Dodaj do ulubionych

buty do biegania

IP: *.acn.waw.pl 14.04.09, 23:12
Chciałabym zacząć biegać. Niestety, wokół sama kostka bauma.

Poradźcie mi, proszę, jakie buty kupić do tak twardej nawierzchni! I na jaką kwotę się nastawić? Nie mam żadnego doświadczenia ani z bieganiem ani z butami do tego celu...

Z góry dziękuję za pomoc!
Obserwuj wątek
    • mort_subite Re: buty do biegania 15.04.09, 13:56
      To nie jest do końca takie proste. Na dobór butów wpływa nie tylko nawierzchnia,
      po której będzie się biegać, ale także (a może nawet przede wszystkim?) typ
      stopy biegacza.
      Poczytaj sobie więcej na portalu bieganie.pl:
      bieganie.pl/?cat=20&id=367&show=1
      bieganie.pl/?show=1&cat=20&id=952
      • jogger Re: buty do biegania 16.04.09, 04:01
        Kupiłem dość dawno temu buty crossowe, uniwersalne, m-ki Kalenji w Decathlonie
        i jestem bardziej z nich zadowolony niż z Asicsów. Przy twardej nawierzchni
        istotne jest, żeby buty posiadały amortyzację i z przodu, i z tyłu
    • suwmiara Re: buty do biegania 16.04.09, 22:31
      Z butami sprawa nie jest łatwa. Ten temat pojawia się na każdym
      forum biegowym i warto poczytać.

Jeśli zaczynasz przygodę od marszobiegów (tak do 1/2 h dziennie) to
      przez parę tygodni możesz użyć zwykłych sportowych butów (nazywanych
      kiedyś „adidadsami”, ale nie koniecznie tej firmy). Tymczasem
      poczytaj na forach i znajdź w okolicy sklep sportowy z kompetentną
      obsługą.
      Jeśli miłość biegowa się narodzi po tych kilku tygodniach, to licz
      się z kosztem 200-300 zł na przyzwoite buty i pamiętaj, że trzeba je
      zmieniać co 600-800 km (po takim przebiegu amortyzacja przestaje być
      efektywna, niezależnie od wciąż dobrego wyglądu cholewki).

Jest kilka podstawowych zasad, m.in to że jeśli chcesz docelowo
      biegać koło 40 min- do godziny dziennie to należy kupić buty o 1/2 -
      1 nr większe od noszonych na co dzień. Buty mają płeć :) czyli są
      projektowane inaczej dla kobiet i mężczyzn, (w wydaniu amatorskim
      chodzi głównie o szerokość stopy). Powinny trzymać stopę, zwłaszcza
      piętę. Powinny mieć odpowiednią amortyzację. Jest to krytyczne
      zwłaszcza przy masie ciała ponad 80 kg, co oczywiście Ciebie może
      nie dotyczyć ;).

Trudno polecać marki, bo każda stopa jest inna. Buty trzeba
      przymierzyć na obie nogi i pospacerować. Wielu biegaczy lubi np.
      asics a mi nigdy się nic tej firmy nie udało dopasować. Za to
      wspomniane tu Kalenije trafiłam niezłe, choć szybko się „ugniatły” i
      nie dobiegły 400 km.

bieganie dla żółtodziobów

www.biegajznami.pl

• maglove77 Re: buty do biegania 17.04.09, 11:04
      A ja polecam Tobie wizyte w profesjonalnym sklepie sportowym gdzie buty do biegania zostana specjalnie dla Ciebie wybrane :)
      Jak zaczynalam biegac to tez nie mialam o tym zielonego pojecia.
      W sklepie zrobiono mi analize mojej stopy na biezni (gratis i niezobowiazujaca do kupna!!!)
      Tylko 3 pary butow nadawaly sie na moja stope-mam supinacje...
      (kupilam buty firmy Mizuno-o 2 numery za duze! cena: 120 euro)
      Na poczatku biegalam w zwyklych "adidasach" i gdy po 2 m-cach kupilam moje Mizuno moje bieganie nabralo koloru!Niebo na stopach!!!!

Koszt? Jezeli podchodzisz do tematu bardzo powaznie to zainwestuj w buty i nie zaluj. Cena to okolo 400 zlotych.
      Inwestycja zwaraca sie w satysfakcji po udanym i przyjemnym treningu, rowniez po asfalcie ;)
      • lajf_entusiast Re: buty do biegania 17.04.09, 11:38
        Też poważnie wzięłam się za bieganie. Biegam w Parku gdzie nawierzchnia jest
        średnia, a kupując buty nastawiałam się na wydatek, bo to żeby były wygodne i
        "oddychały" jest naprawdę bardzo ważne. Komfort przy bieganiu to podstawa.
        Kupiłam sobie Te Nike które reklamują w Tv - takie seledynowo- popielate - ZOOM
        START 2009 kosztują prawie 400 zł , ja kupiłam przez neta w 1bucie i dałam 345
        zł. narazie sie sprawdzaja - w ogole nie czuje jakbym miała buty na nodze.
        kolezanka ma troche tańsze Nike Dart i też jest zadowolona
    • Gość: Ann Re: buty do biegania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.09, 21:10
      www.allegro.pl/item686310000_adidas_rewelacyje_buty_do_biegania_rozmiar_40.html
      te są super. mam takie i polecam ;)
    • kaja_mach Re: buty do biegania 29.07.09, 16:53
      Biegam od miesiąca i zdecydowanie polecam serię premier Reeboka, posiadam
      dokładnie model Premier Road Plus KFS VI i bardzo dobrze mi się sprawują,
      świetnie amortyzują na twardej nawierzchni.
      Tu
      masz foto tych moich.
      • kaja_mach Re: buty do biegania 29.07.09, 16:58
        Zapomniałam dodac że znalazłam je w Intersporcie na pormocji więc za 370zł, ale
        normalnie kosztują około 430zł. Nie ma co żałować na porządne buty, bo jak
        poważnie myślisz o tym bieganiu dobre buty to podstawa.
        • Gość: latarne Re: buty do biegania IP: *.aster.pl 05.08.09, 10:04
          dziękuje za informację, na pewno skorzystam :) od jakiegoś czasu ćwicze ale
          bieganie mnie kusi i dopóki mam Bodymaxa dopóty chcę być aktywna :)
    • anjolka77 Re: buty do biegania 07.08.09, 18:00
      uwielbiam biegać. a najlepiej na boso ;) o kondycje się nie martwię, mam cały
      czas bodymaxa. Nie ma to jak żeń szeń ;)
      • 0_kuna13 Re: buty do biegania 20.08.09, 13:26
        to fakt, wiem że to dobre
    • frue Re: buty do biegania 14.08.09, 20:00
      Najlepsze damskie buty do biegania według mnie to NIKE WMNS QUICK SISTER + . Sama takie posiadam. Pamiętam, że kupiłam je w centersport.pl i zapłaciłam stosunkowo niedużo. A buty te do biegania są jak najbardziej odpowiednie. Szczerze polecam
    • majkelowna Re: buty do biegania 21.08.09, 00:49
      Dobre i wygodne buty to podstawa sukcesu w bieganiu. Kiedyś
      popełniłam ten błąd, że biegałam w byle czym, co skończyło się
      poważnym nadwyrężeniem kostki. Teraz już bardziej ostrożnie do tego
      podchodzę.
      Jeśli chcesz coś konkretnego wybrać to zajrzyjtutaj. Z pewnością znajdziesz coś dla siebie :)
      • Gość: marek Re: buty do biegania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.09, 10:45
        Zgadzam się nie ma co biegać w byle czym. Sporo fajnych butów adidas znalazłem w znalazłem w centersport, o którym wyżej wspomniał frue.
    • Gość: ewka Re: buty do biegania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 13:29
      Ja też biegam i specjalnie do tego celu mam reeboki Premier Verona (KFS II)
      które mogę polecić, ponieważ są to buty typowo do biegania. Mają odpowiednią
      amortyzację i przyczepność, co jest bardzo ważne. Są bardzo wygodne, dzięki
      zastosowanym w nich technologiom, które ukrywają wszystkie szwy i dopasowują
      kształt buta do stopy. Ja jestem z nich bardzo zadowolona, od kiedy je mam
      bieganie to czysta przyjemność:)
      • kluchucha Re: buty do biegania 09.09.09, 23:22
        ja mam butki adidasa, polecono mi je w sklepie presto. nie
        wykosztowałam się jakoś szczególnie, a są naprawdę rewelacyjne do
        porannego truchtu w parku :)
        • fenex Re: buty do biegania 12.09.09, 19:37
          Popieram. Mój współlokator jest zapalonym joggerem i już od jakiegoś czasu
          kupuje na sklep-presto.pl. Jego ostatni zakup to Adidas Trianon i jest bardzo
          zadowolony. Codziennie śmiga po parę kilometrów a buty wyglądają jak nowe :).
    • kautzky Re: buty do biegania 06.10.09, 14:40
      Dobre buty kosztują w okolicach 300 złotych. Myślę, że taki but byłby w sam raz:
      tanisport.pl/nike/324565004_Air_Citius_MSL/Product.aspx. Na twardą
      nawierzchnię będą ok. Zresztą jak zdecydujesz się na sklep internetowy, zawsze
      możesz do nich napisać z prośbą o poradą. Na pewno będą w stanie Ci pomóc.
    • Gość: sarkoidosis Re: buty do biegania IP: *.ghnet.pl 25.10.09, 22:36
      Do biegania tylko New Balance, obuwie znakomicie amortyzuje i jest bardzo wygodne. Bardzo dobrze sprawdza się na dłuższe dystanse, nie czuje się dyskomfortu używania w stopie i nie kończy się z kontuzjami kolan. Na newbalance.pl dodatkowo są świetne oferty cenowe także nie trzeba się wykosztowywać na rewelacyjny sprzęt.
    • agusia1992-22 Re: buty do biegania 26.10.09, 12:52
      Cześć:d Najlepiej kup buty firmowe. lepiej wydać więcej kasy ale mieć pewny
      towar:D Proponuję buty przeznaczone do treningu z gumową podeszwą:)) Pozdrawiam:-)
    • farfalla25 Re: buty do biegania 28.10.09, 12:17
      Buty do biegania są bardzo ważne. Każdy ma inną stopę i trudno doradzić coś
      konkretnego. No i każdy lubi coś innego ;) Ja mam np. buty Nike
      (www.centersport.pl/produkt,2167.html) i bardzo z nich jestem zadowolona. Poza
      tym kupiłam je taniej niż w normalnym sklepie. Ale i tak musisz się nastawić, że
      za dobre buty zapłacisz od 200 do 400 zł.
    • r.omek Re: buty do biegania 19.11.09, 21:13
      W bieganiu to raczej nie trzeba miec doswiadczenia, wystarczy forma, a ta zawsze
      mozna wyrobić.
      Co do butów to polecam
      www.sklep-presto.pl/product-pol-10170-Buty-biegowe-damskie-Adidas-Flathead-TR-W-939482.html
      Buty nie są za drogie, ale za to według mnie są dobre. Można także kupić sobie
      obuwie za 400zł, ale na początek myśle ze nie dałbym tyle bo nie wiadomo czy
      bieganie się nie znudzi.
      • 2man2man Re: buty do biegania 20.11.09, 14:42
        Buty są wbrew pozorom bardzo ważne! to one chronią nasze stawy przed
        zwyrodnieniami, stabilizują stopy, kostki, zwiększają komfort biegania, a przez
        wydłużają czas w jakim możemy biegać. Postawiłem na porządne buty, Najbardziej
        zaawansowany technologicznie model marki New Balance, jaki można kupić w Polsce
        (najtaniej): www.tanisport.pl/newbalance/MR1225BR/Product.aspx . Polecam
        • runcentre Re: buty do biegania 18.12.09, 12:05
          na asfalt ponoć są dobre buty marki Brooks - model Adrenaline. W ogóle brooks czasami dysponuje specjalną bieżnią pomocną w doborze odpowiednich butów także pod względem rodzaju stopy.
          • coolista80 Re: buty do biegania 05.07.10, 12:08
            Na twarde nawierzchnie bardzo dobre są byty z odpowiednią amortyzacją. Na
            stronie New Balance znalazłam tego typu byty, wydaja się być bardzo solidne i
            myślę, że na pewno są wygodne. Z tego co wiem, to tego typu burty są bardzo
            często używane przez biegaczy długodystansowych - noga mniej się w nich męczy,
            niż w zwykłych butach do biegania.
    • adresnieprawidlowy Re: buty do biegania 19.11.10, 12:42
      Zdecydowanie trzeba dobierać buty w zależności od nawierzchni po jakiej się biega. Na asfalt najlepsza miękka podeszwa, z systemem vibram najlepiej. Możesz szukać w ofercie new balance bo chyba u nich jest największy wybór butów do biegania.
    • milagrosita12 Re: buty do biegania 10.03.11, 13:45
      Faktycznie, do biegania stworzone są buty NB, a można je dostać w dobrej cenie na taniebuty.pl. Natomiast jeśli jesteś osoba początkującą to rzeczywiście przejdź się najpierw do jakiegoś sklepu stacjonarnego - tak aby właściwie dobrać obuwie (musi idealnie pasować do kształtu stopy, być wygodne, miękkie i mieć odpowiednią podeszwę) a później nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wybrany model zamówić w internecie bo na pewno będzie taniej.
    • mrukmrukmruk Re: buty do biegania 04.04.11, 10:08
      Zgadzam się z niektórymi wypowiedziami, buty new balance są jedne z najlepszych na rynku. Zajrzyj na newbalance.pl , tam można dostać te buty w atrakcyjnych cenach
      • brygida284 Re: buty do biegania 27.04.11, 09:54
        Myhym - można kupić tam buty NB w przystępnych cenach - a jeśli natrafi się na promocję to jeszcze lepiej. No i od razu można sobie ubranko do tego dobrać - także zakupy 2 w 1 ;)
    • Gość: kristooof Re: buty do biegania IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.07.11, 16:59
      Ja mam takie
      allegro.pl/show_item.php?item=1697438793
      sprawdzają się rewelacyjnie, zero odparzen, noga sie nie poci, super komfortowe buciki
    • jogger Re: buty do biegania 30.07.11, 23:15
      Ostatninio też kupiłem NB ale już mam pierwszą dziurę w 'poszyciu' :-)
    • absolutfit Re: buty do biegania 11.08.11, 15:00
      Ja też w New Balance ;) W tych do biegania w terenie. Tez jestem zadowolona bo super amortyzują nogę. Są zrobione z materiału, które wspomagają śródstopie i doskonale kontrolują skręty stopy podczas chodu. Ja jestem zadowolona. Kupiłam je w promocji w taniebuty.pl
    • Gość: MichalinKubiak Re: buty do biegania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.13, 17:01
      Ja uwielbiam Nike :) Ostatnio kupiłam sobie buty Air Maxy. W sklepie stacjonarnym mieli bardzo mały wybór i ceny z kosmosu, dlatego kupiłam je tutaj: air-max.pl/index.php?route=product/product&path=59&product_id=304 Polecam! :)
    • mabajd Re: buty do biegania 02.09.14, 11:34
      Polecam Ci te buciki można je kupić juz za 150 zł.
      www.butyjana.pl/obuwie_damskie/obuwie_sportowe/nike_revolution_2_gs_555082-402.html
      Markowe Nike revolution, bardzo dobra amortyzacja. Tylko podstawowe pytanie jaki masz rodzaj stopy ?? Jeśli neutralny to te się nadadzą jeśli potrzebujesz korekcji to już tak łatwo nie będzie
    • sandriks Re: buty do biegania 03.09.14, 13:17
      Ja pojechałam do sklepu biegacza w warszawie i mi tam super zrobili badanie stopy i dobrali buciki asicsa! tzn proponowali różne, ale wybrałam sobie asics :) i polecam każdemu początkującemu, bo naprawdę tam się znają i można sie dowiedzieć waznych rzeczy na temat własnych stóp i rodzajów obuwia :)))
    • Gość: biegacz Re: buty do biegania IP: *.90.59.30.sttb.pl 22.07.15, 12:55
      przekonałem się, że New BAlance robi bardzo dobre buty do biegania, jedne z lepszych chociaż najlepsze chyba są z serii Fresh Foam Zante, bardzo dobrze dopasowane, amortyzacja super, wygodne i wytrzymałe
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka