowych wielkich imprez nie są
                      trafione. To, że w Mistrzostwach Europy Mikstów system jest jaki jest, jest tak
                      naprawdę efektem podejścia do tego turnieju. Co byśmy nie mówili to jest turniej
                      traktowany pół-żartem pół-serio. I nie chodzi o umniejszanie czyichkolwiek
                      sukcesów, tylko o obiektywne spojrzenie na fakty :)

No i dla pełnego obrazu, wszystkim zafascynowanym tradycyjnym systemem
                      pucharowym polecam zastanowienie się nad takim problemem: dlaczego na
                      największych imprezach curlingowych o podziale medali od kilku sezonów decyduje
                      system page playoff?

I jak zwykle Aga to nic osobistego. Dyskutujemy po prostu nad jakimiś
                      rozwiązaniami, ok? :) Pozdrawiam
                      • kwak4 Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - jeszcze o systemie 11.04.07, 01:26
                        No to proponuję, Łukasz, żebyś odpowiedział na kilka pytań:
                        > 1. W finale mają zagrać dwie najlepsze drużyny turnieju >

A więc uważasz, że jeśli w finale (przy systemie Agnieszki) spotkają się dwie
                        drużyny, które wygrały po drodze wszystko, to nie są najlepsze?

> 2. System musi pozwolić, aby brązowy medal przypadł drużynie, która pomimo
                        dwóch porażek z finalistami jest lepsza od reszty stawki!

A więc uważasz, że lepiej jest, gdy do finału może awansować drużyna, która po 4
                        kolejkach (czyli tzw. fazie zasadniczej) zajmie 5. miejsce? Bo dla mnie jest to
                        niezasłużona szansa... Ktoś może przegrać jeden mecz (mecz na szczycie, czyli
                        finał) i nie zostać mistrzem, a tytuł może zdobyć drużyna, która przegra w
                        początkowej fazie z kimś słabym.

>
                        > 3. Jak najdłużej, jak najwięcej drużyn, powinna mieć możliwość grania "o coś".>

A ja uważam, że taką możliwość powinna mieć najlepsza czwórka. Czy nie jest to
                        zgodne z curlingową tradycją? Przecież o to chodzi w page play off. Nigdzie 5.
                        drużyna nie gra o medale! I to jest fakt, prawda Łukasz?

> 4. Drużyny powinny grać jak najwięcej spotkań (łącznie), gdyż możliwości
                        grania w Polsce mamy bardzo niewiele, a lód trzeba wykorzystać (byłoby naprawdę
                        marnotrawstwem grać mniej meczów i zostawić lód wolnym, podczas gdy można
                        rozegrać ich więcej).

Czy uważasz, że nie ma możliwości, żeby wszystkie drużyny - w systemie
                        zaproponowanym przez Agnieszkę - zagrały po 5-6 spotkań? Dobrze się zastanów...

>
                        > No i jeszcze jedno. Twoje odniesienia do curlingowych wielkich imprez nie są
                        trafione >

Czy naprawdę uważasz, że nie powinniśmy czerpać wzorców z wielkich curlingowych
                        imprez? Czy dalej powinniśmy urządzać nasze mistrzostwa w sposób amatorski (nie
                        chodzi mi tylko o regulamin), promując zespoły słabsze (jak w tegorocznych
                        finałach pań), nie słuchając głosów zawodników?

I już na podsumowanie - moim zdaniem błędem było już przyjęcie założenia, że w
                        finałach ma zagrać aż 16 drużyn. I to dla mnie jest fakt! Powinno być 10-12.
                        Pozdrawiam
                        Krzysztof Kowalski
                        • krzychbe Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - jeszcze o systemie 11.04.07, 09:19
                          Chciałeś Krzysztofie podsumować, ale wybacz, niektórych tez nie mogę pozostawić bez komentarza! Pytania były do Łukasza, ale, jako że jesteśmy na forum, też pozwolę sobie wtrącić parę słów.

kwak4 napisał:

> A więc uważasz, że jeśli w finale (przy systemie Agnieszki) spotkają się dwie
                          > drużyny, które wygrały po drodze wszystko, to nie są najlepsze?

Oczywiście nie ma takiej gwarancji. Wystarczy, że najlepsza pokona na wczesnym etapie drugą z najlepszych.

> > 4. Drużyny powinny grać jak najwięcej spotkań (łącznie), gdyż możliwości
                          > grania w Polsce mamy bardzo niewiele, a lód trzeba wykorzystać (byłoby naprawdę
                          > marnotrawstwem grać mniej meczów i zostawić lód wolnym, podczas gdy można
                          > rozegrać ich więcej).
                          >
                          > Czy uważasz, że nie ma możliwości, żeby wszystkie drużyny - w systemie
                          > zaproponowanym przez Agnieszkę - zagrały po 5-6 spotkań? Dobrze się zastanów...

Ale wtedy mnóstwo meczów jest "o nic". Faktycznie nie ma większej różnicy w osiąganych korzyściach między miejscem 5 a 8, czy miejscem 9 a 16...

> Czy naprawdę uważasz, że nie powinniśmy czerpać wzorców z wielkich curlingowych
                          > imprez?

Powinniśmy! Ale tylko tam, gdzie się da i absolutnie nie ze wzorców promujących przypadek!

> nie słuchając głosów zawodników?

A jakiż to głos zawodników, głoszący jednomyślne stanowisko, nie został wysłuchany?

> I już na podsumowanie - moim zdaniem błędem było już przyjęcie założenia, że w
                          > finałach ma zagrać aż 16 drużyn. I to dla mnie jest fakt!

Wybacz, to jest opinia, nie fakt!

>Powinno być 10-12.

Była taka opcja rozważana, ale byłoby to ogromne marnotrawstwo czasu i lodu. Karygodne w polskich warunkach.

Pozdrawiam. K.
                          • oldcurler Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - jeszcze o systemie 11.04.07, 10:47
                            Podczytuje tą dyskusje na temat regulaminów zawodów mistrzowskich w kraju, i muszę
                            stwierdzić że argumenty Krzysztofabe wyglądaja bardziej sensownie i logicznie.
                            Nadrzędna formuła rozgrywek winna byc-granie,granie i jeszcze raz granie(choćby i
                            na krzywych torach!!).Przypominam, że nawet finał dwóch najlepszych(?)czwórek,
                            ostatecznie też nie musi wyłonic bezapelacyjnie lepszej(!).Powszechnie błednie
                            się
                            przyjmuje,że zwycięsca finału MP musi być najlepszą druzyną w kraju.Naprawdę,
                            jest tylko zwycięzcą zawodów o Mistrzostwo Kraju. Nie ma co tu
                            podsumowywać.Drużyny z końca i srodka stawki(a jest nas najwiecej-jeżeli to ma
                            jakieś znaczenie!) są jak najbardziej zainteresowane graniem jak największej
                            ilości meczy, możliwie jak najdłużej o to "coś"!. Pozdrawiam, i prosze
                            uwzglednić przy "zielonym" stoliku "nasz" punkt widzenia!
                            • t.kierzkowski Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - jeszcze o systemie 11.04.07, 11:05
                              skoro mamy koncert życzeń to ja proszę finał jako pojedynek play off do dwóch
                              wygranych jak to ma miejsce np w przywoływanej wcześniej Danii...
                              • zielgora Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - jeszcze o systemie 11.04.07, 11:39
                                Miałem nie brać w tym dyskusji, ale...

dodam...

Zapraszałem już wszystkich do składania propozycji co do rozgrywek
                                mistrzowskich w Polsce.... jakoś nigdy (poza Krzysiem) nikt (przynajmniej ja
                                nie pamiętam) z poza Komisji Szkolenia nie zaproponował swojej pomocy /
                                wniosku.

Nie jest tak, że ktoś sobie cos ustala....

Zawsze propozycji (o ilości drużyn, systemie, sposobie...) jest kilka i
                                dyskusja na Komisji Szkolenia trwa, nie zawsze jesteśmy zgodni, ale zawsze
                                dochodzimy do, wydaje się, najlepszego możliwego w danych warunkach kompromisu
                                Są dyskutowane wszystkie kwestie które się pojawią (nawet takie jak podzielić
                                grupy, były 3 różne pomysły).... Jesteśmy ograniczeni wieloma rzeczami: czasem,
                                warunkami lodowiska, finansami, tym że uprawiamy ten sport nie zawodowo – każdy
                                ma swoją pracę, szkołę, itd... póki co nie wyobrażam sobie w Polsce turnieju
                                tygodniowego (to odnośnie systemu na ME)....

To, że organizacyjnie się z roku na rok poprawia to zasługa wielu osób i kilka
                                z nich wkłada w to wiele wysiłku, doceńmy to; a nie narzekajmy na rzeczy które
                                są najlepsze z możliwych na dany moment i warunki, oczywiście nie dotyczy to
                                rzeczy które powinny wyglądać inaczej niż wyglądają (np. lód, ew. ludzie
                                obsługujący imprezy typu np. sędziowie ;-))) ).

Obecnego systemu będę bronił, pomimo ze co do kilku kwestii miałem
                                zastrzeżenia, ale jest najlepszy z możliwych i najbardziej sprawiedliwy. Jestem
                                przekonany, że wyłoni najlepszą drużynę na lodzie; a wszystkie trzy z podium
                                będą zasługiwały na medal....

Pozdrawiam wszystkich i do zobaczenia w Wawie

Hubert

P.S.
                                >Powszechnie błednie się przyjmuje,że zwycięsca finału MP musi być najlepszą
                                >druzyną w kraju.

Nie zgodzę się... To jest sport jeśli wygrałeś, beż przychylności z zewnątrz,
                                to w tym momencie byłeś lepszy; a jeśli uważamy, że i tak ktoś inny jest lepszy
                                od zwycięzcy to nasza subiektywna opinia; np. ja uważam że polska reprezentacja
                                w piłce nożnej jest i zawsze była lepsza od Finlandii; ale 2. września to
                                Finowie byli lepsi....

>Drużyny z końca i srodka stawki(a jest nas najwiecej-jeżeli to ma
                                > jakieś znaczenie!) są jak najbardziej zainteresowane graniem jak największej
                                > ilości meczy, możliwie jak najdłużej o to "coś"!. Pozdrawiam, i prosze
                                > uwzglednić przy "zielonym" stoliku "nasz" punkt widzenia!

Sam jestem z takiej drużyny ;-) Są i one uwzględniane, np. 16 drużyn w turnieju
                                finałowym i więcej niż po 2 mecze dla każdej ;-)
                                Też nam zależy na rozwoju tej dyscypliny sportu....
                              • dj_pinball Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - jeszcze o systemie 11.04.07, 11:48

> skoro mamy koncert życzeń to ja proszę finał jako pojedynek play off do dwóch
                                > wygranych jak to ma miejsce np w przywoływanej wcześniej Danii...

hehe, jestem za :)

A poważnie to system na miksty ma 1 podstawową zaletę - 1 porażka nie eliminuje
                                z walki o medale.

Co do wątpliwości czy drużyna po 4 zwycięskich meczach zasługuje na finał -
                                uważam, że jak najbardziej tak, bo przynajmniej mecz 3 i 4 gra z czołowymi
                                drużynami turnieju.

Pozdrawiam,

Adam vel Fazi

• takeouter Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - jeszcze o systemie 11.04.07, 14:42
                                  a jaki tkwi problem w tym, że po 4 zwycięstwach awanasujemy do finału ? Tak jak
                                  fazi powiedzial to na pewno w 3 i 4 kolejce spotkaja się drużyny
                                  najsilniejsze... a więc nie będą to przypadkowe wygrane...

A może chodzi o samą liczbe zwycięstw :) To w Finale MP kobiet wystarczyło
                                  wygrać 3 spotkania żeby awansować do fianłu :)))

p.s ta wersja, że nie zawsze najlepsi wygrywają ma swoich zwolennikow :P:P:P

pozdrowionka :)
                                  • mgb61 Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - jeszcze o systemie 11.04.07, 19:47
                                    >A może chodzi o samą liczbe zwycięstw :) To w Finale MP kobiet wystarczyło
                                    wygrać 3 spotkania żeby awansować do fianłu :)))

Pomyśl troszkę zanim napiszesz coś równie mądrego! W MP kobiet grało tylko
                                    sześć drużyn! A co do najlepszych,to jak do tej pory na krajowych lodowiskach
                                    zawsze wygrywali najlepsi i mam nadzieję że tak już będzie zawsze
                      • aga.ogrodniczek Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - jeszcze o systemie 11.04.07, 11:41
                        > Aga nie sposób się z Tobą zgodzić!
                        A kto powiedział że musisz;-)) po to jest w końcu dyskusja żeby wymieniać
                        poglądy;-))
                        > 1. W finale mają zagrać dwie najlepsze drużyny turnieju. Finał ma być ozdobą
                        > turnieju a nie formalnością!!! Jeśli nie grają w nim drużyny najlepsze, to
                        idea
                        > rozgrywania finału jest bezsensem!

No rzeczywiście w moim systemie w finale druzyny są "przypadkowe" (te które
                        wygrały wszystkie lub prawie wszystkie mecze)

> 4. Drużyny powinny grać jak najwięcej spotkań (łącznie), gdyż możliwości
                        grania
                        > w Polsce mamy bardzo niewiele, a lód trzeba wykorzystać (byłoby naprawdę
                        > marnotrawstwem grać mniej meczów i zostawić lód wolnym, podczas gdy można
                        > rozegrać ich więcej).

Super w moim systemie gier może być po 6 gier dla kazdego zespołu a w
                        tegorocznym regulaminie najwiecej mozna zagrać 7 spotkań - "KOLOSALNA" róznica;-
                        )))

> Jeśli chcesz Aga możemy polemizować na temat powyższych założeń, choć sądzę,
                        że
                        > one obiektywnie są słuszne.
                        Jak mogę polemizować - przecierz są "obiektywnie" (jak dla kogo) słuszne.
                        >
                        > No i jeszcze jedno. Twoje odniesienia do curlingowych wielkich imprez nie są
                        > trafione. To, że w Mistrzostwach Europy Mikstów system jest jaki jest, jest
                        tak
                        > naprawdę efektem podejścia do tego turnieju. Co byśmy nie mówili to jest
                        turnie
                        > j
                        > traktowany pół-żartem pół-serio. I nie chodzi o umniejszanie czyichkolwiek
                        > sukcesów, tylko o obiektywne spojrzenie na fakty :)

Skoro jes to turniej traktowany zartobliwie przez Europejskie federacje, to
                        przeczytaj uważnie kto te mistrzostwa wygrał i zdobył medale do tej pory -
                        "jacyś" przypadkowi gracze, nie odnoszący sukcesów w ME Kobiet i Męzczyzn.
                        A skoro Europa tak traktuje Miksty to dlaczego się do niej nie przyłączyć?

> dlaczego na największych imprezach curlingowych o podziale medali od kilku
                        sezonów decyduje system page playoff?

Poprzedzony pewnego rodzaju rozgrywką grupową a i jeszcze jedno czy system page
                        playoff to nie pewnego rodzaju skrócone rozgrywki pucharowe. Od przyszłego roku
                        powróci nawet mecz o 3 miejsce.
                        >
                        > I jak zwykle Aga to nic osobistego.
                        HYM, czy aby na pewno ;-))))

pozdrawiam
                        Aga
                        • lpiworowicz Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - jeszcze o systemie 11.04.07, 22:27

Dobra zacznę od końca.

> > I jak zwykle Aga to nic osobistego.
                          > HYM, czy aby na pewno ;-))))

Być może się nie znamy za dobrze, ok. Ale wielokrotnie dałem dowody na to, że
                          jeśli u kogoś z naszego środowiska coś mi się nie podoba, to piszę to otwarcie,
                          a nie knuję za plecami i wielokrotnie na tym forum można się było o tym
                          przekonać. Jeśli tym razem piszę, że to nic osobistego to tak właśnie jest.
                          Naprawdę nie rozumiem, skąd ten pobłażliwy ton niedowierzania w Twojej
                          odpowiedzi :| Po prostu dodałem to zdanie na końcu, aby nie psuć bezsensownie
                          atmosfery, a doszukujesz się w nim podtekstów...
                          Jeśli znaczki uśmiechów na końcu oznaczają, że to żart, to myślę, że część osób
                          ze mną na czele, mogła go nie załapać ;-))))

> > 1. W finale mają zagrać dwie najlepsze drużyny turnieju. Finał ma być ozdobą
                          > > turnieju a nie formalnością!!! Jeśli nie grają w nim drużyny najlepsze, to idea
                          > > rozgrywania finału jest bezsensem!
                          >
                          > No rzeczywiście w moim systemie w finale druzyny są "przypadkowe" (te które
                          > wygrały wszystkie lub prawie wszystkie mecze)

Czy naprawdę masz Aga taką krótką pamięć??? A co było w poprzednich
                          Mistrzostwach Polski Mikstów rozgrywanych proponowanym przez Ciebie systemem???
                          W ćwierćfinale spotkały się dwie najlepsze drużyny (załóżmy) i po zwycięstwie
                          jednej z nich emocje się skończyły (takie jest moje zdanie - nie chodzi o
                          polemikę z nim - chodzi o to, że taki wariant jest bardzo prawdopodobny). To
                          jest koronny argument przeciwko graniu tradycyjnym systemem pucharowym!

> > 4. Drużyny powinny grać jak najwięcej spotkań (łącznie), gdyż możliwości grania
                          > > w Polsce mamy bardzo niewiele, a lód trzeba wykorzystać (byłoby naprawdę
                          > > marnotrawstwem grać mniej meczów i zostawić lód wolnym, podczas gdy można
                          > > rozegrać ich więcej).
                          >
                          > Super w moim systemie gier może być po 6 gier dla kazdego zespołu a w
                          > tegorocznym regulaminie najwiecej mozna zagrać 7 spotkań - "KOLOSALNA" róznica
                          ;-)))

No już Krzysiek Bąk Ci odpowiedział. Kolosalną różnicą jest granie o miejsca
                          9-16, a granie o miejsca 5-8 albo nawet wyższe, prawda?

> > Jeśli chcesz Aga możemy polemizować na temat powyższych założeń, choć sądzę, że
                          > > one obiektywnie są słuszne.
                          > Jak mogę polemizować - przecierz są "obiektywnie" (jak dla kogo) słuszne.

Tyle tylko, że nie podważyłaś założeń, które podałem. Ty starasz się podnieść
                          ocenę ich spełnienia przez system pucharowy, a to zupełnie co innego.

Odnośnie ME Mikstów się więcej nie wypowiadam – mam swoje zdanie, ale ono nie
                          musi być ogólnie przyjętym :)

> > dlaczego na największych imprezach curlingowych o podziale medali od kilku
                          > > sezonów decyduje system page playoff?
                          > Poprzedzony pewnego rodzaju rozgrywką grupową a i jeszcze jedno czy system page
                          > playoff to nie pewnego rodzaju skrócone rozgrywki pucharowe. Od przyszłego roku
                          > powróci nawet mecz o 3 miejsce.

Pytanie brzmiało dlaczego gra się page playoff a nie tradycyjny playoff? Bo w
                          ten sposób minimalizuje się ryzyko odpadnięcia z turnieju najlepszej drużyny w
                          półfinale! To jest jedyny powód odejścia od tradycyjnego systemu pucharowego.
                          Czy nie powinniśmy podążać tym śladem?
                          I jeszcze jedno – page playoff nie jest „pewnego rodzaju skróconymi rozgrywkami
                          pucharowymi” – wręcz przeciwnie – względem tradycyjnego systemu pucharowego jest
                          wydłużony o jedną rundę i różni się w meritum sprawy – jedna porażka (dla drużyn
                          z miejsc 1 i 2) nie eliminuje z dalszej walki. To naprawdę robi różnicę.

I jeszcze słówko komentarza do wypowiedzi Krzysztofa Kowalskiego (którego w
                          dużym stopniu już dokonał Krzychu Bąk):

> > 3. Jak najdłużej, jak najwięcej drużyn, powinna mieć możliwość grania "o coś".
                          > A ja uważam, że taką możliwość powinna mieć najlepsza czwórka. Czy nie jest to
                          > zgodne z curlingową tradycją? Przecież o to chodzi w page play off. Nigdzie 5.
                          > drużyna nie gra o medale! I to jest fakt, prawda Łukasz?

Faktem jest, że nie znam turnieju, w którym piąty zespół po fazie grupowej gra o
                          medale. Tylko jest jedno ale.
                          Na pełny page playoff potrzeba trzech rund, najlepiej rozdzielonych jakimiś
                          przerwami, czyż nie? Czy powinny być one rozgrywane w niedzielę? To chyba jest
                          niewykonalne. Więc pierwsze mecze page playoff w sobotę. W takim przypadku od
                          soboty wieczora do końca zawodów mielibyśmy łącznie 4 mecze o stawkę (1.vs 2.,
                          3.vs 4., półfinał i finał)! Czy naprawdę to byłby ciekawy turniej?
                          Jeśli więc nie robimy pełnego page playoff – ktoś tak zadecydował – ja nie (choć
                          akurat tą decyzję rozumiem), to czy jest jakiś powód, dla którego zespół z 5
                          miejsca nie miałby się spotkać z drużyną z miejsca 4 w meczu o szansę gry o
                          brąz? Nie znam takiego powodu. I bynajmniej nie jest dla mnie powodem, że
                          nigdzie się tak nie gra. To wynika ze specyfiki turniejów trzydniowych – nigdzie
                          się tak nie gra...

• aga.ogrodniczek Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - jeszcze o systemie 12.04.07, 09:56
                            lpiworowicz napisał:

>
                            > Dobra zacznę od końca.
                            >
                            > > > I jak zwykle Aga to nic osobistego.
                            > > HYM, czy aby na pewno ;-))))
                            >
                            > Być może się nie znamy za dobrze, ok. Ale wielokrotnie dałem dowody na to, że
                            > jeśli u kogoś z naszego środowiska coś mi się nie podoba, to piszę to
                            otwarcie,
                            > a nie knuję za plecami i wielokrotnie na tym forum można się było o tym
                            > przekonać. Jeśli tym razem piszę, że to nic osobistego to tak właśnie jest.
                            > Naprawdę nie rozumiem, skąd ten pobłażliwy ton niedowierzania w Twojej
                            > odpowiedzi :| Po prostu dodałem to zdanie na końcu, aby nie psuć bezsensownie
                            > atmosfery, a doszukujesz się w nim podtekstów...
                            > Jeśli znaczki uśmiechów na końcu oznaczają, że to żart, to myślę, że część
                            osób
                            > ze mną na czele, mogła go nie załapać ;-))))

Z dwoma rzeczami muszę się zgodzić:
                            po pierwsze to był żart - naprawdę
                            po drugie rzeczywiście trochę mało mnie znasz

dla wyjaśnienia (Dla tych którzy mnie znają- rzecz oczywista) mam dosyć
                            specyficzne poczucie humoru i czasami palnę dość irytujace i złosliwe docinki,
                            tak naprawdę i na przyszłość - proszę nie brać sobie tego do serca :-)))

> Czy naprawdę masz Aga taką krótką pamięć??? A co było w poprzednich
                            > Mistrzostwach Polski Mikstów rozgrywanych proponowanym przez Ciebie
                            systemem???
                            > W ćwierćfinale spotkały się dwie najlepsze drużyny (załóżmy) i po zwycięstwie
                            > jednej z nich emocje się skończyły (takie jest moje zdanie - nie chodzi o
                            > polemikę z nim - chodzi o to, że taki wariant jest bardzo prawdopodobny). To
                            > jest koronny argument przeciwko graniu tradycyjnym systemem pucharowym!

Jest jedno ale... dla wyjasnienia - Ja wcale nie proponje systemu z przed roku
                            (gdzie jak sadzi większość grało za dużo zespołów i było za dużo grup, ale przy
                            sytemie kwalifikacji jak w tym roku, przy 16 druzynach - sysem z 4 grupami i
                            dale puchary wydaje mi sie sensowny)
                            Z 4 grup wychodzą 2 drużyny w 1/4 zwycięzcy grup nie grają ze sobą tylko z
                            druzynami z drugich miejsc - i to nie jest premniowanie najlepszych drużyn w
                            rozgrywkach grupowych?
                            Rozstawienie w grupach z porzednich MP - to znowu premiuje te drużyny które w
                            roku poprzednim grały dobrze. Poniżej propozycja (S- 8 druzyn z poprzednich MP,
                            N- druzyny z tegorocznych eliminacji):
                            1) 1S, 8S, 4N, 5N
                            2) 2S, 7S, 3N, 6N
                            3) 3S, 6S, 2N, 7N
                            4) 4S, 3S, 1N, 8N

> No już Krzysiek Bąk Ci odpowiedział. Kolosalną różnicą jest granie o miejsca
                            > 9-16, a granie o miejsca 5-8 albo nawet wyższe, prawda?

No to o co właściwie chodzi w MP: o granie jak najwiecej czy granie przez jak
                            najwiekszą ilość zespołów (mimi porażek) o coś? bo wg mnie to dwie rózne
                            sprawy. ale jak zwykle uważam inaczej niż wszyscy - że Mistrzostwa nie sa
                            turniejem gdzie głównym kryterium powinno być ilość rozgrywnych meczów.
                            A poza tym ja doskonale rozumiem druzyny, które grają mało w sezonie, ale
                            uwierz ja pomału mam trochę dość tego sezonu a natępny wcale nie będzie mniej
                            intensywny:-))) - ale tak naprawde mam czego chciałam i do czego dążyłam przez
                            te lata treningu :-))))

>
                            > Pytanie brzmiało dlaczego gra się page playoff a nie tradycyjny playoff? Bo w
                            > ten sposób minimalizuje się ryzyko odpadnięcia z turnieju najlepszej drużyny w
                            > półfinale!
                            O ile mnie pamięć nie myli to na ostatniej Olimpiadzie był chyba zwykły playoff?
                            podkreslam chyba.

Więc pierwsze mecze page playoff w sobotę. W takim przypadku od
                            > soboty wieczora do końca zawodów mielibyśmy łącznie 4 mecze o stawkę (1.vs 2.,
                            > 3.vs 4., półfinał i finał)! Czy naprawdę to byłby ciekawy turniej?

A nie ?
                            Wciąż dyskutujemy na temat sprawiedliwego i obiektywnego systemu a ten powyzej
                            nie jest?

pozdrawiam
                            Aga
                            • takeouter Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - jeszcze o systemie 12.04.07, 10:36
                              mgb61... o tych 3 wygranych napisałem z uśmiechem... to ty pomyśl troche zanim
                              coś napiszesz!
                              wogóle ta cała rozmowa mnie bawi! Jaki ta rozmowa ma sens, teraz na 2 tygodnie
                              przed finałami MP ??? Dlaczego nikt jak KRzysiu poprsotu nie usiadł wcześniej i
                              nie wysłał swojej porpozycji systemu rozgrywek??!!

• mgb61 Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - jeszcze o systemie 12.04.07, 20:24
                                mgb61... o tych 3 wygranych napisałem z uśmiechem... to ty pomyśl troche zanim
                                coś napiszesz!
                                wogóle ta cała rozmowa mnie bawi! Jaki ta rozmowa ma sens, teraz na 2 tygodnie
                                przed finałami MP ??? Dlaczego nikt jak KRzysiu poprsotu nie usiadł wcześniej i
                                nie wysłał swojej porpozycji systemu rozgrywek??!!
                                >Myślę że z taka ortografią możesz mieć problem na maturze? W ogóle i po prostu
                                pisze się osobno! Najpierw pomyśl i nie ośmieszaj się publicznie:)
                                • oldcurler Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - cisza przedMistrzowska!!!!! 12.04.07, 21:21
                                  Dość tych "uprzejmości"!! Sądzę, że mocni na forum,będą mocni za tydzień! I nie
                                  chodzi mi o przechwycone endy."Prawdziwy curler woli raczej przegrać, niż
                                  wygrać nieczysto".Niech to odnosi sie nie tylko do gry na lodzie! Ciszaaaaaa!
                                  • takeouter Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - cisza przedMistrzowska!!!! 12.04.07, 21:32
                                    mgb61... widze brakło ci argumentów to przeczucileś sie na
                                    ortografie :) ...jestem dawno po maturze...jakoś nie przywiązuje uwagi do
                                    ortografii odpisując na takie posty jak twój...
                                    A przed wszystkim przedstaw sie jak ze mną rozmawiasz. I nie kieruj prosze do
                                    mnie takich beznadziejnych wypowiedzi.

Maciej Cesarz
                                    • skip_yeti Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - cisza przedMistrzowska!!!! 12.04.07, 23:13
                                      takich "zwracaczy uwagi" o ortorafie czy styl jest mnostwo na innych forach -
                                      dla mnie to sa po prostu trolle a tych sie z zasady ignoruje.
                          • kiuru Re: FINAŁ MP MIKSTÓW - jeszcze o systemie 12.04.07, 10:35
                            > Czy naprawdę masz Aga taką krótką pamięć??? A co było w poprzednich
                            > Mistrzostwach Polski Mikstów rozgrywanych proponowanym przez Ciebie
                            systemem???
                            > W ćwierćfinale spotkały się dwie najlepsze drużyny (załóżmy) i po zwycięstwie
                            > jednej z nich emocje się skończyły (takie jest moje zdanie - nie chodzi o
                            > polemikę z nim - chodzi o to, że taki wariant jest bardzo prawdopodobny). To
                            > jest koronny argument przeciwko graniu tradycyjnym systemem pucharowym!

Czy Wy nie rozumiecie, ze system proponowany przez Agnieszke ma tyle wspolnego
                            z zeszlorocznym regulaminem co nasz obecny z regulaminem ME??? Oczywiscie
                            przesadzam - chce uprzedzic lapanie mnie za slowka. W zeszlym roku tak ulozyly
                            sie cwiercfinaly, bo losowano, a nie rozstawiano druzyny. Po pierwsze
                            rozlosowano je do grup, po drugie rozlosowano je do par cwiercfinalowych
                            (sic!). I to byl problem tego systemu!!!! A tak na marginesie - dla jednego
                            zespolu, ktory odpadl w slawetnym cwiercfinale byl to druga porazka, ktora i w
                            tegorocznym systemie eliminowalaby go z walki o medale! Co wiecej, moze sie i w
                            tym roku tak zdarzyc, ze ktoremus z "najlepszych" zespolow powinie sie noga
                            ze "slabsza" druzyna w 1 meczu. Wygra 2 kolejne mecze, i w 4 rundzie znow
                            zmierzy sie z "dobrym" zespołem i znow 2 porazka eliminuje z walki o medale...
      • justynazalewska Re: FINAŁ MP MIKSTÓW 12.04.07, 11:14
        Tak czytam wasze wypowiedzi i nie będę ich komentować :) Każdy może mieć swoje
        zdanie :)Za 2 tygodnie pogracie zapewne na dobrym lodzie w stolicy. Zazdroszczę
        Wam! :) Z Harnasiami chętnie bym zagrała także :) Chłopaki w przyszłym roku
        miksty nie odpuszczamy. Tak więc bawcie się curlingiem, grajcie, zdobywajcie
        najwyższe trofea a przede wszystkim pamiętajcie o duchu curlingu. Życzę Wam
        dobrej gry!!! :)

Pozdrawiam Justyna :)
      • zielgora UWAGA!!! WAŻNE!!! decyzja sędziowska ;-)) 12.04.07, 11:59
        Sprostowanie....

W związku z zamieszaniem wywołanym po losowaniu par pierwszej kolejki...
        Podpierając się Regulaminem Zawodów prostuję rozpisane wcześniej losowanie
        dotyczące kolejności gier:

W piątek o godzinie 8.30 (od 8.10 trening) zagrają zespoły z grupy A wg
        następującej kolejności:
        Tor A.
        Media CC KWAK Spelunca Warszawa - AZS Politechniki Śląskiej "H2O" Gliwice

Tor B.
        Media CC Media MIX Warszawa - Chili AZS Łódź

Tor C.
        Media CC "Wymiatacze" - AZS Politechniki Śląskiej "Znienacka" Gliwice

Tor D.
        AZS Politechniki Śląskiej "MIX" Gliwice - KKC Kraków

Godzina 11.40 (od 11.20 – trening) gr. B
        Tor A.
        AZS Politechniki Śląskiej "Target" Gliwice - RKC Curlik

Tor B.
        CCC Warszawa - SCC Wa ku'ta Sopot "Demony Curlingu"

Tor C.
        ŚKC MIX Katowice - MKS Axel Toruń

Tor D.
        KKC "Mikst" Piechowice - ŚKC Miks z Wisienką

Hubert Sagan
        • zielgora Re: UWAGA!!! WAŻNE!!! decyzja sędziowska ;-)) 12.04.07, 12:01
          jest to decyzja ostateczna
          • kiuru Re: UWAGA!!! WAŻNE!!! decyzja sędziowska ;-)) 12.04.07, 12:16
            Jesli nagle grupy sie zmienily (nazewnictwo) to prosze umisccie te informacje
            na stronie PZC, bo podawanie jej na forum jest malo wiazace. To bzdura, ze na
            oficjalnej stronie jest co innego, a na "jakims tam" forum sedzia zawodow pisze
            co innego. Moze zamiast pisac posty warto by komunikowac sie z uczestnikami
            droga oficjalna.
            BTW.W PZC dowiedzialm sie, ze nazwy grup byly dolosowane do juz utworzonych
            grup i na tej podstawie jedna jest A, druga B (co nie zgadzalo sie z
            regulaminem). Teraz dowiaduje sie, ze jadnak jest inaczej. I choc wiem, ze to
            decyzja ostateczna to nie wiem dlaczego podjeta.

marianna
        • aga.ogrodniczek Re: UWAGA!!! WAŻNE!!! decyzja sędziowska ;-)) 12.04.07, 12:16
          CO JESZCZE SIĘ ZMIENI PRZED FINAŁAMI!!!!
          TO JEST NAPRAWDĘ ŚMIESZNE!!!
          DO TEJ PORY NIK NIE RACZYŁ ODPOWIEDZIEĆ JAKA BYŁA OSTATECZNA KOLEJNOŚC W
          ELIMINACJACH W BIAŁYMSTOKU (JESZCZE 10.04. na stronie PZC było 1.... 7)AXEL 8)
          h2O)
          A TERAZ ZNOWU ZAMIESZANIE Z GRUPAMI I GODZINAMI GIER.
          POPROSTU FANTASTYCZNIE NIE MA CO.
          niektórym zmienia to zasadniczo rozkład dnia - który wcześniej sobie zaplanowali
          "GRATULACJE"
          pozdrawiam
          Aga
          • zielgora Re: UWAGA!!! WAŻNE!!! 12.04.07, 12:31
            na stronie PZC komunikat ten pojawi się wkrótce wysłałem równocześnie dla
            lepszej informacji, ale na stronie PZC ja nie mam jak tego umieścić...

> CO JESZCZE SIĘ ZMIENI PRZED FINAŁAMI!!!!
            > TO JEST NAPRAWDĘ ŚMIESZNE!!!
            Nic się już nie zmieni... Na stronie po losowaniu pojawił się błąd
            dezinformujący. Według Regulaminu Zawodów drużyny oznaczone S1, S4, S5, S8, N2,
            N3, N6, N7 nie mogły znaleźć się w grupie B, a S2, S3 w grupie A.... Po ty
            błędnym zapisie (błędy przytrafiają się wszystkim) pojawiło się wiele pytań i
            wątpliwości teraz je prostuję aby każdy miał jasność...

Zamieszanie wyniknęło z popełnionego błędu, którego nikt nie popełnił celowo,

>niektórym zmienia to zasadniczo rozkład dnia - który wcześniej sobie zaplanowal

przykro mi, ale Regulamin Zawodów jest nadrzędny niż ropiska na stronie PZC,
            gdzie jeszcze raz podkreślam błąd i zamieszanie wynikło niezamierzone...
            I wydaj mi się iż lepiej wcześniej to sprostować niż później, a zrobiłem to
            tylko dlatego, że pojawiły się wątpliwości, mimo jasnego Regulaminu... może po
            prostu wystarczyło go przeczytać...
            Sprostowanie pisze w dobrej wierze aby już zakończyć dyskusje na ten temat i
            każdy wiedział o której zaczyna a nie zastanawiał się nad 8.10 a 11.20....

pozdrawiam
            Hubert

• curling_girl Re: UWAGA!!! WAŻNE!!! 12.04.07, 13:02
              hmm... o ile dobrze liczę mistrzostwa są za tydzień, a nie za 2 :)
              • zielgora Re: UWAGA!!! WAŻNE!!! 12.04.07, 13:06
                ;-))))

> hmm... o ile dobrze liczę mistrzostwa są za tydzień, a nie za 2 :)
                Słuszna uwaga ;-)) hehhe; jeszcze trochę i spóźniłbym się o tydzień ;-))

tym bardziej lepiej że teraz a nie za tydzień to sprostowanie ;-)))

pozdrawiam
            • aga.ogrodniczek Re: UWAGA!!! WAŻNE!!! 12.04.07, 13:06
              JA SIĘ NIE ZASTANAWIAM CZY 8.10 CZY 11.20

TYLKO ŁASKAWIE PROSZĘ ZEBY MNIE NIE W.....Ć CIAGŁYMI ZMIANAMI.
              GUZIK MNIE TO OBCHODZI ZE KTOŚ SIĘ POMYLIŁ SKORO INFORMACJA BYŁA ŻE LOSOWANO
              GRUPY A i B I NA STRONIE PZC PODANO INFORMACJE I WSZYSTKIM WYJASNIONO NA CZYM
              POLEGAŁA ZIANA GRUP W STOSUNKU DO REGULAMINU TO SORY MOZE TRZYMAJMY SIE JEDNEJ
              WERSJI.
              I ŁASKAWIE PROSZĘ NIE ROBIC ZAMIESZANIE TYLKO PODAWAĆ RZETELNE INFORMACJE

AGNIESZKA
              ps SPROSTOWANIE CHYBA TROCHĘ ZA PÓŹNO SKORO JAKOŚ WSZYSCY WIEDZĄ SKAD ZMIANA
              GRUP
              • zielgora Re: UWAGA!!! WAŻNE!!! 12.04.07, 13:10
                Aguś....

proszę.... o troszkę wyrozumiałości.... tylko tyci tyci ;-)

no już... bez nerwów ;-)) pomyśl, że już łikend..., wolne.., policz do 10...,
                weź głęboki oddech ;-))

nerwy i tak juz nic nie zmienią...
            • aga.ogrodniczek Re: UWAGA!!! WAŻNE!!! 12.04.07, 13:12
              > I wydaj mi się iż lepiej wcześniej to sprostować niż później, a zrobiłem to
              > tylko dlatego, że pojawiły się wątpliwości, mimo jasnego Regulaminu... może
              po
              > prostu wystarczyło go przeczytać...

MOŻE TRZEBA BYŁO UWAŻNIE GO PRZECZYTAĆ ZANIM POJAWIŁY SIĘ OFICJALNE INFORMACJE
              NA STRONIE PZC
              • zielgora Re: UWAGA!!! WAŻNE!!! 12.04.07, 13:18
                może i tak....

do zobaczenia w Wawie

• mklu Re: UWAGA!!! WAŻNE!!! 12.04.07, 14:41
                  ojejku jejku. straszne to wszystko i walka o regulamin i to ze sie grupy zmienily;)
                  proponuje by po zakonczeniu sezonu spotkaly sie osoby ktore maja zastrzezenia do regulaminu i sprobowaly napisac nowy (bez pomocy osob ktore juz pisaly regulamin), tak by byl gotowy na przyszly rok. a nie wytykac teraz "bledy" najlatwiej krytykowac. po drugie juz z tej zmiany grup nie robmy tez jakiegos strasznego wydarzenia, raptem trzeba przyjsc na mecz albo 2 godziny wczesniej albo pozniej.
                  i wiem ze moge zaraz oberwac za to ze dopiero co zaczelam grac a juz sie udzielam, ale mialam wrazenie ze srodowisko curlerskie jest grupa moze nie przyjaciol ale chociaz ludzi lubiacych sie lub chociaz sprawiajacych pozory a przede wszystki darzacych sie wzajemnym szacunkeim przez co i prace wykonana przez innych. osobiscie jestem zniesmaczona tym co tu czytam.
                  pozdrawiam wszystkich i zycze dobrej gry, zgodnej z duchem tego wspanialego sportu, o ktorym tu chyba troche zapomniano.
                  • zielgora Re: UWAGA!!! WAŻNE!!! 12.04.07, 15:19
                    ale przecież my sie lubimy ... ;-)))

i mimo że Agą poniosło ;-)) to bardzo ją lubię ;-)))

prawda Aguś? ;-))
                    • aga.ogrodniczek Re: UWAGA!!! WAŻNE!!! 13.04.07, 09:27
                      > prawda Aguś? ;-))
                      Oczywiście i już się nie moge doczekać na spotkanie w Warszawie
                      Aga
      • curling_girl : ) 12.04.07, 15:26
        Zgadzam się z Marysią :) Cała ta rozmowa trochę przypomina mi wierszyk "Na
        straganie" Jana Brzechwy :) he he ^

pozdrawiam,
        Ela :)
        • kiuru Re: : ) 12.04.07, 15:52
          Swietnie, ze ktos sie w koncu z kims zgadza w tej dyskusji.
          Po to jest forum zeby dyskutowac, wymieniac OPINIE. Niech wiec kazdy kto MA COS
          do powiedzenia pisze to otwarcie, a kazdy kto ma ochote sie z nim nie zgodzic
          sprzeciwia sie. Nie chodzi tu o lubienie sie czy nie, ale o poglady nt
          curlingu. Jedyne co moze razic to ton dyskusji, a nie sam fakt, ze sie toczy.

Jesli chodzi o termin dyskusji - trudno rozmiawiac o regulaminie jak sie go nie
          zna. Jak tylko pojawil sie na stronie PZC rogorzala ta dyskusja. Kiedy mamy go
          krytykowac?? Po mistrzostwach??

Nikt nie krytykuje dla krytyki, ale dla jakosci rozgrywek. Jestem pewna, ze
          wszyscy robia to w dobrej wierze.

A odnosnie zmiany grup. Dla mnie to duza rozniaca czy gram w pierwszej czy w
          drugiej sesji - albo zwolnie sie z pracy, albo nie pojde w ogole. A jeden dzien
          wolny kosztuje mnie jeden turniej zagraniczny w sezonie...
          • ccckb Re: : ) 12.04.07, 19:52
            Moi Drodzy,
            przeczytałam całą tę dyskusję w pakiecie!!! I jedna rzecz nie daje mi spokoju -
            czy Wy zdajecie sobie sprawę, że na przygotowanie lodu będziemy mieli tylko noc
            z czwartku na piatek!!! Więc co tam regulamin, najwieksza walka toczyc się
            będzie o przygotowanie możliwie dobrego lodu!!! :-(
            Pozdrawiam i do zobaczenia za tydzień i naście godzin!

• lpiworowicz Re: : ) 12.04.07, 21:13

To jest bardzo ważna kwestia. Pytanie kto organizuje Finały Mistrzostw Polski w
              Curlingu Mikstów? Polski Związek Curlingu? Dlaczego więc organizuje je w
              miejscu, w którym NIE MA MOŻLIWOŚCI przygotowania lodu do zawodów?

O co więc chodzi? Przecież PZC finansowo stać na to, aby 3-4 razy w roku
              przygotować dobry lód na turnieje rangi MP. A jeśli PZC nie jest w stanie
              zagwarantować sobie na rozegranie turnieju o Mistrzostwo Polski jednego czy
              nawet dwóch dni więcej, aby przygotować lód, to po co wydał kilkadziesiąt
              tysięcy złotych na maszynę typu Ice-King??? Tym bardziej, że wiadomo było, że
              jedna stacjonować będzie w Gliwicach i zawsze będzie można ją wypożyczyć (koszt
              zakupu Ice-Kinga to minimum sto wypożyczeń Ice-Kinga - ile lat potrwa
              amortyzacja zakupionego za publiczne pieniądze sprzętu?). Gdzie tu sens?

Sens jest jeśli powiązać kilka faktów... :|

• skip_yeti Re:re:re... 12.04.07, 23:50
                Lodowiska to nie instytucje charytatywne dla curlerow, tylko interes majacy na
                celu robienie szmalu. Taki Torwar na czwartkowej slizgawce moze wyciagnac nawet
                i 2-2,5 tysia i to w 2 godziny. Lod kosztuje 450 zyli/h. Podobne obroty i
                niewiele nizsze ceny maja inne miasta. A tu pojawiaja sie curlerzy i zycza sobie
                6 dni lodu na 3-dniowa impreze... Stac na to chyba tylko Gliwice i to max 2 razy
                w sezonie. Mam dziwne wrazenie, choc nie mam pojecia jaki jest budzet zwiazku,
                ze nie za bardzo go stac na te 1-2 dni wiecej.
                Poza tym ice king "stacjonujacy w Gliwicach" nie jest wlasnoscia PZC. A kasa
                wydana na "ten drugi" nie za bardzo mogla by pojsc na organizacje imprezy.

Troche o robieniu lodu. To ze kilka osob (w tym ja) skonczylo kurs, nie czyni z
                nas megaajsmasterow, ktorym zadna tafla nie jest straszna. Otoz ta umiejetnosc
                nabywa sie po co najmniej 10 latach pracy. Pracy, a nie okazyjnego spacerku z
                baniakiem na plecach. Dlatego przyzwyczajcie sie, ze dlugo jeszcze nie bedzie
                naprawde dobrego lodu. Obawiam sie ze nawet na naszej przyszlej hali wcale nie
                musi byc idealnie.

Irytuje mnie juz to cale pieprzenie i narzekanie jak to w naszym curlingu jest
                fatalnie. Zaginely gdzies czasy gdy stanowilismy male grono lekko stuknietych
                pasjonatow. Czasy, gdy zbieralismy sie o 23 na trening na peeblach z weza i
                sitka, a nawet zmiotki i wiadra, wybijajac sie z hackow o odwroconym profilu
                (wiekszosc z was nawet by sie z tego nie wybila:). Gdy Damian, Piotrek i reszta
                grali w spodku na sladzie od rolby czyms... czyms tam (co to wlasciwie bylo).
                W zadnym wypadku nie chce zeby te czasy wrocily (to by przypominalo tesknote za
                PRL-em), ale klimat moglby...

• krzychbe Re:re:re... 13.04.07, 08:30
                  To jeszcze ja sie odezwę, mam nadzieję, że na koniec tej części dyskusji.

Rozmowę o regułach uważam za bardzo potrzebną, po to, by ktoś nie uzywał
                  argumentów poniżej pasa, że coś zostało zrobione wbrew woli zawodników.
                  Tak się składa, że gdy jest czas na spokojne rozmowy, nikt nie ma na to ochoty.
                  Za to gdy jest już tuż przed zawodami, mnóstwo ludzi odkrywa w sobie zapędy
                  reformatorskie. Racja, dyskusja o regułach na najbliższe zawody jest już
                  bezsensowna, ale za rok znów będą MP i co? Znów rozgorzeje gwałtowna dyskusja na
                  2 tygodnie przed zawodami?

Po mikstach stworzę wątki w temacie regulaminów kobiet i mikstów. Jeżeli ktoś
                  zgłosi zastrzeżenia do reguł męskich (do tej pory takie do mnie nie dotarły),
                  zrobię również taki wątek.

Teraz dajmy sobie spokój i skoncentujcie się na najbiższych zawodach. Dobrej gry!

K.
                  • kwak4 Re:re:re... 13.04.07, 12:35
                    Ta ja się jeszcze odezwę, bo chyba do mnie pijesz, pisząc "rozmowę o regułach
                    uważam za bardzo potrzebną, po to, by ktoś nie używał argumentów poniżej pasa,
                    że coś zostało zrobione wbrew woli zawodników (...) Za to gdy jest już tuż przed
                    zawodami, mnóstwo ludzi odkrywa w sobie zapędy reformatorskie".
                    No to teraz argument "powyżej pasa".

28.082006 na tym forum jeden z zawodników napisał:
                    "Moja propozycja:
                    Po pierwsze wydłużyć czas na budowę systemu, kosztem obecnego martwego okresu.
                    Po drugie przynajmniej na tydzień przed ogłoszeniem reguł przedstawić publicznie
                    propozycję i zaprosić wszystkich chętnych do dyskusji."

Zawodnika tego nie wysłuchano. Nikt z PZC nie zbudował systemu rozgrywek mikstów
                    odpowiednio wcześnie, tak by odpowiednio wcześnie znany był regulamin. Nikt też
                    nie przedstawił publicznie propozycji reguł do przedyskutowania.
                    Zawodnikiem tym, którego słuszne postulaty zostały zignorowane, był krzychbe.
                    Zacznijmy więc czym prędzej nowy wątek na tym forum, poświęcony NASTĘPNEMU
                    SEZONOWI. Chętnie się wypowiem, ale niestety ze świadomością, że władze PZC nie
                    przejmą się tym, co tu napiszemy.
                    Pozdrawiam serdecznie
                    Krzysztof K. (KWAK Spelunca)
                    PS. Dostałem dziś maila z materiałami promocyjnymi finałów MP mikstów w
                    Warszawie. Wszystko ładnie-pięknie, tyle że... wg tych danych 7. miejsce w
                    Białymstoku zajął Axel Toruń, a 8. H2O Gliwice. A wydawało mi się, że już wiem,
                    z kim gram pierwszy mecz :)))
                    • t.kierzkowski Re:re:re... 13.04.07, 12:48
                      > PS. Dostałem dziś maila z materiałami promocyjnymi finałów MP mikstów w
                      > Warszawie. Wszystko ładnie-pięknie, tyle że... wg tych danych 7. miejsce w
                      > Białymstoku zajął Axel Toruń, a 8. H2O Gliwice. A wydawało mi się, że już wiem,
                      > z kim gram pierwszy mecz :)))

to i tak jesteś w uprzywilejowanej sytuacji, bo ja takiego maila nie dostałem :P
                      • takeouter Re:re:re... 13.04.07, 13:23
                        hehe takie trole powiadasz Rafał :))
                        ja ciągle czekam aż mgb61 nam sie przedstawi :)

pozdrowienia i do zobaczenia w Wawie :)
                    • pntb1 Re:re:re... 15.04.07, 11:56
                      > Po drugie przynajmniej na tydzień przed ogłoszeniem reguł przedstawić publiczni
                      > e
                      > propozycję i zaprosić wszystkich chętnych do dyskusji."

1. Czy uchwalone przez związek regulaminy gier zaginęły? Tam były terminy,
                      których związek miał nie przekraczać! Zamiast lepiej, jest gorzej. Gdyby
                      regulamin konkretnej imprezy był podany na dwa miesiące przed imprezą, to byłby
                      czas podyskutować o jego wadach. W dodatku wcześniej byłoby wiadomo, kto
                      imiennie odpowiada za przygotowanie lodu. Co z komitetami organizacyjnymi
                      imprez? Co z delegatem Komisji Technicznej? Przecież przed sezonem da się
                      przewidzieć że będą mistrzostwa Polski mężczyzn, kobiet i mikstów, i każde będą
                      wymagać eliminacji...

2. Popieram też pomysł, by raczej zmieniać związek od środka, niż szukać
                      rozwiązań rewolucyjnych. Podział słabego i małego środowiska może skończyć się
                      katastrofą. Władze są złe? To je zmieńmy.

3. Pomijam, że nie wiem czyją decyzją straciłem miejsce w komisji szkolenia.
                      Rezygnowałem tylko z miejsca w Zarządzie i przewodniczeniu komisji. Telefon mam,
                      maila mam, nikt mnie nawet nie raczył o tym poinformować.
                      Paweł Burlewicz
                • t.kierzkowski Re:re:re... 13.04.07, 12:22
                  Masz Rafale bardzo dużo racji - curling choćby ze względu na liczbę osób
                  jednocześnie przebywających na tafli nie będzie w stanie konkurować ze
                  ślizgawkami. Nie inaczej jest w Gliwicach, gdzie wpuszczają nas na dłużej tylko
                  wtedy, gdy zainteresowanie ślizgawkami jest trochę mniejsze.

Pytanie jakie z Twoich obserwacji płyną wnioski? Czy mamy godzić się na
                  bylejakość? Czy mamy dalej grać w paracurling? A może uznać, że w tej chwili się
                  nie da i poczekać z grą aż będzie się dało, aż znajdzie się ktoś, dla kogo
                  finanse będą sprawą drugorzędną? A może wzorem Pawła Kubika zachęcać do
                  rozgrywania najważniejszych imprez sezonu w Pradze?

Ostatni pomysł jest według mnie szkodliwy dla rozwoju curlingu w naszym kraju i
                  do tej pory byłem jego zdecydowanym przeciwnikiem. Ostatnio zaczynam się do
                  niego coraz bardziej przychylać, bo lód w finale MP był chyba niestety
                  jednorazowym wydarzeniem, które nieprędko się powtórzy.
                  • damiahn Re:re:re... 14.04.07, 02:18
                    do Rafała.
                    Zdaję sobie sprawę, jako 1 z tych, którzy pamiętają czasy treningów bez
                    kamieni, czy haków, a byli chociażby na kursie w Fuessen i na codzień parają
                    się z krzywym lodem, że nie jest prosto wypoziomować taflę. Niestety z drugiej
                    strony uważam, że można by jednak nie aż tak dużym kosztem zrobić więcej. Dla
                    przykładu - w Toruniu (tam byłem i "grałem") można by chociaż w nocy 1 albo 2
                    razy zrobić jeszcze wylewkę, co na pewno w pewnym stopniu pomogłoby. Boli to,
                    że coś mogłoby być ale nie jest.
                    Do Krzysztofa K. :)
                    Osobiście jestem na prawdę wdzięczny Krzysiowi B. za to, że zajął się
                    systemami. Z pewnością są różne wizje. Z pewnością większość z nas zgodzi się
                    jednak, że system z tamtego roku był dosyć ekstremalny...
                    Również, jak chyba większość z Was (może się mylę)zdaję sobie sprawę, że
                    warunki w Polsce nie są łatwe i warto dać możliwość pogrania w miarę dużej
                    ilości drużyn (dlatego osobiście jestem za tym, by nie marnować torów, jeśli
                    mogą być rozgrywane mecze...). Są tego różne przyczyny... Proponuję za
                    Krzysiem, żeby rzeczywiście założyć osobny wątek na temat przyszłego roku.
                    Założenia mogą być takie, że mamy max. 3 dni i chcemy zrobić jak najwięcej...
                    niestety może się okaże, że w przyszłym roku nie bedzie eliminacji, bo związku
                    nie będzie na to stać i znowu na szybko trzeba będzie szukać jakiejś
                    alternatywy...
                    ale urodziliśmy się po to, by nie robić rzeczy łatwych... to tak przy okazji...
                    choć sam czasem mam już dość... ;)
                    a miałem się w tym wątku nie odzywać... choć czytałem z zainteresowaniem... :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka