Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Samodzielne wspinanie

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.07, 11:59
    Witam

W najbliższym czasie mam zamiar zacząć swoją przygodę ze wspinaniem - początkowo na ściance, potem na skałkach. Mam w związku z tym kilka pytań do bardziej doświadczonych osoób:

1) Czy można wspinać się na ściankach samodzielnie? Tzn. bez pomocy partnera, z własną asekuracją... Wiem już teraz, że będe miał problem ze znalezieniem partnera, bo nikt z moich znajomych się nie wspina.

2) Jeśli jest to możliwe to jak wtedy wygląda asekuracja? Wiem mniej więcej jak się to robi gdy jest partnera, ale jak gdy go nie ma?

3) Jak wygląda samodzielne wspinanie się na skałki? Jak się wtedy asekuruje?

4) Gdzie najlepiej iść na kurs wspinanie na ściance we Wrocławiu?

5) Czy zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do wspinaczki może wydać lekaż rodzinny, czy trzeba się udać do jakiegoś specjalisty?

Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • filomena1 Re: Samodzielne wspinanie 05.07.07, 09:43
        to bardzo ambitne.
        ALE:..... co ja sie bede rozpisywala,,,, powtarzala,
        polecam nanowszy numer 3- lato kwartalnika "W GORACH"
      • Gość: Marcin Re: Samodzielne wspinanie IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.07, 14:57
        Czesc,
        Mozna sie wspinac samemu, ale po co?! :-) Wspinaie solo jest trudne,
        niebezpieczne i jako poczatkujacy w ogole sobie nim nie zawracaj glowy. jesli
        po 5 latach wspinania dojdziesz do wniosku, ze partner Ci niepotrzebny, to juz
        bedziesz wiedzial, jak sie zaasekurowac, zeby sie nie zabic. A teraz idz na
        kurs, a tam poznasz mase takich jak Ty, ktorzy nie maja sie z kim wspinac i
        chetnie powspinanja sie z Toba.
        Pozdrawiam,
        Marcin
        Adventure Pictures
        www.adventurepictures.eu/
        • filomena1 Re: Samodzielne wspinanie 05.07.07, 16:05
          podaje
          www.wgorach.com
          w nr, 2 opowiadanie relacja z Matterhornu.
          Cztery światy, Jedna ściana.

w nr, 3 aktualnie w sprzedaży : Annapurna . Akcje ratownicze TOPR oraz dylematy moralne
          ratownikow i ratowanych- opowiesc szefa ratownictwa szwajcarskiego regionu Matterhornu.
        • filomena1 Re: Samodzielne wspinanie 05.07.07, 16:08
          Panie Marcinie , piekna strona, gratuluję.

www.wgorach.com/
          • Gość: Marcin Re: Samodzielne wspinanie IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.07, 17:24
            Dzięki!
            Pozdrawiam,
            Marcin
            Adventure Pictures
            www.adventurepictures.eu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka