Dodaj do ulubionych

Herb miasta

18.08.05, 20:13
Będę wdzięczny za informacje na temat herbu miasta skarżyska ustanowionego
20 lipca 1968 roku uchwałą Miejskiej Rady Narodowej oraz Miejskiego Komitetu
FJN.
Do 1923. Gmina Kamienna miała w herbie symbole: kose, grabie i ulice.
0d 1923. - 1968. Skarżysko -Kamienna posługiwało się herbem powiatu
koneckiego symbole: snop zboża i skrzyżowany młot z łyżką odlewniczą.
Kto był twórcą obecnego herbu i dlaczego nie podobał się poprzedni herb?
Może coś wiecie na ten temat. Może ktoś posiada zdjęcia herbu Kamiennej i
powiatu koneckiego.
Sensei4 liczę, że Ty możesz wiedzieć.
Pozdrawiam:MW
Obserwuj wątek
    • sensei4 Re: Herb miasta 18.08.05, 21:11
      m.wojciech napisał:

> Będę wdzięczny za informacje na temat herbu miasta skarżyska ustanowionego
      > 20 lipca 1968 roku uchwałą Miejskiej Rady Narodowej oraz Miejskiego Komitetu
      > FJN.
      > Do 1923. Gmina Kamienna miała w herbie symbole: kose, grabie i ulice.
      Nigdy takiego nie widziałem. Nawet nie żartowano na ten temat, 8-:D.
      > 0d 1923. - 1968. Skarżysko -Kamienna posługiwało się herbem powiatu
      > koneckiego symbole: snop zboża i skrzyżowany młot z łyżką odlewniczą.
      Taki,lub bardzo podobny, za łyżkę nie gwarantuję, nosiłem na rękawie munduru
      harcerskiego. Czerwona tarcza herbowa ze złotą lamówką, snop dorodny, złoty,
      porządnie wyglądający, taki po dobrych zbiorach, przewiązany powrósłem, to
      przewiązanie pamiętam, było widoczne a snop był w centralnej części tarczy. Te
      przemysłowe dodatki były ( tak mi się zdaje) nad snopem, czarne, i były
      wyraźnie mniejsze od snopa.
      > Kto był twórcą obecnego herbu i dlaczego nie podobał się poprzedni herb?
      Kto wyrysował te cuda ? Nie wiem, ale domyślam się, że wstydzono sie tego
      snopa w herbie.
      > Może coś wiecie na ten temat. Może ktoś posiada zdjęcia herbu Kamiennej i
      > powiatu koneckiego.
      Na to pytanie odpowiedziałem z pamięci wyżej.
      Coś mi ta łyżka odlewnicza "nie pasuje" do przypominanego sobie obrazka herbu.
      Byłbym skłonny twierdzić, ze były dwa młotki. Ale, wybacz, to już pół wieku.
      W tym wieku mam prawo zasłaniać się w trudnych sytuacjach brakiem pamięci
      nawet własnego nazwiska.
      > Sensei4 liczę, że Ty możesz wiedzieć.
      Zawiodłem ? Bywa.
      Pozdrówka jak zawsze!
      sensei4-ty.
      Ale poszperam w pamięci innych, może coś znajdę. A jak znajdę to wstawię tu.
      • m.wojciech Re: Herb miasta 18.08.05, 22:03
        Wiem coś więcej.Informacje o herbie o jego historii przeczytałem na stronie:
        www.stefan.web.forall.pl/sztandar.html
        I pomyslałem sobie saga tego obecnego herbu jest bardzo skąpa a już początków
        powstania miasta tym bardziej. A ponieważ ostatnio otrzymałem kopie zdjęcia
        przedstawiającego powódź w 1925. i zerwany most w Skarzysku - Zachodnim
        pomyślałem sobie - może ktoś ma herb.
        • sensei4 Re: Herb miasta 18.08.05, 22:47
          m.wojciech napisał:
          ....
          > I pomyslałem sobie saga tego obecnego herbu jest bardzo skąpa a już
          początków
          > powstania miasta tym bardziej.
          Przyznam Ci sie tu, ze mam jeden tylk taki egzemplarz "metryki", w którym
          napisano, że urodziłem się w Kamiennej, a Skarżysko-Kamienna już kilka lat
          istniało.
          A ponieważ ostatnio otrzymałem kopie zdjęcia
          > przedstawiającego powódź w 1925.
          O tej dacie powodzi słyszę pierwszy raz.
          Ale mogła być bo Kamienna to kapryśna rzeka. Ale, ale, wtedy nie było S-ka
          Zachodniego. Chyba nie było kolonii, wszystkich trzech. Fabrykę budowano w
          latach 1924-28, i 28 rok to rok zakończenia budowy i pierwsza produkcja.
          Napewno istniał wtedy, a nawet wcześniej cmentarz, ten najstarzy, przylegający
          do parkanu Kolonii. Tam pochowany jest mój dziadek ( rok pochówku 1925), i
          mogiła nie blisko bramy. Napewno jest/są jeszcze kwatera/kwatery żołnierzy
          poległych w I WŚ. Wiesz co ? zastanowiło mnie pytanie, czy parafia p.wezw.św.
          Józefa, ta na dzisiejszym Zachodnim nie była parafią dla Bzina, bo chyba
          koścółek jest wcześniej ergowany niż ten nazywany "dużym".

i zerwany most w Skarzysku - Zachodnim
          Czy na tym zdjęciu są widoczne zerwane ściany dwu budynków murowanych, po obu
          stronach ulicy z widocznymi wnętrzami?
          > pomyślałem sobie - może ktoś ma herb.
          Ch****a ! Zapomniałem szczegółów !
          Pozdrawiam.
          sensei4-ty.
          • m.wojciech Re: Herb miasta 19.08.05, 07:21
            Kościół św. Józefa - ul. Legionów, był budowany w l. 1927-1929. na miejscu
            dawnej kaplicy z XVIII w. stojącej przy wielkim piecu Huty Bzin.
            Kościół Serca Jezusowego - ul. Niepodległości, budowę ukończono w 1923.Widoczny
            jest na wysłanym zdjęciu.
            • sensei4 Re: Herb miasta 19.08.05, 08:56
              m.wojciech napisał:

> Kościół św. Józefa - ul. Legionów, był budowany w l. 1927-1929. na miejscu
              > dawnej kaplicy z XVIII w. stojącej przy wielkim piecu Huty Bzin.
              To kościół mojej wczesnej młodości, nawet dzieciństwa. W 44-tym pierwsza
              komunia św. Proboszcz ks. Chlebny, katecheta i wikarjusz ks. Feliks
              Stradomski. Wspominki !!!
              A gdzie był kościół parafialny dla Bzina ?
              Wiem, że dla Skarżyska był w Sk-ku Kościelnym, stąd między innymi nazwa
              Kościelne. Dziadek po kądzieli grywał w nim (przed 24 rokiem) na organach w
              chwilach "słabości" organisty.

Ja nie pamiętam innych śladów wielkiego pieca w tym rejonie poza dużą ilością
              zielonej szlaki na nie zabudowanym takim narożnym dużym placu na przeciwko
              kościoła pw. św.Józefa.
              Czy ta kaplica o której piszesz to była z nazwy kaplicą, czy kościołem, takim
              malutkim. Nie wiesz może kiedy powstała parafia w tej części miasta ?

> Kościół Serca Jezusowego - ul. Niepodległości, budowę ukończono w
              1923.Widoczny
              Tak ! W domu wspominano o uroczystościach z tym związanych. Dziadek, ten
              kądzielowy, ponoć był jakoś wyróżniony w tych uroczystościach.
              Ja w tym kościele byłem ochrzczony. No, kilka lat po zakończniu budowy. Ale
              nie tak wiele, bo tylko 11-cie.
              Najwcześniejsze co pamiętam, to jasełka w Ochronce przy Odlewni Witwickiego,
              jak wtedy i później mówiono o Odlewni "Kamienna".
              >
              > jest na wysłanym zdjęciu.
              > Pozdrawiam:MW

Dziękuję za fotki !
      • hq1 Re: Herb miasta 02.09.05, 14:45
        Wprawdzie o herbie wiem niewiele, ale muszę sprostować kilka informacji o
        powodzi. Powódź miała miejsce rano 16.05.1939 r. Przyczyną były kilkudniowe
        ulewy i zbyt późne otwarcie upustu na stawidłach (te przy torach - wtedy
        jeszcze nie było upustu dennego - tego przy ośrodku). Nie wytrzymała tama -
        przelewająca się woda utworzyła wyrwę w grobli i masa wód z zalewu popłynęła na
        Wytwórnię niszcząc most i przyległe kamienice..... Zdjęcia, które widziałeś
        wykonał mój dziadek - mam cały komplet (nawet negatywy), a kilka z nich można
        obejrzeć na www.skarzysko.org
        Jeśli chodzi o parafię na Bzinie to powstała ona już pod koniec XIX w. kiedy to
        ks. Feliks Kuropatwiński otrzymał zadanie utworzenia filii parafii Św. trójcy w
        Skarżysku-Kościelnym. Filia powstała w starej kaplicy przy stalowni na Bzinie.
        Stało się to w 1888 r. Prawo prowadzenia samodzielnie ksiąg parafialnych
        parafia uzyskała chyba w 1895 r. Parafia obejmowała w 1905 r.: Bzin, stację
        Skarzysko, Bzinek, część Kamiennej, Milicę, Młodzawy,Rejów.
        W 1906 roku położono kamień węgielny pod Nowy kościół w Bzinie.
        pozdrawiam
        • hq1 Re: Herb miasta 02.09.05, 14:55
          Konsekracja dużego kościoła p.w. Najswiętszego Serca Jezusowego odbyła sę w
          maju 1930 r.
          oto zdjęcie : www.e-foto.pl/users/k20050506-104854/u20050902-
          145335/midd_Kosciol_p.w_NSJ_w_Skarzysku_konsekracja.JPG
          pozdro
          • hq1 Re: Herb miasta 02.09.05, 14:57
            hq1 napisał:

> Konsekracja dużego kościoła p.w. Najswiętszego Serca Jezusowego odbyła sę w
            > maju 1930 r.
            > oto zdjęcie : www.e-foto.pl/users/k20050506-104854/u20050902-
            > 145335/midd_Kosciol_p.w_NSJ_w_Skarzysku_konsekracja.JPG
            > pozdro

oj coś mi się nie udało wkleić adresu do zdjęcia - może teraz
            www.e-foto.pl/users/k20050506-104854/u20050902-
            145335/midd_Kosciol_p.w_NSJ_w_Skarzysku_konsekracja.JPG
            • hq1 Re: Herb miasta 02.09.05, 15:06
              Ech... nie umiem, ale możecie tam zobaczyć :
              www.skarzysko.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=51848#51848
              widać datę konsekracji. Budowano tak długo ze wzgllędu na wybuch I wojny i
              trudne pierwsze lata niepodległości....
              • m.wojciech Re: Herb miasta 05.09.05, 06:57
                Dziękuje za sprostowanie.
                Na temat herbu toczy się dyskusja na forum skarżyskiego.org
                www.skarzysko.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=2018&postdays=0&postorder=asc&start=0
                Pozdrawiam
                • sensei4 Re: Herb miasta 05.09.05, 21:49
                  Popatrzyłem pod wskazany adres i zdębiałem.
                  Co tam robi ten półplasterek cytryny ze skrzydełkiem i jakimiś myszami pod
                  nim?
                  Ja, przyznaję, nie jestm biegły w heraldyce, ale gust to "ja jeszczek mom".
                  Poprzedni herb, ten ze snopkiem, a i ten aktualny mnie się nie podobają.
                  Ten zaś, proponowany, jest też paskudny. Jeżeli w herbie ma być zawarta
                  historia miasta (tu nie rozumiem dla czego), to brakuje mi wielkich pieców,
                  elektrowni wodnej, klubu RUCH-u, pierwszego pikarskiego klubu w Polsce. (
                  Czytałem, że nie RUCH Chorzów był pierwszym a skarżyski). Elementy handlowe
                  też powinny być, boć handel kwitł w kamiennej i Skarżysku.
                  Jak wszystkie elementy powsadzać w tarczę herbową to będzie wyglądała jak, ..
                  nie napiszę co.
                  Jeżeli ma być coś nawiązujące do tradycji miasta,to bardziej wiedzę wielki
                  piec i hutnictwo z odlewnictwem niż rzekę czy herby stare, bo stare ale nie
                  właścicieli Skarżyska -Kamiennej, bo nigdy nimi nie byli.
                  Fakt, że te symbole kolejarskie nie są herbowo ładne, można pewnie coś
                  wymyśleć fajniejszego. Nawet semafor jest lepszy. Taki w pozycji droga wolna.
                  Ale jak miasto ma pieniądze i zamiast wydać na poprzwienia nawierzchni na
                  dawnej ulicy Marszałka Józefa Piłsudskiego, to można je sypnąć na kico-herb.
                  czemu nie.
                  Pozdr.
                  sensei4-ty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka