iwus88 Magda 68/92 29.10.09, 18:12 Poszukuję dobrego ślubnego biustonosza do sukni bez ramiączek i z prostym dekoltem. Odpowiedz Link
madzioreck iwus88 68/92 03.11.09, 20:22 Przy podanych wymiarach proponuję zacząć poszukiwanie od brytyjskiego rozmiaru 30F, czyli 65F. Jeśli chodzi o konkretne modele - proponuję przejrzeć asortyment sklepów internetowych, ich adresy znajdziesz w wątkach konkretnych sklepów, a wątki sklepowe zgrupowane są tu: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,70768200,0,Sklepy_internetowe_LINKI.html Poszukaj też w wątkach o bezramiączkowcach: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,30672850,0,stanik_bez_ramiaczek.html i o stanikach ślubnych: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,95664557,95664557,Stanik_slubny.html Powodzenia :) Odpowiedz Link
kasik368a 76/100 29.10.09, 21:18 Mój najlepiej leżący stanik to 80D, ostatnio jednak sporo przytyłam (7cm w biuście) i wydaje mi się, że miseczka jest za mała. Odpowiedz Link
madzioreck kasik368a 76/100 03.11.09, 20:06 Nie tylko miseczka za mała, ale i obwód za duży. Choć pewnie przez za mała miseczkę nie masz takiego wrażenia :) W rozmiarówce brytyjskiej powinnaś szukać czegoś w okolicach 32FF lub 32G (32 to obwód 70), w polskiej natomiast będzie to około 70J. Mierząc stanik, zastosuj zasady podane w linku poniżej, poniewaz prawidłowe załozenie stanikai ułozenie piersi w miseczkach obnaża błedy rozmiarowe w pozornie dobrze dobranym biustonoszu: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Powodzenia :) Odpowiedz Link
marika776 84/106 Gaja 75F 31.10.09, 19:09 Witam, po małym jeszcze:) uświadomieniu, chyba dobrałam właściwy rozmiar stanika, dobrze się czuję w biustonoszach Gaji 75F. Jak ten rozmiar przekłada się na biustonosze lepszych firm? Np. Freya, Panache? Odpowiedz Link
madzioreck Re: 84/106 Gaja 75F 03.11.09, 20:09 Gaia to firma polska, więc i rozmiarówka polska. Freya i Panache to firmy brytyjskie, i u nich polskiemu 75F odpowiada brytyjskie 34G - 34H. W zależności od modelu oczywiście, jedno 75G nierówne drugiemu. Odpowiedz Link
fieruska 77/92 01.11.09, 15:52 caly czas nosilam rozmiar 75 d teraz nosze 70 e jezeli ubiore puschap to jakby piersi chcialy wyjsc gora szczegolnie jedna bo jest wieksza niewiem czy powinnam wziasc wieksza miske? mam puschap z damy kier mam tez miekki z kris line i ten jest dobry tyle ze ma strasznie szerokie ramiaczka Odpowiedz Link
czerwony-balonik czerwony-balonik 99-113-110 01.11.09, 19:47 do tej pory noszę biustonosze tzw miękkie,bez usztywnień,luźne,takie które szybko się rozciągają,bo inne które próbowałam nosić są poprostu niewygodne, noszę 90B i leża nieźle ale nie jestem całkiem zadowolona bo chcę znaleść biustonosz który będzie idealny dla mnie i który ladnie ukształtuje moje piersi,w tych miękkich piersi się jakby rozlewają na boki(pod pachy) i są malutkie,bo te miękkie biustonosze są cienkie. mam pod biustem na wydechu- 99cm, w biście bez stanika 113cm, a w staniku miękkim 110cm. proszę o pomoc.. Odpowiedz Link
anna-pia Re: czerwony-balonik 99-113-110 03.11.09, 21:31 Obwód 90 może być dobry, aczkolwiek nieźle by było wypróbować też 85, ale to za moment. Przede wszystkim miseczka jest za mała, zmierz raczej 90DD lub 90E (brytyjskie, polskie to 90E i 90F). Gdybyś miała okazję zmierzyć 85F i FF (brytyjskie, polskie 85G i 85H). Biust jest pod pachami, bo został ściśnięty za małą miseczką - jak ponosisz większe miseczki na fiszbinie, to przejdzie do przodu (zmigruje). Staniki na fiszbinach mogą być niewygodne, bo kiedy obwód jest za szeroki, wtedy fiszbiny kłują - może rzeczywiście spróbuj mniejszego obwodu. Odpowiedz Link
madzioreck fieruska 77/92 03.11.09, 20:13 Jeśli pierś z miski wyłazi, znaczy, ciasno jej :) Poza tym rozmiar miseczki dobieramy zawsze do większej piersi. Można też spróbować staników robiących "dolinkę" między piersiami, np. o fasonie plunge, niekoniecznie zaraz pushupy :) Odpowiedz Link
kicia031 78/102 03.11.09, 11:15 Do tej pory kupowalam staniki w UK - 32G lub GG, oraz feliny 70G, ale mam wrazenie, ze ostatnio to G lub nawet GG robi sie za male. Nie kupowalam stanikow polskich producentow, ale podobno maja jakas inne rozmiarowke? bede wdzieczna za pomoc. Odpowiedz Link
madzioreck kicia031 78/102 03.11.09, 20:15 Mają, mają. Brytyjskie 32G jest w tabeli pomiędzy polskim 70J a 70K, 32GG - pomiędzy 70K i 70L :) Odpowiedz Link
madzioreck Re: kicia031 78/102 03.11.09, 20:16 W takich rozmiarach z polskich firm szyje np. Gorsenia. Odpowiedz Link
qpowo 70/78 03.11.09, 22:32 aktualnie noszę staniki głównie po kimś (75B lub 70A), wszystkie to push-upy, najlepiej leżą takie, które mają szeroki rozstaw pomiędzy miseczkami (w kazdym razie tak mi się wydaje). większośc jednak podjeżdża mi do góry i muszę je poprawiać co jakiś czas. interesuje mnie też rozmiarówka kontynentalna, polska Odpowiedz Link
madzioreck qpowo 70/78 04.11.09, 22:25 Proponuję spróbować poszukać czegoś w okolicach 65B (polskie i brytyjskie, w tym przedziale rozmiarówki się mniej więcej pokrywają) Obwód 75 jest raczej za duży. Mierząc stanik, zastosuj się do tego poradnika - prawidłowe zakładanie i układanie piersi w staniku pozwala ocenić, czy stanik dobrze leży, czy tylko udaje, że jest dobry :) stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Odpowiedz Link
madzioreck qpowo 70/78 04.11.09, 22:35 Proponuje zacząć od 65B, brytyjskiego i polskiego, ponieważ w tym rejonie tabelki rozmiary się jeszcze nie "rozjeżdżają". Zanim wyruszysz na poszukiwania, poczytaj jeszcze to: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Powodzenia :) Odpowiedz Link
madzioreck Re: qpowo 70/78 04.11.09, 22:38 O proszę, a myślałam, ze zżarło poprzedni mój post :) Znalazłam jeszcze na naszym siostrzanym forum wątek, który może Ci się przydać: forum.gazeta.pl/forum/w,50580,85860048,85860048,Mniej_niz_D_staniki_sklepy_i_porady_.html Odpowiedz Link
qpowo Re: qpowo 70/78 04.11.09, 22:58 ok, dzięki :) poczytam i spróbuję coś zakupić chociaż w cuda, że uda mi sie kupić wreszcie dobry stanik nie wierzę ;) Odpowiedz Link
madzioreck Re: qpowo 70/78 05.11.09, 19:39 Uwierz uwierz :) Trzeba szukać i nie zniechęcać się po przymierzeniu kilku modeli :) Odpowiedz Link
patiszon2f07 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 42 04.11.09, 21:28 Witam. Jestem tutaj pierwszy raz i nie wiem jak moge dokladnie zmierzyc biust...pod biustem mam 71, a w biuście 85. Odpowiedz Link
madzioreck patiszon2f07 71/85 04.11.09, 22:31 patiszon2f07 napisała: > Witam. Jestem tutaj pierwszy raz i nie wiem jak moge dokladnie zmierzyc > biust... Hm, masz na myśli jak dobrać stanik, czy jak prawidłowo się zmierzyć pod biustem i w biuście? Jeśli to drugie, to instrukcje znajdziesz z pierwszym poście z tego wątku. Jeśli natomiast to pierwsze, to zakładam, ze ma 71 cm pod biustem zmierzone ciasno, na wydechu, a w biuście dokonałaś swobodnego pomiaru. Jeśli tak, to rozmiar, który polecałabym Ci, to brytyjskie 65D lub 65DD. Kupując stanik dobrze tez przymierzyć rozmiary sąsiadujące, ponieważ rozmiar na metce to jedno, a rzeczywista rozciągliwość obwodu czy wielkość miseczki bywa różna. Zalinkuję Ci tez poradnik o tym, jak ważne jest prawidłowe zakładanie stanika i jak powinien dobry stanik leżeć: patiszon2f07 napisała: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Jeśli dojdziesz do wniosku, że pomiarów dokonałaś nieprawidłowo, to proszę, wpisz swoje zapytanie jeszcze raz, z korektą wymiarów. Powodzenia :) Odpowiedz Link
olcia28.2 Re: patiszon2f07 71/85 05.11.09, 16:50 Witam, jestem na forum pierwszy raz. Czy ktoś podpowiedziałby mi jaki rozmiar biustonosza powinnam wybrać mając rozmiary 71 pod biustem i 85 w biuście? Z tego co już zdążyłam się zorientować to od wielu lat noszę zły rozmiar (pewnie jak większość dziewczyn jeszcze nie uświadomionych). Wcześniej nosiłam 70-75B. Będę wdzięczna za pomoc:) Odpowiedz Link
madzioreck olcia28.2 71/85 05.11.09, 19:30 Proponowałabym celować w bryt. 65d, 65DD. W polskiej rozmiarówce to będzie 65E. Przydatny poradnik: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Bo najważniejsze, żeby stanik prawidłowo leżał, a jedno 65E nierówne drugiemu 65E. Powodzenia :) Odpowiedz Link
8n Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 42 05.11.09, 19:26 obwod pod biustem 76cm, w biuście 96 cm. nigdy nie nosiłam staników :/ Odpowiedz Link
madzioreck 8n 76/96 05.11.09, 19:38 Poprzymierzaj rozmiar bryt. 32F, czyli 70F (polska rozmiarówka - 70G/70H). Zdarzają się staniki bardzo rozciągliwe (jeśli po założeniu stanika i np. paru podskokach, schyleniach i podniesieniu rąk obwód z tyłu podjeżdża do góry, to taki stanik jest za luźny w obwodzie) i wtedy warto spróbować przymierzyć 30G, czyli 65G (pol - 65J) lub 30FF (pol. 65I). Tu poradnik, jak prawidłowo założyć stanik - to bardzo ważne: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Skąd jesteś? Może miałabyś możliwość wybrać się do sklepu stacjonarnego z profesjonalnym brafittingiem? Odpowiedz Link
madzioreck Re: 8n 76/96 06.11.09, 17:22 No to i tu, i tu można się ostanikować stacjonarnie :) Odpowiedz Link
doris.sol Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 42 06.11.09, 14:00 Witam ! Moje wymiary to _: 77 cm w obwodzie pod biustem , 99cm w biuscie.Praktycznie zawsze nosilam staniki 75 D ale...cos nie zabardzo leza.Piersi jakby wyplywaja pod pachami i stanik ogolnie niezbyt dobrze podtrzymuje biust...Ach!Czy ja znajde w koñcu jakis porzadny stanik?pozdrawiam Odpowiedz Link
madzioreck doris.sol 77/99 06.11.09, 17:33 Piersi jakby wypływają... No nic dziwnego, skoro się pomieścić nie mogą. Przy obwodzie 75, jeśli już, powinnaś nosić okolice polskiego 75I... Ale obwód 75 jest raczej za luźny. Proponuję Ci spróbować rozmiaru bryt. 32FF, czyli 70FF. Odpowiadający mu rozmiar polski to 70I. Znajdziesz stanik, czemu miałabyś nie znaleźć :) Przydatny poradnik: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Odpowiedz Link
doris.sol Re: doris.sol 77/99 06.11.09, 18:03 madzioreck napisała: > Piersi jakby wypływają... No nic dziwnego, skoro się pomieścić nie mogą. Przy > obwodzie 75, jeśli już, powinnaś nosić okolice polskiego 75I... > Ale obwód 75 jest raczej za luźny. > Proponuję Ci spróbować rozmiaru bryt. 32FF, czyli 70FF. Odpowiadający mu rozmia > r > polski to 70I. > Znajdziesz stanik, czemu miałabyś nie znaleźć :) > Przydatny poradnik: > stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Trudno bedzie mi znalezc stanik bo ...mieszkam w Hiszpanii a tu same A , B , ewentualnie male C i koniec repertuaru...A Hiszpanki przecie to cycaste babki sa.Dziekuje za "rozmiar" choc szczerze mowiac miedzy D i I duza roznica...I co ja teraz zrobie?Nie moglam znalezc D to jak znajde I??? Odpowiedz Link
madzioreck Re: doris.sol 77/99 06.11.09, 19:04 Są jeszcze sklepy internetowe, można zamówić, przymierzyć i odesłać/wymienić jeśli nie pasuje. Wiem, ze to trochę zachodu, ale warto :) Odpowiedz Link
doris.sol Re: doris.sol 77/99 06.11.09, 19:21 No jasne ze sa.Zamowie i sprobuje ten 70I rozmiar.Dzieki serdeczne. Odpowiedz Link
kotwtrampkach Re: doris.sol 77/99 07.11.09, 21:51 madzioreck napisała: > Proponuję Ci spróbować rozmiaru brytyjskiego 32FF > Odpowiadający mu rozmiar polski to 70I tak, dla pewności - jeżeli będziesz szukać w brytyjskich sklepach internetowych, to patrz raczej za tym pierwszym rozmiarem "32FF". "70I" dotyczy staników polskich firm (niekoniecznie polskich sklepów). W naszych sklepach internetowych sprzedające pomogą rozróżnić, który rozmiar do którego biustonosza :-) Jest troche zamieszania z tymi rozmiarami.. Odpowiedz Link
doris.sol Re: doris.sol 77/99 08.11.09, 10:32 kotwtrampkach napisala > > > > tak, dla pewności - jeżeli będziesz szukać w brytyjskich sklepach internetowych > , > to patrz raczej za tym pierwszym rozmiarem "32FF". "70I" dotyczy staników > polskich firm (niekoniecznie polskich sklepów). W naszych > sklepach internetowych sprzedające pomogą rozróżnić, który rozmiar do którego > biustonosza :-) Jest troche zamieszania z tymi rozmiarami.. > No wlasnie...moze pytanie troche glupie , ale...dziewczyny jak wy kupujecie w tych brytyjskich sklepach internetowych?Jak jest z przeliczeniem ich monety na euro?I gdybym musiala napisac email to w jezyku angielskim?Nie moge sie tam doczytac ile wynosi przesylka na Europe...Przegladajac sklepy internetowe zauwazylam ze wlasnie w brytyjskich sklepach jest o wiele wiekszy wybor.Prosze Was o pomoc i...o cierpliwosc hi hi... Odpowiedz Link
kotwtrampkach Re: doris.sol 77/99 08.11.09, 20:12 z przesyłkami jest róznie - każdy sklep inaczej sobie liczy za przesyłkę. polecam zaglądnąć tutaj: wdziale ZAKUPY są odpowiednie linki a jeżlei masz kłopot z angielskim, dziewczyny pomagają tłumaczyć/zrozumieć zawiłości języka na potrzeby zakupów w WĄTKU TŁUMACZENIOWYM I jeszcze warto zerknąć do wątku pt WSPÓLNE ZAKUPY INTERNETOWE - mozna zminimalizować koszt przesyłki :-) lobby zawiera mnóstwo wiedzy, chwilę trwa, zanim opanuje się gazetowe forum, ale naprawdę warto szukać :-) pozwodzenia Odpowiedz Link
nodocchia Re: 67/87 07.11.09, 16:42 Aktualnie noszę 70F, ale po dłuższej lekturze dzisiaj i wczoraj zastanawiam się na słuszną zmianą rozmiaru na 60FF. Co o tym sądzicie, czy taki rozmiar faktycznie powinnam nosić? Z góry dziękuję za odpowiedź Odpowiedz Link
kotwtrampkach Re: 67/87 07.11.09, 21:40 to zależy, czy masz sporo tłuszczyku na zebrach i na plecach wtedy - 60 mogłaby być dobra. Jeżeli Twoje ciało jest raczej "zwarte" :), 60 będzie się nieprzyjemnie wbijała i ściskała - wtedy albo 65, albo zaostań przy 70-tkach. A właściwie, czemu chcesz zmienić rozmiar? co jest nie tak? podjeżdża CI obwód? musisz poprawiać stanik po gwałtowniejszych ruchach? nie możesz podciągnąć ramiączek? POlecam wątek odoborze stanika :-) Jaki masz model 70F? Jeżeli miseczka jest w nim dobra, to z pewnością w tym samym modelu 60F bedzie za mała.. Odpowiedz Link
nodocchia Re: 67/87 08.11.09, 11:42 Chcę zmienić rozmiar ze względu na to, że w aktualnym rozmiarze (70F) na ostatniej haftce obwód podnosi mi się do góry i ciągle muszę poprawiać ramiączka- bo spadają, nawet jak są najbardziej przyciągnięte. Do tego lewa miska jest mi za mała (pierś wypada), a pod pachami mam małe "bułeczki". Pomyliłam się przy pisaniu miało być 66/87. Według kalkulatora powinnam nosić 60FF i stąd moje pytanie (;. Poza tym gdy już ściągnę stanik, to na skórze mam czerwone ślady po fiszbinach (chyba są za wąskie?) i ramiączkach, co nie jest zbyt komfortowe. Dziękuję za link do artykułu, już się zabieram do przeczytania i zastosowania (; Odpowiedz Link
kotwtrampkach Re: 67/87 08.11.09, 20:03 mam wrażenie, ze pomieszałyśmy trochę rozmiarówki - musisz pamiętać, że eropejskie (polskie) literki nie odpowiadają np.brytyjskim.. Dlatego pytałam o model stanika, o którym pisałaś - wiesz że potrezbujesz ciaśniejszy obwód (trzeba przeliczyć miseczkę)+powiekszyć miseczkę o jeden rozmiar. tu jest proste porównanie rozmiarów biustonoszy tabele Wg kalkulatora, powinnaś celować: UK (np.freya, curvykate, panache)28F (60F); ale PL (np gaja, samanta,dalia) 60G już wyżej pisałam - jeżlei nie masz za dużo "ochraniacza na zebrach, warto byłoby sprawdzić najpierw obwód 30/65 UK 30DD (65DD), ale PL 65E ale, jeżeli Twój obecny biustonosz nie należy do małomiskowych staników tuo miseczkach i wielkościach , to trzeba będzie wziąć min. jeden rozmiar miseczki więcej (zawsze dobieramy miseczkę do większej piersi) :-)czyli tak: UK 30E (65E) lub PL 65F Odpowiedz Link
nodocchia Re: 67/87 08.11.09, 21:06 Stanik, który jest mi za mały to Esotique model 20321. Miski ma moim zdaniem standardowe. Kiedy dobierałam sobie rozmiar w tamtym roku (który jak się teraz okazuje nie był trafnie dobrany) kupiłam jeden stanik Debenhams w rozmiarze UK 30DD i jeden (firmy nie pamiętam) 65F i są mi one niestety za małe (zwłaszcza lewa pierś, która jest większa praktycznie o jeden rozmiar od prawej), tak samo polskie 65E i F. Dlatego teraz "celuję" w węższy obwód niż 70 i większą miskę. Dzisiaj zamówiłam skuszona niską ceną Aurelię firmy Mora, była tania, więc najwyżej nie będę żałować wydanych pieniędzy (;, zwłaszcza, że przeczytałam, że ta firma nie zbyt wielu zwolenniczek (ze względu na bardzo rozciągliwy obwód) w rozmiarze 65G. Zrezygnowałam z obwodu 60- bo teraz i tak by się bardzo na mnie rozciągnął- niestety ze względu na noszenie złego rozmiaru biust wyemigrował mi (również na żebra), wcześniej miałam 89 cm w biuście. Już przy następnym zakupie kupię rozmiar 60FF/G, oczywiście przy wcześniejszym zmierzeniu się (;. Dziękuję za pomoc, jeśli będę miała jeszcze jakieś pytania na pewno napiszę (oczywiście w odpowiednim temacie). Odpowiedz Link
kotwtrampkach Re: 67/87 09.11.09, 13:58 biustonosz dobrej marki nie rozciąga się w obwodzie wiecej niz 1-2 cm (mozna wtedy zapinać na ciaśniejsze haftki) z twoich informacji wynika, ze powinnaś poszukać tym razem np. z debenhams-a 30E lub 30F (30=65) jeżlei dziś będzie dobry w miseczkach biustonosz 65G, to ciasniejszy w obwodzie musi mieć większa literkę misceczki, żeby miseczki były tej samej wielkości! czyli PL 65G ma takie miseczki jak 60H lub 60I GB 30F będzie miało miseczki jak 28FF lub 28G zachęcam do czytania lobby i zaglądania do przewodnika (na pierwszej stronie):-) Odpowiedz Link
jagolesna Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 42 07.11.09, 18:10 witam serdecznie. podaje swoje wymiary, mam nadzieje,ze pomozecie dopasowac cos dobrego i dla mnie:) 1.)pod biustem 83 w biuscie 100 obecnie nosze stanik o miseczce D z obwodem 85. miseczka jest zdecydowanie za mała, poza tym czuje, ze zapiecie w obwodzie trzyma sie dosc luźno. od pewnego czasu odnosze wrazenie,ze moj biust jak gdyby delikatnie sie rozlał i jest go niepotrzebnie wiecej w partiach pach,podpach. okropinie mnie to denerwuje. ponadto mam nieznosny tłuszczyk pod łopatkami. bardzo chcialabym zebrac to wszytsko i skierowac w kierunku biustu :) bardzo prosze o rade pozdrawiam Odpowiedz Link
kotwtrampkach jagolesna 83/100 07.11.09, 22:10 hmmm... Jagolesna, w oczekiwaniu na kogoś mądrzejszego ode mnie :-), dopisz proszę jakiej marki jest Twój obecny 85D i czy 100cm w biuście to bez biustonosza i bez dociskania miarki do ciała. Wg podanych wymiarów powinnaś rozpocząć mierzenie od brytyjskiego 34E, ale jeżeli Twój biustonosz należy do którejś z popularnych na lobby marki, będzie można precyzyjniej podpowiedzieć. Odpowiedz Link
mu.fka 85/105 08.11.09, 00:44 Dzień dobry:) Właśnie intensywnie zapoznaję się z forum i okolicami:) i przymierzam do kupna pierwszego w życiu odpowiedniego biustonosza. Obecnie noszę 80C/D, ale z pewnością potrzeba mi większej miseczki. Obwód pod biustem: 85 W biuście: 105 (109 w zwisie) Odpowiedz Link
madzioreck mu.fka 85/105 08.11.09, 16:53 No pewnie, że potrzebują większej miseczki. Brytyjskiego 80E, ewentualnie 80F, polskie 80G. Zakładamy według tej instrukcji: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Powodzenia :) Odpowiedz Link
mu.fka Re: mu.fka 85/105 08.11.09, 20:32 Dzięki bardzo, czytam więc i przymierzam się do polowania;) Pozdrowienia Odpowiedz Link
petera1953 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 42 08.11.09, 07:53 82,5/115/123 Dziewczyny,po dwóch latach podczytywania zarówno lobby jak i balkonetki zdecydowałam się do Was dołączyć. Po pierwsze zaliczam się do najstarszych forumowiczek -56lat.Po drugie od stycznia schudłam około 6-7 kg. Dotychczas nosiłam (po uświadomieniu)36H (bryt.) ale teraz wszystkie moje biustonosze są za duże (zarówno obwód jak i miseczka). Moje wymiary: pod - 82,5 cm, luźno w staniku - 114 cm, w staniku -115cm, w zwisie 123cm. Oczywiście do jędrności sporo mojemu biustowi brakuje - no ale dwoje dzieci, chudnięcie,tycie i znowu... W związku z powyższym wołam HELP! Muszę kupić chociaż jeden-dwa codzienne. Odpowiedz Link
madzioreck petera1953 82/5/115/123 08.11.09, 17:00 Proponowałabym Ci przesiadkę na 75HH, chociaż, zależnie od kondycji biustu, z miseczką może być różnie, może być dobre 70H. Często przy biustach lejących potrzebna jest miseczka mniejsza, niż wskazuje tabela (w moim przypadku na przykład 2 rozmiary mniej), ale niekoniecznie. W stanikach bardzo rozciągliwych proponowałabym wręcz zmierzyć 70J - taka jest np. frejowa Eleanor, przynajmniej jasnozielona, i biała Jolie. Ja przy 76 pod biustem biorę obwód 65 bo ciągną się strasznie. Odpowiedz Link
rybcia30 98 dół/112 góra 08.11.09, 10:54 Ja też prosze o pomoc, obecne noszę 85E ale pod spodem caly czas mi biust wyskakuje ze staników i to mnie bardzo denerwuje, bo caly czas się poprawiać muszę w pracy. Znowu źle dobrałam rozmiar, jak i przez całe życie zresztą (po ciąży/karmieniu piersi mi obwisły, ale chyba rozmiaru nie zmieniły). Pod biustem mam 98cm a w biuście 112. Proszę o pomoc i z góry dziękuję. :-) Odpowiedz Link
maheda Re: 98/112 - rybcia30 08.11.09, 18:46 Jeśli biust wylatuje Ci dołem - oznacza to, że masz... za luźny obwód stanika. Spróbuj zatem staników w rozmiarze pod biustem 80 (brytyjskie 36). Zacznij dobieranie sobie rozmiaru od staników w rozmiarze około brytyjskiego 80(36)FF lub europejskiego około 80G-80H. PRzeczytaj artykuł podlinkowany niżej - czy na pewno wszystko jest w porządku? Aha - i jeszcze pytanie... Czy pod biustem zmierzyłaś się, na pewno tak, że ścisnęłaś się miarą "aż do żeber"? W biuście na pewno mierzyłaś się w miękkim staniku, pochylona tak, żeby plecy były równolegle do podłogi, a piersi zwisały w kierunku podłogi? Odpowiedz Link
balaganiara0 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 42 08.11.09, 14:21 Witam Was Dziewczyny, po czterdziestce postanowiłam wziąć się za siebie i za swoje zdrowie i z czasem zawitałam również na Wasze forum:)Przepraszam,że być może piszę coś co dla innych po szczegółowej lekturze forum jest oczywiste, ale niestety mam stosunkowo mało czasu, a wiedza o stanikach tu przeogromna i trudno mi się w tym znaleźć, mam nadzieję,że spotkam tu dobrą duszę, która mi doradzi. Jestem wysoką postawną kobietą, obecnie 85 kg wagi(było 94 zanim nie zaczęłam leczyć tarczycy)ponad 170 cm wzrostu zmierzyłam się pod biustem, tak jak radzą na wydechu, i mam tam 89-90 cm,biust najpierw zmierzyłam bez biustonosza, a potem w tym co mam, czyli miękki triumf , bez nie będę podawać ponieważ biust jest po przejściach(wiek, dwoje dzieci, odchudzanie) i ogólnie "leży" w staniku na wysokości sutków 115 cm i mam do Was pytanie jaki to jest rozmiar właściwy i jaką firmę powinnam nosić? Dodam,że za sprawą podpowiedzi jaką tu znalazłam, pochyliłam się do przodu i wtedy zmierzyłam biust, było 122 cm. Biust mam raczej okrągły, szeroko rozstawiony, wiem, że powinna tam być przerwa, a nie ciasno razem zebrane. Cena jest dla mnie istotna, ponieważ nie jestem krezusem, więc jakich fasonów, rozmiaru i firmy szukać?Dziękuję za podpowiedź, aha, co to znaczy,że piersi mogą migrować, tzn, jest nadzieja,że staną się bardziej jędrne i mniej wiszące? Odpowiedz Link
maheda Re: 89/122 - balaganiara0 08.11.09, 19:30 Spróbuj mierzyć staniki w rozmiarze około brytyjskiego 85(38)H lub 80(36)HH. Sprawdź, czy dobrze Ci w tym rozmiarze i czy biust jest odpowiednio podtrzymany. W sygnaturce masz wskazówki co do poprawnego zakładania stanika. :) Biust owszem, może poprawić swoją konsystencję i kształt - sama jestem tego najlepszym przykładem! Poczytaj jeszcze wątek o spaniu w staniku :) Odpowiedz Link
majkagra 79/94 09.11.09, 14:42 :) Drugi wymiar - pomiar bez biustonosza. Koleżanka ma 20 lat. powiedziała, że nosi polskie 75C/D. Przez bluzkę wyraźnie widać, że biust w starym biustonoszu "bułkuje". Z góry serdecznie dziękuję!:) Odpowiedz Link
maheda Re: 79/94 - majkagra - koleżanka 12.11.09, 09:18 Jeśli bułkuje - powinna wziąć większą miseczkę, i jest to jedyna odpowiedź, jaką jestem w stanie dać przy obwodzie podanym dla nieodzianego biustu. Jeśli dziewczyna ma np. biust stoźkowaty (podstawa bardzo szeroka, piersi w kształcie stożków/"trójkątów"), to nikt nie jest w stanie odpowiedzieć nawet w przybliżeniu, od jakiego rozmiaru trzeba zacząć. Niech założy miękki stanik, pochyli się w przód tak, żeby biust zwisał w stronę podłogi i wtedy niech mierzy obwód w biuście. Odpowiedz Link
qra01 77/93-po ciąży 11.11.09, 10:31 Ja to dopiero mam problem... :) 4 miesiące temu urodziłam synka a w ciąży piersi urosły z 75A/B do 80-85D/E/F? różnica jest ogromna! problemy są dwa: 1) w ciązy bardzo dużo przytyłam, bo aż 23 kg z 45 do 68kg (ciąża zagrożona więc leżąca) i zostało mi jeszcze ok. 8kg, stąd tłuszczyk wszędzie :) co utrudnia właściwy dobór obwodu, bo robią się fałdy.A fiszbina z prawej strony(tylko!) ciągle mi się wbija w ciało-dziwne, bo sprawdzałam różne rozmiary i kształty... 2) piersi są obwisłe, bo już dużo schudłam i "główna zawartość" jest na ich dole i nie są krągłe-wyglądają jak worek z piaskiem na dole :( Stąd moje pytanie: jaki stanik byłby najlepszy (rozmiar i rodzaj) przy rozmiarach 77cm pod biustem i 93 cm rozmiar biustu. Chciałabym go również skorygować w miarę możliwości... Odpowiedz Link
madzioreck qra01 77/93-po ciąży 11.11.09, 10:56 Nic się nie martw, z biustem po ciąży też da się dojść do ładu :) Proponuję poprzymierzać rozmiar brytyjski w okolicach 70DD, 70E (Obwód 80 czy 85 nie jest w stanie niczego podtrzymać, bo jest po prostu za luźny). To są rozmiary orientacyjne, tabelkowe, w rzeczywistości może na Ciebie pasować rozmiar sąsiedni, bo jak z ubraniami i butami - producenci szyją różnie. Ja mam 7 staników, każdy pasuje, a każdy ma inny rozmiar na metce :) Najważniejsze, abyś wiedziała, jak powinien leżeć dobry stanik. Fałdy przestaną się tworzyć, jeśli ponosisz prawidłowy rozmiar stanika - wiem, co mówię, nie jestem szczuplutka i też miałam kiedyś baleroniki na plecach, kiedy nosiłam 85F (teraz 70J i gładkie plecy). Te wałeczki na plecach przy obwodzie to często wynik tego, że piersi "uciekają" z za małych miseczek, bo po prostu nie mieszczą się w nich, a ułatwia to im za luźny obwód. Po zmianie rozmiaru biustonosza na prawidłowy ciało przepchnięte na plecy wraca na swoje miejsce, a proces ten nazywamy migracją i czas jej trwania jest różny, u mnie było to kilka miesięcy. Poczytaj ten poradnik: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Jeśli chodzi o kondycję - proponuję zadziałać kompleksowo - dobry rozmiar stanika na dzień, zapewnienie podtrzymania również w nocy - można spać w staniku z fiszbinami z nieco luźniejszym niż na dzień obwodem, można też wziąć stanik bez fiszbin - chodzi o to, że na leżąco skóra biustu bez stanika też się rozciąga, tyle, ze na boki. można tez spróbować spać w obcisłym topie. Do tego codzienne "wygarnianie" (patrz poradnik). Kup sobie jakiś kosmetyk do pielęgnacji biustu - nie musi być nie wiadomo jaki, najważniejsze jest regularne używanie, oraz poszukaj wątku o masowaniu piersi. Nie ma opcji, żeby to wszystko razem nie pomogło :) Powodzenia :) Odpowiedz Link
qra01 Re: qra01 77/93-po ciąży 11.11.09, 20:44 bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Natchnęłaś mnie optymizmem. Ruszam do walki! :) pozdrawiam Odpowiedz Link
maheda Re: 77/93 - qra01 - po ciąży 12.11.09, 08:50 Mam jeszcze pytanie - czy możesz założyć swój ulubiony miękki stanik, pochylić się do przodu tak, żeby plecy były równolegle do podłogi, a biust zwisał w dół swobodnie? Ile wtedy masz cm w biuście, jeśli się leciutko ściśniesz miarką? Odpowiedz Link
qra01 Re: 77/93 - qra01 - po ciąży 16.11.09, 12:05 wybacz, że tak z opóźnieniem. Obwód wg. takiego sposobu mierzenia, to 93 cm w biuście. Czy możesz mi też doradzić co mam zrobić z wbijającą się w TYLKO JEDNĄ pachę/bok fiszbiną? czy jest to kwestia za małego obwodu, czy za małej miseczki, czy też jeszcze czegoś innego? ostatnio kupiłam stanik Gaia 75 D i udało mi się go ponosić godzinę, bo dłużej nie dałam rady, tak się wbijała. Potem ściągałam go aż furczało :D Odpowiedz Link
maheda Re: 77/93 - qra01 - po ciąży 16.11.09, 13:02 Jeśli wbija się tylko w jedną pachę - to najprawdopodobniej jest to kwestia asymetrii piersi ;) Szukaj staników z bardziej miękkimi fiszbinami. No i zakładaj tak, żeby skórę aż z łopatek zdecydowanie, ale równocześnie łagodnie, przemasować do przodu - bo wtedy nie robią się wałeczki na plecach. Odpowiedz Link
qra01 Re: 77/93 - qra01 - po ciąży 17.11.09, 11:56 a czy zmiana rozmiaru z 75 D na 70 E coś by tu mogła pomóc? nie mam jeszcze porównania z 70 E, ale może powinnam spróbować o ile jest to uzasadnione. Tak czy owak, bardzo Ci dziękuję za wszelką pomoc i poradę. Będę przemasowywać:) Odpowiedz Link
maheda Re: 77/93 - qra01 - po ciąży 17.11.09, 12:10 Możesz zawsze spróbować. Możliwe, że 70F na przykład - wszystko do sprawdzenia... :) Odpowiedz Link
kicia_misia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 42 11.11.09, 12:10 Dzień dobry, dziś potrzebuje rady dla mojej mamy, jaki rozmiar jest dla niej najodpowiedniejszy jeśli pod biustem ma 85cm a w staniku luźnym jej biust mierzy 107 cm Prosze o pomoc Dziekuje za odpowiedz Odpowiedz Link
maheda Re: 85/107 - kicia_misia - mama 12.11.09, 08:54 Jeśli mierzyłaś mamę w biuście nie na stojąco, tylko w pochyleniu się (mama, nie Ty ;) ), to chyba poradziłabym zaczęcie przymierzania od staników w rozmiarze około brytyjskiego 36(80)F lub 36(80)FF. W rozmiarach polskich - w zależności od firmy - od rozmiaru 80F do 80H. Gdyby tak obwód okazał się zbyt luźny - trzeba by było zacząć dobieranie staników od rozmiarów około brytyjskiego 34(75)FF-34(75)G lub też polskiego z zakresu 75G-75I. Odpowiedz Link
haralampia 70/94 11.11.09, 13:39 Witajcie :) Poradźcie mi proszę co do rozmiaru stanika w jaki mam celować... Zmierzyć się chyba porządnie nie umiem, bo za każdym razem co innego wychodzi. Pod biustem na wydechu najciaśniej jak potrafię wychodzi 70, po skórze 73, na wdechu 79 (to wyniki jakie najczęściej mi wychodzą). W biuście 94 w miękkim staniku lub topie, 100 w zwisie... Biust mam w stanie fatalnym (przed ciążami wydawało mi się, że jest samonośny :) ).. po jednym ssaku (2 lata karmienia), w trakcie karmienia drugiego. Jedną pierś mam większą, teraz w trakcie karmienia ta większa potrafi i o trzy rozmiary urosnąć (druga nie ma takich zapędów ;) ) Miękki stanik to Gorsenia Andrea rozmiar 65G, mam do niego trzycentymetrową przedłużkę, bo jednak cały dzień w staniku to co innego niż 5 minut w przymierzalni ;) Fiszbiny w tym staniku są dość szerokie (chyba 15cm), jakoś specjalnie się nie rozciągają i zdają się być oki, czy to znaczy, że powinnam sobie freyę odpuścić? Pozdrawiam Odpowiedz Link
ktozajalzyzyrafe 88/98 11.11.09, 14:52 Witam, Proszę o pomoc - chcę (muszę :) kupić stanik - jestem w 7 m-cu ciąży i dotychczasowe są już za małe. Pod biustem 88 cm (ściśnięte), w biuście 98 cm (nieściśnięte ;-) Najchętniej kupiłabym taki, który będzie się tez nadawał do karmienia (wiem, że biust może jeszcze urosnąć, ale może warto spróbować). 2 m-ce temu Panie w sklepie doradziły mi Freyę (nie-karmnik) Pollyannę 70F i jeśli chodzi o miseczkę to jestem bardzo zadowolona, ale obwód mimo przedłużki jest wciąż (po 2 m-cach) za ciasny. Proszę o pomoc :) Odpowiedz Link
marta2202 75/92 11.11.09, 22:23 Miesiąc temu skończyłam karmić, wymiary mojego biustu na dzień dzisiejszy to 75cm pod biustem, mierzone na wydechu oraz 92cm w biuście. Odpowiedz Link
maheda Re: 75/92 - marta2202 12.11.09, 09:05 Zakładam, że przeczytałaś pierwszy post i zmierzyłaś się w staniku miękkim, pochylając się do przodu tak, żeby biust wisiał CI w stronę podłogi i w ten sposób zdjęłaś miarę w biuście. Spróbuj staników w rozmiarze około brytyjskiego 32(70)DD lub 32(70)E, bądź też w rozmiarze około polskiego 70D do 70F. Zakładając stanik zgodnie z instrukcją podlinkowaną w mojej sygnaturce bez problemu stwierdzisz, czy miseczka jest dobra, za mała czy za duża. Odpowiedz Link
maheda Re: 88/98 - ktozajalzyzyrafe 12.11.09, 09:02 Jeśli jesteś w 7 miesiącu ciąży, to jest to zdecydowanie za wcześnie na kupowanie stanika do karmienia. Nie dość, że biusty się zachowują różnie przy końcówce ciąży, to jeszcze różnie zachowują się po porodzie, po rozpoczęciu laktacji. Chyba, że lubisz grać w totolotka... Obwód będzie coraz ciaśniejszy, bo żebra Ci się będą rozchodzić, wrócą do normy lub około normy po zakończeniu ciąży. Jeśli chcesz sobie kupić stanik na teraz, to chyba w rozmiarze około brytyjskiego 34(75)E lub 36(80)DD. Ale wydaje mi się, że lepiej w tym rozmiarze kupić na samą końcówkę ciąży coś tańszego, jeśli znajdziesz - a w rozmiarach polskich około 80E czy 75F da się chyba kupić coś taniego, na półtora miesiąca. Odpowiedz Link
ktozajalzyzyrafe Re: 88/98 - ktozajalzyzyrafe 12.11.09, 15:36 Dzięki wielkie :) Wezmę na wstrzymanie w takim razie i kupię teraz jakiś zwykły, który będę eksploatować codziennie przez 2 m-ce ;-) Odpowiedz Link
maheda Re: 88/98 - ktozajalzyzyrafe 12.11.09, 18:39 Popieram ;) Polecam też spanie w staniku - stanik świetnie się suszy suszarką do włosów, jeśli ma się jeden, i trzeba go mieć na dzień oraz na noc ;-) Przetestowane na sobie :P Odpowiedz Link
maheda Re: 70/94 - haralampia 12.11.09, 08:57 W niektórych markach 70tki będą pewnie w sam raz - Andrea z Gorsenii jest świetnym tego przykładem. Ale w innych (sądzę, że np. we Freyi) 65tki będą w porządku. Freyi sobie nie odpuszczaj, polskie marki mają węższe fiszbiny od brytyjskich ;) Odpowiedz Link
haralampia Re: 70/94 - haralampia 12.11.09, 15:09 Wielkie dzięki za odpowiedź :) Powiedz mi jeszcze, jaki wg Ciebie powinnam spróbować rozmiar 32E i 30F czy coś innego? Odpowiedz Link
maheda Re: 70/94 - haralampia 12.11.09, 18:38 We Freyi? Chyba 30F lub 30FF. Możliwe, że z ukłonem w stronę 30FF, ale to już do sprawdzenia na własnym biuście :) No - chyba, że będziesz mierzyła jakiegoś ultra-ściśliwca, wtedy być może 70tka wystarczy. Odpowiedz Link
wroobela 90/105 11.11.09, 22:49 troszkę się rozrosłam ostatnio i moje staniki 34F są już za ciasne i bardzo mocno odciskaja mi sie na ciele. Muszę kupić większe. wydaje mi się, że będzie to 36E, ale chciałabym się upewnić. btw. w jaki sposób można przesunąć biust z pleców na swoje miejsce? Pozdrwiam Odpowiedz Link
maheda Re: 90/105 - wroobela 12.11.09, 09:10 Zauważ, że za ciasne odczuwasz już znoszone staniki w rozmiarze 34. Może się więc okazać, że nowe 36 podobnie będą na Ciebie jednak za ciasne, chociaż to oczywiście musisz sprawdzić sama. Sprawdź też, zakładając porządnie stanik - zgodnie z instrukcją zakładania stanika w mojej sygnaturce - czy przypadkiem miseczki w tych stanikach nie są na Ciebie za małe - wtedy trzeba by było brać większe obwody z jednocześnie większymi miseczkami. Nie wiem, jak dużo masz tego "biustu" na plecach - jeśli istotnie jest go dużo, to codzienne kilkakrotne odpowiednie (aż z łopatek) wygarnianie tłuszczu do przodu po jakimś czasie przyniesie efekty. Jeśli jednak biustem na plecach nazywasz normalne anatomiczne fałdki skóry i tłuszczu, względnie rozwinięte mięśnie, to nie da się tego przesunąć do przodu. Z rozmiarów wynikałoby teoretycznie, że powinnaś celować w staniki o rozmiarze 38(85)DD lub 36(80)E. Odpowiedz Link
paskudna.ropucha 82/102 12.11.09, 10:38 Jak na razie chodzę w różnych "standardowych" potworkach, 75-85 B-D i oczywiście nie jestem zadowolona z efektów. Będę wdzięczna za wskazówki (jeśli to coś zmieni: nie znoszę mocno zabudowanych staników, w moim guście są raczej modele typu plunge Odpowiedz Link
maheda Re: 82/102 - paskudna.ropucha 12.11.09, 10:50 Spróbuj zacząć dobieranie sobie staników od rozmiaru około brytyjskiego 34(75)F. Załóż stanik wg wskazówek z artykułu podlinkowanego w mojej sygnaturce. Z polskich rozmiarów byłyby to okolice 75F-75G. Odpowiedz Link
maheda Re: 82/102 - paskudna.ropucha 12.11.09, 11:42 zacznij od 75tek, a potem zastanów się, co dalej :) Odpowiedz Link
spoks88 67/81 dla mojej dziewczyny : D 12.11.09, 14:07 Witam :) 67 pod biustem na wydechu ściśnięte 88 w biuście luźno Ja wyliczyłem dla mojej damy 60E :) Czy wyliczyłem dobrze? :) I jakie jeszcze mogłaby ewentualnie moja dziewczyna sprawdzić rozmiary? Z góry dziękuję za odpowiedzi :) Odpowiedz Link
spoks88 Re: 67/88 dla mojej dziewczyny : D 12.11.09, 14:09 Oczywiście w temacie pomyłka bo nie 81 a 88cm :) Odpowiedz Link
maheda Re: 67/88 - spoks88 - dziewczyna 12.11.09, 15:00 Jeśli bardzo mocno ściśnięte, to może się okazać, że i 65tki będą dobre. Jeśli 65tki, to z brytyjskich zacznijcie od rozmiaru około 30(65)E, z polskich - albo 65E, albo 65F. Jeśli 60tki, to z brytyjskich około 28(60)F, z polskich około 60F- 60G. Zerknij jeszcze tutaj, na teorię: pl.wikipedia.org/wiki/Biustonosz#Rozmiary Odpowiedz Link
ait_hne 73/83-86(w zwisie) 12.11.09, 19:37 do tej pory nosiłam albo A albo B 70, ale zawsze coś mi nie pasowało... Odpowiedz Link
maheda Re: 73/83-86(w zwisie) - ait_hne 12.11.09, 22:38 Ale w zwisie - w miękkim staniku, czy bez niego? Jeśli bez niego - biust o szerokiej podstawie i kształcie trójkąta/stożka, czy raczej okrągły, lub też kroplowaty? Proszę podać wymiar w zwisie, ale w najlepiej dobranym miękkim staniku, na leciuteńki ścisk. Odpowiedz Link
lalinia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 42 12.11.09, 19:54 Witam, Przymierzam się do kolejnego zakupu i dlatego mam prośbę o pomoc w rozmiarze moje najnowsze wymiary to 86/106 cm. Zastanawiam się nad Freyą ines / rio lub retro. z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Odpowiedz Link
maheda 86/106 - lalinia 12.11.09, 22:39 Spróbuj zacząć od rozmiaru około 36(80)E-36(80)F. A potem sprawdzaj, co dalej... Odpowiedz Link
zosik90 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 42 13.11.09, 13:13 mam 72/83 jaki powinnam nosisc rozmiar prawidłowy teraz nosze 75 b i chyba to nie jest dobry rozmiar :) Odpowiedz Link
maheda Re: 72/83 - zosik90 13.11.09, 14:15 Oj, zdecydowanie nie :) Spróbuj - w zależności od tego, jak ścisły będzie obwód mierzonego przez Ciebie stanika - albo biustonoszy w rozmiarach około 70A-70B, bądź też z okolic 65C. Odpowiedz Link
very_pretty_girl 72/92 13.11.09, 21:51 Pod biustem mam 72cm, w biuście 92 Ostatnio schudłam ponad 20kg i zupełnie się pogubiłam i nie mam pojęcia jaki rozmiar mam nosić. Kiedyś nosiłam 75D, potem 80D. Wszystkie na mnie są złe. Będę wdzięczna za pomoc. Odpowiedz Link
maheda Re: 72/92 - very_pretty_girl 13.11.09, 22:08 Spróbuj staników albo w rozmiarze brytyjskim z okolic 32(70)DD- 32(70)E (polskie okolice 70D-70E-70F, w zależności od firmy), bądź też staników w rozmiarze brytyjskim z okolic 30(65)F (polskie około 65F-65G). Pamiętaj też, żeby staniki zakładać zgodnie z instrukcją dostępną w mojej sygnaturce pod zdaniem "Czy POTRAFISZ założyć stanik?". Odpowiedz Link