Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Hymn Wisły

IP: 195.117.238.* 31.10.03, 21:42
    Było już o nowym hymnie polskiej ligi, to ja napiszę jeszcze o hymnie
    mistrza Polski.

Drodzy kibice Wisły - sympatyzuję z Legią, ale mam głęboki szacunek dla
    Waszego klubu za jego ostatnie dokonania. Staliście się w pewnym momencie
    wizytówką polskiej piłki, dlatego gorąco apeluję o zmianę hymnu Wisły lub
    przynajmniej zmianę podkładu muzycznego. Wasz hymn brzmi obecnie jak disco -
    polo rodem z wiejskiego wesela. Ponieważ era disco - polo się kończy, czas
    chyba coś z tym zrobić.

Żeby kibicom Legii nie było zbyt wesoło, zapytam kiedy "najlepsza
    publiczność w Polsce" przestanie na meczach z Wisłą krzyczeć "Wisła chuj" i
    pozbędzie się swojego dennego wodzireja (chyba, że oprócz idiotycznego głosu
    i nakłaniania do wyżej wspomnianych okrzyków jest cudowny, wtedy wypadałoby
    tylko go nieco poinstruować.

PS. Mój post nie jest złośliwą odpowiedzią na post o hymnie polskiej ligi,
    tam już napisałem co myślę, aczkolwiek właśnie on mi przypomniał, że na
    oglądanym ostatnio meczu Wisły w Krakowie miałem nieszczęście słyszeć jej
    hymn wraz z podkładem (uważam, że już lepiej brzmi bez niego).

PS2. Nie wiem jaki jest oficjalny hymn Legii (może równie "piękny", ale jak
    już pisałem, obecnie to Wisła reprezentuje całą Polskę, dlatego zdecydowałem
    się o tym napisać)

Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: mmm Re: Hymn Wisły IP: *.cs.ucr.edu 31.10.03, 23:05
        No coz melodia (muzyka) nie jest zbyt wysokich lotow, ale co zrobic, chyba na
        zmiane za pozno. Dobrze ze wyokich lotow jest klub.

Dla mnie tez ten hymn brzmi no.. tak sobie, ale juz od dluzszego czasu jak go
        slysze ciarki mi po plecach przechodza (i mam tu na mysli bardzo pozytywne
        wrazenie) a chyba o to w hymnie chodzi. To ze innym moze sie nie podobac. No coz
        hymn Polski tez nie sie zapewne nie kazdemu podoba (ciekaw co o nim mysla w
        Koreii ^^) ale przez to go nie zmienimy.

pozdr.
        • Gość: Luxc Re: Hymn Wisły IP: 195.117.238.* 31.10.03, 23:26
          No dobra, hymnu nie zmienimy, ale podkład na pewno można. Myślę, że nawet
          domorosły kompozytor - fan Wisły mógłby spróbować i być może dla wszystkich
          zacząłby brzmieć fajnie.

Co do hymnu Polski - także nie uważałem go nigdy za arcydzieło muzyczne, ale
          mój kolega - nieźle wykształcony w tym kierunku twierdzi, że na tle innych
          nasz hymn wypada muzycznie całkim nieźle - no może i tak;) - pasuje mi to
          stwierdzenie.

Pozdrawiam
        • Gość: pandarecki Wsiowe przyśpiewki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.03, 17:13
          Czy wy jesteście normalni!!!!! te ludowe badziewie nazywacie hymnami?? to
          śmieszne. uczyć się rysować klucze wiolinowe w szkole, a ten szajs nazywajcie
          lepiej piosenkami klubowymi
      • Gość: Legionista Typowy piknik IP: *.acn.pl 01.11.03, 09:54
        Byłeś kiedys na meczu chłopcze? Chyba raczej nie więc przestań chrzanić głupoty.

Po pierwsze.
        Hymn Wisły (melodia) faktycznie brzmi nieco... dziwnie i tu masz rację,
        przydałaby się zmiania.

Po drugie.
        Kiedy to denny wodzirej nakłaniał do okrzyków "Wisła chuj"? O Hadaja Ci pewie
        chodzi bo innego wodzireja prócz pana "R" z Żylety to ja nie znam. A może
        chodzi Ci o to że gdy Legia strzela gola i Hadaj pyta się ile goli ma Wisła to
        wtedy leci "chuj"? No coż, tak jest juz od dawna i nie tylko na meczach Wisły
        więc nienapinaj się tak, nie widzę tutaj nic złego bo "chuj" to okreslenie
        liczby goli a nie klubu Wisła. Obejrzyj kiedys mecz a Angli (na stadionie rzecz
        jasna a nie w TV) czy we Włoszech, posłuchaj co oni tam spiewają i spytaj sie
        jakiegos Włocha co to oznacza, Ciebie to może przerazić!

Po trzecie.
        Legia nie ma oficjalnego hymnu ale od kilku lat przyjeło się ze zawsze na
        wejście piłkarzy śpiewa się "Mistrzem Polski jest Legia" i to jets taki
        nieoficialny hymn.
        • Gość: www Re: Typowy piknik IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.11.03, 10:15
          Panowie spokojnie. Przynajmniej dzisiaj.

Ad rem:

Hymn Wisły (mówię o "Jak długo na Wawelu") to najbardziej znany i "najstarszy"
          hymn klubowy w Polsce. Wiele klubów przerabiało go na swój. Zmiana przez
          wislakow obecnie tego hymnu byłaby świetokradztwem. Co do wartswy muzycznej to
          się nie wypowiadam bo się nie znam. Ale to nie ma większego znaczenia. Tradycja
          jest tradycją a nie modą muzyczną.

Hymnem Legii (nieoficjalnym) jest "Mistrzem Polski...". Melodia i słowa są
          ekstra o czym także świadczy fakt, że i inne kluby z chęcią z niej korzystają
          (Wisła, Widzew) lub przerabiają :)))) (Legia to stara....)

Mam inne pytanie jakie są hymny pzoostałych klubów? Ktoś potrafi zidentyfikować?

Na Legii mnie się jeszcze bardzo podoba:

Dziś zgodnym rytmem biją nam
          nasze serca które my
          za Legię damy w każdy czas
          czy czas dobry czy czas zły !
          Nie dla nas jest porażki smak
          nie dla nas forma zła
          na całe gardło krzyczmy wraz
          Legia mistrza Polski ma !
          Gdziekolwiek Legia będzie grać
          blisko czy daleko stąd
          tam będzie z nią warszawska brać
          aby dopingować ją !

Niestety wydaje mi się, że w paru klubach (Polonia, Lech, śląskie) hymnem jest
          Legia to stara.... Jak sie nie ma co sie lubi:)))

P.S. A propos wulgaryzmów na Legii - od dłuższego czasu jest coraz lepiej. W
          Plocku krotkie bluzgi na Wierzchowskiego po kartce Svitlicy, ze Świtem zero, z
          Groclinem (J... J PZPN...) i tyle. Nie było żadnych przyspiewek na wisłę.
          Podobnie w meczu z Lechem - generalnie bez przekleństw. Tak samo Hadaj juz nie
          pyta ile goli ma przeciwnik Legii tylko : dziękuję Państwu.

• Gość: L'V Re: Typowy piknik IP: *.acn.waw.pl 02.11.03, 01:45
            > Niestety wydaje mi się, że w paru klubach (Polonia, (...) ) hymnem jest
            > Legia to stara.... Jak sie nie ma co sie lubi:)))

Pomysl zanim napiszesz.
            Hymn Polonii brzmi "Za te czterdziesci lat, za trzeciej ligi smak... "

Jak to powiedzial ostatnio jakis kibic Lecha "az ciary przechodza".
            Najpiekniejszy hymn w Polsce i nie mam co do tego watpliwosci.
            pozdrawiam

• Gość: www Re: Typowy piknik IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.11.03, 11:09
              Wiem jakie są wasze pieśni (hymny). Moja wypowiedź to była drobna złośliwość
              gdyz ostatnio jak bylem na Konwiktorskiej to częściej słyszałem Legia to
              stara... niż "Za te 40 lata..."
              Może i u was pod tym wzgledem coś się zmieni na lepsze
              P.S. A jak traktujecie Ich troje? i słynne "A wszystko to..."
        • bzyk7 Re: Typowy piknik 01.11.03, 16:44

> Hymn Wisły (melodia) faktycznie brzmi nieco... dziwnie
          i tu masz rację,
          > przydałaby się zmiania.

A hymn Legii brzmi wspaniale...
          La la la la la la la...
          To jak spiew przedszkolaków.
          • Gość: Razorfan Re: Typowy piknik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.03, 14:15
            Odzwiedz choc raz swoj stadion w Krakowie to dopiero uslysz przerobke hymnu
            Legii w wersji dla przedszkolakow.
      • mahoney hymn to nic najbardziej oblesna jest ta ich maskot 01.11.03, 10:53
        ka smok
      • Gość: Zezik Re: Hymn Wisły IP: *.chello.pl 01.11.03, 13:09
        Chyba nie chodisz w ogole na mecze tylko siedzisz przed kompem i komentujesz.
        Jakbys chodzil to bys wiedzial ze prawie sie nie bluzga na meczach Legii.
        Przynajmniej w porownaniu z tym co bylo kiedys. teraz 2,3 przyspieswki z
        wulgaryzmami na mecz i to glownie na sedziow a nie druzyne przeciwna.
      • bzyk7 Hymn Wisły jest OK 01.11.03, 16:22
        Hymn Wisły jest najlepszy. Prawdziwie polski i krakowski.
        Wcale nie brzmi jak disco polo.
        Może jak Sikorowski go spiewa, to jest to kretynskie "bum
        cyk cyk" perkusji. To by trzeba było zmienieć, bo
        rzeczywiscie taka perkusja jest typowo weselna.
        Ale słowa i melodia muszą zostać. Są najlepsze.
        • luxc Do Legionisty 01.11.03, 22:21
          Przyznaję wolę się rozwalić przed telewizorem i z browarem w ręku oglądać mecz.
          Przyznaję, że na Legii obecnie prawie się nie bluzga - bardzo mnie to cieszy.
          Widzę postęp większy niż u innych klubów - mówię oczywiście o bluzgach
          słyszanych "przez telewizor".
          A pisałem o ostatnim meczu Legia - Wisła, gdzie publiczność była rewelacyjna -
          dla mnie po prostu IDEALNA - nie żartuję, do momentu kiedy usłyszałem "Legia -
          mistrz, Wisła - chuj", to po prostu zburzyło mój ideał publiczności, którą
          śmiało można postawić za wzór innym polskim klubom - także pod względem
          kultury. I właściwie poza tymi rzadkimi okrzykami można.
          Szkoda, że nie nagrałem, bo po twojej wypowiedzi o bramkach przestałem na 100%
          być pewien, że było tak jak mówię. Ale może ktoś ma nagrany i może sprawdzić.
          Ogólnie warszawska publiczność jest super, piszę tylko czego brakuje do ideału.

Wg. ciebie do każdego, kto nie chodzi na mecze trzeba mówić "chłopcze"? Daruj
          sobie dziadku. Nie chodzę bo tak naprawdę polską ligą zainteresowałem się może
          ze 2-3 lata temu, imponuje mi gra Legii, dlatego im kibicuję.
          Na stadion pewnie też się w końcu wybiorę - do tego dziś już nie trzeba odwagi
          (przynajmniej w Warszawie), a więcej dobrych chęci, których na razie mi
          brakuje.

Nie martw się o moje przerażenie Legionisto, wiem co krzyczą na innych
          stadionach, ale chcę móc powiedzieć każdemu ,kto będzie gadał o wydumanych
          ekscesach na Łazienkowskiej - obejrzyj i znajdź jedną rzecz która jest nie
          tak - i chcę być pewien, że nie znajdzie. Ale to tylko moje marzenie, którym
          nie musisz się w żadnym razie przejmować - i tak myślę że niebawem się spełni.
          Swoją drogą gratuluję wielkiej zmiany, która zaszła w ciągu ostatnich kilku
          lat.

Dzięki za wyjaśnienie w sprawie hymnu Legii, pod względem słuchania w
          telewizji jest dobry, wprowadza nastrój, natomiast umpa umpa weselna w
          Krakowie wręcz odwrotnie, o to ten cały szum. Jeśli kibicom Wisły też się nie
          podoba podkład i śpiewak to w czym problem żeby się tego pozbyć - z Torzewskim
          się udało.

• mihal_04 Re: Hymn Wisły 02.11.03, 01:22
        Luxc, Ty bluznierco!

Podklad muzyczny powstal gdy nikt nie slyszal o disco, nie mówiac juz o polo
        choc wywodzi sie rzeczywiscie z Krakowa. Nie slyzales nigdy "Jak dlugo w
        sercach naszych?" Nie miales szkolnych akademii??
        Dopiero pózniej piesn ta zostala zapozyczona na potrzeby Wisly, a to jak brzmi
        wynika z aranzacji a la wesele w Pczynówku a nie samej meldoii. Zagraj Mazurka
        Dabrowskiego na keybordzie i popros o odspiewanie paru kolegów z osiedla a
        efekt nie bedzie lepszy.

a w oryginalnej wersji leci to tak:

Jak długo w sercach naszych
        Choć kropla polskiej krwi,
        Jak długo w sercach naszych
        Ojczysta miłość tkwi,

Stać będzie kraj nasz cały,
        Stać będzie Piastów gród,
        Zwycięży Orzeł Biały,
        Zwycięży polski lud

Jak długo na Wawelu
        Zygmunta bije dzwon,
        Tak długo nasza Wisła
        Do Gdańska płynie wciąż

Zwycięży Orzeł Biały
        Zwycięży polski lud,
        Wiwat niech żyje Kraków
        Nasz podwawelski gród

Jak długo na Wawelu
        Zygmunta bije dzwon,
        Tak długo w sercach naszych
        Brzmi jego dźwięczny ton

Jak długo na Wawelu
        Brzmi zygmuntowski dzwon,
        Jak długo z gór karpackich
        Rozbrzmiewa polski ton

Jak długo Wisła wody
        Na Bałtyk będzie słać,
        Jak długo polskie grody
        Nad Wisłą będą stać

0, wznieś się Orle Biały
        0, Boże spraw ten cud:
        Zwycięstwo polskiej sławy
        Ogląda polski lud

Jak długo nasza wiara
        Rozgrzewa polską krew
        Tak długo Polska cała,
        Bo Polak to jak lew
      • Gość: dyszel Re: Hymn Wisły IP: *.go.net.pl / *.net.pl 02.11.03, 14:21
        Luxc! Ty warszawski arogancie
      • Gość: Razorfan Re: Hymn Wisły IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.03, 14:24
        JA jeszcze w sprawie fajnych piosenek Legii to hymnu oficjalnego nie ma ale
        przyjelo sie mistrzem polski jest Legia.
        Inne czesto spiewane dluzsze utwory to wspomniane przez www: Dzis zgodnym
        rytmem.... i "w tramwaju jest tlok......"
        Mnie zas bardzo podoba sie tez nieco juz zapomniana (rzadko wykonywana choc na
        Amice byla) Czarna Elka. dla niektorych moze miec ona nieco chuliganski
        wydzwiek jednak ja odczytuje slowa ze ktos sie nas boi jako efekt naszego
        glosnego spiewu i diableskiej :) atmosfery na Estadio WP. Mam nadzieje ze
        Czarna Elka z powrotem zagosci na naszym stadionie choc niestety nasz wodzirej
        Rozyk ostatnio nie najlepiej dobiera repertuar ale mecz z Groclinem w jego
        wykonaniu okryje calunem milczenia.
      • Gość: Wisła szmata Jak długo na wawelu, gołębie będa srać IP: *.acn.pl 02.11.03, 19:02
        tak długo wisełóka kraków chhujowo będzie grać
        • Gość: www Głęboka treść... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.11.03, 19:36
          Długo nad tym myślałeś???
          • Gość: Luxc Re: Głęboka treść... IP: *.tmxnet.pl / 192.168.2.* 02.11.03, 22:22
            Dziękuję za wszystkie sensowne wypowiedzi.
            Proponuję zakończyć dyskusję zanim stanie się kolejną wyzywanką.
            Pozdrawiam
            • peteen patri nostra non quia magna... 05.11.03, 11:03
              sed quia nostram est, amamus...
              to jest hymn MOJEGO zespołu, od dziesiątek lat znany w całym kraju i ZAWSZE
              będę go szanował i śpiewał...
              musisz nie być z Krakowa, jeśli ośmielasz się pisać takie rzeczy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka