ola_tychy 02.12.06, 10:34 Czy wie ktoś z Was gdzie jest sklep House w Tychach? Pozdrawiam Ola Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1976_darek Re: house w tychach 03.12.06, 00:16 ola_tychy napisała: > Czy wie ktoś z Was gdzie jest sklep House w Tychach? Niestety, ani tego ani wielu innych ciekawych sklepów nie ma w Tychach Odpowiedz Link Zgłoś
niezdecydowana6 Re: house w tychach 03.12.06, 09:50 zdecydowanie się z Tobą zgadzam, niby tych sklepów trochę jest, ale nie ma tych lepszych, żeby zrobić jakieś fajniejsze zakupy, to trzeba jechać do Katowic...W "city" mógłby być większy wybór, no ale... Odpowiedz Link Zgłoś
1976_darek Re: house w tychach 04.12.06, 09:55 niezdecydowana6 napisała: > zdecydowanie się z Tobą zgadzam, niby tych sklepów trochę jest, ale nie ma > tych lepszych, żeby zrobić jakieś fajniejsze zakupy, to trzeba jechać do > Katowic...W "city" mógłby być większy wybór, no ale... "City Point" to malutka galeria, moim zdaniem miasto tej wielkości zasługuje na coś większego... W miastach 80-tysięcznych są budowane 4-5 razy większe. Może się kiedyś doczekamy, bo podobno mieszkamy w mieście atrakcyjnym inwestycyjnie, choc ja osobiście tego na codzień nie zauważam... Odpowiedz Link Zgłoś
matams Re: house w tychach 04.12.06, 11:40 Pojecie atrakcyjnosci jest wzgledne: dla marki House Tychy sa atrakcyjne ale dla marki Boss juz nie. > choc ja osobiście tego na codzień nie zauważam... a co bys chcial widziec? Odpowiedz Link Zgłoś
1976_darek Re: house w tychach 04.12.06, 12:22 matams napisał: > Pojecie atrakcyjnosci jest wzgledne: dla marki House Tychy sa atrakcyjne ale > dla marki Boss juz nie. To akurat mnie nie dziwi, Tychy nie były i nie będą "krawaciarnią", niewielu klientów BOSS znalazłby u nas. Tyle, że u nas nie ma nawet house'a, dla którego jak piszesz jesteśmy atrakcyjni... > > choc ja osobiście tego na codzień nie zauważam... > a co bys chcial widziec? Głównie widzę braki w sektorze handlu i "masowej" ;-) gastronomii (brak sklepów sieciowych z tzw. markową odzieżą, nie chodzi mi o tak wysoką półkę jak BOSS, o którym wspomniałeś, ale mnie osobiście brakuje np. w/w house'a czy H&M, czy C&A - na ciuchy w/w marek myślę, że stac Tyszan). Brakuje też sieciowych większych sklepów RTV@AGD (jest tylko mały avans i G7). Nie ma też np. sklepu meblowego JYSK, w którym ja osobiście kupuję coś od czasu do czasu. A gastronomia: nie ma SPHINXa, Pizza Hut się wyniosła (choc lokalizacja na stacji benzynowej nie byłą chyba najszczęśliwsza)... Myślę, że to wynika z tego, że Tychy nie mają klarownego centrum, które byłoby atrakcyjne dla sieci, aby otworzyc tam sklep. Dlatego uważam, że przydałaby się w mieście większa galeria handlowa (centrum handlowo-usługowe), w którym by można znalezc to, czego w danym momencie się szuka. Odpowiedz Link Zgłoś
matams Re: house w tychach 04.12.06, 13:17 Sklepy sieciowe (nie wiem czy wiesz) jak sie decyduja na lokalizacje biora pod uwage nie tylko ludnosc miejscowa. Liczą na "przyjednych". A wiec taki h&m liczy na tyszan i na? hmm ledzinin? osoby z bierunia? garstka ludzi, ktora w statystykach nic nie wskóra. teraz sie zastanow (pomysl jak inwestor). Czy tyszanin pojedzie do katowic np do silesi po ubrania? Tak pojedzie. Wiec po cholere otwierac sklep w Tychach. Tenat silesi padl. Galeria ta zostala otwarta wlasnie po to aby obsluzyc tez i rynek tyszan wiec nie ma co narzekac. Co do sklepow meblowych. Policz jaka kwote robisz zakupy w sklepie i czy oplaca sie (Tobie jako inwestorowi) otwierac go np w Tychach. Z jednej strony jestesmy na uprzywilejowanej pozycji, miasto sie rozwija, ludzie maja prace, przyzwoite zarobki. W pewnych aspektach wyprzedzamy Katowice: ludzie z tych regionow i miast przeprowadzaja sie do Tychow co pozwolilo wyprzedzic te miasta np w cenach nieruchomosci. Ale patrzac z drugiej strony nasza pozycja jest nie najlepsza: sa Katwowice a infrastruktura "sklepowa" do ktorych Tychy maja swietne poaczenia a czas na dojazd nie przekracza 40 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
1976_darek Re: house w tychach 04.12.06, 13:49 Ja myślę, że taki inwestor jak "house" spokojnie utrzymałby się w Tychach, nawet biorąc pod uwagę tylko miejscowych. 130-tysięcy ludzi, którzy mieliby do sklepu nie więcej niż 10-15 minut (w tym wielu młodych) to moim zdaniem dobra lokalizacja dla takiego i podobnych inwestorów. Moim zdaniem brakuje w Tychach dobrej powierzchni, w której siec mogłaby otworzyc taki sklep. Pewnie, masz rację, bliskosc Katowic i tamtejszego rynku (sklepy, kina i przede wszystkim szkolnictwo wyzsze i praca) to spory plus. Zawsze twierdzę, że Tychów, leżących na skraju wielkiego zespołu miejskiego nie można porównywac z miastami tej samej wielkości leżącymi w innych częściach kraju (Płock, Włocławek), tak samo jak podwarszawskiego Piaseczna nie można porównywac z np. Wieluniem. Położenie tych miast daje zupełnie inne możliwości. Nie zmienia to jednak faktu, że jako Tyszanin wolałbym miec "infrastrukturę sklepową" itp. bliżej domu, bo skoro zdecydowałem się kupic w tym mieście mieszkanie, mimo, że nie pracuję w tym mieście, to nie chciałbym życ w przekonaniu, że zrobiłem to tylko z sentymentu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
galanonim77 Re: house w tychach 04.12.06, 12:30 "W "city" mógłby być większy wybór, no ale..." Jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma:P Z mniejszych miast jak Lędziny itp. mieszkańcy przyjeżdżają do Naszego miasta robić zakupy, gdyż twierdzą, że u nich jest mały wybór. Tyszanie natomiast twierdzą, że u Nas jest mały wybór, więc jeżdżą do Katowic po te same zakupy. Pytanie brzmi gdzie jeżdżą Katowiczanie, by zadowolić swoje wymagania???;) Tak na marginesie, wczoraj ktoś powiedział... "chodzimy do pracy której nie znosimy, by robić zakupy których nie potrzebujemy, aby zaimponować ludziom, których nieakceptujemy". Jak sie tak dłużej nad tym zastanowić to coś w tym jest. Odpowiedz Link Zgłoś
franck Re: house w tychach 05.12.06, 10:41 Katowice jeżdżą do Warszawy. Natomiast Warszawa jeździ do Paryża, Mediolanu czy Berlina. Odpowiedz Link Zgłoś
owiec3 Re: house w tychach 04.12.06, 17:33 Zobaczcie jak to się robi w innych miastach wrzucam 2 linki związane z ciekawymi inwestycjami handlowymi w Rybniku. Miasto wielkością bardzo zbliżone do tychów. www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=292446 www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=251901 Odpowiedz Link Zgłoś
1976_darek Re: house w tychach 05.12.06, 09:36 Dokładnie. To tylko potwierdza to, co napisałem powyżej, że rzekoma atrakcyjnosc inwestycyjna Tychów jakoś nie znajduje potwierdzenia w praktyce :-( No chyba, że problem jest gdzie indziej, może wynika z braku w planie zagospodarowania przestrzennego miejsc pod takie inwestycje (?) No właśnie, a jaki jest status działki po byłym targowisku przy JPII? Nie wierzę, że żaden inwestor nie jest zainteresowany tym terenem... Odpowiedz Link Zgłoś
franck Re: house w tychach 05.12.06, 10:45 Teren jest badziewiasty dla inwestora ze względu na bliskość City Pointu, Real'a i hali targowej. Odpowiedz Link Zgłoś
matams Re: house w tychach 05.12.06, 10:53 franck! ale oni chca housa! wszedzie mowia, ze tychy sa atrakcyjne dla inwestorow! Odpowiedz Link Zgłoś
1976_darek Re: house w tychach 05.12.06, 13:27 matams napisał: > franck! ale oni chca housa! wszedzie mowia, ze tychy sa atrakcyjne dla > inwestorow! Każdy potrafi ironizowac... Prawda jest taka, że g... się dzieje w tym mieście, house jest jednym z przykładów Odpowiedz Link Zgłoś
matams Re: house w tychach 05.12.06, 15:38 A to dobre. Rozumiem, ze teraz ocene dzialan inwestorskich bedziemy budowac na podstawie: czy sklep house jest czy tez nie? Smiech na forum. Jak dla mnie sklepu house moze nie byc. Korzysta z niego garstka spoleczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
1976_darek Re: house w tychach 06.12.06, 11:56 matams napisał: > A to dobre. Rozumiem, ze teraz ocene dzialan inwestorskich bedziemy budowac na > podstawie: czy sklep house jest czy tez nie? Smiech na forum. > Jak dla mnie sklepu house moze nie byc. Korzysta z niego garstka > spoleczenstwa. Upraszczasz sprawę. Nie chodzi o house'a, a raczej o braki w takim sektorze w naszym mieście. Po prostu uważam, że pod pewnymi względami Tychy zaczynają odstawac od miast podobnej wielkości. Ja też osobiście nie ubieram się w sklepach house, ale wielu młodych Tyszan się ubiera - po prostu o taki sklep ktoś w tym wątku zapytał i od tego się zaczęła dyskusja. Twój szyderczy ton wskazuje, że jesteś ekspertem jeśli chodzi o ocenę działań inwestorskich. To bardzo dobrze się składa, bo chętnie dowiedziałbym się jakie inwestycje powstają w Tychach (poza inwestycjami miejskimi i w KSSE). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
matams Re: house w tychach 06.12.06, 12:14 Po za strefa są budowane lub będą budowane minimum trzy hale produkcyjne w rejonie miasta Tychy (o ktorych ja wiem z "pierwszej reki"). Druga sprawa inwestycje w typowe budownictwo mieszkaniowe - rozejrzy się ja na szybko bez zastanowienia się wyliczam 5 Kolejna sprawa - jest opracowany plan zagospodarowania dla dzialek w centrum - teraz pozostaje zaczekac i wybrac inwestora. Ale nie na 5000 mkw ale na jak najwieskza powierzchnie. W koncu bedzie to stalo wiele lat a centrum nalezy starannie zagospodarowac i z glowa. wymieniac mozna wiele, ale nigdy nie bedziemy zadowoleni do konca Odpowiedz Link Zgłoś
1976_darek Centrum 06.12.06, 15:31 matams napisał: > Po za strefa są budowane lub będą budowane minimum trzy hale produkcyjne w > rejonie miasta Tychy (o ktorych ja wiem z "pierwszej reki"). > Druga sprawa inwestycje w typowe budownictwo mieszkaniowe - rozejrzy się ja na > szybko bez zastanowienia się wyliczam 5 > Kolejna sprawa - jest opracowany plan zagospodarowania dla dzialek w centrum - > teraz pozostaje zaczekac i wybrac inwestora. Ale nie na 5000 mkw ale na jak > najwieskza powierzchnie. W koncu bedzie to stalo wiele lat a centrum nalezy > starannie zagospodarowac i z glowa. > wymieniac mozna wiele, ale nigdy nie bedziemy zadowoleni do konca Co do budownictwa mieszkaniowego to masz rację, coś się jednak buduje, ale jak już zaczynasz konkretnie szukac to okazuje się, że jest tego bardzo niewiele. Dlatego ja akurat zdecydowałem się na rynek wtórny. No ale budownictwo mieszkaniowe to bolączka chyba całego Śląska, chyba ten region jest całościowo postrzegany jako mniej atrakcyjny przez deweloperów (zresztą to widac porównując ceny mieszkań z resztą kraju). No ale na tle GOPu to masz rację, w tym sektorze dzieje się więcej niż w innych miastach regionu. Co do reszty, dzięki za info, cieszę się, że jest na forum ktoś, kto ma informacje z "pierwszej ręki" (piszę bez ironii). A co do centrum - masz może więcej informacji jaki jest w ogóle pomysł na jego zagospodarowanie (mieszkania, handel, rozrywka czy wszystkiego po trochę)? Orientujesz się może w jaki sposób miasto szuka inwestora na ten teren? Gdzie np. można w ogóle znalezc informację, że miasto dysponuje takim terenem i szuka inwestora? Z góry dzięki i pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
matams Re: Centrum 06.12.06, 21:52 Widze, ze otwarlem ci oczy :) Co do mieszkani - dobrze zrobiles bo mieszkania z rynktu pierwotnego (prznajmniej te tyskie) to jedno wielkie "badziewie". Co do gruntow z centrum. Miasto szuka inwestora ale oczywiste jest, ze w tym przypadku nie wystawia banera NA SPRZEDAZ / FOR SALE bo to nie ten segment klientow. Inwestora szukac nie musza bo tych jest sporo. Targi i tym podobne spotkania przynajmniej ukaza obraz czego miasto oczekuje. Chetnych na gruntu jest ale na "wycinki kilkumetrowe" a nam potrzebna jest inwestycja na calosci albo chociaz na wiekszej czesci. Na pasie przy torach od strony poludniowej budowe utrudnia OGROMNA rura z gazem. Mozna by pisac i pisac... Odpowiedz Link Zgłoś
matams Re: house w tychach 06.12.06, 12:16 1976_darek napisał: > Upraszczasz sprawę. Nie chodzi o house'a, a raczej o braki w takim sektorze w > naszym mieście. Po prostu uważam, że pod pewnymi względami Tychy zaczynają > odstawac od miast podobnej wielkości. Ja też osobiście nie ubieram się w > sklepach house, ale wielu młodych Tyszan się ubiera - po prostu o taki sklep > ktoś w tym wątku zapytał i od tego się zaczęła dyskusja. W sektorze w ktorym dziala house raczej brakow nie widac. Sa sklepy sieciowe takie jak reserved, reporter, cropp, big star. Dobrze uzupelnia ten sektor dh baron. Odpowiedz Link Zgłoś
man_x Re: house w tychach 05.12.06, 16:25 1976_darek napisał: > Prawda jest taka, że g... się dzieje w tym mieście, house jest jednym z > przykładów 100% racji :(( Odpowiedz Link Zgłoś